Propolisul are o istorie de peste 2000 ani în medicina umană, încă de pe vremea lui Aristotel. Acesta era folosit de către greci pentru abcese, de asirieni pentru vindecarea rănilor și tumorilor, iar de egipteni pentru mumificare. Inclusiv în zilele noastre are o sumedenie de utilizări medicale, cu beneficii raportate pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea imunității, scăderea tensiunii arteriale, tratarea alergiilor și afecțiunilor pielii.

De ce această frenezie?

Propolisul este produs de albine, folosind o combinație de ceară și salivă, și joacă un rol  esențial în construcția și întreținerea stupilor. Dar pentru albine propolisul mai face ceva: acționează ca mecanism de apărare al stupilor, susținându-i sterilitatea și sănătatea. De aici și beneficiile semnificative pe care le aduce sănătății umane.
Proprietățile protectoare ale bioactivelor existente în propolis fac din acesta un potențial agent preventiv și terapeutic, fiind considerat un fel de antibiotic natural. Apărarea imunitară protectoare și proprietățile antioxidante provin din constituenții fitochimicilor bioactivi. Compușii din propolis includ, fără a se limita le aceștia, acizi fenolici, flavonoide, esteri, aldehide aromatice, aminoacizi, acizi grași, vitamine și minerale.

Beneficiile propolisului

Propolisul este un nutrient complex, cu efecte fiziologice largi și variate, ce a devenit centrul de interes al cercetătorilor în ultimele decenii datorită numeroaselor sale proprietăți biologice și farmacologice.
Beneficiile pentru sănătate foarte amănunțit investigate fac referire la proprietățile sale antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii. De aceea, propolisul este utilizat cu succes în infecții cauzate de bacterii sau de viruși, cum ar fi răceala sau gripa.
Efectele imunomodulatoare ale propolisului au fost considerate tratament complementar sau alternativ pentru multe tulburări imunitare. Așa se explică de ce este utilizat în inflamațiile acute și cronice ale bolilor căilor respiratorii, ulcere cutanate, parodontoză și sinuzită.  Propolisul este, de asemenea, folosit și direct pe piele pentru curățarea rănilor și pentru tratarea arsurilor minore.

Să analizăm, mai în detaliu, beneficiile propolisului asupra corpului uman:

1. Îmbunătățește funcția sistemului imunitar și scade încărcătura virală

Focarele virale sunt o preocupare frecventă pentru oameni. Pentru tratarea bolilor virale au fost folosite o mare varietate de medicamente, care nu sunt întotdeauna sigure și eficiente și care pot induce efecte adverse. De aici necesitatea unor noi soluții antivirale extrase din surse naturale.
Propolisul, indiferent de origine, a demonstrat o puternică activitate antimicrobiană. Compușii săi previn înmulțirea bacteriilor și le inhibă activitatea. La fel se întâmplă și în cazul virusurilor, propolisul acționând eficient și împotriva lor.
Nu e de mirare deci că propolisul stă la baza multor produse naturale menite să îmbunătățească funcționarea sistemului imunitar să scadă încărcătura virală.
Propolis C-tare este recunoscut pentru efectele lui benefice în reducerea inflamaţiei gâtului și calmarea durerilor produse de gripe și răceli. Formula sa 100% naturală are în compoziție extracte de propolis, măceș și salvie, ce contribuie activ la calmarea răcelilor comune, susţine sistemul imunitar și are efect calmant asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale.
În ajutorul ameliorării și tratării durerilor în gât cauzate de răceală și gripă vine și Propolis Vitamina C cu echinaceea și ștevie. Propolisul are o acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală, vitamina C mărește rezistența organismului față de infecții, iar echinaceea este cea care stimulează sistemul imunitar al organismului. Acest produs este recomandat ca adjuvant în prevenția gripei, răcelii, guturaiului, traheitei, laringitei cronice. De asemenea, crește rezistența față de infecțiile de tipul laringitelor, faringitelor, amigdalitelor și rinofaringitelor și acționează benefic în bronșita acută.
Acțiunea antibacteriană a propolisului se manifestă și prin formule 100% naturale sub formă de spray, care fac utilizarea extrem de ușoară. Extractul standardizat de propolis si uleiurile esențiale precum anason, cuișoare, salvie și ghimbir existente în Propolis C-tare spray au un rol important în prevenția și tratarea gripei și răcelii. Cumulate, aceste ingrediente oferă un efect dezinfectant și calmant asupra durerilor cauzate de răceală și gripă și joacă un rol preventiv pentru creșterea rezistenței față de infecțiile de tipul laringitelor, faringitelor, amigdalitelor și rinofaringitelor.

2. Are acțiune antioxidantă și antiinflamatoare
În ceea ce privește activitatea antioxidantă, studiile arată că propolisul are capacitatea de a reduce stresul oxidativ la nivelul celulelor, în vreme ce acțiunea sa antiinflamatoare este strâns legată de compoziția sa bogată în substanțe benefice (flavonoide, acizi fenolici, terpenoizi, steroizi și aminoacizi).
De exemplu, flavonoidele din propolis sunt antioxidanți puternici, capabili să capteze radicalii liberi și să îi elimine, protejând astfel membrana celulară. De asemenea, compușii propolisului pot ameliora simptomele de inflamație și durere și influențează activitatea imunitară.
Inclusiv la nivelul creierului, s-a constatat că propolisul și derivații săi previn stresul oxidativ responsabil pentru leziunile neuronale.

3. Protejează sistemul cardiovascular
Stresul oxidativ se face vinovat și de apariția bolilor cardiovasculare, cum este ateroscleroza. Reducând stresul oxidativ, propolisul protejează sistemul cardiovascular. Apoi, rezultatele arată că toate tipurile de propolis au redus nivelul colesterolului din sânge.
În ceea ce privește accidentul vascular cerebral, o boală cardiovasculară asociată,  polifenolii din propolis îmbunătățesc fluxul sanguin cerebral, inhibă stresul oxidativ și reduc inflamația.

4. Ajută la vindecarea rănilor și la protecția pielii
Încă din antichitate, propolisul a fost folosit ca dezinfectant al pielii și aplicat direct pe răni pentru a grăbi vindecarea.
Rezultatele studiilor moderne au arătat că propolisul stimulează creșterea țesutului pielii și regenerarea acesteia. De asemenea, având un rol antioxidant, propolisul reduce stresul oxidativ la nivelul rănilor, în vreme ce efectele sale antiinflamatorii îmbunătățesc vindecarea lor. Aceste proprietăți îl fac extrem de util și în tratarea eczemelor.

5. Ajută la tratarea problemelor gastrointestinale
La nivelul sănătății intestinale, propolisul susține sănătatea florei intestinale, oprind creștere necontrolată a bacteriilor. De altfel, anumite substanțe ​​din propolis protejează întregul tract gastrointestinal prin inhibarea creșterii bacteriilor patogene.
Fiind un nutrient complex, efectele propolisului asupra organismului sunt variate. Anumite cercetări arată că propolisul ar putea ameliora și tulburările alergice sau că extractele sale ar fi utile ca în tratamentul astmului.

Propolisul este un produs sigur atunci când este administrat pe cale orală sau aplicat pe piele în mod corespunzător. În cazul persoanelor alergice la albine, polen și produse apicole, utilizarea propolisului nu este însă indicată.

În perioadele cu schimbări bruște de temperatură, cum se întâmplă toamna și primăvara, corpul nostru devine vulnerabil în fața virușilor și bacteriilor aflate în aerul respirat. Din acest motiv este bine să acordăm o atenție sporită propriei sănătăți și să ne protejăm corespunzător. În astfel de situații, suplimente 100% naturale precum Optimicin, Gripalin sirop, Propolis C-tare, Propolis vitamina C cu echinaceea devin aliați puternici în lupta noastră cu răceala, gripa, protejându-ne de diverși agenți patogeni.

Sănătate la 100%!

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE