De cele mai multe ori insa, problema este lipsa micronutrientilor de care avem nevoie ca sa functionam cum trebuie.
Mineralele si micronutrientii sunt substante esentiale, fara de care nu am exista. Alaturi de vitamine, ele sunt vitale pentru functionarea organismului nostru in parametri optimi. Mineralele esentiale mentin echilibrul in activitatea celulara, cea enzimatica si in activitatea hormonala a corpului uman.

5 semne ca ai o lipsa de multiminerale
1. AI O STARE GENERALA PROASTA – esti mereu apatic si irascibil, te supara picioarele amortite si furnicaturile, uneori ai palpitarii si stari de sufocare? Ai nevoie de calciu care ajuta la contractiile musculare, la sinteza ADN, semnalizeaza procesele biochimice la nivel celular, imbunatateste metabolismul si ajuta inclusiv la coagularea sangelui.
2. NU AI GUST – persoanele cu niveluri scazute de zinc sunt mai putin capabile sa detecteze gustul sarat si consuma mai multa sare decat au nevoie. Zincul este necesar pentru producerea de enzime salivare si intretinerea papilelor gustative, dar si pentru a preveni infectiile.
3. ESTI MOROCANOS – sentimentul ca esti mai mereu capricios si sentiment confuz este semn ca ai un deficit de fier. Pana la 30% dintre adolescente si 17% dintre femei sunt afectate de un nivel scazut de fier, cu riscul de a fi mai mare la femeile care au menstruatii abundente.
4. INIMA ITI FACE PROBLEME – dacă simti ca inima nu bate in ritmul care trebuie, poate fi din cauza carentei de magneziu. Magneziul controleaza, singur sau impreuna cu alte vitamine si minerale, procesele generatoare de energie la nivel celular, contractia musculara, buna functionare a muschiului cardiac si a creierului.
5. TE DOR OCHII – sensibilitatea la lumina, oboseala oculara si vederea incetosata sau senzatia de nisip in ochi sunt cauzate de lipsa de magneziu, vitaminele A si B si zinc. Acestea sunt esentiale in special pentru prevenirea aparitiei cataractei si a pierderii vederii la varstnici.

De ce avem nevoie de vitamine si minerale?
Organismul uman foloseste minerale pentru a indeplini diverse functii – de la consolidarea oaselor, pana la transmiterea impulsurilor nervoase. Unele minerale sunt chiar folosite pentru a produce hormoni sau pentru a mentine emotiile in parametri normali. Vitaminele si multimineralele ne ajuta in stari de slabiciune si oboseala, cand efectuam munci grele sau efort fizic deosebit sau cand trebuie sa dam randament deoarece cresc performantele fizice si mentale. Un aspect foarte important este ca aceste complexe de vitamine completeaza regimul alimentar.
Va recomandam produsele Calciu Vitamina D3, Vitamine si multiminerale și Calciu Magneziu Zinc.

Articol editat de echipa Alevia.