Vitamina BVitamina B1, cunoscută și sub denumirea de tiamină, a fost prima vitamină de tip B descoperită. Aceasta reprezintă o sursă majoră de energie a celulelor noastre; este implicată în transformarea acizilor grași în hormoni steroizi cum sunt cortizonul și progesteronul și joacă un rol important în procesul de creștere, în menținerea sănătății pielii și în rezistența la îmbolnăviri.

Tiamina funcționează ca un catalizator în procesul de ardere a carbohidraților, astfel că persoanele care consumă alimente nesănatoase au un necesar crescut din această vitamină. De asemenea, organismul unei persoane are nevoie de mai multă tiamină în timpul răcelii și în situațiile când apare febra, în exersarea unei activități musculare, graviditate, lactație și stres.

Boala provocată de carența vitaminei B1 se numește beri-beri și afectează: sistemul gastrointestinal, pe cel cardiovascular și nervos.

Cele mai bogate surse de vitamina B1 le reprezintă organele de animale (mai ales ficatul) carnea de porc, fasolea uscată, mazărea, soia, alunele, gălbenușul de ou, peștele, gramineele integrale, orezul nedecorticat, carnea de pasăre și germenii de grâu.