Strănut, mâncărimi la nivelul ochilor, lăcrimare, congestie nazală, iritații la nivelul pielii și chiar eczeme. Așa se manifestă alergiile de sezon, iar astfel de simptome pot fi extrem de supărătoare, cu atât mai mult cu cât pot apărea oricând pe parcursul anului, nu doar primăvara și toamna.

Ce sunt alergiile de sezon și cum se manifestă?

Alergiile de sezon sau rinitele alergice mai sunt cunoscute și sub numele de “febra fânului”. Rinita alergică este o afecțiune medicală cauzată de alergia la substanțe din aerul respirat. Întrucât primăvara și toamna aerul este încărcat cu polen, numărul rinitelor alergice crește mult în această perioadă. 

Majoritatea persoanelor cu rinită alergică manifestă o sensibilitate la acarienii prafului, polen, animale de companie, mucegaiuri sau o combinație a lor. În contact cu acestea, apare reacția alergică, care face ca interiorul nasului să fie iritat, umflat și foarte sensibil. De asemenea, poate fi afectată partea din spate a gurii și gâtul, nasul să fie inundat de mucoase și să prezinte mâncărimi, ochii să lăcrimeze și să apară dureri la nivelul lor. Rinita alergică poate, de asemenea, perturba somnul și poate provoca probleme de concentrare. Cercetări medicale  arată că cel puțin trei din patru persoane cu astm au și rinită alergică.

Cum se manifestă alergiile?

Când o persoană intră în contact cu un alergen, sistemul imunitar îl tratează ca pe un intrus și eliberează în organism o serie de substanțe chimice precum histamine și leucotriene, care dau simptome alergice, cum ar fi curgerea ochilor și nasului, mâncărime, strănut și tuse.

Gravitatea reacției depinde de cât de mare este amenințarea pe care corpul o percepe. În cazul polenului, de exemplu, sistemul imunitar al persoanelor sensibile la acesta îl tratează ca pe un agent patogen sau o infecție, reacționând agresiv și creând astfel o reacție alergică. Când particulele de polen intră în căile nazale odată cu aerul respirat, acesta se lipesc de membranele mucoase, provocând inflamații și iritații la nivelul nasului și ochilor. În cazul în care reacția organismul este extremă, pot apărea probleme respiratorii și chiar astm.

Deși alergiile sezoniere se manifestă mai ales primăvara și toamna, ele pot apărea pe tot parcursul anului, întrucât diferite plante emit polen în diferite perioade ale anului. Numărul episoadelor alergice este dat așadar mai degrabă de declanșatorii alergici și de zonă, existând posibilitatea de a experimenta rinite specifice în mai mult de un sezon. Să nu uităm însă și de alergenii interiori (mucegai, praf, păr de animale), care, la fel, pot declanșa reacții alergice.

Care sunt simptomele alergiilor de sezon?

Simptomele rinitelor alergice variază de la ușoare la severe. Cele mai frecvente includ:

  • strănut;
  • curgerea nasului;
  • nas înfundat;
  • lăcrimarea ochilor și mâncărimi la nivelul acestora;
  • mâncărime la nivelul sinusurilor, gâtului sau canalelor urechii;
  • congestia urechii.

Simptomele mai puțin frecvente includ:

  • durere de cap;
  • dificultăți de respirație și respirație șuierătoare;
  • tuse.

Ce determină alergiile de sezon?

Alergiile de sezon sunt determinate de diferite plante, pufi, copaci și arbuști, cât și mucegaiuri sau praf.
Cel mai frecvent alergen, mai ales în anotimpurile de toamnă sau primăvară, este polenul de la plantele polenizate de vânt (copaci, ierburi, buruieni). Polenul plantelor polenizate de insecte este prea greu pentru a rămâne în aer mult timp și e mai puțin probabil să declanșeze o reacție alergică.
Mucegaiul este un alt declanșator, mai ales în perioadele cu umiditate ridicată. Și aici nu e vorba exclusiv de mucegaiul din zonele umede din casă (baie, subsol, pivniță), ci și de locurile umede din exterior. Grămezile de frunze umede sunt terenuri de reproducere ideale pentru mucegai.
Apoi avem acarienii de praf. Deși alergiile provocate de acarieni sunt frecvente mai ales în lunile umede de vară, aceștia pot fi ridicați în aer odată cu pornirea sistemului de încălzire din locuințe în sezonul rece. Acarienii pot declanșa strănut, respirație șuierătoare și un exces de mucoase nazale.

De la un sezon la altul avem de-a face cu diverși declanșatori alergenici, cum ar fi:

Primăvara

Copacii sunt responsabili de majoritatea alergiilor sezoniere de primăvară. Mesteacanul este unul dintre cei mai frecvenți declanșatori, mulți oameni manifestând reacții alergice la polenul său. Acesta este urmat de plop cu puful său alb ce acoperă totul, dar și de alți arbori precum cedrul, arinul, castanul și salcia.

Vara

Chiar dacă rinita alergică mai este cunoscută și drept febra fânului (fânul fiind tăiat în lunile de vară), adevărații vinovați ai alergiilor sezoniere de vară sunt ierburile, precum și anumite buruieni. De altfel, ierburile par să fie cel mai frecvent declanșator al alergiilor sezoniere.

Toamna

Cel mai puternic declanșator alergic, în sezonul de toamnă, este ambrozia, ce include peste 40 de specii în întreaga lume. Aproximativ 75% dintre persoanele alergice la plante au reacții la ambrozie, iar simptomele pot fi deosebit de severe.
Deși această plantă începe de obicei să elibereze polen în perioadele cu zile calde și nopți reci ale lunii august, procesul poate dura până în septembrie și, de multe ori, chiar până în octombrie.
Ambrozia este o plantă invazivă greu de controlat. Din acest motiv, în România, ca și în multe alte țări, există reglementări specifice care impun curățarea terenurilor virane pentru a preveni reacțiile alergice.
Printre plantele care își lasă polenul toamna se mai numără și urzicile, arbuștii, măcrișul, platanii.

Iarna

Iarna, majoritatea alergenilor din aer rămân în stare latentă. Drept urmare, vremea rece aduce alinare multor persoane cu rinite alergice. Totodată, iarna, se petrece mai mult timp în interior, însă tocmai acest fapt poate predispune la alergii specifice provocate de mucegai, animale de companie, acarienii de praf sau, în unele cazuri, chiar și de gândaci.

Ce opțiuni avem pentru a preveni și trata alergiile de sezon?

Există mai multe abordări terapeutice care pot fi aplicate în funcție de aportul pe care îl au asupra organismului.

Principalele medicamente folosite pentru alergii sunt antihistaminicele, menite să blocheaze histamina, acea substanță chimică eliberată de sistemul imunitar în timpul unei reacții alergice. În funcție de simptome, mai pot fi folosite și medicamente pe bază de steroizi, medicamente pentru decongestionarea căilor respiratorii, loțiuni și creme pe bază de medicamente.

Însă cea mai utilizată abordare terapeutică este cea nutrițională. Terapiile pe bază de probioticele, suplimentele naturale, plantele medicinale sau dietele speciale se dovedesc a fi foarte eficiente pentru persoanele care suferă de rinite alergice.

Terapia nutrițională presupune de fapt utilizarea în alimentație a produselor naturale, sub diferite forme. Studiile arată, de exemplu, că produsele naturale bogate în quercetină ajută la ameliorarea efectelor alergiilor de sezon.

Quercitina este un bioflavonoid care influențează producția și eliberarea de histamină. Astfel, quercitina reduce iritația căilor respiratorii, îmbunătățind în același timp sănătatea generală. În doze concentrate, poate ajuta la controlul reacției anafilactice severe la anumite alimente. Organismul nostru nu poate produce quercetină, însă se poate bucura de efectele sale prin consumul de fructe și legume care o conțin sau prin aportul de suplimente naturale. Quercetin cu Zinc si D3 are în compoziție doza optimă de quercetină, substanţa activă extrasă din salcâmul-japonez, la care s-au adăugat Zinc și vitamina D3 pentru a-i creşte efectele pozitive.

Suplimentele cu quercetină nu doar că ameliorează efectul alergiilor, dar întăresc și organismul, acționând benefic asupra sistemului imunitar și în infecţiile respiratorii.

Alegeriile pot fi o reală problemă. Un studiu arăta că peste 90% dintre cei care suferă de alergii sezoniere experimentează o scădere a calității vieții din cauza simptomatologiei specifice, ca să nu mai vorbim de cazurile extreme care pot afecta sănătatea pe termen lung. Există totuși și tratamente, și metode de prevenție. Lucrurile pot fi ținute sub control printr-o dietă adecvată, suplimente naturale și medicație.

Sănătate la 100%!

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE