„Am răcit.” Asta tindem să credem ori de câte ori ne trezim strănutând, cu un disconfort în gât, o stare de moleșeală şi o durere de cap. În unele cazuri, diagnosticul aceste poate fi corect. În altele însă, lucrurile sunt mai serioase decât credem şi vorbim, de fapt, de gripă.
Răceala şi gripa sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. De regulă, adulții răcesc de cel puțin 2-3 ori pe an, iar persoanele în vârstă chiar mai rar. Copiii în schimb, al căror sistem imunitar este încă în formare, răcesc chiar şi de 10 ori pe an.
Frecvența îmbolnăvirilor de gripă este cu mult mai redusă decât cea a răcelilor comune. În general, copiii au două episoade de gripă pe an, în vreme de adulții peste 30 ani fac gripă de două ori în decurs de 10 ani.
Dincolo de frecvență însă, care este diferența dintre răceală şi gripă? Şi de ce este important să cunoaștem şi să recunoaștem simptomele fiecăreia în parte?

Ce este răceala?

Răceala este o afecțiune a sistemului respirator cauzată de unul dintre cele aproximativ 200 de virusuri specifice. Aceasta afectează în principal organele superioare ale sistemului respirator, în speță gâtul şi nasul.
Răcelile apar cu precădere în sezonul rece din cauza faptului că, în acest moment al anului, petrecem mai mult timp în spații închise, unde virușii se dezvoltă şi se transmit mai uşor.
Agenții patogeni ce cauzează răceala se transmit foarte ușor, prin tuse, strănut, dar şi prin contactul cu suprafețe contaminate. Cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt copiii sub 6 ani şi persoanele cu imunitatea slăbită, mai ales pe fondul unor boli cronice.

Simptomele răcelii

Debutul răcelii se manifestă, de regulă, cu o durere de gât, ce dispare după o zi sau două. Ea este urmată de nas înfundat, secreții nazale apoase şi tuse în următoarele 4-5 zile. Febra este un simptom extrem de rar la adulți, dar destul de frecvent la copii.

Pe parcursul răcelii, secrețiile nazale tind să evolueze de la o formă apoasă, în primele zile, la o formă vâscoasă şi mai închisă la culoare. Această modificare este absolut normală şi nu  înseamnă neapărat că este vorba despre o complicaţie.

Cât durează o răceală?

Simptomele specifice răcelii se manifestă aproximativ o săptămână. În primele 3 zile de la apariția lor, persoana infectată este şi contagioasă. Asta înseamnă că poate transmite uşor boala celor din jur, iar recomandarea generală este de a rămâne acasă şi a limita la maxim contactul cu alte persoane.
Dacă simptomele de răceală persistă dincolo de o săptămână, există posibilitatea să fie vorba despre o suprainfectare bacteriană, motiv serios de a merge la doctor pentru un consult amănunțit.

Ce este gripa?

Gripa este şi ea o afecțiune a sistemului respirator cauzată tot de un virus. Există trei tipuri de virusuri care produc gripa, cu mai multe tulpini. Anumite tulpini ale virusurilor din categoria A şi B cauzează epidemiile gripale, recurente an de an.
Gripa se transmite la fel de uşor ca şi răceala şi poate afecta întregul sistem respirator, inclusiv plămânii, motiv pentru care este şi mult mai periculoasă.
Categoriile de vârstă cele mai predispuse sunt copiii sub 12 ani şi adulţii peste 65 ani. De asemenea, sunt mult mai predispuşi cei cu imunitate slăbită, suferinzi de boli cronice sau obezitate şi femeile însărcinate.

Simptomele gripei

În materie de simptome, un aspect definitoriu pentru gripă este severitatea acestora şi debutul brusc.
Gripa vine cu dureri de gât, de cap şi musculare, tuse seacă şi congestie nazală, febră mare (38 – 40 grade Celsius), frisoane, oboseală, transpirație abundentă, iar în unele cazuri poate apărea chiar senzația de vomă şi diareea.
O bună parte dintre aceste simptome îşi pierd din intensitate în decurs de 2-5 zile, însă senzaţia de oboseală poate persista chiar dincolo de o săptămână.
Marea problemă cu gripa este că ea dă frecvent o complicaţie serioasă: pneumonia, mai ales în cazul copiilor, vârstnicilor şi celor cu afecţiuni pulmonare şi cardiace. Aşadar, evoluţia trebuie urmărită îndeaproape şi la primele semne de îngrijorare să se solicite un consult de specialitate.

Cât durează gripa?

Primele simptome apar, de obicei, în decurs de 1-4 zile după expunerea la virus și durează până la 5-7 zile.
În cazul adulților, perioada de contagiune începe cu o zi înainte de apariția simptomelor și durează până la 5 până la 7 zile după îmbolnăvire. Copiii și unele persoane cu sistem imunitar slăbit pot transmite virusul chiar şi mai mult de 7 zile.
În caz de infectare cu gripă, pe toată această perioadă, este nevoie a se evita pe cât posibil contactul cu alte persoane şi în special cu cele în categorie de risc.

Asemănări şi diferenţe între răceală şi gripă

Sintetizăm informaţiile legate de răceală şi gripă, în așa fel încât asemănările şi diferențele dintre ele să fie mai evidente:

  • şi răceala şi gripa sunt cauzate de virusuri (dar diferite)
  • ambele au în comun anumite simptome
  • ambele sunt foarte contagioase şi se transmit pe calea aerului
  • răceala afectează gâtul şi nasul; gripa afectează gâtul, nasul şi plămânii
  • debututul este uşor în cazul răcelii; brusc în cazul gripei
  • complexitatea şi intensitatea simptomelor este diferită (uşoare în cazul răcelilor, violente în cazul gripei)
  • răcelile nu dau, de regulă complicaţii; gripa cauzează frecvent bronșite şi pneumonii
  • gripa are unele simptome suplimentare specifice: febră mare, dureri musculare, frisoane, oboseală acută

Cum previi răceala şi gripa

Întotdeauna e mai bine şi mai uşor să previi decât să tratezi. Cum facem asta?

Una dintre cele mai simple şi importante metode de a preveni răceala şi gripa este spălatul pe mâini – frecvent şi riguros. Fie că vorbim de cele ce cauzează răceala ori de cele gripale, virusurile pătrund în organism prin intermediul membranelor mucoase ale nasului, ochilor şi gurii. Asta înseamnă că de fiecare dată când atingem cu mâna aceste zone, există riscul să ne infectăm cu un virus. Aşadar, de evitat pe cât posibil atingerea nasului, ochilor şi a gurii cu mâinile neigienizate.

La fel de importantă este şi evitarea contactului cu persoane ce prezintă simptome de gripă sau răceală şi a suprafețelor contaminate. E necesar să păstrăm strict pentru uzul personal obiecte precum prosoape, tacâmuri, ustensile, pahare, orice ar putea, prin folosință comună, să transmită virusurile.

Alimentaţia bogată în fructe şi legume, odihna, suplimentele de vitamina C sunt, de asemenea, importante. Un studiu efectuat de Jurnalul European de Nutriție Clinică a arătat că vitamina C ajută la prevenirea răcelilor și gripelor prin întărirea sistemului imunitar, în special în cazul persoanelor stresate.

În cazul gripei, cea mai bună modalitate de prevenție este vaccinarea, cu mențiunea că şi celelalte măsuri sunt foarte utile.

Cum tratăm răceala şi gripa

Un lucru ce trebuie subliniat de la bun început este că nici gripa, nici răceala nu se tratează cu antibiotice. Antibioticele acționează exclusiv în cazul infecțiilor cu bacterii, nicidecum cu virusuri, se prescriu doar de către un medic şi doar pentru a trata complicațiile apărute, nu gripa în sine.

În esenţă, răceala şi gripa nu pot fi efectiv tratate, însă există multiple remedii care diminuează disconfortul simptomelor acestora. Practic, medicamentele şi remediile pentru răceală şi gripă au două obiective: te ajută să te simți mai bine şi să lupți cu virusul.

Ca medicamente, sunt recomandate analgezicele, antiinflamatoarele şi antiviralele în asociere cu ceaiurile  şi produsele pe bază de plante dedicate căilor respiratorii superioare. Propolisul, extractele de echinaceea, salvie, pătlagină, uleiurile esenţiale de mentă şi eucalipt, toate au efecte terapeutice care reduc disconfortul şi îţi fac zilele de boală mult mai uşoare.

Luptă cu răceala şi gripa şi fii bine la 100%!

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE