Ginkgo biloba este una dintre plantele medicinale cu efectele benefice cele mai cuprinzătoare pentru sănătate. Doctorul Florin Mitocaru, managerul general al companiei Alevia, ne explică de ce este cu adevărat remarcabilă această plantă.

Se recomandă administrarea ginkgo biloba pentru întreținerea sănătății, chiar dacă nu suferim de nici o boală?

Dr. Florin Mitocaru:

Ginkgo biloba are o multitudine de beneficii pentru persoanele sănătoase. De exemplu, studiile arată că are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire. De asemenea, crește capacitatea de concentrare şi pofta de viaţă. Şi încă un efect, care nu-i de neglijat, ginkgo biloba energizează şi revigorează fizicul şi psihicul.Se recomandă în special peste vârsta de 30 de ani pentru creșterea tonusului.

Ginkgo biloba este cea mai veche specie de arbore aflat încă în viaţă și a fost denumit de multe ori „arborele miracol“ și „copacul vieții“. Cum de are atât de multe calităţi terapeutice?

Dr. Florin Mitocaru:

Ginkgo biloba conține peste 40 de substanțe active - puţine plante se pot mândri cu o acţiune binefăcătoare atât de cuprinzătoare. Beneficiile se pot simţi la orice vârstă, prin îmbunătăţirea circulaţiei, a capacităţii de concentrare și a întregului metabolism. Ginkgo biloba este o plantă cu adevărat remarcabilă, condiția fiind să se administreze într-un extract de foarte bună calitate. De exemplu, la Alevia utilizăm un extract standardizat de calitate înaltă, cu 24% ginkgoflavone și 6% lactone terpenice.

Beneficiile plantei de ginkgo biloba atestate de mii de ani în culturile locale sunt susținute de studii și cercetări moderne? Dr. Florin Mitocaru:

Există un număr record de studii științifice și cercetări, cu cele mai moderne mijloace, care dovedesc utilitatea deosebită a plantei ginkgo biloba pentru sănătate: îmbunătățirea fluxului de sânge, îmbunătățirea memoriei, protejarea celulelor de distrugerile provocate de radicalii liberi, tratarea insuficienței cerebrovasculare, ocluziei arteriale periferice, ajutor în depresie, protejarea celulelor nervoase...

Când e cel mai bine să luăm un supliment alimentar pe bază de ginkgo biloba?

Dr. Florin Mitocaru:

Când vrem să ne îmbunătățim puterea de concentrare şi memorare, în caz de ameţeli, indispoziţie, scăderea memoriei. Este de foarte mare ajutor în caz de depresie, anxietate şi oboseală. De asemenea, dacă avem o circulaţie defectuoasă a sângelui - mâini şi picioare reci, ţiuit în urechi, crampe musculare, hemoroizi, varice, atunci ginkgo biloba sigur ne poate ajuta și, de asemenea, în reducerea riscului de infarct, ischemie cardiacă, ateroscleroză, accident vascular. O bună circulație a sângelui este esențială pentru un organism sănătos și asigură o speranță de viață mai ridicată. De aceea, extractul de ginkgo biloba este util atât persoanelor sănătoase cât și celor cu afecțiuni ale inimii. Mai ales în cazul circulației defectuoase, ginkgo biloba are efect fiindcă scade permeabilitatea capilarelor, relaxează pereții vasculari, dilată vasele, crește rezistența vasculară, reduce agregarea plachetară. Ginkgo biloba reușește să regularizeze neurotransmițătorii și stimulează nivelul de oxigen în creier. De asemenea, flavonoidele din compoziție împiedică oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe pereții arterelor.

ŞTIAI?

Ginkgo biloba a apărut acum multe milioane de ani, tocmai în Cuaternar. Drept dovadă, unele exemplare ating în natură o vârstă venerabilă de peste 2500 de ani, iar tenacitatea acestei plante reise din următoarea întâmplare. După fatidica zi de 6 august 1945, când americanii au aruncat bomba atomică asupra Hiroshimei, a existat un singur supravieţuitor în oraş: un arbore de ginkgo, situat la mai puţin de 1km de locul căderii bombei. În anul următor, acesta a înmugurit şi şi-a văzut mai departe de viaţă, fără să sufere nici o modificare genetică.

Cum se administrează ginkgo biloba?

Dr. Florin Mitocaru:

Ginkgo biloba se găsește în doze diferite: 40mg/ comprimat, 60mg/comprimat, 80mg/comprimat, 120mg/ comprimat. Pentru persoanele tinere, fără probleme de sănătate, care doresc să își îmbunătățească memoria sau să-și protejeze sistemul cardiovascular, se recomandă 80mg pe zi dispuse în una sau două doze. Pentru persoanele cu afecțiuni ale inimii, cu afecțiuni provocate de circulația defectuoasă a sângelui, tulburări de memorie sau persoane în vârstă se recomandă 120-240mg.

În funcție de vârsta și afecțiunile pe care le ai, Alevia îți recomandă doze diferite de Ginkgo Biloba: Ginkgo Biloba 40 mg, Ginkgo Biloba Forte și Ginkgo Biloba 120 mg.

Medicul trebuie informat, pentru că ginkgo biloba poate interacționa cu alte medicamente pentru inimă. Există persoane care nu ar trebui să ia ginkgo biloba?

Dr. Florin Mitocaru: Nu se recomandă persoanelor cu hemofilie, probleme de coagulare sau trombocitare ale sângelui şi nu se ia în timpul tratamentului cu anticonvulsivante și anticoagulante.

ŞTIAI?

Din nucile de ginkgo se prepară în Asia un fel special de mâncare, numit Desfătarea lui Buddha, care se servește la nunți și cu ocazia Noului An Chinezesc.