Vitamina BVitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, este una dintre cele mai importante vitamine, utilizate pe scară largă. Este necesară în creșterea și în menținerea a aproape tuturor structurilor organismului și în aproape toate funcțiile organice.

Vitamina B6 joacă un rol foarte important în sistemul nervos, fiind necesară în producerea serotoninei și a altor neurotransmițători ai creierului, substanțe care, atunci când sunt deficiente, sunt asociate depresiei.

Sănătatea cardiovasculară depinde de piridoxină în procesul de transformare a fierului în hemoglobină și în producerea globulelor roșii și a anticorpilor. Carența poate cauza anemia și slăbirea sistemului imunitar sau un atac de cord ori cerebral.

Vitamina B6 are capacitatea de a reduce simptomele în cazul femeilor care suferă din cauza problemelor menstruale, sau premenstruale și ajută organismul mamelor aflate în perioada alăptării.

Persoanele care folosesc contraceptive orale, cele care fumează, au palpitații sau sunt supuse stresului, au nevoie de o creștere a aportului de vitamina B6 în organism.

Vitamina B6 se găsește în ouă, spanac, morcov, mazare, carnea de pui, carnea de pește, carnea de porc, drojdia, nucile, germenii de grâu.