SeleniuSeleniul este prezent în toate celulele corpului, dar are o concentrație mai ridicată în ficat, rinichi, splină și pancreas.
Cantitatea de seleniu din organismul nostru depinde foarte mult și de concentrația de seleniu din solurile din care ne aprovizionăm cu legume și fructe.


Funcțiile sale sunt foarte variate: este antioxidant biologic (previne lezarea si distrugerea celulelor); o serie de date corelează seleniul cu scăderea mortalității prin cancer (având un rol protector).


Relația seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost încă pe deplin clarificată, rezultatele necesitând încă noi confirmări, se pare însă că ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile, sindroamele anemice.


Unele studii au demonstrat că seleniul stimulează producția de anticorpi proprii organismului, ajută la imunizare și are capacitatea de a reduce din toxicitatea unor metale precum plumbul, cadmiul, mercurul.


Există  și dovezi clinice cum că seleniul ar stimula fertilitatea, mai ales în cazul bărbaților, deoarece crește rata spermatogenezei și îmbunătățește locomoția spermatozoizilor.


Alimente cu un conținut mai ridicat de seleniu : ton natural, ficat de vițel, scoici, macrou în vin alb, escalop de curcan, carne de porc la gratar și mustar.