Poate fi considerată iubirea o artă? Dacă-i așa, atunci înseamnă că necesită cunoaștere și efort, înseamnă că nu ține atât de mult de noroc și șansă. Cu toate că iubirea contează extraordinar de mult în viața noastră, nu ne trece prin minte că avem ceva de învățat despre ea pentru că plecăm de la niște premise eronate.

În primul rând că ne pregătim să fim iubiți, iar nu să iubim; de exemplu, mulți bărbați consideră că succesul pe plan profesional îi face mai dezirabili în dragoste, iar multe femei se străduiesc să arate atrăgător.

O altă eroare este și faptul de a crede că nu e nimic de învățat despre dragoste din timp ce „îndrăgostirea vine de la sine“. Apoi, credem că este foarte simplu să iubești, totul e să găsești omul potrivit. Și credem acest lucru în ciuda evidențelor copleșitoare ale contrariului. Poate că nu mai există pe lume vreo activitate, vreo acțiune umană care să fie începută cu atât elan, dăruire și speranță și care să conducă la așa multe eșecuri ca iubirea.

Există o singură cale de a evita eșecul: să învățăm ce înseamnă dragostea.

Primul pas e să devenim conștienți de faptul că iubirea este într-adevăr o artă, iar dacă vrem să știm să iubim, trebuie să procedăm ca în cazul oricărei alte arte: pictura, sculptura, cântatul la un instrument, arta medicală, ingineria etc. Pașii stăpânirii unei arte înseamnă însușirea teoriei și însușirea practicii; la acestea două adăugându-se dăruirea, disciplina, pasiunea pentru arta respectivă.

Cu toate că suntem însetați de iubire, aproape orice pare să fie mai important în viața noastră decât iubirea: succesul, banii, puterea – acestea sunt scopurile în care ne canalizăm energia și voința și astfel nu ne mai rămâne energie și pentru a învăța să iubim.

Iată câteva sfaturi adunate din lumea-ntreagă care ne pot ajuta să menţinem relaţia fericită.

1. Alegerea partenerului trebuie făcută cu înțelepciune. Suntem atraşi de oameni din diferite motive: ne reamintesc de cineva din trecut sau pur şi simplu, ne fac să ne simţim importanţi. Încearcă să evaluezi potenţialul partener așa cum ai face cu orice prieten: analizează-i caracterul, personalitatea, valorile, generozitatea, relaţia dintre ce face şi ce spune şi în ce relații e cu restul lumii.

2. Află convingerile partenerului vis-a-vis de relaţii. Oamenii au convingeri diferite şi, de multe ori, contradictorii despre relaţii. De exemplu, n-ai vrea să te îndrăgosteşti de cineva căruia onestitatea nu i se pare importantă în relaţie.

3. Nu confunda iubirea cu faza inițială a îndrăgostirii. Senzația de euforie de la început e cu totul altceva decât menținerea unei stări permanente de iubire. Iubirea matură înseamnă uniunea celor două persoane din cuplu, cu păstrarea individualității fiecăruia. Iubirea e o putere activă în om, care sparge zidurile de separare de alți semeni.

4. Înțelege iubirea ca pe o provocare continuă, ca pe un prilej de creștere, de conlucrare. Nici nu are importanță dacă duce la armonie sau la conflict, la bucurie sau tristețe pentru că aceste aspecte sunt secundare față de ce simt doi oameni unul pentru altul în adâncul lor – ei formează o unitate, rămânând totodată o individualitate, nefugind nici unul de sine însuși. Semnul după care se cunoaște prezența iubirii între doi oameni este acesta: profunzimea relației, însuflețirea și forța din fiecare persoană implicată.

5. Emoţiile care circulă devin pozitive, iar cele care stagnează riscă să devină negative. Împărtăşeşte cât mai multe activităţi cu partenerul tău, faceţi lucruri mărunte împreună, iar asta va genera între voi un schimb de emoţii şi o legătură puternică.

6. În plan sexual, ideile şi dorinţele neîmpărtăşite îţi pot creea frustrări. Abordează această latură cu partenerul tău şi nu numai că veţi deveni mai apropiaţi ci veţi avea şi o relaţie de comunicare mult mai dezvoltată.

7. Cunoaște-ţi nevoile şi vorbeşte clar și răspicat despre ele fiindcă o relaţie nu este un joc de-a ghicitul. Multor oameni, atât femei cât şi bărbaţi, le este frică să îşi dezvăluie nevoile, iar din asta rezultă închiderea în sine, dezamăgirea de a nu avea ceea ce-şi doresc şi furia că partenerul nu le-a îndeplinit nevoile (necomunicate). Apropierea de o altă ființă umană nu poate avea loc fără onestitate, iar partenerul tău nu îţi poate citi gândurile.

8. Respect , respect , respect. Comportă-te în aşa fel încât partenerul tău să te respecte mereu atât în sânul relaţiei tale cât şi în afară. Respectul reciproc este esenţial pentru o relaţie de succes. Respectul implică și absența exploatării, adică dacă iubești pe cineva, îl iubești așa cum este, nu trebuie să încerci să transformi acea persoană aşa cum ai avea tu nevoie să fie ca s-o poți folosi. Respectul devine posibil doar dacă tu ți-ai câștigat independența, dacă te simți un om liber.

9. Fă tu primul pas spre împăcare . Fiecare om este liber să hotărască ce este mai important pentru el într-o relaţie: să fie fericit sau să aibă dreptate. În unele cupluri, dorinţa partenerilor de a se acuza unul pe celălalt este din ce în ce mai vizibilă. Acesta este primul semn că relaţia de iubire se şubrezeşte. De aceea, este important să știm când să cedăm, să o facem zâmbind şi cu dragoste pentru că cedăm în favoarea persoanei ce-o iubim.

10.Încercaţi să vă percepeți ca pe o echipă, adică sunteţi două persoane diferite care creează perspective diferite, iar aceasta este tocmai valoarea echipei: diferenţele dintre voi. Dacă vei învăța să gestionezi diferenţele, vei găsi una dintre cheile succesului în relaţie. Dezaprobările nu omoară relaţiile: învață cum să abordezi sentimentele negative, care sunt produs secundar inevitabil al diferențelor dintre două persoane. Blocajul sau evitarea conflictelor NU înseamnă gestionarea lor.

11. Învață să negociezi - relațiile moderne nu se mai bazează pe rolurile tradiționale. Cuplurile îşi creează propriile roluri și, practic, fiecare acțiune necesită negociere. Aceasta funcționează cel mai bine atunci când există bunăvoință. Iar pentru că nevoile oamenilor sunt fluide şi se schimbă în timp și cerinţele vieţii se schimbă în aceeaşi măsură, în relaţiile bune se negociază tot timpul.

12. Ascultă, ascultă cu adevărat preocupările şi reclamațiile partenerului, fără să-l judeci. Uneori vrem doar să fim ascultaţi, este tot ceea ce avem nevoie pentru rezolvarea problemelor. În plus, acest aspect deschide ușa spre confesiune. Și empatia este crucială pentru că e nevoie să priveşti lucrurile din perspectiva partenerului, dar şi din propria perspectivă.

13. E nevoie să munceşti din greu pentru a menține apropierea; ea nu vine de la sine, iar în absența sa, oamenii se îndepărtează. O relație bună nu este ca un obiectiv punctual, ci un proces care durează toată viața și care necesită atenție continuă.

14. Dacă trăieşti permanent cu teama că partenerul tău poate deveni infidel sau eşti o persoana geloasă, nu vei face decât să-ţi distrugi relaţia cu partenerul tău. Rezolvarea vine din interior, autoeducarea este ceea ce îţi lipseşte.

15. Cere-ţi iertare de multe ori, în mod repetat. Oricine poate greşi. Încercările de a repara greşelile sunt cruciale, predictive pentru fericirea conjugală. Ele pot fi greoaie sau amuzante, chiar sarcastice, dar dorința de împăcare după o ceartă este esențială pentru fiecare relație fericită.

16. Puţină dependenţă de partener este bună, dar dependenţa completă, pentru toate nevoile, este o invitație spre nefericire pentru ambii parteneri. Cu toţii suntem dependenţi într-o anumită măsură - de prieteni, mentori, soţi, iar acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

17. În cuplu, iubirea capătă mai multe forme: linişte sufletească profundă, tandreţe, compasiune sau iubire necondiţionată şi nelimitată. Dacă îţi lipseşte încrederea în tine, înseamnă că vei avea cu greu acces la iubire, pentru că iubirea înseamnă curaj, iar o persoană care are încredere în sine se alimentează din curaj.

18. Îmbogățeşte relația aducând noi interese din afară. Cu cât vei avea mai multe pasiuni în viaţă și le vei împărtăşi, cu atât relaţia va fi mai bogată; nu te poți aștepta ca o singură persoană să-ți satisfacă toate nevoile.

19. Mai devreme sau mai târziu, orice relaţie de cuplu trece prin perioade mai dificile cauzate de probleme diverse, iar acuzele între parteneri nu întârzie să apară. Cel mai uşor este să dăm vina pe celălalt, însă ceea ce uităm este că o relaţie este formată din două persoane, iar dacă relaţia suferă, înseamnă că problema poate fi la unul sau la ambii parteneri. Nu îl învinui mereu pe cel de lângă tine şi nu aştepta doar de la el soluţii!

20. Păstrează-ți spontaneitatea, menţine-ţi energia și du o viață sănătoasă.

21. Înțelege că toate relațiile au suișuri și coborâșuri și nu funcţionează la capacitate maximă tot timpul. Dar trecând împreună prin vremuri grele, relaţia va deveni mai puternică.

22. Găsește și sensul relațiilor proaste – folosește-le pentru a-ți oglindi propriile convingeri despre tine, pentru a înțelege ce anume din tine creează relația. Nu fugi de o relație proastă pentru că e posibil să o repeţi cu partenerul următor. Schimbă-te înainte să schimbi relaţia!

23. Înțelege că dragostea nu e un bun pe care l-ai obținut. E un sentiment asemănător cu fluxul și refluxul, depinzând de modul în care vă purtați unul cu celălalt. Dacă înveţi noi modalități de a relaționa, sentimentele pot reveni, de multe ori mai puternice decât înainte.

24. Readu jocul și joaca în relația voastră. Dacă simţi că lipsește romantismul, întrebă - te când a fost ultima dată când v-aţi distrat împreună, doar voi doi, de exemplu să vizionaţi împreună o comedie. Orice lucru mărunt, orice joc sau activitate simplă te poate ţine conectat cu partenerul.

25. Vorbeşti aceeaşi limbă a dragostei ca şi partenerul tău? De cele mai multe ori îţi manifești dragostea în același mod în care dorești să o primești, dar acest mod poate să nu fie potrivit pentru partener. Întreabă-ți partenerul ce îl face să se simtă iubit și împărtășește și tu. Dacă nu aveți această discuție, vă puteți simți cu ușurință dezamăgiți și confuzi. Domnilor, nu dați înapoi de la îmbrățișări și săruturi dacă asta o face pe parteneră fericită!

26. Pregătește momentele intime. Credem că e nevoie ca partenerul să-și schimbe felul de a fi ca să fie mai romantic și tandru, dar adevărul este că obții ceea ce vrei mai degrabă când tu acționezi. Intră într-o atmosferă romantică – printr-o îmbrăcăminte sau accesorii deosebite, printr-o muzică care-ți place, printr-o mâncare afrodiziacă – iar partenerul nu va sta mult deoparte.

27. Investește în relație cel puţin 75% din timpul tău. Fă-ţi programul în aşa fel încât să petreci mai mult timp cu partenerul de viaţă. Să simți cu adevărat că vrei şi ai mare nevoie să fiţi împreună. Chiar și atunci când momentele pe care le petreci cu persoana iubită sunt puţine, trebuie să încerci ca atunci când eşti cu ea să fii prezent şi fizic şi psihic. Oferă-i toată atenţia ta, chiar şi pentru câteva minute, iar efectele pozitive nu vor întârzia să apară în relaţia voastră.

28. Încearcă să-ţi vezi partenerul drept cel mai bun prieten și vei vedea că-ţi va plăcea să împarţi cu el cele mai frumoase momente. Arată-i cât este de important pentru tine, zi de zi, inclusiv prin exprimarea verbală a dragostei și contact fizic - stai aproape, ţine-l de mână când îi vorbeşti şi îmbrăţişează- l. În plus, încearcă să privești relația cu realism fiindcă nimeni nu-i perfect.

29. Niciodată să nu-i scoți ochii partenerului cu defectele moştenite de la părinţi sau provenite dintr-o copilărie nefericită.

30. Comunicarea face parte dintr-o relaţie de succes. Evită să vorbeşti doar despre subiectele importante pentru tine şi află care sunt lucrurile pe care persoana iubită doreşte să le discutaţi. Află-i nevoile şi gusturile şi încearcă să-i oferi sentimentele, gesturile şi lucrurile care-l fac să se simtă apreciat. Fiecare dintre noi ne alimentăm spiritual, prin principiul dăruire-primire, dar foarte importantă este şi modalitatea pe care o alegem când oferim.

31. Dezvăluie-ţi spontaneitatea şi surprinde-ţi partenerul cu cât mai multe momente frumoase. Acest truc poate rezolva şi cele mai mari dificultăţi din cuplu fiindcă surprizele generează curiozitate şi emoţie. Curiozitatea este o trăsătură de bază a speciei umane; prin urmare, fiecare dintre noi avem o doză de curiozitate, iar curiozitatea este strâns legată de emoţie. Emoţia pozitivă înseamnă energie pozitivă pentru partenerul tău.

32. Intimitatea este forma prin care îi transmitem celuilalt că este acce ptat aşa cum este el. Nu neapărat prin intermediul relaţiei sexuale ci şi printr-o mângâiere, un sărut sau o îmbrăţişare. Puţină tandreţe, înţelegere şi voinţă într-un cadru cald pot reînvia intimitatea.

33. Locul discuțiilor aprinse e în intimitate . Mai ales dacă ai copii, nu-i expune la certurile dintre tine și partener fiindcă se încarcă cu emoții negative.

34. Cuplurile fericite se concentrează mai degrabă pe lucrurile pozitive decât pe cele negative. Simpla stabilire a unor scopuri pozitive pentru relație vă va face mai fericiți. Cuplurile care se concentrează pe împărtășirea momentelor plăcute și nostime, care creează intimitate și se ajută să se dezvolte sufletește, se descurcă mai bine decât cuplurile care încearcă doar să evite situațiile negative.

35. Fii recunoscător pentru ceea ce ai și mulțumește-i în fiecare zi partenerului pentru ceva fiindcă gratitudinea ne reamintește de calitățile partenerului. Trebuie să știi cum să mulțumești. O frază de genul „Mulțumesc că ai gătit, mi-era chiar foame“ e mult mai slabă decât „Ești un bucătar/bucătărească excelent/ă; ești așa de atent/ă cu mine!“. Modul în care mulțumești trebuie să aibă în centrul cealaltă persoană, doar așa relația va fi mai puternică.

36. Exprimă-ți dragostea și admirația pentru partener prin cuvinte, emoții și gesturi și să nu-ți fie frică de faptul că i-ai putea face prea multe complimente.

37. În fiecare zi fă ceva prin care să-ți ajuți partenerul să aibă o zi mai bună. Fă-i o surpriză cu ceva dulce, du-te la piață în locul lui sau dă-i o veste bună.

38. Valorifică veștile bune, adică răspunde cu entuziasm la succesele partenerului prin întrebări, complimente și bucurie pură.

39. Remarcă ce face nou. Din păcate ne obișnuim așa mult cu partenerul, încât încetăm să-l observăm cu atenție. Odată ce vom începe să căutăm diferențele față de ultima dată când am fost atenți, vom fi uimiți de ce vom găsi.

40. Fii acolo ! Dacă iubești pe cineva, fii lângă el în momentele dificile. Dacă partenerul tău pierde pe cineva drag sau dacă se îmbolnăveşte, trebuie sa fii lângă el, să-i porţi de grijă şi să-i oferi susţinere. Deci, "a fi acolo, lângă partener", poate necesita uneori un anumit grad de sacrificiu.

41. Fii benefic! Nu este suficient să fii acolo atunci când partenerul are nevoie de tine. Atunci când iubeşti pe cineva trebuie să-i arăţi asta prin acţiunile tale, dar nu numai în situaţiile de criză ci şi în momentele lipsite de griji şi probleme. Fă-i persoanei iubite mici surprize, de exemplu un cadou pentru a-i încuraja avansarea în carieră sau un mic dar pentru a-ţi arăta aprecierea faţă de ea. De multe ori, lucrurile mărunte sunt cele care contează şi cele care pot crea cele mai frumoase momente.

42. Nu fi răutăcios! Să faci bine, să fii bun nu implică doar remedierea sau ameliorarea durerii şi suferinţei. Opusul la a fi bun este a fi răutăcios, ceea ce înseamnă să-i faci rău celuilalt. În mod evident, oamenii care-i iubesc pe cei dragi nu sunt răutăcioşi cu ei, însă uneori îi pot răni fără să-şi dea seama.

43. Ia-ţi un angajament ! A avea o relaţie de cuplu înseamnă, întotdeauna, angajament şi asumare de riscuri. Cel mai bun exemplu este legarea unei casătorii, care aduce după sine o multitudine de responsabilităţi şi obligaţii pentru partenerii de cuplu.

44. Fii loial! Nu este suficient doar să iubeşti, trebuie să-ţi şi arăţi loialitatea faţă de persoana iubită. Dacă înşeli sau trădezi persoana care se  presupune că o iubeşti, atunci îţi distrugi complet perspectivele de a fi fericit în relaţia de cuplu pentru că loialitatea nu este opţională atunci când îţi doreşti o relaţie minunată.

45. Fii consecvent ! A-ţi iubi partenerul nu este ca şi cum ai avea un job part-time. Dacă astăzi îţi susţii persoana iubită, iar mâine eşti absent la nevoile sale înseamnă că faci prea puţin pentru a-ţi întreţine relaţia de cuplu. A iubi pe cineva înseamnă a acţiona în anumite moduri care să arate acest lucru, însă a iubi nu înseamnă să fii perfect. De exemplu, chiar dacă îţi iubeşti partenerul, asta nu înseamnă că nu-l vei răni niciodată prin comportamentul sau prin acţiunile tale, dar măcar vei încerca să eviţi pe cât posibil asta.

46. Fii cinstit! Dacă iubeşti pe cineva care nu îţi împărtăşeşte sentimentele de siguranţă şi sinceritate, relaţia are puţine şanse de supravieţuire. Minciuna, înşelăciunea şi nesiguranţa îţi pot distruge accesul la fericire. Fii sincer şi deschis faţă de partener şi încurajează- l şi pe el să fie la fel cu tine.

47. Fii o persoană de încredere! Minciunile şi decepţiile deschid ușa neîncrederii, care conduce la a nu împărtăși ce ți s-a întâmplat cu partenerul. Iar fără o astfel de împărtășire de informaţii, nu vei avea de unde să ştii ce anume îl face fericit pe celălalt. Dacă relaţia dintre voi doi va fi sinceră şi deschisă, atunci veţi şti ce aveţi de făcut fiecare pentru fericirea celuilalt.

48. Fii atent ! A fi atent înseamnă a nu face şi a nu spune lucruri care ar putea provoca greutăţi şi suferinţe persoanei dragi. De exemplu, unii oameni au tendința să se plângă foarte mult, ceea ce îl afectează și pe partener. Sigur că nu putem analiza fiecare cuvânt rostit şi sigur că suntem supuşi greşelilor, însă dacă iubim cu adevărat vom încerca să ne controlăm.

49. Fii empatic! A fi empatic înseamnă să îţi doreşti să intri în lumea partenerului tău şi să o analizezi în mod subiectiv pentru a înţelege felul în care acesta se simte. Dacă tu şi partenerul tău refuzaţi să vă înţelegeţi preferinţele, valorile şi opiniile, atunci relaţia, probabil, nu este una întocmai fericită, însă dacă vă iubiţi, atunci trebuie să încercaţi să pătrundeţi fiecare în mintea celuilalt şi să vă înţelegeţi reciproc.

50. Fii tolerant ! Oamenii care sunt iuți la mânie nu sunt capabili să facă o relaţie să meargă. Atunci când îţi doreşti cu adevărat ca lucrurile să funcţioneze, trebuie să ai răbdare, să înveţi, să uiţi şi să ierţi. Iubirea înseamnă toleranţă şi dacă iubeşti pe cineva, atunci trebuie sa fii absolut tolerant cu acea persoană. Există şi situaţii în care toleranţa nu-şi are locul, așa cum sunt relaţiile abuzive.

51. Ține cont de 4 lecții importante în cuplu: (1) Independența – dacă suntem dependenți de partener, ajungem să fim o povară; e important să știm să ne descurcăm singuri. (2) Acceptarea – ne dorim să fim acceptați de partener așa cum suntem, dar e important ca în primul rând să ne acceptăm noi înșine. (3) Încrederea – nu e de bine dacă nu avem încredere în noi înșine; trebuie să ne cultivăm personalitatea, puterea interioară, trebuie să ne afirmăm. (4) Iubirea – să nu confundăm nevoia de partener cu iubirea; doar când iubim partenerul orice ar fi, este această lecție învățată.