Dacă avem un stil de viață echilibrat, articulațiile noastre sunt expuse unui nivel scăzut de deteriorare. Asta pentru că organismul nostru, atunci când are la dispoziție resurse optime, poate repara singur daunele, fără ca noi să ne dăm seama.
În anumite situații însă, problemele se complică și apare artrita. Artrita este o afecțiune care provoacă dureri și inflamații la nivelul articulațiilor. Este o boală frecventă, întâlnită la toate vârstele, inclusiv la copii.
Cauzele artritei
Cele mai comune cazuri de artrită sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.
Folosirea excesivă a articulației după o accidentare, când nu a avut suficient timp să se vindece, duce la osteoartrită. În acest caz, cartilajul protector de la capetele oaselor se descompune, provoacă durere, umflături și probleme de mișcare la nivelul articulației.
Obezitatea este un alt factor care ar putea duce la deteriorarea articulațiilor. Greutatea corporală pune o presiune excesivă asupra articulațiilor, în special pe cele care suportă cea mai mare parte a greutății noastre, cum ar fi genunchii și șoldurile.
Totodată, pe măsură ce îmbătrânim articulațiile noastre nu mai au aceeași flexibilitate, iar riscul de a dezvolta afecțiune articulară crește considerabil. Toți acești factori cresc riscul de a dezvolta osteoartrită, caz în care se pot dezvolta creșteri osoase, iar zona poate deveni roșie și umflată.
Artrita reumatoidă în schimb este o afecțiune autoimună, sistemul nostru imunitar ataca țesutul sănătos al corpului.
În mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi pentru a combate bacteriile și virușii, protejand organismul de infecții. Însă, în cazul artritei reumatoide, anticorpii atacă în mod eronat țesutul din jurul articulațiilor. Acest lucru face ca stratul subțire de celule care acoperă articulațiile să devină dureroase și inflamate, eliberând substanțe chimice care dăunează oaselor, cartilajului, tendoanelor și ligamentelor. Dacă artrita reumatoidă nu este tratată, aceste substanțe chimice fac treptat ca articulația să își piardă forma și alinierea. În cele din urmă, poate distruge complet articulația.
Alte tipuri de artrită
Pe lângă osteoartrită și artrita reumatoidă, există și alte afecțiuni ale articulațiilor:
- spondilita anchilozantă – o afecțiune inflamatorie pe termen lung care afectează în principal oasele, mușchii și ligamentele coloanei vertebrale, ducând la rigiditatea și fuziunea articulațiilor;
- spondiloza cervicală – afectează articulațiile și oasele gâtului, ceea ce poate duce la durere și rigiditate;
- fibromialgia – provoacă dureri în mușchii, ligamentele și tendoanele corpului;
- guta – un tip de artrită cauzată de prea mult acid uric în organism. Afectează de obicei degetul mare de la picior, dar se poate dezvolta în orice articulație. Provoacă durere intensă, roșeață și umflături;
- artrita enteropatică – o formă de artrită inflamatorie cronică asociată cu boala inflamatorie intestinală;
- artrita reactivă – aceasta poate provoca inflamarea articulațiilor, a ochilor și a tubului prin care trece urina (uretra). Se dezvoltă la scurt timp după o infecție a intestinului, a tractului genital sau, mai rar, după o infecție a gâtului;
- artrita secundară – un tip de artrită care se poate dezvolta după o leziune articulară și uneori apare mulți ani după aceea;
- polimialgia reumatică – o afecțiune care afectează aproape întotdeauna persoanele cu vârsta peste 50 de ani, în care sistemul imunitar provoacă dureri musculare și rigiditate, de obicei la nivelul umerilor și vârful picioarelor. De asemenea, poate provoca inflamații articulare.
Cum prevenim artrita
Stilul de viață este un factor cheie care duce la apariția artritei, asta deși unele studii indică și posibilitatea unei predispoziții genetice către dezvoltarea bolii. În orice caz, putem face schimbări în rutina personală care pot preveni sau încetini progresia acestei boli.
Activitatea fizică este una dintre cele mai bune metode de a preveni artrita. Cercetările arată că doar 30 de minute de exerciții fizice, la o intensitate moderată și cu o frecvență de cinci ori pe săptămână mențin articulațiile flexibile și ajută la întărirea mușchilor care le susțin. Exercițiile pot implica mersul pe jos, efectuarea treburilor domestice sau jocul cu copiii și animalele de companie. Însă, cel mai mare rezultat îl vom vedea din antrenamentul constant.
Exercițiile fizice contribuie și la gestionarea greutății corporale, un alt factor de luat în seamă atunci când vorbim despre prevenirea artritei. Câteva kilograme în plus pot părea ușor de trecut cu vederea, dar fiecare kilogram adăugat pune patru kilograme în plus de stres asupra genunchilor și crește tensiunea pe șolduri. Această presiune provoacă distrugerea cartilajului ce amortizează articulațiile.
Apoi, concentrația de zahăr din sânge poate influența și ea apariția artritei. Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge întărește cartilajul, făcându-l mai susceptibil la deteriorare ca urmare a utilizării articulațiilor.
Alături de exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume, pot minimiza riscul de apariție a artritei.
Articulații sănătoase cu ajutorul suplimentelor naturale
Pe lângă tratamentele medicamentoase clasice, suplimentele nutritive pe bază de glucozamină și condroitină și ingrediente naturale s-au dovedit a fi eficiente în ameliorarea durerii, a rigidității și a altor simptome specifice artritei.
Glucozamina și condroitina sunt componente structurale ale cartilajului. Ambele sunt produse în mod natural în organism. Disponibile sub formă de supliment, acestea sunt administrate împreună pentru a reduce inflamația, durerile și a consolida cartilajul.
Pentru o eficacitate mai mare, au fost dezvoltate formule complexe, sub formă de comprimate, care conțin glucozamină și condroitină, îmbogățite cu extracte de plante precum extractul de Boswellia serrata și Gheara-diavolului.
Gheara-diavolului și boswellia sunt bune adjuvante în afecțiunile articulare de uzură, datorită substanțelor analgezice și antioxidante din compoziția lor. Pot ajuta la diminuarea durerilor articulare, în timp ce glucozamina și condroitina ajută la protejarea cartilajului împotriva degradării.
Suplimentele pe bază colagen și acid hialuronic vin cu o combinaţie premium de substanţe nutritive pentru stimularea sintezei colagenului, precum și cu extracte standardizate din plante cu efect antiinflamator. Acțiunea lor îmbunătăţește elasticitatea și flexibilitatea ligamentelor, cartilajelor și articulaţiilor și diminuează inflamaţiile. Peptidele naturale bioactive din colagen hidrolizat permit o absorbție rapidă în organism, o asimilare profundă în țestul cojunctiv și stimularea producerii de colagen, echilibrând ceea ce se pierde prin îmbătrânire și impactul mediului. Vitamina D reglează absorbția calciului la nivelul structurii osoase și musculare și poate reduce pierderea osoasă, iar vitamina C și zincul susțin funcționarea normală a ligamentelor și a sistemului osos.
Unul dintre tratamentele tradiționale pentru reducerea durerilor articulare are la bază turmericul. Efectele sale de calmare a durerii sunt atribuite unui compus chimic din turmeric numit curcumină. Curcumina este un antiinflamator puternic, ce contribuie la menținerea sănătății sistemului osteoarticular, ameliorează disconfortul articular și ajută la menținerea mobilității articulațiilor. De altfel, multe studii arată că curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei și este, în unele cazuri, mai eficientă decât medicamentele antiinflamatoare.
O gamă largă de suplimente bazate pe extracte de plante naturale sunt folosite ca adjuvant în prevenirea sau ameliorarea simptomelor cauzate de artrită. Acestea pot fi utilizate sub formă de comprimate, plicuri solubile, ceai și inclusiv sub formă de gel sau balsam care se aplică local, în zonele articulațiilor inflamate.
Sănătate! La 100%.