Dacă servicul e „scârbici”

 

Stresul la serviciu a devenit mai mult decât o stare emoţională sau fizică, este aproape o afecţiune profesională. Dacă nu te stresezi, pare că nu munceşti.

 

De ce atâta stres?
Angajaţii sunt presaţi continuu să muncească mai repede, mai mult, mai bine. Capitalismul înseamnă concurenţă, iar concurenţa însemnă că numai cei mai buni reuşesc. Iar firmele se simt presate să scadă costurile, inclusiv sau mai ales pe cele cu angajaţii. De aici nemulţumirile cu privire la salariul care nu numai că nu creşte, dar mai dă şi înapoi. Pe de altă parte, productivitatea muncii în România e la coada clasamentului european.

Cum îmblânzeşti „fiara“
Poţi face faţă stresului profesional dacă nu te încarci su sarcini peste puterile tale. Mai exact, învaţă cum să foloseşti cuvântul magic „NU“ atunci când e prea mult. Începe cu refuzuri mici, dar ferme şi exersează continuu. Deşi e greu de pus în practică, încet-încet te vei obişnui. Dă startul cu statul până seara târziu la birou şi cu favorurile făcute colegilor.

Stresul se ia ca râia
Stresul e contagios şi rişti să îl iei acasă, fie descărcându-te pe cei dragi, fie stând numai cu gândul la muncă. Ca să te detaşezi de serviciu, mergi pe jos până acasă, treci pe la magazin sau, şi mai bine, pe la sala de sport!

Cum se manifestă stresul?
Simptome fizice Simptome comportamentale Simptome emoţionale
Probleme cu somnul şi pofta de mâncare Agresivitate, irascibilitate, agitaţie Nelinişte, anxietate, angoasă
Ameţeli, palpitaţii Sindromul persecuţiei Scăderea libidoului
Probleme digestive Abuz de cafea, dulciuri, ţigări, alcool Scăderea capacităţii de concentrare
Oboseală cronică Incapacitate de a relaţiona Scăderea stimei de sine

Trebuie să permitem gândurilor să se desfăşoare liber. Momentele de creativitate, acele torente de idei care ne poartă viaţa la un nivel superior, apar în timp ce ne relaxăm, bem o cafea, ne plimbăm prin pădure sau medităm privind un răsărit de soare. Acestea nu înseamnă o risipă de timp. Dimpotrivă, sunt moduri superbe de a ne folosi timpul. Creativitatea se manifestă atunci când suntem relaxaţi, fericiţi, când trăim clipa. Şi când apare, produce idei care ne transformă lumea. O singură idee bună ne poate aduce rezultate la care nici nu visam. Relaxarea, vacanţele, timpul de distracţie aduc în realitate mai mult succes.

 

Cum faci faţă?
Relaxarea şi detaşarea sunt cele mai bune metode de a face faţă stresului. Practicarea unui sport şi dieta echilibrată ajută mult. Iar echilibrul între viaţa profesională şi cea de familie înăbuşă sentimentele de vinovăţie. Cum totul e în mintea noastră, e important să ne propunem obiective realiste şi rezonabile.