Vitamina CVitamina C este cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic. Această substanță nutritivă a fost pentru prima oară în atenția publicului prin intermediul lucrării lui L. Pauling, care studia capacitatea vitaminei de a ajuta organismul în lupta cu răceala și alte boli.

Vitamina C are un rol deosebit ca și antioxidant: previne distrugerile făcute de radicalii liberi care contribuie la procesul de îmbătrânire, în terapia pentru cancer și în bolile cardiovasculare.

Un alt rol extrem de important al acidului ascorbic este cel pe care îl joacă în capacitatea noastră de a controla toate tipurile de stres fizic și mental.

Vitamina C are și alte funcții: este esențială pentru creșterea și repararea țesuturilor în orice parte a corpului. Este necesară pentru formarea colagenului, prezent în țesuturile conjunctive și pentru formarea oaselor și cartilajelor.

Boala carenței de vitamina C poartă denumirea de scorbut și este destul de dificil de diagnosticat: lipsă de atenție, iritabilitate, dureri vagi în mușchi și încheieturi și pierdere în greutate.