Vitamina BVitamina B12 mai poartă denumirea și de cobalamină și este substanța nutritivă responsabilă cu eliminarea anemiei, având rol în formarea sângelui, dar și în exercitarea altor funcții.

În sistemul nervos are un rol deosebit de important, împiedicând producerea mielinei, o substanță grasă existentă în membrana care acoperă terminațiile nervoase.

Ajută la prevenirea cancerului, iar carența de vitamina B12 poate juca un rol în multe dintre simptomele psihice și emoționale: confuzia, dispoziții schimătoare, depresiile sau psihozele.

Probleme mai pot apărea atunci cand un defect ereditar împiedică organismul să producă o cantitate suficientă dintr-o substanță denumită factor intrinsec, absorția normală a vitaminei nemaiputând avea loc.

Alimentele care conțin vitamina B12 sunt: rinichii și ficatul de miel și de vită, heringul, scrumbia, carnea de vită, carnea de crab și stridiile, laptele, brânza și ouăle.