Răceala este de fapt o boală contagioasă şi reprezintă o infecţie a tractului respirator superior. Se manifestă prin migrene, stare de rău şi moleşeală, febră, tuse, strănut, nas înfundat, dureri de gât.

Bine de ştiut

Nefiind cauzată de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au nici un efect asupra răcelii. Mai mult, antibioticele distrug sistemul imunitar. Cele mai frecvente tratamente naturiste sunt pentru scăderea febrei, calmarea tusei şi decongestionarea căilor nazale. 

 Ce faci?

În perioada în care boala te-a lovit ai mai mare grijă de tine: odihneşte-te şi acordă-i organismului răgazul necesar să se refacă; fă băi fierbinţi în care pui 1 kg de sare mare; bea cel puţin 2 litri de ceai şi lichide.

Am răceală sau gripă?

Deşi seamănă, simptomele gripei sunt mai puternice decât cele ale răcelii. Ai gripă dacă, pe lângă dureri de cap, febră şi nas înfundat, apare şi starea generalizată de rău şi epuizare, împreună cu frisoane, bufeuri şi dureri musculare. Febra poate ajunge la 40ºC. După gripă poate apărea o stare de oboseală şi slăbiciune, iar tusea poate dura până la 3 săptămâni.

Alevia îți recomandă Antigripal și Ceai antigripal.

Complicaţiile răcelii

Cele mai frecvente sunt: otita, angina, sinuzita, faringita, bronşita, pneumonia. Mergi urgent la doctor dacă: „răceala“ durează mai mult de 10 zile, te dor urechile, faci febră peste 39°C, tusea şi durerea de gât continuă, durerile de cap sunt foarte puternice, respiraţia e şuierătoare.

Extra grijă

Vârstnicii, copiii, medicii, persoanele cu afecţiuni cronice sunt mai vulnerabili în faţa răcelii şi gripei.

Top plante care vin de hac răcelii şi gripei

1. ECHINACEA. Extractul din această plantă poate reduce considerabil durata răcelii şi luptă cu infecţiile virale, bacteriologice şi micologice. Mai mult, echinacea are capacitatea de a scădea febra.

2. VITAMINA C. Se găseşte mai ales în citrice şi e de mare ajutor în răceală. Creşte rezistenţa la infecţii şi scade agresivitatea simptomelor răcelii. Recomandăm extractul de măceşe, cel mai bogat fruct în această vitamină.

3. SALCIE. Aspirina naturală calmează uşor febra şi domoleşte senzaţia de rău asociată răcelii. Ia durerea de cap cu mâna şi potoleşte durerile musculare.

Atenţie! Remediile naturiste au efect maxim dacă sunt luate de la primele simptome. De asemenea, te pot ajuta să nu mai răceşti deloc. Ia-le preventiv şi nu aştepta să cazi la pat ca să te tratezi.

Tusea, accesoriu la răceală

Cu toate că nu ne place, tusea anunţă că urmează să se instaleze răceala. În multe cazuri, tusea este agasantă şi supărătoare. Dacă persistă e nevoie de o vizită la medic, fiindcă poate să apară ca simptom a unor boli precum pneumonie, embolie pulmonară, edem pulmonar.

 3 plante ce calmează tusea. Alevia recomandă o formulă specială, sub formă de comprimate, împotriva tusei: lemn-dulce, pătlagină şi valeriană.

Extractul standardizat de valeriană calmează centrul tusei şi iritaţia. Extractele standardizate de lemn-dulce şi pătlagină te ajută să expectorezi şi acţionează ca emolient şi calmant pentru tuse. Încearcă şi un ceai special pentru calmarea tusei. Bea mai multe căni pe zi şi ai să vezi efectul.

Alevia îți recomandă Antitusiv și Ceai antitusiv.

Au, gâtul!

Odată cu tusea, apare de cele mai multe ori şi durerea de gât. Vinovată este, de cele mai multe ori, o infecţie microbiană sau chiar virală. Dacă răceala trece şi durerea de gât rămâne, cel mai bine este să mergi la medic.

Alevia îți recomandă Florisept.

Ce poţi face?

•  Mizează pe propolis. Are efect antiseptic, de aceea poate ameliora durerile de gât. Mai mult, ajută şi în infecţii acute şi cronice, rinofaringite, amigdalite, faringite.

• Uleiurile de mentă, eucalipt, pin atenuează durerea şi sunt antiseptice puternice ale căilor respiratorii.

3 remedii la îndemână

• Gargară cu apă sărată. Dimineaţa şi seara, apa să fie călduţă.

• Miere şi propolis. Se amestecă o cană cu miere cu 50 de picături de tinctură de propolis. Se iau câteva linguriţe pe zi, până la dispariţia simptomelor.

• Miere şi lămâi. Se amestecă un pahar cu miere cu zeama de la 2 lămâi. Se iau câteva linguriţe pe zi.

  Fiindcă răceala şi gripa de sezon sunt boli uşoare, este de preferat utilizarea remediilor naturiste. Sunt într-adevăr eficiente şi nu au efecte adverse.

 Cei mai afectaţi de durerile de gât sunt copiii, fiindcă infecţiile se transmit foarte uşor în grădiniţă sau şcoală.