Felul în care te vezi  pe tine însuţi va determina ce anume vei avea în viaţa ta. Imaginea de sine este concepţia ta despre propria persoană. Este reprezentarea metală şi emoţională pe care o cultivi în câmpul conştiinţei, referitoare la ceea ce eşti şi la ceea ce reprezinţi.

Imaginea de sine este importantă pentru că reprezintă punctul de plecare al experienţelor de viaţă. Imaginea pe care ţi-ai facut-o despre tine însuţi este asemeni unui vas în care curge şi se amestecă tot ce experimentezi în viaţa ta.

Dacă imaginea de sine este mică şi limitată de ignoranţă, teamă, îndoială şi nesiguranţă, atunci toate experienţele tale de viaţă vor fi filtrate prin prisma acestor emoţii negative.

Pe de altă parte, dacă imaginea de sine se bazează pe cunoaştere, iubire, curaj, respect, credinţă şi încredere, experienţele tale de viaţă vor fi filtrate prin prisma acestor emoţii pozitive.

Imaginea de sine determină  capacitatea de a oferi, a primi şi a valorifica diferitele oportunităţi din viaţa ta. Ea acţionează ca un magnet care atrage sau respinge experinţele de viaţă de un anume fel.

Vei atrage gânduri, oameni şi experienţe corespunzătoare cu ceea ce gândeşti şi simţi despre tine însuţi. Dacă doreşti să atragi sănătatea, bogaţia şi fericirea la care visezi, atunci trebuie să cultivi o imagine de sine care să fie compatibilă şi să susţină aceste gânduri – şi anume sănătatea, bogăţia şi fericirea.

Un exemplu sugestiv despre cum lucrează imaginea de sine este următorul:

La fiecare cerere de angajare se pune întrebarea: Ce salariu te aştepţi să primeşti? Mulţi angajatori potenţiali dau o mare importanţă răspunsului la acestă întrebare. Aceasta pentru că, în mod involuntar, majoritatea oamenilor indică prin răspunsul lor ce anume se aşteaptă ei să ofere prin poziţia pe care o solicită.

Un salariu mai mic decât cel potrivit postului reflectă o evaluare modestă a propriilor capacităţi, ceea ce înseamnă probabil că persoana respectivă nu va fi un angajat bun.

Un salariu prea mare faţă de cel potrivit  poziţiei respective poate să indice necunoaşterea cerinţelor pentru acel post. Dacă ţi-ai făcut temele şi îţi ştii treaba, ar trebui să ceri exact atât cât face munca respectivă, plus ceva pe deasupra ca să atragi un pic de atenţie asupra ta. Totuşi dă-mi voie să te previn: trebuie să fii pregătit să răspunzi unei întrebări care mai mult ca sigur urmează  - “De ce crezi tu că meriţi să plătească mii şi mii de dolari compania asta pentru tine?”

Ai grijă ca răspunsul tău să fie bine documentat, bine gândit, logic şi inteligent. Vei obţine probabil acea slujbă, conform cerinţelor tale, care corespund imaginii pe care ţi-ai facut-o despre tine.

 

Articol editat de echipa Alevia.