Aveți un gât iritat? Sau vă doare atunci când înghițiți? Foarte probabil aveți o durere în gât cauzată de un virus.
Infecțiile de natură virală reprezintă principala cauză a durerilor în gât. Fiind la intersecția căilor digestive cu cele respiratorii, zona este una expusă la infecții virale frecvente. Durerea este comună în cazul răcelii și gripei sezoniere, virușii specifici provocând infectarea mucoasei faringiene, ceea ce duce la disconfortul resimțit în gât și, uneori, pot apărea infecții ale căilor respiratorii.
În asociere cu infecția virală a gâtului apare cel mai frecvent tusea. Tusea este un mecanism normal de protecție, care poate să apară de mai multe ori pe parcursul zilei, timp de câteva zile la rând.
O gamă largă de boli pot debuta cu tuse, iar tratamentul depinde de stabilirea unui diagnostic precis. Tusea cauzată de o infecție virală are un impact scăzut și, de obicei, trece destul de repede. Dacă este prezentă o perioadă mai lungă de timp, de regulă mai mult de 4 săptămâni, atunci este posibil ca tusea să fie asociată unei bronșite prelungite sau altei cauze care ar trebui investigată în amănunt.
Cert este că virusurile sunt principala cauză care duce la infecții în gât și generează simptomele caracteristice acestei suferințe mai mult sau mai puțin intense, în funcție de virulența agentului patogen.
Infecțiile virale apar cel mai des în sezonul rece. Pe lângă simptome ca tusea și durerile în gât, este posibil să mai apară și altele, cum ar fi: nas înfundat sau care curge, febră sau dureri de cap și dureri musculare. Toate aceste simptome sunt asociate răcelii și gripei sezoniere.
Remedii naturale pentru tuse și dureri în gât
Tratamentul pentru infecțiile virale vizează practic atenuarea simptomelor: tratament cu analgezice, antitermice sau antiinflamatoare locale, la care ar trebui adăugat un consum ridicat de lichide – pentru a menține hidratat organismul, cât și multă odihnă. De cele mai multe ori, în câteva zile, ar trebui să fim din nou în formă, fără alte complicații și fără urmări persistente. Ca rezultat al unor infecții virale, atât tusea cât și durerile în gât urmează și ele aceeași linie terapeutică.
În ultimii ani, există o tendință tot mai accentuată de a apela mai degrabă la remedii naturale, decât la medicamente convenționale, atât pentru prevenirea infecțiilor virale, cât și pentru ameliorarea simptomelor lor, responsabile de tuse și inconfortabilele dureri în gât.
Suplimentele naturale sunt utilizate la scară largă și includ vitamine, minerale, diverse substanțe extrase din plante, aminoacizi și enzime.
Recunoscute de mii de ani pentru calitățile lor antiseptice și antiinflamatorii, multe plante pot ajuta în mod natural la tratarea tusei și a durerilor de gât cât și a infecțiilor virale. Din listă fac parte plante medicinale, cum ar fi:
- Cimbru – cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, antiseptice și antivirale. Acționează la nivelul tractului respirator.
- Pătlagina – are proprietăți benefice asupra căilor respiratorii, ajutând la calmarea tusei.
- Salvie – proprietățile antimicrobiene o fac un remediu natural pentru durerile de gât, accelerând vindecarea.
- Soc – are proprietăți stimulatoare ale sistemului imunitar, ajutând astfel la blocarea capacității virușilor de a se răspândi.
- Salcie – supranumită și “aspirina naturală” grație proprietăților ei antiinflamatoare și analgezice.
- Mixul de ciuperci – au un conținut ridicat de beta-glucani ce susțin sistemul imunitar.
- Rozmarin – contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
- Busuioc – proprietățile sale expectorante ajută la eliminarea mucusului în cazul bronșitelor sau astmului.
- Măceșe – conținutul bogat de vitamina C le-au făcut un remediu eficient împotriva răcelii sau gripei.
- Echinaceea – este cunoscută pentru conținutul bogat în vitamine și minerale, având un efect imunostimulator.
- Melissa – cunoscută și ca “Roinița”, are proprietăți antivirale și antioxidante.
- Muguri de pin și muguri de brad – au efect terapeutic asupra calmării tusei, grație acțiunii antiseptice, analgezice și antiinfecțioase.
- Trei-frați-pătați – este utilizată terapeutic datorită acțiunii sale expectorante, ce ușurează respirația și calmează tusea persistentă.
- Nalba Mare – are proprietăți antiinflamatoare la nivelul aparatului respirator, acționează ca un emolient la nivelul gâtului, ameliorând durerea și facilitând expectorația.
- Lumânărica – folosită încă din Antichitate, este benefică pentru tratarea tusei datorită acțiunii sale expectorante și antiinflamatoare.
- Anason – pe lângă aroma plăcută și puternică pe care o are, este utilizat în medicina alternativă datorită efectului său antibacterian.
Extracte ale unor astfel de plante se află în compoziția a numeroase suplimente naturale, în concentrații perfect dozate în așa fel încât eficiența lor să se manifeste rapid și cert. Alături de aportul de vitamina C, suplimentele pe bază de plante acționează semnificativ și neîndoielnic în tratarea simptomatologiei specifice infecțiilor virale.
Suplimente naturale pentru prevenția și tratarea tusei și durerilor în gât
Capacitatea organismului nostru de a reacționa corespunzător la infecțiile virale, care cresc semnificativ odată cu venirea sezonului rece, este strâns legată de cât de solid este sistemul imunitar propriu. Așadar, pentru a preveni apariția unor simptome ca tusea și durerile în gât e nevoie să avem mare grijă de sistemul nostru biologic de apărare împotriva agenților patogeni.
Nu întotdeauna reușim însă să fim suficient de vigilenți, caz în care vom acționa pentru a trata afecțiunile apărute și a ajuta organismul să se refacă cât mai rapid posibil. Totodată, este important ca sistemul imunitar să fie susținut pentru a diminua sau elimina eventualele recidive, ajutând astfel organismul să se mențină în formă pentru o perioadă lungă de timp.
Fie că vorbim despre a preveni, stopa sau a trata infecțiile virale și simptomele lor asociate, îndeosebi tusea și durerea de gât, medicina naturistă contemporană vine cu o varietate de produse terapeutice din 100% extracte naturale. Aceste remedii fitoterapeutice asigură protecție și susținere sistemului imunitar, acționând încă de la debutul răcelii sau gripei.
Un astfel de remediu complex și complet este bazat pe extracte de salvie, nalbă-mare, soc, rozmarin și pătlagină, completat cu uleiul esențial de cuișoare și este un aliat natural de excepție în susținerea sistemului imunitar și păstrarea sănătății sistemului respirator. Este, de asemenea, și un calmant și relaxant redutabil pentru gât.
O acțiune puternică în menținerea unui sistem imunitar sănătos și pentru protejarea căilor respiratorii, gâtului și faringelui o are și propolisul. Acțiunea combinată a propolisului, plantelor medicinale și vitaminei C contribuie eficient la apărarea naturală a organismului. Comprimatele cu propolis și extracte de ghimbir, maceș cu vitamina C și salvie, din formula 100% naturală Propolis C-tare, sunt recomandate atât pentru prevenirea răcelii și gripei, cât și pentru calmarea și tratarea durerilor în gât. Totodată ajută organismul la creșterea rezistenței față de infecțiile virale de tipul laringitelor, amigdalitelor sau faringitelor.
Eficiente și foarte ușor de utilizat sunt și formulele naturale sub forma de spray. Propolis C-tare spray conține deopotrivă propolis și uleiuri esențiale extrase din plante în proporții perfect determinate. În felul acesta asigură susținerea sistemului imunitar, pe de o parte, și, pe de altă parte, are un efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale, grație uleiului de ghimbir, salvie, anason și cuișoare.
Cum tusea tinde să fie un factor perturbator, extrem de iritant și riscat – mai ales dacă e să ne gândim la situațiile în care aceasta se agravează și devine un simptom serios al bronșitei și pneumoniei – e foarte important ca efectele sale să fie combătute sau ameliorate de timpuriu.
Conținutul bogat în substanțe mucilaginoase din frunzele de pătlagină, de exemplu, au impact extrem de pozitiv în grăbirea vindecării. La nivelul căilor respiratorii, pătlagina are rol expectorant, fluidifiant și de diminuare a inflamației, motiv pentru care siropul din extract de pătlagină ajută la eliminarea fiziologică a mucusului format în exces, calmează tusea și grăbește vindecarea, acționând ca o barieră împotriva agenților patogeni. Siropul de pătlagină este dovedit a fi eficient atât pentru tusea seacă, cât și pentru cea productivă.
Proprietățile balsamice și expectorante ale mugurilor de pin, în combinație cu mugurii de brad, cunsoscuți pentru efectul lor terapeutic asupra vindecării tusei și problemelor bronșice, fac din siropul de muguri de pin și brad un produs eficient pentru calmarea tusei și decongestionarea căilor respiratorii. Totodată, prin conținutul bogat în vitamina C și uleiuri esențiale, siropul de muguri de pin și brad ajută organismul în perioadele stresante și obositoare.
Componentele vegetale ale siropurilor și a ceaiurilor Atusin, folosite pentru tratarea și ameliorarea tusei, durerilor în gât sau a afecțiunilor virale, au un efect blând asupra organismului, asigurând vindecarea sau ameliorarea simptomelor, atât între sezoane cât și în perioada rece. Formulele asociază extracte din plante pentru o vindecare cât mai rapidă și ușoară. Uleiul de portocal-dulce și mierea de albine din siropul Atusin pentru copii, vin cu un aport în plus pentru aceștia, ajutând la calmarea cavității bucale, a gâtului, faringelui și corzilor vocale.
Plantele și suplimentele alimentare sunt dovedite a fi o alternativă benefică pentru susținerea organismului în lupta cu răceala, gripa și simptomatologia lor aferente. Multitudinea de beneficii pe care le au plantele este surprinzătoare, iar în cazul infecțiilor virale, reprezintă o soluție viabilă pentru înlocuirea medicamentelor convenționale eliberate fără prescripție medicală. În dozele bine stabilite, consumul de suplimente naturale ne ajută să avem grijă de sănătatea noastră pe toată linia, de la prevenție la tratare.
Sănătate la 100%!