De multe ori ni se întâmplă să ne simțim fără vlagă, obosiți și lipsiți de energie.
Când vorbim despre oboseală, vorbim despre acea senzație de slăbiciune constantă ce poate afecta pe oricine, oricând. Această slăbiciune poate fi fizică, mentală sau o combinație a ambelor și, cu siguranță, cu toții o experimentăm la un moment dat în viață.
Oboseala nu este o afecțiune, ci, destul de frecvent, un simptom al unor afecțiuni. Apoi, anumite medicamente pot determina senzația de oboseală sau lipsa de energie. În general însă, pentru mulți oameni, oboseala este cauzată mai degrabă de o combinație a unor factori individuali, decât de o afecțiune medicală în sine.
Deși oboseala este resimțită ca lipsa de energie sau de vlagă, există o diferență între a ne simți obosiți și a ne simți somnoroși. Senzația de somnolență se rezolvă rapid printr-un somn scurt sau câteva sesiuni de somn de calitate.
Cauzele oboselii și ce putem face pentru a ne simți mai bine
Stilul de viață, munca excesivă, problemele sociale și psihologice sunt cele mai întâlnite cauze care duc la oboseală sau epuizare. Pe lângă acestea, senzația de oboseală este deseori un rezultat al unor afecțiuni precum răceala și gripa. Oricare ar fi motivele pentru care ne simțim obosiți sau epuizați, primul lucru pe care ar fi bine să-l facem este să ne relaxăm.
Relaxarea presupune a ne deconecta de la stresul cotidian, căutând să eliminăm elementele care ne produc stresul de zi cu zi. Plimbările în aer liber, cât de departe posibil de zgomotul și forfota orașului, sunt o soluție bună. Conexiunea cu natura aduce nu doar o stare de relaxare, dar acționează prin distragerea atenției de la griji, sarcini presante și probleme de rezolvat, dând organismului pauza necesară pentru a se reface.
Momentele zilnice de relaxare sunt necesare, dar nu suficiente pentru a împiedica oboseala să se acumuleze în corp. E nevoie să ținem cont și de nevoia noastră de odihnă, care este un alt stâlp de siguranță în combaterea oboselii.
Primul pas către odihnă, indiferent de motivul senzației de epuizare, este somnul. Nevoia de somn este, de altfel, semnalizată ca atare de către corp. Un somn bun înseamnă un somn de minim 7-8 ore pe noapte, în cazul adulților. Nevoia de somn a copiilor este chiar mai mare, de peste 10 ore pe noapte, în funcție de vârstă.
Carențele pregnante de somn sunt problematice nu doar prin diminuarea nivelului energiei și instaurarea oboselii, dar și prin repercusiunile pe care le au pe termen lung asupra sănătății. Cercetările arată că reducerea orelor de somn la mai puțin de șapte pe noapte crește considerabil riscul apariției bolilor cardiovasculare sau cancerului.
De asemenea, recomandarea specialiștilor este de a aloca somnului același număr de ore noapte de noapte, întrucât, contrar opiniei generale, somnul nu poate fi recuperat. Ideea că putem dormi câte 5 – 6 ore pe noapte în timpul săptămânii, cu gândul că vom recupera orele nedormite în weekend, este un mit. Vom constata că, în realitate, vom fi la fel de obosiți la începutul noii săptămâni.
Pentru a reduce senzația de oboseală pe care o resimțim, pe lângă un somn bun și momentele zilnice de relaxare, de mare ajutor sunt exercițiile fizice regulate. În primă instanță asta ar putea părea un paradox: cum să facem efort fizic, când ne simțim obosiți?
Ei bine, chiar așa! Exercițiile fizice ne ajută să ne recuperăm tonusul. Atunci când facem sport, la nivelul creierului se produc anumite reacții chimice, corpul fiind “inundat” cu endorfine. Endorfinele sunt hormoni specifici produși în mod natural de sistemul nostru nervos pentru a face față durerii sau stresului. De altfel, endorfinele sunt cunoscute ca substanțele “stării de bine”, întrucât acționează ca un stimulent al stării generale de bine. De fiecare dată după ce facem sport, ne simțim revigorați. Efectuate în mod regulat, exercițiile fizice ne ajută nu doar să ne menținem corpul în formă, dar și starea de spirit.
Alimentația zilnică este un alt factor care joacă un rol important când vine vorba de starea noastră de oboseală.
Alimentația sănătoasă este un obiectiv pentru fiecare dintre noi, doar că ea este posibilă atunci când ținem cont atât de calitatea și tipul produselor pe care le consumăm, de cantitatea acestora cât și de momentele în care le consumăm pe parcursul unei zile. O alimentație sănătoasă implică stabilirea unor rutine zilnice în ceea ce privește mesele, un mod de a face cumparături, dar și stabilirea și respectarea nivelurilor nutriționale (aportul de calorii în funcție de vârstă, gen și gradul de activitate fizică) atunci când consumăm alimentele dorite.
Cu alte cuvinte, e nevoie să avem grijă ce cumpărăm, cât cumpărăm și, totodată, cât și când mâncăm. Dacă cumpărăm mai mult decât este necesar, ne vom afla într-una dintre cele două situații: fie aruncăm alimentele neconsumate pentru că sunt perisabile (și așa creăm risipă), fie le consumăm (și așa riscăm să mâncăm mai mult decât trebuie). Așadar, cât și când mâncăm?
Specialiștii în nutriție recomandă ca cele mai bogate mese să fie consumate în perioada din zi când suntem și cel mai activi. Astfel, micul dejun și prânzul ar trebui să fie mesele cele mai bogate în calorii, în timp ce cina să fie o masă cât mai lejeră. Totodată, pentru un aport ridicat de vitamine și minerale, între mesele principale ale zilei, este indicat să avem cel mult 3 gustări care să cuprindă alimente sănătoase precum fructe, legume, nuci, semințe, cereale.
Ritmul de viață contemporan, agitat și presant, face deseori imposibilă urmarea cu strictețe a unui plan alimentar ca la carte. O ședință sau un proiect important la serviciu, treburile casnice sau perioadele de convalescență sunt lucruri care ne solicită un consum ridicat de energie și ne limitează resursele necesare unui stil de viață echilibrat.
Cum rămânem plini de energie indiferent de stilul de viață
Rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății arată că cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi este consumul necesar pentru prevenirea și atenuarea mai multor deficiențe de micronutrienți. Asta ar însemna necesitatea consumului a minim 5 porții de fructe și legume pe zi. Doar că, în medie, consumul zilnic efectiv de fructe și legume abia dacă depășește pragul de 60% din cantitatea recomandată.
Cum poate fi acoperită diferența dintre nevoile de nutrienți ale organismului nostru pentru a putea fi mereu în formă, plini de energie și vitalitate, indiferent de nivelul de solicitare fizică și mentală? O soluție facilă, rapidă și accesibilă o constituie suplimentele alimentare naturale.
Poate cea mai cunoscută formă de a beneficia de un cumul de nutrienți o constituie suplimentele de vitamine și minerale, pe bază de extracte naturale, precum ginseng și guarana, și îmbogățite nutritiv cu o gamă întreagă de vitamine și minerale. Aceste ingrediente au un efect energizant asupra organismului, reducând oboseala, oferă o stare de bine și ajută organismul să facă față stresului cotidian.
Esențiale pentru îmbunătățirea stării generale atât la nivel fizic, cât și mental, sunt și formulele naturale ulta complexe, ce asigură necesarul de nutrienți, vitamine și minerale atât în condiții normale cât și în stările de deficit sau de necesități crescute. Cea mai complexă formulă, ce include întregul mix de nutrienți, vitamine și minerale din sursă naturală, este Nutrinergic. Cu cele 70 de ingrediente active (23 de vitamine și minerale, 9 extracte naturale din plante și fructe, 7 extracte naturale din alge, 24 de pulberi naturale din fructe și legume și 7 ciuperci), Nutrinergic este un real suport energetic în momentele de suprasolicitare fizică sau mentală. Acțiunea sa nu se reduce doar la ameliorarea stărilor de oboseală și slăbiciune, ci crește deopotrivă randamentul intelectual și fizic, reduce stresul și îmbătrânirea prematură, scurtează perioada de convalescență, este de ajutor în cazul deficiențelor imunitare, fiind recomandat mai ales în cazul unei diete cu aport scăzut de nutrienți.
O variantă concentrată și bogată deopotrivă în vitamine (vitamina C, A, B1, B2, B6, B9, B12, D3, E etc), în minerale (zinc, calciu, magneziu, fier, cupru etc.) cât și în compuși chimici benefici din plante 100% (ginseng, guarana), se regăsește și sub formă de pulbere solubilă în apă. Complexul Vitamine și minerale forte este recomandat ca adjuvant în ameliorarea stărilor de oboseală, slăbiciune, epuizare fizică și psihică cât și în combaterea stresului, depresiei sau anxietății.
Corpul nostru depinde de un aport constant de vitamine, minerale și alți nutrienți pentru o sănătate bună de-a lungul vieții. Cu toate acestea, poate fi o provocare să obținem toți nutrienții de care avem nevoie doar din alimente. Deși suplimentele alimentare nu pot înlocui o dietă alimentară sănătoasă, cu siguranță o pot completa, furnizând cantități adecvate de nutrienți esențiali. Indiferent că sunt sub formă de comprimate sau plicuri, suplimentele alimentare pot interveni în sens pozitiv asupra nivelului de energie, a reacției noastre la stres și la oboseală și, în general, joacă un rol important în menținerea unui stil de viață sănătos.
Sănătate la 100%.