Menopauza este un moment normal, important şi sensibil în viaţa unei femei, în care organismul său trece printr-o serie de schimbări, ce îi pot afecta calitatea vieţii şi activităţile de zi cu zi. Face parte însă din procesul natural de îmbătrânire, marcând o nouă etapă existențială şi trebuie tratată ca atare.
Ce este menopauza?
Menopauza marchează sfârșitul ciclurilor menstruale ale unei femei şi a perioadei de reproducere. Termenul înglobează oricare dintre schimbările prin care trece organismul femeii chiar înainte sau după ce menstruația încetează.
Femeile se nasc cu un număr finit de ovule, depozitate în ovare. Sub acțiunea hormonilor estrogen şi progesteron, din adolescență şi până la momentul menopauzei apare regulat ovulaţia şi menstruaţia. La menopauză însă ovarele încetează să mai elibereze un ovul în fiecare lună şi fluxul menstrual de încheie definitiv.
Diagnosticul de menopauză se pune când nu a mai existat menstruație timp de 12 luni consecutive și este exclusă orice posibilitate de apariţie a unei sarcini în mod natural.
Când începe şi cât durează menopauza
De obicei, menopauza se instalează între 45 și 55 de ani, dar poate apărea şi înainte sau după acest interval de vârstă. Vârsta medie pentru menopauză este de 51 ani.
Majoritatea femeilor încep mai întâi să dezvolte simptome de menopauză cu aproximativ patru ani înainte de ultima lor menstruație şi continuă adesea până la aproximativ patru ani după aceasta. Există şi excepţii, când se întâmplă ca anumite femei să experimenteze simptome cu până la 10 ani înainte de apariția efectivă a menopauzei, iar 1 din 10 femei prezintă simptome timp de 12 ani după ultima menstruație.
Menopauza se instalează în 3 etape:
Perimenopauza. Aceasta este faza în care organismul se pregătește pentru menopauză, iar ovarele încep să îşi reducă treptat cantitatea de estrogen pe care o produc. Odată cu aceasta apar unele schimbări: menstruația devine neregulată şi chiar poate lipsi câteva luni, fluxul menstrual este mai abundent sau mai slab. În ultimii 1-2 ani ai acestei etape, nivelul de estrogen scade mai repede până la punctul în care ovarele încetează să mai elibereze ovule. Acela este momentul în care se încheie perimenopauza şi începe cea de-a doua etapă.
Menopauza. Acesta este momentul în care a trecut un an de la ultimul flux menstrual. Ovarele au încetat să elibereze ovule și să producă cea mai mare parte a estrogenului.
Postmenopauza. Marchează anii de după menopauză, iar simptomele specifice menopauzei, cum ar fi bufeurile, încep să fie resimţite mai rar.
Multe femei încep perimenopauza la un moment dat după vârsta de 45 ani. Altele sar peste perimenopauză și intră direct în menopauză.
Aproximativ 1% dintre femei încep menopauza înainte de 40 de ani, caz în care vorbim despre menopauză prematură, în vreme ce aproximativ 5% intră la menopauză între 40 și 45 de ani. Aceasta este denumită menopauză timpurie.
Simptome ale menopauzei
Există mulți factori care pot determina începutul menopauzei, precum cei genetici, sănătatea ovarelor, anumite afecţiuni ale sistemului imunitar sau anumite proceduri medicale, cum ar fi histerectomia.
Pentru că organismul fiecărei femei este unic, la fel pot fi şi manifestările menopauzei. Simptomele sunt de obicei mai severe atunci când menopauza apare brusc, pe fundalul unor boli grave, precum e cancerul sau din cauza unor aspecte ce ţin de stilul de viaţă, cum ar fi fumatul.
Majoritatea femeilor care se apropie de menopauză experimentează bufeuri, senzații bruște de căldură care se răspândesc în partea superioară a corpului, adesea cu roșeață și transpirație. Aceste bufeuri apar cam în 75% din cazuri în timpul menopauzei şi pot varia de la ușoare la majoritatea femeilor la severe la altele.
Printre semnele timpurii ale menopauzei se mai manifestă şi:
- menstruaţii neregulate sau chiar ratate
- uscăciune vaginală
- sânii dureroși
- nevoia de a urina mai des
- probleme cu somnul
- modificări ale stării emoționale
- piele, ochi sau gură uscată
Treptat, pe măsură ce se intră definitiv în menopauză, la aceste simptome timpurii se mai pot adăuga:
- oboseală
- depresie şi anxietate
- dificultate în concentrare şi probleme de memorie
- iritabilitate
- dureri de cap
- dureri musculare şi articulare
- creștere în greutate
- pierderea părului
- modificări ale libidoului
Complicaţii ale menopauzei
Pierderea estrogenului cauzată de menopauză este legată de o serie de probleme de sănătate care devin mai frecvente pe măsură ce femeile îmbătrânesc.
După menopauză, este mai probabil să apară:
- osteoporoză
- boli de inimă
- probleme ale vezicii şi intenstinelor
- risc mai mare de Alzheimer
- mai multe riduri
- tonus slab şi forţă musculară scăzută
- probleme cu vederea cauzate mai ales de cataractă
Cum pot fi reduse efectele menopauzei
Menopauza este un proces natural, iar multe dintre simptome vor dispărea în timp. În cazurile în care acestea sunt severe şi afectează calitatea vieţii, se poate interveni cu diverse forme de tratament.
Terapia hormonală, de exemplu, poate fi un tratament eficient la femeile cu vârsta sub 60 de ani pentru reducerea sau gestionarea bufeurilor, transpiraţiilor nocturne, înroşirea feţei sau osteoporozei.
Alte medicamente pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor menopauzei mai specifice, cum ar fi căderea părului, depresie și uscăciunea vaginală.
Remedii naturale şi schimbări ale stilului de viaţă
Simptomele minore până la moderate ale menopauzei pot fi reduse în mod natural folosind remedii naturale, modificări ale stilului de viață și tratamente alternative.
Menținerea temperaturii optime și a stării de confort. Pentru a trece mai uşor peste bufeuri se recomandă purtarea hainelor largi, stratificate, mai ales pe timp de noapte, când e cald afară sau vremea este imprevizibilă. Menţineţi o temperatură confortabilă la somn şi evitaţi acoperirea cu pilote groase pe timp de noapte pentru a reduce transpiraţiile nocturne. Ţineţi aproape un ventilator portabil pentru a vă răcori când apare senzaţia de înroşire a feţei. Beţi apă rece pentru răcorire şi hidratare.
Mişcarea și alimentaţia. Pentru a vă menţine la o greutate normală, consumaţi mai puţine alimente, reducând aportul zilnic de calorii cu 400 până la 600 de calorii. Optați pentru o varietate de alimente, multe legume şi fructe. De asemenea, este important să faceți mișcare moderată timp de 30 de minute pe zi. Acest lucru va avea impact benefic asupra nivelului de energie, somnului, stării de spirit şi stării generale de bine.
Socializarea. Rămâneți activă social. Discutați cu membrii familiei, cu cei dragi sau cu prietenii despre sentimentele de anxietate, modificările de dispoziție sau depresie, astfel încât să vă cunoască nevoile şi să treceţi mai uşor peste ele.
Relaxarea. Practicaţi yoga, diverse tehnici de respiraţie, meditaţie sau optaţi pentru masaje specifice care să vă ajute să vă relaxaţi.
Evitarea alcoolului şi a tutunului. Expunerea la tutun poate agrava simptomele menopauzei. Aşadar, renunţaţi la fumat și evitați expunerea la fumatul pasiv. De asemenea, consumul necontrolat de alcool poate creşte riscul problemelor de sănătate şi agrava simptomele. Limitaţi-l pe cât se poate.
Suplimentarea dietei
Pierderea osoasă poate deveni o problemă serioasă odată ce nivelul hormonilor scade după menopauză. Este important ca la menopauză organismul să beneficieze de suficient calciu, iar suplimentele de calciu şi vitamina D sunt de ajutor în acest sens. Femeile sub 51 de ani au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu pe zi, iar cele peste 51 de ani au nevoie de 1.200 de miligrame pe zi.
Complexurile de vitamine şi minerale susţin buna funcționare a organismului inclusiv în timpul menopauzei, îmbunătățesc nivelul de energie şi somnul. Vitamina E ajută la calmarea stresului, reduce stresul oxidativ și vă poate ajuta să reduceți riscul de depresie. Vitaminele B-6 şi B-12 sunt importante pentru reglarea nivelului de serotonină (un nivel scăzut de serotonină contribuie la schimbările de dispoziție și la depresie frecvente în menopauză) şi respectiv sănătatea oaselor.
Potrivit unor studii, vitamina C ajută femeile la menopauză să aibă o densitate osoasă mai mare şi să îşi menţină funcţii congnitive, precum memoria şi atenţia, la cote optime.
Simptomele clasice ale menopauzei, precum bufeurile, insomniile, schimbările de dispoziţie, problemele de concentrare pot fi contracarate prin suplimente naturale dedicate. Complex menopauză conţine cimcifuga și trifoi-roșu care susțin confortul fizic și mental în perioada menopauzei și sănătatea sistemului cardiovascular, contribuind la mărirea elasticității și rezistenței vaselor de sânge capilare și a pereților acestora. Ceaiul pe bază de coada-calului, coada-şoricelului şi păducel poate fi consumat zilnic, între mese, pentru ameliorarea simptomelor menopauzei şi menţinerea stării de bine.
Schimbările hormonale care definesc tranziția la menopauză pot provoca probleme minore sau temporare, dar și semnificative și de lungă durată. Din această cauză menopauza poate fi o etapă dificilă. Dacă simptomele fizice, cum sunt bufeurile şi insomnia, pot fi ușurate fără prea mult efort. Important este să găsiţi resursele de a face faţă şi emoţional acestei noi etape de viaţă.