Depindem de apă fiindcă e vitală în multe dintre procesele din interiorul organismului. De multe ori ignorăm însă cât este de important şi trăim deshidrataţi fără să ne dăm seama. Nu e de joacă cu cei 2 litri de lichide pe care trebuie să-i bem în fiecare zi. De ce? ...Mai uşor este să-ţi spunem ce ţi se întâmplă când nu consumi cât organismul are nevoie.

Ce păţeşti dacă nu bei destulă apă sau alte lichide?

 - Gândeşti neclar! Dacă nu bei destulă apă gândeşti în ceaţă şi te concentrezi greu. Senzaţia va trece imediat ce consumi mai multe lichide.
 - Te simţi obosit fără motiv! După ce bei mai multă apă sau alte lichide, îţi va creşte nivelul energiei.
 - Te enervezi des! Una dintre cauzele iritabilităţii este deshidratarea. Există o modalitate rapidă de a verifica dacă suferi de deshidratare uşoară, începe să bei cel puţin 2 litri de lichide zilnic şi vezi dacă dispoziţia ţi se ameliorează.
 - Ai ameţeli! Din cauza deshidratării, circulaţia poate fi încetinită, ceea ce lipseşte celulele de nutrienţii de care au nevoie. Nu uitaţi că apa este necesară pentru menţinerea tensiunii arteriale în limitele normale.
 - Te doare capul din senin! Cercetătorii au arătat că pacienţii care suferă de dureri de cap cronice, de intensitate redusă, sunt adesea deshidrataţi.
 - Îţi bate inima de-ţi sparge pieptul! Dacă vei creşte consumul de apă, palpitaţiile cardiace pot fi ameliorate sau pot dispărea complet.
 - Ai tensiunea mare! Dacă ai deja hipertensiune arterială, atunci e important să consumi cel puţin cantitatea recomandată de lichide pe zi. 

Ştiai că...

 - Peste 50% din greutatea totală a corpului nostru este reprezentată de apă.
 - Apa este implicată în fiecare dintre activităţile biochimice ale corpului.
 - Apa este un puternic detoxifiant, reziduurile sunt eliminate din corp printr-o multitudine de conducte – vene, artere, glande şi organe – care pompează, alimentează şi transportă lichidele. Fără apă suficientă aceste procese sunt încetinite.


Câte lichide trebuie să consumăm zilnic?

E o regulă clară: cel puţin 2 litri de lichide pe zi (8 pahare).

Ţine cont atunci când te hotărăşti să bei mai multe lichide...poate chiar de astăzi...

 - Apa plată e de preferat celei minerale.
 - Prepară-ţi de 3 – 4 ori pe săptămână, dimineaţa acasă, un suc proaspăt cu baza portocale şi la care poţi adăuga morcov, pepene galben, afine. Te va revigora total.
 - Evită să bei ceaiul îndulcit cu zahăr. Dacă nu-l poţi bea fără, încearcă zahărul brun sau mierea.
 - Ţine cont de cantitatea de lichide pe care o consumi zilnic. Îţi poţi lua la birou o sticlă de 2l sau o sticlă de 1 litru la serviciu şi una de 1 litru acasă.

Dacă bei cafea, consumă un pahar de apă după fiecare ceaşcă de cafea servită.