În ciuda lipsei unui acord internațional cu privire la definirea și clasificarea fibrelor, există dovezi bine stabilite cu privire la rolul acestora asupra sănătății noastre. Fibrele susțin o sănătate bună, ajutând corpul să reducă colesterolul și să controleze nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, acționează benefic asupra sistemului imunitar, în problemele intestinale și în cazul constipației, mențin bacteriile intestinale sănătoase și sunt implicate în procesele de control al greutății.
Toate alimentele bogate în fibre vin cu beneficii pentru organism, însă unele sunt speciale prin tipul de fibre pe care le oferă, cum este și cazul beta-glucanilor, un tip de fibre solubile.

Ce sunt beta-glucanii

Beta-glucanii sunt un tip de fibre aflate în pereții celulari ai anumitor drojdii, bacterii, ciuperci (shiitake, maitake și reishi), alge (cum ar fi algele acvatice) și în plante, cum ar fi ovăz, orz, grâu, secară. Beta-glucanii servesc ca sursă de energie pentru aceste specii diferite de plante.
Și mai important este faptul că beta-glucanii constituie o familie unică de fibre ce sunt biologic active și tocmai datorită acestui aspect joacă un rol important în menținerea sănătății noastre.

Când vorbim de beta-glucani proveniți din ciuperci, vorbim de mixul shiitake, maitake și reishi,cunoscut pentru conținutul bogat în acest tip specific de fibre. Pentru ciuperci ca plante, beta-glucanii reprezintă un mecanism natural de apărare împotriva mediului extern, asta explicând și modul benefic în care pot acționa asupra organismului uman.
Corpul nostru nu poate produce beta-glucani, însă introducerea lor în dietă produce un efect extraordinar asupra sistemului nostru imunitar, ducând la creșterea producției de celule albe în măduvă, atât macrofage, cât și neutrofile.
De altfel, când vorbim de stimularea naturală a sistemului imunitar, beta-glucanii pot fi cu adevărat considerați factori cheie. Aceștia au efect imunomodulator semnificativ, acționând practic ca niște “micro-vaccinuri”. În organism vor genera o cascadă de reacții benefice, care în final activează sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor, inclusiv cele cu rezistență crescută la antibiotic și împotriva virusurilor care provoacă infecții la nivelul tractului respirator.

Beneficiile beta-glucanilor

Cerealele și produsele fungice au fost folosite de secole în scopuri medicinale și cosmetice, însă rolul specific al beta-glucanilor nu a fost analizat decât târziu, în ​​secolul al XX-lea. Beta-glucanii au fost descoperiți pentru prima dată în licheni și, după scurt timp, în orz. Un interes crescut asupra beta-glucanului din ovăz a apărut începând cu 1981 după ce a fost emis un raport în care s-a constatat o scădere a nivelului de colesterol ca urmare a unei diete pe baza de tărâțe de ovăz.

  • Beta-glutenii susțin imunitatea.

Specialiștii numesc beta-glucanii „unul dintre cei mai puternici fitochimici care susțin imunitatea”. Cercetările indică faptul că aceste polizaharide bioactive pot afecta în mod pozitiv sistemul imunitar în câteva moduri unice.
În primul rând, au proprietăți antioxidante și sunt imunomodulatori puternici: ajută la antrenarea și consolidarea funcțiilor de apărare înnăscute ale celulelor imune cheie, respectiv celule albe, esențiale în a ne ajuta să ne protejăm de amenințări imunologice și infecții.
Beta-glucanii ajută, de asemenea, la echilibrarea inflamației, o componentă critică a răspunsului imun al corpului.
În cele din urmă, beta-glucanii derivați din drojdie s-au dovedit a avea un efect protector și de reducere a simptomelor infecțiilor tractului respirator superior, precum răceala și gripa.

  • Beta-glucanii sunt benefici pentru sănătatea intestinului și a inimii. 

Majoritatea beta-glucanilor pe bază de cereale sunt fibre solubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă și sunt de obicei fermentabile în tractul digestiv, de unde și acțiunea lor probiotică. Aceștia hrănesc bacteriile bune din intestin și contribuie la echilibrarea microbiomului intestinal.
În schimb, beta-glucanii din bacterii, ciuperci și drojdie sunt de obicei insolubili în apă.
Fiind fibre solubile, beta-glucanii încetinesc tranzitul alimentar în intestine. Aceasta înseamnă că organismului nostru îi ia mai mult timp pentru a digera mâncarea. Printr-o digestie mai lentă, organismul nu absoarbe zahărul la fel de repede, reducând probabilitatea apariției unor creșteri ale nivelului de zahăr în sânge și reducând astfel riscul de diabet de tip 2. De asemenea, poate îmbunătăți controlul glicemiei pentru cei care au deja diabet.
Beta-glucanii sunt nedigerabili, ceea ce înseamnă că trec prin tot tractul digestiv fără a fi absorbiți. La trecerea lor prin tractul digestiv, pot transporta excesul de lipide, scăzând astfel nivelul colesterolului.
Studiile sugerează că prin consumul zilnic de ovăz, cu cel puțin 3g de beta-glucani, se poate reduce nivelul colesterolului rău (LDL), între 5 și 7%, și al bolilor coronariene. Același efect benefic se poate obține și prin includerea în alimentație a altor surse de beta-glucani, cum ar fi orzul.

  • Beta-glutenii susțin longevitatea.

Longevitatea este un alt beneficiu important. Primele cercetări arată că beta-glucanii au efecte anti-îmbătrânire, promovând activitatea antioxidantă, reducând stresul oxidativ și ajutând la combaterea infecțiilor. Asta ar însemna că pot contribui cu succes la îmbătrânirea sănătoasă a oamenilor.

  • Beta-glutenii sunt benefici pentru piele.

Beta-glucanii sunt candidați excelenți pentru diverse produse cosmetice. Asta grație proprietăților antioxidante, antirid și hidratante.
Aplicarea pe rănile acute și cronice a unor tratamente pe bază de beta-glucani, accelerează procesul de vindecare prin controlul inflamației, contribuind la creșterea pielii noi și luptând împotriva bacteriilor și a altor virusuri care pot provoca infecții.

Cum putem beneficia de beta-glucani

Cel mai bun mod de a obține fibre și în special beta-glucani este prin includerea lor în dietă și orientarea către alimente bogate în fibre:

  • ciuperci shiitake, maitake și reishi
  • orz
  • ovăz
  • cereale integrale
  • drojdie de panificație
  • tărâțe de ovăz

Beta-glucanii se găsesc în mod natural în unele alimente și, la fel ca multe fibre, sunt disponibili și sub formă de supliment.

Imunio este un imunostimulator complex, cu ingrediente naturale ce acționează sinergic pentru a oferi un suport nutrițional excelent pentru sistemul imunitar. Grație mixului de ciuperci cu conținut ridicat de beta-glucani, completat cu Vitamina C, Zinc, extract de Echinacea, Astragalus, Resveratrol, acest supliment alimentar stimulează sistemul imunitar, acționând la toate nivelurile sale, susține sănătatea căilor respiratorii superioare, care pot fi afectate mai ales în sezonul rece, contribuind la prevenirea afecțiunilor sistemului respirator. De asemenea, conținutul de Astaxanthin, Chlorella ecologică și extractul de Ceai-verde îl fac și un veritabil booster de energie ce vine în sprijinul organismului în perioadele dificile.

Optimicin, acest complex de extracte naturale, acționează ca un antibiotic natural foarte eficient. Conținutul de Usturoi, Busuioc, Astragalus, Cimbru, Echinaceea și mix de ciuperci (shiitake, maitake și reishi) asigură un răspuns imun corespunzător, un efect antibiotic și imunomodulator și susține organismul în lupta împotriva bacteriilor și virușilor.

Heparepar  ajută la protejarea și regenerarea celulelor hepatice și la detoxifierea ficatului. Conține 19 ingrediente active: extracte standardizate din plante (Armurariu, Anghinare etc), mix de ciuperci și de alge, L-Metionină și Colină, dozate optim pentru eficiență terapeutică maximă.

Detoxi complet are la bază ingrediente 100% naturale, printre care un mix complex de ciuperci. Rolul său este să sprijine procesul natural de detoxifiere, ajutând la pierderea sănătoasă în greutate. De asemenea, susține organismul în restaurarea unui nivel energetic ridicat.

Nutrinergic este cea mai complexă formulă, ce cuprinde întregul mix de micronutrienți, vitamine și minerale din sursă naturală. Conține 7 tipuri de ciuperci, 9 extracte naturale din plante și fructe, 7 extracte naturale din alge, 24 de pulberi naturale din fructe și legume, 23 de vitamine și minerale. Toate acestea întregesc spectrul de necesități esențiale ale organismului, cresc randamentul intelectual, reduc stresul fizic și mental, ameliorează stările de oboseală și slăbiciune și ajută organismul să treacă cu bine peste perioadele de convalescență.

Beta-glucanii sunt foarte bine tolerați, iar consumul lor este considerat extrem de sigur. Există o mulțime cercetări și promisiuni viitoare în jurul beneficiilor lor pentru sănătate, iar acestea includ și forma concentrată, găsită în suplimentele cu mix de ciuperci. Focusul este în special asupra impactului pentru sănătatea imunității, la copii și adulți deopotrivă.

Așadar, de câte ori alegem suplimente cu beta-glucani pentru a ne bucura de beneficiile lor, să ne asigurăm că provin dintr-o sursă de încredere. Pentru sănătate la 100%!

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE