PotasiuCelulele organismului uman conțin mai mult potasiu decat orice alt mineral. Aproximativ 250 g din acest element nutritiv poate fi găsit în corpul unui adult.

Cantitatea scăzută de potasiu poate fi asociată cu hipertensiunea, iar această asociere poate fi foarte puternică atunci când raportul sodiu/potasiu este foarte mare.

Cercetătorii au descoperit că regimurile alimentare severe din punct de vedere al caloriilor, sodiu și colesterol sunt deseori recomandate persoanelor cu boli cardiovasculare. Dietele de acest fel tind să reducă substanțele nutritive cum ar fi potasiul, foarte important de altfel pentru menținerea în limite normale a tensiunii sângelui.

Potasiul este esențial pentru menținerea echilibrului lichidului din celule și folosit pentru transmiterea semnalelor nervoase, contractarea mușchilor, secreția de hormoni dar și pentru alte funcții ale organismului.

Carența de potasiu are următoarele simptome : greață, vomă care pot să conducă la neliniște, teamă (fără motiv), spasme sau crampe musculare.

Produsele alimentare cu un conținut ridicat de potasiu sunt: carnea, peștele, puiul dar și lactatele (cu excepția brânzei, potasiul fiind eliminat prin zer).