Frumusețea vine din interior, spune o vorbă. Și nu este câtuși de puțin departe de adevăr.

Există o legătură strânsă între stilul de viață, sănătatea fizică, echilibrul psihic și aspectul fizic. Frumusețea înseamnă o piele netedă, hidratată și elastică, unghii rezistente sau păr bogat, strălucitor. Produsele cosmetice sunt parte a ritualului de întreținere a frumuseții, însă ele singure nu pot face asta cu succes și pe termen lung, întrucât nu acționează asupra carențelor interne.

O dietă sănătoasă și echilibrată este esențială în acest proces, iar  suplimentele naturale contribuie cu un plus de vitamine, minerale și ingrediente specifice, precum colagenul și acidul hialuronic, atât de benefice pentru frumusețea pielii, a părului și a unghiilor.

În ultimii ani, grație cercetărilor și unei abordări holistice, frumusețea este tot mai mult privită ca rezultat a sănătății și echilibrului nutritiv în organism. Fie că este vorba de a ajuta la menținerea părului sănătos, de a oferi pielii o doză suplimentară de colagen sau de a susține creșterea normală a unghiilor, folosirea suplimentelor naturale s-a dovedit a fi deopotrivă eficientă și necesară.

Să vedem cum putem avea grijă de frumusețea noastră pornind de la interior și care sunt “ingredientele” sale naturale.

Frumusețea cu micronutrienți se ține

Alimentele consumate impactează corpul fie pozitiv, fie negativ, efectele fiind evidente inclusiv în ceea ce privește aspectul fizic. Când organismul se află în deficit, nutrienții sunt direcționați cu prioritate către susținerea funcțiilor vitale, precum inima și ficatul, părți ca pielea fiind private de compușii de care are nevoie. Pe termen lung, aceasta va duce la îmbătrânire prematură.

Îmbătrânirea pielii poate fi rezultatul a două procese distincte, clinic cât și biologic:

  • îmbătrânirea cutanată intrinsecă, reprezintă îmbătrânirea cronologică și afectează pielea în același mod în care afectează toate organele interne;
  • îmbătrânirea cutanată extrinsecă, care este rezultatul factorilor externi și a influenței mediului, în principal expunerea cronică la soare și iradierea ultravioletă (UV), dar și fumatul, poluarea, privarea de somn și alimentația deficitară.

Un stil de viață bine reglat (restricție calorică, îngrijire corporală și exerciții fizice), cu condiții de stres scăzut și o dietă bogată nutritiv, contribuie semnificativ la menținerea frumuseții pielii și încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Suplimentele pentru frumusețe, concepute special pentru a susține frumusețea de la interior, oferă un complex premium de colagen și acid hialuronic, pentru hidratarea pielii și umplerea ridurilor vizibile, pentru păr și unghii sănătoase, completat cu vitamine și minerale cu rol anti-aging. Adiacent, vitaminele, polifenolii și o varietate de extracte de plante au proprietăți extrem de benefice pentru îngrijire, fiind utilizate ca agenți aplicați local sau ca suplimente orale.

Vitamina C  contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și este foarte importantă pentru o piele tânără, păr și unghii sănătoase. În plus, vitamina C contribuie la formarea colagenului, deosebit de important pentru funcționarea normală a pielii, ligamentelor și sistemului osos. Grație acțiunii sale la nivelul pielii, este utilizată în diverse produse cosmetice, creme anti-îmbătrânire și de protecție solară, fiind un antioxidant puternic.

Studiile au evidențiat, de asemenea, impactul suplimentelor de vitamina C și vitamina E, luate împreună, întrucât ele acționează sinergic. Aplicată local, vitamina E este folosită pentru leziunile pielii induse de UV, iar în tratamentele specifice cu vitamina C adăugat s-a dovedit să aibă un efect fotoprotector excepțional, reducând considerabil efectul nociv al razelor solare și riscul cancerului de piele. De asemenea, vitamina E ajută la combaterea îmbătrânirii pielii.

Carotenoizii sunt derivați ai vitaminei A, cum ar fi beta-carotenul și retinolul, antioxidanți extrem de eficienți în tratamentele de înfrumusețare.

Beta-carotenul este un pigment ce conferă fructelor și legumelor culoarea puternică de galben și portocaliu. Odată ingerat, beta-carotenul este transformat în vitamina A (retinol), nutrient vital pentru sănătatea pielii și a mucoaselor.

Vitamina A previne îmbătrânirea prematură a pielii, acționând ca un antioxidant și diminuând daunele provocate de lumina UV, poluare, fumat. Este implicată în creșterea și repararea celulară și, prin urmare, inclusiv în creșterea părului. Consumul de niveluri adecvate de beta-caroten conferă pielii o strălucire naturală, făcând-o astfel mai atractivă și mai frumoasă. Excesul de retinol este stocat în ficat și sintetizat în vitamina A la nevoie.

Vitamina D3 impactează sănătatea organismului în multiple feluri, având efecte benefice și la nivelul pielii. S-a demonstrat că niveluri optime de vitamina D3 previn îmbătrânirea acesteia, ajută la creșterea, repararea și metabolismul celulelor pielii. Deficitul de vitamina D3 în schimb se traduce prin piele uscată, căderea părului, vindecarea dificilă a rănilor și boli de piele precum dermatita atopică și psoriazisul.

Odată cu vârsta, capacitatea pielii de a produce vitamina D3 scade și, în consecință, efectele protectoare ale vitaminei scad. Suplimentarea cu vitamina D3 și calciu este, ca atare, foarte importantă mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Polifenolii sunt antioxidanți puternici ce se găsesc în vin, ciocolată, struguri, legume, ceai verde. Aceștia protejează celulele interne de daunele radicalilor liberi și sunt ingrediente puternice în materie de îngrijire a pielii, contribuind la repararea și la întreținerea pielii. Utilizarea polifenolilor pe piele o poate proteja de cancer și alte forme de daune solare.

Din categoria polifenolilor se remarcă silimarina ce vine cu multiple beneficii pentru îngrijirea pielii. Capacitatea sa de a regla producția de grăsime la nivelul pielii este utilă tenurilor grase și oferă simultan protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, poluării, daunelor celulare și daunelor cauzate de radicali liberi. De asemenea, este non-comedogenică, ceea ce înseamnă că nu va înfunda porii. Silimarina îmbunătățește aspectul pielii, atât în ceea ce privește textura acesteia, cât și în ceea ce privește strălucirea, luminozitatea, uniformitatea tonului.

De asemenea, există câteva studii care sugerează că silimarina poate avea beneficii antiinflamatorii și asupra pielii. Inflamația pielii este asociată cu o serie de afecțiuni specifice, cum ar fi acneea, psoriazisul, eczema, dar și  un simptom al stresului oxidativ.

Coenzima Q10 este o substanță stocată în principal în țesuturile adipoase ale corpului nostru, asemănătoare vitaminelor, care contribuie la generarea de energie la nivel celular. Coenzima Q10 se găsește în principal în epidermă, unde acționează în combinație cu alte substanțe ca barieră inițială în calea atacului oxidant.

Administrarea de coenzima Q10 poate reduce daunele cauzate de factori interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele pielii și susținerea protecției antioxidante. Aceasta reduce daunele oxidative cauzate de razele UV și, aplicată pe piele, poate reduce profunzimea ridurilor. De asemenea, persoanele cu niveluri scăzute de coenzima Q10 sunt mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

Corpul produce acest compus în mod natural, însă producția sa tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce face necesar apelul la suplimente sau urmărirea atentă a alimentației pentru a suplini necesarul.

Colagenul este proteina cea mai abundentă din organism ce ajută pielea să-și mențină fermitatea și elasticitatea. Joacă, de asemenea, un rol în protecția epidermei. Pe măsură ce îmbătrânește, corpul produce mai puțin colagen, ceea ce duce la uscarea pielii și apariția ridurilor. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că peptidele hidrolizate de colagen Verisol sau suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin îmbunătățirea elasticității și hidratării sale. Beauty HyaluCollagen, de exemplu, are efecte extinse asupra pielii și țesuturilor, grație conținutului de colagen Verisol, acid hialuronic și complexului de vitamine și minerale. Într-o doză optimă, de 3 mg/ zi, acest supliment sub formă de plicuri solubile este ușor de administrat, iar în cure de minim 3 luni oferă rezultate optime: pielea va fi mai hidratată și mai elastică, ridurile se diminuează, părul și unghiile vor fi mai rezistente, petele pigmentare se vor reduce.

Acidul hialuronic are rolul de a menține hidratarea țesuturilor, crescând totodată și producția de colagen din organism. Când vine vorba de frumusețe, acesta este un factor extrem de important grație proprietăților sale anti-îmbătrânire. Acidul hialuronic menține aspectul tânăr al pielii, crește conținutul de elastină la nivelul dermei, împiedică apariția celulitei și vergeturilor, reduce petele pigmentare, accelerează vindecarea rănilor. Suplimentele cu acid hialuronic ajută pielea să arate și să se simtă mai suplă și împiedică uscarea acesteia.

Suplimentele au cu siguranță rolul și locul lor, nu doar în sănătatea generală a organismului, dar și în ritualul de frumusețe. În cele din urmă, chiar dacă se vede la exterior, frumusețea pleacă din interior.

Sănătate la 100%

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE