Printre aceste roade se numără fericirea, prosperitatea, poziția socială etc.

Rădăcinile sunt principii non-negociabile în jurul cărora e necesar să ne clădim viața, atitudini, convingeri și angajamente fundamentale care cresc cel mai bine din înțelepciune, adevăruri universale și slujirea binelui.

Tânjim după împlinire
Harold Kushner scria cândva: „Sufletele noastre nu tânjesc după faimă, confort, avere sau putere. Acele daruri aduc cu ele tot atâtea probleme câte soluționează. Sufletele noastre tânjesc după împlinire, după sensul pe care trebuie să-l dăm vieții pentru ca aceasta să valoreze ceva, pentru ca lumea să fie un pic mai bună numai pentru că am trecut și noi prin ea“.

Împlinirea pe care ne-o dorim cu toții trebuie să fie echilibrată, integrată, în armonie cu întreaga noastră ființă. Altfel spus, dacă avem un succes nemaipomenit la serviciu, dar avem eșecuri în viața personală, nu poate fi vorba de împlinire. Numai o viață clădită pe valori durabile poate avea succes autentic.

Suntem ființe complete, cu o latură afectivă, una fizică, una spirituală și una relațională. Apoi, viața noastră are mai multe fațete – munca, familia, comunitatea. Când eșuăm într-unul dintre planuri, obișnuim să spunem: „Asta e. Nu le putem avea pe toate în viață“. Dar tocmai asta e, adevărata împlinire înseamnă să reușim în toate planurile vitale ale vieții. Cheia e să avem totul cum se cuvine.

Dacă dorești ca viața să aibă sens, concentrează-te mai ales asupra rădăcinilor, și mai puțin a roadelor vieții. Printre aceste roade se numără fericirea, prosperitatea, poziția socială etc. Rădăcinile sunt principii non-negociabile în jurul cărora e necesar să ne clădim viața, atitudini, convingeri și angajamente fundamentale care cresc cel mai bine din înțelepciune, adevăruri universale și slujirea binelui.

„O bună guvernare se întemeiază pe autoguvernare. Un bun management al afacerilor se bazează pe automanagement. O bună administrare instituțională se întemeiază pe autoadministrare.“ De fapt, orice succes se bazează pe automanagement, adică pe modul în care ne ghidăm existența. Iar drumul în viață depinde de calitatea principiilor pe care ne-am clădit viața.

Asumarea responsabilității pentru propria individualitate și pentru viața noastră nu e un lucru ușor. Albert Ellis spunea: „Cei mai buni ani din viață sunt cei în care hotărăști că problemele tale îți aparțin. Nu mai dai vina pe mamă, pe mediul înconjurător sau pe președinte. Începi să realizezi că deții controlul asupra propriului destin“. Această atitudine înseamnă să nu te lași purtat de viață la întâmplare, ci să-ți iei soarta în propriile mâini. Când sunt presați, oamenii care se mulțumesc doar să reacționeze pot cădea în capcana de a căuta întruna pe cine să dea vina. Poziția de victimă e comodă, dar nu ne conduce către împlinire; aceasta se obține prin luarea inițiativei și prin concentrarea asupra a ceea ce putem schimba.

Iată trei deprinderi care te pot conduce către împlinire:
Autodisciplina, care înseamnă capacitatea de a ne regla conduita în funcție de principii și de judecată, iar nu în funcție de mândrie, senzualitate sau lăcomie. Dacă dorim să fim oameni de acțiune e necesar să fim disciplinați: să punem stăpânire pe propriile gânduri și acțiuni, să le antrenăm și să le ghidăm. E necesar să fim propriul nostru antrenor și asta înseamnă să impunem ordine în viața noastră.
Valorizează munca. Dacă vrem să reușim în viață, e necesar să ne însușim o perspectivă corectă asupra muncii. Odată ce începi să vezi munca ca pe o chemare, ca pe un loc vital, incitant, care reflectă adevăratele valori și ca pe o activitate care te înnobilează, succesul nu va întârzia să apară.
Dorește-ți să fii un râu, nu un lac. Cu alte cuvinte, încearcă să evoluezi continuu. Adoptă noi și
noi obiceiuri bune, citește mult, apreciază oamenii și fă-ți noi cunoștințe; păstrează o atitudine de deschidere și învățare.

Există în viața ta lucruri care te sperie și te intimidează? Ieși în întâmpinarea lor, nu fugi de ele. Încearcă în fiecare zi lucruri noi. De exemplu, este simplu să mănânci în fiecare zi aceeași mâncare, însă dacă nu încerci lucruri noi, poți rata ocazia de a descoperi un nou gust preferat. E simplu să ai zi de zi aceleași discuții cu aceleași persoane, dar dacă nu îți extinzi grupul de persoane cunoscute atunci riști să ratezi un nou prieten extraordinar. Folosește fiecare zi ca pe o rampă de lansare pentru a-ți umple viața cu multă pasiune și aventură, incluzând în ea noi componente. Lumea este vastă și atrăgătoare, și te așteaptă.

Stima de sine, sursa energiei personale
Noi, oamenii, suntem precum frunzele unui arbore. Avem nevoie de energie să înmugurim, să ne
dezvoltăm, să ne maturizăm, ca mai apoi să picăm pe un sol tare, cedând locul nostru mugurilor tineri, frumoși. Nu este un proces care se oprește la un moment dat, nu avem un buton de stop pe care să-l putem apăsa când în sfârșit credem că ne-am găsit echilibrul. În schimb, putem să controlăm deciziile, să alegem ceea ce facem cu acea energie cu care am fost înzestrați de natură, dacă o irosim sau dacă o fructifiăm prin activitățile pe care le desfășurăm, prin gândurile pe care le transmitem, prin trăirile sufletești și trupești pe care le împărtășim mai întâi cu noi înșine și mai apoi cu cei din jur. Depinde de noi cu ce fel de energie ne încărcăm bateriile, cum o conservăm și cum o regenerăm. Totul izvorăște din interiorul nostru.

Pentru a ne alimenta cu energie pozitivă, trebuie să plecăm de la următoarea premisă: „Dacă îmi
apreciez valoarea, dacă mă accept și mă iubesc așa cum sunt, voi explora viața și îi voi ține piept cu demnitate, cu forță, cu iubire.“ Și această premisă este cheia spre o stare de stimă de sine înaltă. Te vei simți ca într-un roller coaster care se mai oprește câteodată, dar întotdeauna sus, deasupra tuturor.

Dar ce ne facem când stima de sine este confundată cu egoismul? Nu de puține ori întâmpinăm conflicte din acest considerent, pentru că am fost „instruiți“ încă de la vârste fragede că trebuie să îi iubim pe ceilalți mai mult decât pe propria persoană și că cel mai mic gest de iubire față de noi înșine ar fi un act de egoism debordant. Nu, nu este așa. A te iubi pe tine nu reprezintă decât recunoașterea propriei valori, nicidecum o declarație a superiorității tale față de ceilalți. Dacă ești capabil să te prețuiești pe tine, înseamnă că ești capabil să-i prețuiești și pe cei din jur și să manifești un comportament adecvat față de ei. Rezultatul înseamnă fericire, eficiență, satisfacție deplină.

Există două adevăruri general valabile despre noi, oamenii. Primul ține de unicitatea noastră, de diferențele dintre noi și restul oamenilor. Al doilea adevăr vine în contradicție cu primul și ne spune că suntem toți la fel, dar din punct de vedere fizic, fundamental. Așadar, constați că ești unic, diferit de ceilalți și totodată asemănător din diverse perspective. Fiecare dintre noi excelează într-un anumit domeniu, la fel cum fiecare are capitole la care trebuie să mai lucreze. Ești o persoană deosebită cu un potențial ridicat, ești creativ și nobil și, mai mult de atât, ai putea să fii mult mai bun decât ești deja. Ceea ce merită să știi este că niciun moment nu este mai prielnic decât cel de acum pentru a deveni persoana care poți fi. Important este să-ți dorești să crești, să ai voință de fier și răbdare de chinez bătrân.

Sfaturi pentru îmbunătățirea stimei de sine și stare de bine

1. Fii cinstit cu tine însuți. A te minți pe tine însuți este la fel cu a pretinde că totul în jurul tău este minunat când de fapt nu este, a-ți ascunde potențialul și calitățile după ziduri groase de înșelăciune și iluzii deșarte. La finalul zilei vei constata că în ciuda eforturilor tale, rezultatele sunt sub nivelul așteptărilor, iar stima de sine va scădea și mai mult.

2. Dezvoltă-ți imaginația. Imaginația poate fi privită ca o schemă a vieții viitoare, iar pentru imaginație nimic nu este imposibil. Dezvoltă-ți imaginația citind materiale incitante, stimulatoare. Înconjoară-te de oameni optimiști, entuziaști și caută să descoperi zilnic noi oportunități. Odată ce ți-ai creat acest tip de viziune, cu siguranță vei reuși să-ți îndeplinești orice vis: „Dacă poți gândi un lucru, înseamnă că îl poți realiza. Dacă poți să îl și vizualizezi, înseamnă că vei deveni acel lucru.“

3. Urmărește să te relaxezi. Prin intermediul relaxării se reduce stresul și se facilitează accesul la minte și subconștient, la înțelepciune și energie. Odată oboseala acumulată, va fi mai greu să te concentrezi asupra lucrurilor importante din viața ta, va scădea nivelul energiei iar în final se va ajunge la boală.

4. Iubește-ți corpul! Rezervă-ți timp să-ți cunoști corpul, să-l îngrijești, să-i acorzi atenție ca unei persoane iubite.

5. Dezvoltă-ți intelectul! Provoacă-te la discuții dis-de-dimineață în timp ce îți bei cafeaua, ia cu tine cartea preferată și citește-o când ești în trafic în drum spre serviciu, în autobuz, în parc, pe terasa casei tale, mergi la teatru, păstrează lângă tine doar oamenii de calitate, de la care ai ce învăța și care te pot ajuta să te dezvolți personal și profesional.

6. Fii prieten cu simțirile tale! Acceptă-ți sentimentele, nu le reprima, admite-ți stările de orice fel și folosește-le în mod constructiv pentru a stabili legături armonioase cu propriul eu.

7. Rezolvă-ți problemele în armonie! Ori de câte ori te confrunți cu o situație conflictuală, încearcă să o rezolvi cu calm și înțelegere. Vei fi surprins cât de multe ai de câștigat! Orice experiență trăită, orice obstacol întâlnit în calea ta contribuie într-un fel sau altul la dezvoltarea ta ca persoană. Așadar, felul în care treci peste acel obstacol poate să conducă la dezvoltarea ta armonioasă, poate crea legături sănătoase cu ceilalți, sau dimpotrivă, poate crea o latură negativă, bolnăvicioasă a ta.

8. Organizează-ți spațiul în care trăiești! Dezorganizarea într-un spațiu de locuit îți poate impune limite în realizarea anumitor sarcini. Fă curățenie, amenajează astfel încât să te simți în siguranță, să te poți relaxa, să poți construi și consolida relații. Un spațiu bine pus la punct îți conferă o stare generală de bine și crește productivitatea în activitățile pe care le întreprinzi.

Puterea recunoștinței
Analizează cu atenție viața ta și devino conștient de lucrurile bune care ți se întâmplă, pe care le-ai primit și continui să le primești. Poate uneori nu îți dai seama, dar sunt atât de multe lucruri pentru care ar trebui să te simți recunoscător. Enumeră binecuvântările din viața ta, exprimă-ți recunoștința pentru casa în care locuiești, pentru familia ta, pentru munca pe care o faci, pentru apa pe care o bei, pentru alimentele pe care le consumi, pentru faptul că ai cele 5 simțuri, pentru aerul pe care îl respiri, pentru că exiști! Atunci când te simți recunoscător pentru lucrurile bune din viața ta, indiferent cât de mici ți se par, numărul acestora începe să crească. Dar atunci când uiți de binecuvântările din viața ta, inevitabil apare enumerarea neintenționată a lucrurilor negative: te gândești la lucrurile pe care nu le ai, te plângi de traficul aglomerat, de guvern, de faptul că stai la o coadă etc. De cele mai multe ori, la evocarea unor astfel de lucruri negative, simți că ele se înmulțesc sau nu se mai rezolvă, ba mai mult, cu fiecare evocare a unui aspect negativ, blochezi o binecuvântare care se îndrepta către tine. Încearcă zilnic să te gândești la lucrurile pentru care ar trebui să fii recunoscător și vei observa cum starea de spirit ți se va schimba iar binecuvântările din viața ta se vor multiplica.
„Este de preferat să pierzi șirul binecuvântărilor pe care le enumeri decât să pierzi aceste binecuvântări prin enumerarea necazurilor din viața ta. “ (Maltbie D. Babcock)

Este imposibil să te simți trist atunci când te simți recunoscător. Dacă te confrunți cu o situație negativă într-un moment, este ușor să o transformi, prin exprimarea recunoștinței. Orice situație negativă poate dispărea dacă știi ce atitudine să adopți.

Să luăm spre exemplu relațiile personale. Atunci când suntem într-o relație dificilă, este aproape imposibil să îi fim recunoscători celeilalte persoane. De ce? Pentru că o învinovățim de tot ceea ce se întâmplă rău în relația cu ea, iar învinovățirea exclude recunoștința. Din nefericire, această atitudine nu poate conduce niciodată la îmbunătățirea relației, dimpotrivă.

Metaforic vorbind, sentimentele negative față de altcineva îți ard propria viață, transformând-o în cenușă. Din fericire, recunoștința poate elimina aceste sentimente. De exemplu, dacă ai un fost partener de viață cu care nu te mai înțelegi, dar ești legat de el prin intermediul copiilor, privește-i pe aceștia și gândește-te că nu ar fi venit pe lume dacă partenerul tău nu ar fi existat. Copiii tăi sunt cele mai prețioase daruri din viața ta. Privește-i și mulțumește-i în sinea ta partenerului de viață în fiecare zi. Astfel, nu numai că se va reinstaura pacea și armonia în relația voastră, dar le vei da copiilor un exemplu minunat și totodată o lecție de viață: recunoștința.

Recunoștința este cel mai bun remediu pentru relațiile destrămate, pentru deteriorarea stării de sănătate, pentru lipsurile vieții, pentru nefericire. Ea elimină grijile, teama, durerea sufletească și depresia și le înlocuiește cu luciditate, pace interioară, răbdare și înțelegere.

„Am început prin a mulțumi pentru cele mai mărunte lucruri și cu cât am ajuns să fiu mai recunoscătoare, cu atât mai nelimitată a devenit abundența mea. Toate lucrurile din viața ta asupra cărora îți focalizezi atenția se amplifică. De aceea, dacă te focalizezi asupra binelui din viața ta, acesta devine din ce în ce mai abundent“. (Oprah Winfrey)

Primești, oferind
Unii oameni cred că a fi bun, decent și nobil este un semn de slăbiciune, însă bunătatea este o dovadă puternică de forță morală. A te enerva, a te plânge, a te pune pe primul loc sau a condamna pe cineva este ușor, mai greu este să-ți recunoști greșelile, să susții cauze înalte și să dăruiești. Așteptăm ca cei din jurul nostru să ne ofere respect, dragoste și apreciere, dar ca să primim trebuie să oferim. Ne dorim respect, trebuie să oferim respect. Vrem să fim iubiți, atunci trebuie să oferim dragoste și tot așa. Nimic nu e gratuit și oferind vom începe să și primim.

Ți s-a întâmplat să ajungi să crezi vreodată că viața este nedreaptă cu tine? Poate i-ai dăruit prea puțin. Este pur și simplu imposibil să fii extrem de bun în ceea ce faci, să excelezi în activitățile tale și să nu ieși biruitor în cele din urmă, deoarece cu cât vei oferi mai mult vieții, cu atât viața îți va da mai mult în schimb.

Fără îndoială că fiecare dintre noi își dorește o viață minunată, dar oare ce putem face ca să o avem? Cu siguranță există o mulțime de satisfacții financiare care îți fac mai ușor și mai plăcut drumul vieții și nu trebuie să te simți vinovat să te bucuri de ele, însă nu trebuie să uiți nicio clipă de acele averi simple și minunate care îți încântă inima și sufletul. Bucură-te de natură: un răsărit sau un apus de soare te pot înălța și îți pot umple sufletul de armonie și bună dispoziție. Explorează locurile frumoase din țara ta și din întreaga lume, ține aproape relația dintre tine și cei dragi, aceste legături sufletești profunde nu trebuie să se piardă. Nu uita că cele mai mari bucurii ale vieții sunt și cele mai simple, umple-ți viața cu acestea și vei fi mai fericit. Poți începe chiar acum. Ca să te simți bine cu tine: fii tu însuți, apreciază oamenii, fii optimist, visează, fii original și râzi cât mai mult.

Nu contează cât de mult dăruim, ci câtă iubire punem în dăruire, spunea Maica Tereza. Atunci când facem un dar cuiva, mai ales dacă nu așteptăm recunoștință în schimb, devenim mai buni, mai atenți la noi înșine și la ceilalți. Este foarte important să cultivi bucuria de a dărui în familia ta.

Un dar nu e nevoie să fie ceva material, un obiect, oricât ar fi el de frumos sau valoros. Un dar adevărat și ușor de oferit e acela care vine din suflet, pe care îl oferi cu bucurie și care, prin faptul că l-ai oferit, îți aduce împlinire și mulțumire. Poate fi un zâmbet, un gând bun sau o încurajare. Chiar și un umăr pe care mama sau fratele are nevoie să plângă poate fi un mic dar dacă îl oferi la momentul potrivit.

Membrii familiilor care își fac daruri între ei, în special spirituale, sunt mai deschiși, își exprimă sentimentele mai ușor și se simt mai îmbogățiți sufletește.

„Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire. Ești mare și puternic prin ceea ce poți dărui altora, nu prin ceea ce poți lua de la ei.“

Nu-ți fie teamă de greșeli
Nu-ți reproșa la infinit nereușitele. Privește fiecare greșeală ca pe o lecție de dezvoltare personală, pentru că în fond, poate că nici nu există greșeli ci doar experiențe care te vor ajuta să faci lucrurile mai bine în viitor. Nu uita că viața îți oferă zilnic șansa de a învăța, de a te dezvolta și de a-ți valorifica la maxim potențialul. Unele ocazii nu se mai întorc, așadar nu le rata! Dacă nu vei face încercări, nu vei ști niciodată ce ai fi putut realiza.

Orice greșeală reprezintă o binecuvântare ascunsă. Un copil face foarte multe greșeli până învață să scrie corect sau să meargă cu bicicleta. Acest lucru nu ne deranjează pentru că știm că el va reuși să scrie corect sau să meargă pe bicicletă mai devreme sau mai târziu. Este doar o chestiune de timp. În acest caz, de ce adulții se critică atât de dur atunci când fac greșeli? Regula care se aplică în cazul copiilor se aplică și în cazul adulților. Dacă nu am mai greși, nu am mai avea din ce învăța și, prin urmare, nu am deveni mai inteligenți și mai înțelepți. Suntem oameni, avem libertatea de a face alegeri, implicit de a face și greșeli. Greșelile conduc uneori la suferință dar dacă nu învățăm nimic din acestea, suferința va fi în zadar. De fapt, vom fi tentați să repetăm iar și iar aceeași greșeală, până când suferința va fi atât de mare încât ne vom învăța în sfârșit lecția. De altfel, acesta este singurul motiv pentru care greșelile ne fac uneori să suferim: pentru ca noi să nu le mai repetăm și să ne învățăm lecțiile. Pentru a învăța dintr-o greșeală, prima dată ar trebui să ne-o asumăm. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni suportă consecințele inutil, pentru că ei dau vina pe altcineva pentru greșeala lor.

 

Articol editat de echipa Alevia