Cuprins:

1. De ce este foarte importantă starea noastră de sănătate?
2. Ce înseamnă un stil de viaţă sănătos?
3. Care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos?
4. Cum să începem un stil de viață sănătos?
5. Cum ne putem menţine un stil de viaţă sănătos?
6. Când trebuie să mâncăm pentru a avea un stil de viață sănătos?
7. Cum ne pot ajuta suplimentele naturale să avem un stil de viață sănătos?
8. Cum se pot integra suplimentele în rutina noastră zilnică?
9. Suplimente naturale

Când vorbim despre diverse afecțiuni şi despre modul în care le putem trata, nu există situaţie în care să nu se facă referire, printre altele, şi la necesitatea unui stil de viaţă sănătos.

Dar ce înseamnă mai exact un stil de viaţă sănătos? În articolul de astăzi ne-am propus să explorăm împreună ce este, de ce avem nevoie şi cum menţinem un stil de viaţă sănătos, care să ne asigure funcţionarea, energia şi starea de bine chiar şi la vârste foarte înaintate.

De ce este foarte importantă starea noastră de sănătate?

În agitația vieții noastre moderne, este ușor să trecem cu vederea cel mai prețios activ pe care îl deținem – sănătatea noastră.

Ocupați să urmărim sensul și succesul, să îndeplinim termenele și să navigăm în complexitățile vieții de zi cu zi, bunăstarea noastră trece adesea în plan secund.

Și totuși, importanța sănătății nu poate fi nicicum supraevaluată, este, de fapt, piatra de temelie a unei vieți echilibrate și împlinite.

Sănătatea fizică

Corpul este un sistem complex format din subsisteme care funcționează în armonie.

Exercițiile fizice, o dietă echilibrată și un somn suficient nu sunt simple alegeri de viață, sunt investiții în însuși fundamentul stării de bine.

Toate contribuie nu doar la menținerea în echilibru a bazei fiziologice, dar prin eliberarea unor substanțe benefice, precum sunt endorfinele în cazul sportului, susțin și echilibrul psihic.

Sănătatea mintală

Este o componentă integrantă a bunăstării generale. Stresul, anxietatea și depresia pot avea efecte profunde asupra sănătății fizice.

Practici precum meditația, atenția și odihna adecvată oferă minții instrumentele necesare pentru a naviga printre provocările vieții.

O minte sănătoasă favorizează rezistența, creativitatea și stabilitatea emoțională.

Stimularea productivității și performanței

Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar evitarea bolilor.

Când mintea și corpul lucrează optim, acest lucru creează premisele pentru a aborda sarcinile cu energie și responsabilitate, a lua decizii bune și a urmări obiectivele. O sănătate bună îmbunătățește productivitatea și crește eficiența.

Relații de calitate

Starea de bine fizică și mentală impactează capacitatea de conexiune cu ceilalți.

Activitățile comune, sprijinul reciproc și timpul de calitate cu cei dragi contribuie la o viață socială bogată care, la rândul lor, promovează bunăstarea emoțională.

Longevitate

Adoptarea unui stil de viață sănătos este, de fapt, o investiție în viitor.

Exercițiile fizice obișnuite și o dietă hrănitoare pot reduce riscul de boli cronice, contribuind la o viață mai lungă și mai activă.

Prevenția printr-un stil de viață sănătos este un instrument puternic împotriva bolilor care altfel pot compromite calitatea vieții.

Banner 1 Interior Articol 880x500 1

Ce înseamnă un stil de viaţă sănătos?

A fi sănătos nu înseamnă doar absența bolilor şi a afecțiunilor de tot felul.

Conceptul de stil de viaţă sănătos este unul mult mai cuprinzător.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un stil de viaţă sănătos înseamnă o stare generală de bunăstare mentală, fizică și socială, nu doar absența bolii, per se.

O completare a acestei definiții ar aduce în ecuație şi acei pași, acțiunile și strategiile pe care le punem în aplicare pentru o sănătate optimă.

Viața sănătoasă este şi despre asumarea responsabilității pentru deciziile noastre și a face alegări sănătoase în prezent şi pentru viitor.

Aşadar, atunci când vorbim despre a avea o viață sănătoasă, luăm în calcul mai multe paliere:

Fizic

● Alimentație corectă
● Mişcare
● Odihnă
● Managementul adecvat al stresului

Social

● Relaţionare
● Iubire
● Empatie

Emoţional

● Auto-susținere
● Gânduri pozitive
● Imagine de sine pozitivă

Bunăstare spirituală

● Liniștea interioară
● Deschidere către creativitatea proprie
● Încredere în forţa proprie

Este nevoie ca toate acestea să funcționeze în armonie pentru a obține starea de bine şi a ne bucura de o viață cu adevărat echilibrată.

Importanţa unui stil de viaţă sănătos

Un stil de viață sănătos este extrem de important pentru reducerea incidenței și impactului problemelor de sănătate, pentru recuperarea după o perioadă de boală, pentru a face față factorilor stresanți și pentru îmbunătățirea calității vieții.

Un număr tot mai mare de dovezi științifice arată că stilul de viață joacă un rol extraordinar în menținerea stării noastre de sănătate.

De la ceea ce mâncăm și bem, până la cât de multă mişcare facem sau în ce măsură consumăm substanțe nocive (alcool, tutun, droguri), toate acestea sunt strâns corelate cu starea noastră fizică, cu riscul de a dezvolta diverse afecțiuni cronice şi cu speranța de viață.

Bolile de inimă, cancerul, diabetul, bolile articulare și bolile mintale sunt responsabile pentru un număr mare de decese și dizabilități.

Multe probleme de sănătate pot fi însă prevenite sau cel puțin amânate prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos?

Beneficiile adoptării unor obiceiuri sănătoase se reflectă în fiecare aspect al vieții, influențând atât starea de bine fizică, cât și cea mentală.

Energie sporită

Alimentația echilibrată și exercițiile regulate aduc organismului nutrienții de care are nevoie, crescând nivelul de energie și rezistența fizică.

Un stil de viață sănătos te va face să te simți mai energic și pregătit să abordezi provocările zilnice.

Stare de spirit îmbunătățită

Exercițiile fizice stimulează eliberarea endorfinelor, neurotransmițători care contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului și anxietății.

O alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți, poate susține, de asemenea, sănătatea mentală.

Sistem imunitar puternic

Adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie la întărirea sistemului imunitar, reducând riscul de îmbolnăvire și accelerând procesul de recuperare în caz de boală.

Controlul greutății

O alimentație sănătoasă combinată cu exercițiile fizice regulate sunt importante pentru menținerea unei greutăți corporale optime.

Astfel este îmbunătățit aspectul fizic, iar acest lucru are efecte pozitive asupra stimei de sine și încrederii în propriul corp.

Reducerea riscului de boli cronice

Adoptarea unui stil de viață sănătos reduce riscul apariției unor boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.

Aceste obiceiuri preventive contribuie apoi la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Somn odihnitor

Calitatea somnului este esențială pentru regenerarea corpului și menținerea sănătății mentale, în tandem cu mișcarea și alimentația corectă.

Îmbunătățirea concentrării și productivității

Prin furnizarea nutrienților esențiali, un stil de viață sănătos sprijină funcționarea optimă a creierului, ceea ce va crește capacitatea de concentrare și de învățare, sporind productivitatea.

Îmbătrânire sănătoasă

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase întârzie procesul de îmbătrânire și menține o calitate ridicată a vieții pe măsura înaintării în vârstă.

Banner 4 Interior Articol 880x500 1

Cum să începem un stil de viață sănătos?

Angajarea pe traseul unui stil de viață mai sănătos este o decizie importantă și transformatoare, care va duce la o îmbunătățire în mod semnificativ a stării generale de bine.

Iată câțiva pași de făcut în sensul acesta:

Stabiliți obiective clare, dar rezonabile

Chiar dacă începutul vine cu mult entuziasm, fiți temperați atunci când vă stabiliți obiectivele, faceți-le cât mai realiste și realizabile, adaptate propriilor nevoi, capacități și contextului propriu de viață.

Puteți începe prin a include mai multe legume în dietă, a vă angaja să faceți un anumit număr de antrenamente săptămânale sau a vă îmbunătăți rutina de somn.

Obiectivele clare va vor menține concentrat și motivat.

Alegeți alimente bogate în nutrienți

O dietă nu înseamnă restricții, ci alimentarea organismului cu combustibil adecvat pentru a funcționa optim.

Optați pentru echilibru și varietate, pe consum de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, jucați-vă în bucătărie explorând și experimentând noi rețete hrănitoare.

Hidratare

Creați obiceiul de a avea mereu la îndemână o sticlă de apă reutilizabilă și consumați din ea pe tot parcursul zilei.

Hidratarea adecvată susține digestia, ajută la menținerea nivelului de energie și la sănătatea pielii.

Faceți din mișcare o rutină

Găsiți modalități plăcute de a vă mișca corpul în mod regulat: plimbări rapide, yoga, dans, antrenamente de forță și alte asemenea.

Cheia este să alegeți activități care vă creează plăcere. În felul acesta este mai probabil să le puteți și integra și menține ca obiceiuri pe termen lung.

Faceți din somn o prioritate

Stabiliți un program de somn consecvent și creați o rutină liniştitoare la culcare pentru a semnala corpului că este timpul pentru odihnă.

În lipsa unui somn de calitate recuperarea fizică și mentală nu este posibilă, iar sănătatea generală este afectată.

Gestionați stresul

Exersați tehnici de ameliorare a stresului: meditație, respirație profundă sau alocați timp unor hobby-uri care vă plac.

Timpul acordat sieși nu este timp pierdut și nici un lux, este un factor necesar pentru menținerea echilibrului și a bunăstării fizice și psihice.

Creați un sistem de suport

Înconjurați-vă de persoane cu obiceiuri sănătoase de viață sau care vă pot oferi încurajare și sprijin.

În acest fel, reduceți riscul de abandon, creșteți șansele de succes, iar propria călătorie devine mai plăcută.

Pașii mici creează premisele pentru succes

Faceți schimbările treptat, în salturi mici, pentru a permite corpului și minții să se adapteze.

Schimbările bruște și drastice sunt, de multe ori, copleșitoare, ceea ce face problematică menținerea unui stil de viață sănătos pe termen lung.

Etapizarea și consecvența duc la rezultate durabile.

Monitorizați și sărbătoriți progresul

Păstrați un jurnal sau utilizați aplicații pentru a vă urmări progresul, a rămâne responsabil și motivat.

Sărbătoriți realizările, oricât de mici, și încadrați eșecul ca pe un pas înainte către învățare.

Cultivați o atitudine pozitivă

Concentrați-vă pe beneficiile pe care le experimentați, atât fizic, cât și mental.

Amintiți-vă că adoptarea unui stil de viață sănătos este un proces continuu și fiecare alegere pozitivă contribuie, în cele din urmă, la bunăstarea generală.

Cum ne putem menţine un stil de viaţă sănătos?

Studii făcute în SUA au arătat că foarte puţini adulţi îndeplinesc criteriile pentru ceea ce s-ar numi stil de viaţă sănătos.

Doar 3% au obţinut un scor perfect, îndeplinind cele patru criterii ale stilului de viaţă sănătos, aproape 14% au atins doar 3 din 4 criterii, iar 34% doar două criterii.

Femeile au înregistrat un scor ceva mai bun decât bărbații.

Care sunt însă ingredientele unui stil de viaţă care ne-ar permite să trăim sănătoşi până la adânci bătrâneți?

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au constatat că speranţa de viaţă actuală este de 80 ani, iar cele două elemente care o influențează sunt genele şi stilul de viaţă, acesta din urmă având cea mai mare influență mai ales în primii 75 de ani de viaţă.

Aşadar, cât trăim depinde în cea mai mare măsură de cum trăim, şi nu de gene, aşa cum am fi putut crede.

Dincolo de factorii de mediu şi genetici, stă în puterea fiecăruia să îşi schimbe în bine obiceiurile pentru a fi sănătos şi a avea o viaţă lungă.

Cum facem asta?

Alimentaţie

Consumul consistent şi regulat de fructe și legume trebuie să facă parte dintr-o rutină alimentară sănătoasă.

Nu degeaba Hipocrate, părintele antic al medicinei, spunea ”Fie ca hrana sa-ți fie medicament şi medicamentul hrană.”

Legumele, şi mai ales verdețurile, împreună cu fructele conțin cantități abundente de substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele și antioxidanții, care ajută la creșterea sistemului imunitar și la combaterea bolilor.

Antioxidanții contribuie la combaterea bolilor oculare, la susținerea sănătății pielii și a sănătății generale.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de 5 până la 9 porţii de fructe și legume variate în fiecare zi.

Astfel putem preveni anumite tipuri de cancer, boli de inimă şi alte afecţiuni grave.

Alături de fructe şi legume, se recomandă consumul de gustări sănătoase între mese.

Dincolo de porţiile alimentare zilnice, o dietă sănătoasă ar trebui să includă şi două gustări.

Seminţele, fructele oleaginoase (nuci, alune, caju, fistic, migdale), fructele uscate şi cerealele sunt tot atâtea posibilităţi de a ne completa meniul zilnic.

Studiile au arătat că persoanele care consumă fructe oleaginoase în fiecare zi trăiesc mai mult şi mai bine din punct de vedere al sănătății.

Fructele uscate sunt extrem de nutritive.

Raportat la greutate, acestea conțin de până la 3,5 ori mai multe fibre, vitamine și minerale decât fructele proaspete.

Apoi, sunt şi o sursă excelentă de antioxidanți, îmbunătățind fluxul sanguin, susținând sănătatea digestivă, reducând daunele oxidative și diminuând riscul de boli.

Prin urmare, o singură porție de fructe uscate poate furniza un procent mare din aportul zilnic recomandat de vitamine și minerale.

Pentru un plus nutriţional, dar şi de savoare, mai ales când vine vorba despre salate, ideale sunt seminţele crude.

Semințele conțin toate materiile prime necesare dezvoltării complexe a plantelor, iar datorită acestui fapt sunt extrem de hrănitoare.

Semințele sunt surse excelente de fibre, conțin grăsimi monosaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți.

Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea zahărului din sânge, a colesterolului și a tensiunii arteriale.

Cerealele integrale, precum fulgii de porumb, fulgii de orz, ovăz sau secară, fac parte din dieta umană de mii de ani.

Acestea vin cu un aport important de fibre, minerale, antioxidanţi, vitamine şi chiar proteine.

Numeroase cercetări au arătat beneficiile pentru sănătate ale consumului de cereale.

Printre acestea: reducerea riscului bolilor de inimă şi a infarctului, reducerea riscului de obezitate, diabetului de tip 2, inflamațiilor cronice, a colonului iritabil şi a cancerului.

Hidratare

Corpul uman conține aproximativ 60% apă.

Este suficientă doar pierderea a 1-2% din apa din corp pentru a vorbi de deshidratare şi de a suporta efectele acesteia (piele şi gură uscată, constipație, o senzaţie acută de sete şi de foame, oboseală, dureri de cap, ameţeli, stare de leşin, probleme în funcționarea inimii şi a creierului).

Deshidratarea poate afecta performanța cognitivă și poate crește percepția despre dificultatea sarcinii, potrivit cercetărilor.

Specialiștii recomandă un aport zilnic de apă de aproximativ 3,7 litri pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei din toate băuturile și alimentele.

Alături de apă, ceaiurile sunt o modalitate excelentă de ne hidrata, dar şi de a îi oferi organismului o sursă naturală de antioxidanţi.

De la ceaiul verde şi cel de hibiscus la ceaiul alb şi de mușețel, acestea sunt pline de flavonoide și alte elemente sănătoase.

Cercetările sugerează că ceaiul înlocuieşte fluidele din corp, iar graţie proprietăţilor sale poate preveni şi bolile de inimă, diabetul sau chiar unele tipuri de cancer.

De asemenea, încurajează pierderea în greutate, scade nivelul colesterolului, creşte vigilența mentală şi chiar pare să aibă calități antimicrobiene.

Având în vedere beneficiile potențiale ale ceaiului asupra sănătăţii, acesta poate fi consumat chiar şi de mai multe ori pe zi.

Banner 2 Interior Articol 880x500 1

Mişcare

Beneficiile pentru sănătate ale exercițiilor fizice regulate și ale mişcării în general sunt imposibil de ignorat.

Oricine şi la orice vârstă poate face mişcare şi beneficia de efectele acesteia asupra tonusului, stării de bine şi sănătăţii proprii.

Datele arată că activitatea fizică regulată reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, cele două cauze principale de deces la nivel global.

Pentru majoritatea adulților sănătoși, specialiștii recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate aerobă intensă ori o combinație a celor două.

Astfel de activităţi includ alergarea, mersul pe jos sau înotul.

Apoi, se recomandă şi exercițiile de forță pentru toate grupele musculare majore de cel puțin două ori pe săptămână, cum ar fi antrenamentele care implică ridicarea greutăților şi lucrul cu propria greutate corporală.

Odihnă

Somnul bun calitativ şi cantitativ este esențial pentru a ne menţine starea de sănătate și nivelul energetic la cote optime.

De altfel, somnul este la fel de vital ca exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată.

Acesta permite corpului să se refacă și să fie în formă și pregătit pentru o altă zi.

Odihna adecvată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea creșterii în greutate, a depresiei, a bolilor de inimă și potențează activitatea sistemului imunitar.

Pe de altă parte, cercetările relevă faptul că somnul insuficient este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cronice, inclusiv obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.

Nevoile de somn variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă.

Astfel, bebeluşii au nevoie de 14-17 ore de somn/ zi, preşcolarii şi şcolarii de 10-13 ore/ zi, adolescenţii 8-10 ore/ zi, adulţii 7-9 ore/ zi, iar vârstnicii 7-8 ore/ zi.

Pe lângă numărul de ore, calitatea somnului este de asemenea importantă.

Trezirile frecvente în timpul nopţii, persistenţa oboselii după trezire sunt semne ale unor probleme de somn, care pot fi însă combătute.

Am vorbit pe larg despre asta în acest articol anterior.

Managementul stresului

Stresul cronic poate contribui la diferite probleme de sănătate, inclusiv probleme digestive, boli de inimă și tulburări de sănătate mintală, raportează Asociația Americană de Psihologie.

S-a demonstrat că implicarea în activități de reducere a stresului, cum ar fi meditația mindfulness, scade nivelul de cortizol, îmbunătățind starea generală de bine.

Dinamica socială

Datele sugerează că puternicele conexiuni sociale pot crește șansele de supraviețuire cu 50%, evidențiind impactul relațiilor asupra longevității.

Așadar, cultivarea și menținerea acestora este un aspect esențial al unei abordări holistice a sănătății.

Renunțarea la fumat

Fumatul este o cauză principală a bolilor care pot fi prevenite și a morții premature la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că, în fiecare an, consumul de tutun ucide peste 8 milioane de oameni. Renunțarea la fumat la orice vârstă poate îmbunătăți speranța de viață și poate reduce riscul a numeroase boli, inclusiv cancerul pulmonar și bolile cardiovasculare.

Controale regulate de sănătate

Controalele de rutină pot ajuta la detectarea și prevenirea timpurie a diverselor afecțiuni.

Îngrijirea preventivă înseamnă creșterea șanselor de a menține starea de sănătate și implică totodată costuri mai mici cu asistența medicală.

Ca parte a managementului proactiv al sănătății, se recomandă controale regulate pentru afecțiuni precum hipertensiunea arterială, colesterolul și diabetul.

Când trebuie să mâncăm pentru a avea un stil de viață sănătos?

Starea de sănătate generală este influențată nu doar de ce anume consumăm, dar și de momentul în care o facem.

Micul dejun

Studiile extinse plasează micul dejun ca fiind cea mai importantă masă a zilei.

Consumând o masă nutritivă dimineața, oferim organismului combustibilul necesar pentru a începe ziua cu energie și a potența capacitatea concentrare a creierului.

În plus, acest obicei a fost asociat cu un risc redus de obezitate și boli cronice.

Prânzul

Cam la jumătatea zilei, organismul are nevoie de o nouă doză de energie.

Un prânz echilibrat, bogat în proteine, legume și carbohidrați complecși, ajută la evitarea senzației de oboseală în timpul după-amiezii și conferă resursele necesare pentru a duce la îndeplinire restul de activități specifice zilei.

Gustările

Gustările sănătoase între mese mențin nivelul de glucoză în sânge și reduc șansele unui consum exagerat de mâncare la următoarea masă.

Fructele proaspete, nucile și iaurtul sunt opțiuni excelente pentru astfel de gustări sănătoase.

Cina

Specialiștii în nutriție recomandă consumarea cinei cu cel puțin două ore înainte de culcare.

O cină ușoară și bogată în nutrienți facilitează digestia și asigură un somn odihnitor.

Sunt de evitat alimentele grele și porțiile mari care vor afecta negativ calitatea somnului și pot contribui la creșterea în greutate pe fondul scăderii metabolismului.

Hidratarea constantă

Trebuie avută în vedere pe tot parcursul zilei.

Consumul regulat de apă, ajută la menținerea echilibrului hidric în organism, sprijinind funcțiile metabolice și contribuind la senzația de sațietate.

Evitarea meselor târzii

Consumul de alimente la ore târzii afectează negativ digestia și contribuie la creșterea în greutate.

Între cină și somn trebuie lăsat suficient timp în așa fel încât organismului să se poată odihni în mod corespunzător.

Observarea semnelor corpului

Fiecare individ are un ritm circadian unic.

Din această perspectivă, e importantă atenția acordată semnelor corpului și, mai ales, senzației de foame și de plenitudine.

Se recomandă consumul de alimente atunci când apare cu adevărat senzația de foame și distingerea ei de poftele alimentare, precum și încetarea consumului atunci când apare senzația de satisfacție.

În felul acesta se evită supraalimentarea și toate problemele și dezechilibrele ce pot apărea pe acest fond.

Cum ne pot ajuta suplimentele naturale să avem un stil de viață sănătos?

Într-un context dinamic și complex, în care ne străduim să menținem un echilibru între viața personală și cea profesională, suplimentele naturale devin parteneri de nădejde în asigurarea unei sănătăți durabile și a unui stil de viață activ.

Suplimentele naturale reprezintă surse concentrate de nutrienți, vitamine, minerale și alte substanțe benefice pentru organism.

Acestea provin în principal din plante, fructe, legume și alte surse naturale, oferind o cale non-invazivă și sustenabilă pentru îmbunătățirea sănătății.

Suplimentele naturale furnizează organismului substanțele nutritive esențiale pentru producerea de energie, contribuind astfel la combaterea oboselii și îmbunătățirea vitalității noastre zilnice.

Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a spori sistemul imunitar, protejând astfel împotriva bolilor și infecțiilor.

De asemenea, anumite suplimente, precum omega-3 și vitaminele B, au fost asociate cu susținerea sănătății mintale, reducerea stresului și ameliorarea anxietății.

Adiacent, omega-3 aduce beneficii pentru sănătatea inimii și creierului, fiind adesea utilizate pentru completarea dietei moderne.

Suplimentele de calciu, magneziu și vitamina D contribuie la menținerea sănătății oaselor și a articulațiilor, reducând riscul afecțiunilor precum osteoporoza.

Probioticele susțin sănătatea tractului digestiv, contribuie la echilibrul florei intestinale și la îmbunătățirea sistemului imunitar, iar curcuma, de exemplu, are proprietăți antiinflamatorii puternice, fiind recunoscută pentru capacitatea sa de a combate diverse afecțiuni.

Cum se pot integra suplimentele în rutina noastră zilnică?

Transformarea rutinei zilnice cu ajutorul suplimentelor nu trebuie să fie un efort dificil.

Prin identificarea obiectivelor de sănătate, consultarea unui specialist pentru recomandări personalizate, crearea unui program zilnic și consecvență suplimentele pot fi integrate în mod eficient pentru a beneficia de un nou nivel de energie și vitalitate în fiecare zi.

Astfel,din simpli adjuvanți suplimentele pot deveni aliați fideli ai unui stil de viață echilibrat și sănătos.

Identificarea obiectivelor de sănătate

Este primul și un pas important al acestui proces, care va ghida apoi alegerea suplimentelor potrivite.

Aceste obiective pot varia de la sprijinirea sistemului imunitar și îmbunătățirea stării psihice la un nivel sporit de energie.

Consult de specialitate

O discuție cu un medic sau nutriționist este esențială pentru identificarea nevoilor specifice și obținerea unor sfaturi personalizate.

Specialiștii pot recomanda dozele corecte și combinațiile ideale de suplimente pentru a obține cele mai bune rezultate.

Crearea unui program adecvat de administrare

Se recomandă alegerea unui moment al zilei care să se potrivească stilului personal de viață – poate fi dimineața cu micul dejun, în timpul prânzului sau seara înainte de culcare.

Perseverența și stabilitatea momentului zilei va facilita formarea obiceiului.

Combinații și doze potrivite

Unele suplimente funcționează mai bine împreună sau în anumite momente ale zilei.

Este necesară așadar o informare temeinică în prealabil pentru a evita supradozarea și a maximiza eficiența.

Varietatea

Suplimentele existente pe piață sunt suficient de variate pentru a permite o abordare diversificată.

Variind în funcție de necesitățile individuale, se obțin beneficiile unor surse multiple de nutrienți esențiali.

Consecvența

Fiecare schimbare semnificativă în sănătate vine cu efort și răbdare.

Consecvența în administrarea suplimentelor le asigură eficiența și impactul benefic pe termen lung.

Suplimente naturale

În teorie, mesele regulate şi echilibrate, mişcarea şi odihna ar trebui să ne dea energia şi toate substanțele nutritive de care corpul nostru are nevoie.

În realitate însă, stilul de viaţă modern face foarte dificilă obținerea tuturor vitaminelor, mineralelor şi altor micronutrienţi exclusiv prin intermediul alimentației.

Banner 3 Interior Articol 880x500 1

Agricultura modernă intensivă a făcut ca legumele și fructele din prezent să fie mult mai sărace în minerale decât în trecut.

Cercetările au semnalat o scădere de până la 70% a elementelor nutritive din alimente (legume, fructe, carne, lactate, cereale) faţă de perioada anilor `70.

Pe lângă asta, stilul de viaţă urban a adus cu sine nevoi diferite faţă de cele ale omului ancestral.

Mobilitatea scăzută, orele de efort intelectual sporit şi stresul generează un consum mare de energie.

Pentru a funcţiona la parametrii optimi, creierul consumă nu mai puţin de 20% din energia necesară corpului.

Stresul accelerează consumul de vitamine şi minerale, iar deficienţele și aportul redus de micronutrienţi duce la apariția dezechilibrelor funcţionale, emoționale, la lipsa de concentrare şi oboseală excesivă.

Aşa se face că suplimentele naturale au început să facă parte din reţeta actuală pentru un stil de viaţă sănătos.

Suplimentele, prin definiție, aduc în organism un aport de vitamine, minerale sau fitonutrienţi (extracte din plante) pentru a completa ceea ce organismul nu a asimilat din hrana zilnică sau ceea ce a consumat accelerat.

În egală măsură, suplimentele reprezintă o opţiune la îndemână şi sănătoasă pentru a susţine efortul organismului în lupta sa cu diverse boli sau chiar tratamentul unic în afecțiuni minore, precum răceală şi gripă, alergii, tuse, scăderea imunității etc.

În prezent, avem la îndemână o multitudine de forme de utilizare şi o varietate de alegeri în ceea ce priveşte suplimentele alimentare.

Ele se regăsesc deopotrivă sub formă de capsule, tablete, pilule, pulberi, siropuri în toate farmaciile şi magazinele naturiste şi sunt recomandate ori de câte ori corpul nostru dă semne de oboseală, de boală, dezechilibru sau când avem de înfruntat o perioadă de suprasolicitare fizică şi intelectuală.

Iată câteva opțiuni disponibile:

Nutrinergic este cea mai complexă formulă Alevia, ce include întregul mix de micronutrienți, vitamine și minerale din sursă naturală, pentru a întregi spectrul de necesități esențiale ale organismului și pentru a susține energia celulară.

Este un suport energetic, ușor de asimilat și cu disponibilitate ridicată.

Conţine nu mai puțin de 70 de ingrediente active care asigură necesarul zilnic de nutrienţi esenţiali, atât în condiţii normale, cât și în stări de deficit sau de necesităţi crescute, respectiv: 23 de vitamine și minerale, 9 extracte naturale din plante și fructe, 7 extracte naturale din alge, 24 de pulberi naturale din fructe și legume și 7 ciuperci. Vine sub formă de capsule vegetale, ce pot fi administrate în două doze pe zi, după masă, până în ora 18.00.

Detenso Reviorant este un complex de extracte standardizate 100% naturale, dozat optim, sub formă de comprimate.

Conține extract de sunătoare cu efect calmant asupra sistemului nervos, roiniță ce ajută la inducerea relaxării, a stării de bine și a confortului psihic, ginseng siberian pentru stimularea sistemului imunitar și creșterea rezistenței generale la stresul zilnic, ginkgo biloba pentru îmbunătăţirea stării de spirit, magneziu ce contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și imunitar, precum și complexul de vitamine B pentru susținerea metabolismului energetic și funcționarea normală a sistemului nervos.

Este special conceput ca ajutor în stări de suprasolicitare psihică și fizică, oboseală și epuizare datorate stresului cotidian.

Energiva sub formă de comprimate conține un mix de 23 de vitamine și minerale, ce asigură funcționarea optimă a organismului, îmbogățit cu extract de ginseng cu proprietăți energizante și revigorante deopotrivă fizic și psihic, extract de guarana ce stimulează sistemul nervos, oferind totodată vitalitate și energie, Ginkgo biloba pentru susținerea funcțiilor psihice și a capacității de concentrare și coenzima Q10 ce ajută la producerea energiei din organism.

Această formulă contribuie la ameliorarea stărilor de oboseală și epuizare fizică si nervoasă, reducererea stresului fizic și mental, combaterea îmbătrânirii premature sau scurtarea perioadei de convalescență după diverse afecțiuni sau intervenții chirurgicale.

Resveratrol Sincro conține Resveratrol, extract de ceai verde și extract de sâmburi de struguri, asociere benefică pentru sistemul cardiovascular, reducerea stresului şi menţinerea tinereţii organismului.

Resveratrolul reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 30-40%, prevenind apariţia trombozelor, reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, previne apariţia cardiopatiei ischemice, susţine valorile normale ale TA.

În plus, are acţiune puternic antioxidantă, energizantă, anti-îmbătrânire, antitumorală, antiinflamatoare, antialergică, neuroprotectoare.

Frunzele de ceai verde au puternic efect antioxidant, ce întârzie procesul de îmbătrânire și proprietăţi imunomodulatoare, antiinflamatoare, diuretice, de scădere a colesterolului LDL și de normalizare a glicemiei.

Sâmburii de struguri sunt antioxidanţi de excepţie, fortifică sistemul imunitar, au efect de prevenire a îmbătrânirii premature și de menţinere a sănătăţii inimii.

Detoxi Complet cu ingrediente naturale (anghinare, silimarină, colină, păpădie, busuioc, cimbru, mix de alge și ciuperci), acționează sinergic, sprijină procesul natural de detoxifiere, susține digestia, reglează tranzitul intestinal, favorizează producția de bilă și susține organismul în restaurarea unui nivel energetic ridicat.

Imunio are o formula complexă care asigură aportul de micronutrienți din surse naturale, biocompatibili și direct utilizabili de celulele sistemului imun, pregătindu-l pentru o reacție adaptată interacțiunii cu virusurile și bacteriile.

Datorită compoziției sinergice bogate în extracte din plante, ciuperci, alge, vitamine și minerale, acționează la toate nivelurile sistemului imunitar, stimulându-l.

Astragalus crește imunitatea, stimulează celulele imunitare și previne îmbatrânirea sistemului imunitar. echinacea antrenează și induce răspunsul sistemului imunitar în prezența unor agenți patogeni, iar mixul de ciuperci medicinale antrenează sistemul imunitar să producă elementele necesare luptei împotriva bacteriilor și virusurilor, asigurând revenirea fără recidive.

Oferă suport nutrițional excelent pentru sistemul imunitar, dar și un booster de energie care vine în sprijinul organismului în perioadele dificile.

Susţine sănătatea căilor respiratorii superioare și are efect adaptogen și tonic pentru susţinerea bunăstării mentale și fizice.

 

Resurse:

https://www.who.int/philippines/news/feature-stories/detail/20-health-tips-for-2020

https://www.healthline.com/health/fitness-nutrition/healthy-lifestyle-benefits#how-to-start

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/eight-tips-for-healthy-eating/

https://www.healthline.com/nutrition/27-health-and-nutrition-tips

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE