Acidul folic mai este cunoscut și sub denumirea de folat sau folacin. Această substanță nutritivă ia parte la o mare varietate de procese ce se desfășoară în organism, de la sinteza materialului genetic până la transmisia semnalelor nervoase.

Acidul folic este necesar în formarea propriu-zisă a globulelor roșii ale sângelui. Fără o cantitate adecvată de acid folic se poate ajunge la diferite tipuri de anemie.

Acidul folic ajută la menținerea hemocisteinei la un nivel scăzut, asta însemnând mai degrabă, reducerea riscului atacului de cord sau cerebral.

Displazia (creșterea anormală a țesuturilor) este provocată de lipsa acidului folic în divizarea celulară.

Conform studiilor, în cazul unora dintre femei, utilizarea contraceptivelor orale duce la o carență de acid folic, la nivelul colului uterin, făcându-le mult mai sensibile la dezvoltarea cancerului. În perioada sarcinii, necesarul de acid folic al mamei este crescut, asta din cauza înmulțirii rapide a celulelor pe parcursul acestei perioade.

La fel ca și sistemul nervos, sistemul imunitar este și el dependent de prezența acidului folic, o deficiență a acestei substanțe poate micșora rezistența la boli.

Cele mai bogate surse naturale de acid folic se găsesc în : ficatul de vită, ficatul de miel, de porc și de pui, legumele cu frunze verzi și în drojdia de bere.