Suntem bombardați zi de zi cu griji, probleme şi sarcini de dus la îndeplinire. Există o presiune constantă care acționează asupra noastră, deopotrivă mental, fizic şi emoțional, iar asta face ca stresul să fie o parte constantă a vieţii noastre.
În această lume care pare să scape de sub control, ne dorim modalități la îndemână pentru a reduce stresul și de a aduce pacea și confortul înapoi în viețile noastre. Ritualul de a bea o ceașcă de ceai din plante în mijlocul zilei sau seara poate fi cu siguranță una dintre aceste modalități.
Timp de secole, oameni din întreaga lume au apreciat calitățile relaxante și revigorante ale ceaiului şi şi-au făcut un obicei din a-l consuma. Proprietățile plantei Camellia sinensis, din care provin ceaiul verde şi cel negru, dar şi cele ale altor tipuri de plante le-au conferit un important rol medicinal.

Beneficiile consumului de ceai pentru sănătatea noastră

Ceaiul poate face parte dintr-o dietă alimentară sănătoasă. Cu siguranță ajută la hidratare și este un înlocuitor excelent pentru cei care doresc să reducă consumul de cafea și să crească nivelul de hidratare pe parcursul zilei.

Stres
Consumul de ceai, spun cercetătorii, scade nivelul hormonului de stres. S-a constatat că cei care obișnuiesc să bea ceai au un nivel mai scăzut de cortizol și au raportat că se simt mai relaxaţi după efectuarea unor sarcini care induc stresul.

Sănătătate mintală
L-teanina, un aminoacid găsit în mod natural în ceaiul verde, intervine pozitiv în secreția de serotonină şi dopamină, hormoni recunoscuți pentru reglarea stării de bine şi a controlului emoțional. Consumul a cel puțin 100 de mililitri (aproximativ o jumătate de cană) de ceai verde pe zi scade riscul de a dezvolta depresie și demență. De asemenea, acționează în mod benefic asupra funcțiilor cognitive, îmbunătățind atenția şi capacitatea de concentrare.

Boli cronice
Ceaiul conţine polifenoli, substanţe care nu sunt altceva decât antioxidanți naturali, ce contribuie la reducerea riscului anumitor boli cronice. Dintre toate tipurile de ceaiuri, cel verde oferă cea mai mare cantitate de antioxidanţi.

Pierderea în greutate
Cofeina și catechinele, polifenoli prezent în ceai, contribuie la scăderea în greutate. Deşi incipiente, cercetările arată că ceaiul verde ajută la pierderea a unul până la două kilograme pe parcursul a trei luni de consum.

Sănătatea inimii
Consumul de ceai susține o inimă sănătoasă. Unele cercetări au arătat un risc redus de boli de inimă la persoanele care beau regulat ceai verde sau negru, iar asta s-ar datora, se pare, faptului că ceaiul acționează asupra scăderii nivelului colesterolului şi a tensiunii arteriale.

Diabet
Catechinele din ceaiul verde pot ajuta la menținerea controlului zahărului din sânge, reducând riscul apariției diabetului de tip 2. De asemenea, se pare că şi ceaiurile din mentă și mușețel au un rol în prevenirea diabetului.

Cancer
Se vorbește foarte mult despre ceai ca băutură de combatere a cancerului. Există studii care sugerează că persoanele care beau ceai regulat au un risc mai mic pentru anumite tipuri de cancer.

Ritualul ceaiului şi impactul său asupra stării noastre de bine

Civilizațiile de peste milenii au folosit ceaiul pentru a trata bolile trupului, minţii și spiritului, consumul de ceai ca ritual având o istorie lungă şi complexă, cu originile în China. Şi în prezent este o tradiție pentru multe dintre culturile lumii, fiind savurat în diferite moduri în diferite părţi ale globului.

Istoria bogată a ceaiului, toate legendele şi obiceiurile legate de acesta şi toate cercetările ştiinţifice întăresc ideea că ceaiul merită să fie consumat frecvent, deopotrivă în solitudine sau cu cei dragi.

Prin stabilirea unui ritual de ceai zilnic putem beneficia de efectele sale puternice asupra minții, corpului și stării noastre emoționale. Nu există însă ritualuri de ceai corecte sau greșite. Pentru a stabili o astfel de rutină e nevoie ca aceasta să fie accesibilă, uşor de dus la îndeplinire, să ne creeze plăcere, bucurie. Marele avantaj al unui ritual al ceaiului este că ne deconectează de la factorii stresori pentru a ne adune într-o stare de echilibru.

Cercetările confirmă faptul că și perioadele scurte de relaxare pot reduce nivelul de cortizol, ritmul cardiac și ne pot face să ne simțim mai puțin anxioși și stresați. Rezultatele unui studiu în care jumătate dintre subiecți au introdus ceaiul în viața lor timp de șase săptămâni, a constatat că cei care consumă ceai aveau niveluri semnificativ mai scăzute de cortizol și un sentiment mai mare de relaxare. Un ritual personal al consumului de ceai va aduce în viețile noastre perioade benefice de calm pe parcursul zilei.

Ceaiul poate fi însă şi un ritual familial, ce oferă oportunitatea conectării şi crearea unei experiențe intime speciale. Un astfel de ritual ar putea avea loc seara. Preţ de 20-30 de minute, toți membrii familiei ar avea posibilitatea de a se aduna împreună pentru a savura ceaiul și a face schimb de poveşti, idei, dorinţe, gânduri şi trăiri.

Crearea unui astfel de ritual le oferă copiilor instrumentele care-i ajută la gestionarea mai eficientă a stresului pe tot parcursul vieții. În plus, încurajând consumul de ceai, am reduce și consumul de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, ce au dus la incidența alarmantă a obezității și a diabetului de tip 2 în rândul tinerilor.

Ce ceaiuri bem: Plante, arome, beneficii

Versatilitatea și simplitatea ceaiului sunt excepționale şi greu de egalat. Îl putem consuma deopotrivă ca băutură caldă reconfortantă în perioadele reci sau ca băutură răcoritoare vara.
Alegerea tipului de ceai pe care îl bem este și ea importantă. Avem la dispoziţie o varietate de tipuri, dintr-o varietate de plante şi cu o varietate de arome, fie în frunze libere sau ambalate în pliculețe de ceai, în gramajul potrivit.

Ceaiul negru înlocuieşte cu succes cafeaua şi poate fi băut cu sau fără lapte, miere sau lămâie. Are un efect energizant asupra organismului, este bogat în antioxidanţi, conţine uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP şi K. Poate reduce simptomele sindromului colonului iritabil, îmbunătățește memoria şi concentrarea, susţine sistemul imunitar.
Ceaiul negru este minunat atât în varianta sa simplă, cum e ceaiul negru English Breakfast sau ceaiul negru Assam (o specialitate cu o aromă puternică, o uşoară tentă de malţ şi o culoare profundă roşu-burgund), cât şi într-un mix aromat cu alte plante.
Este recomandată consumarea a maxim două ceşti de ceai negru pe zi, care înseamnă un aport de 200 mg de cofeină.

Ceaiul verde este considerat a fi una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Provine din planta Camellia sinensis şi îşi are originile cu peste 5.000 de ani în urmă.
Ceaiul verde conţine o cantitate mare de antioxidanți cu multiple beneficii pentru sănătate: îmbunătățește funcționarea creierului, ajută la reducerea masei de grăsime, protejează împotriva cancerului şi a unor boli neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson, scade riscului bolilor de inimă. Oamenii de ştiinţă sunt încă fascinaţi de proprietățile acestei plante.
Dincolo de ceaiul verde simplu, unul dintre cele mai apreciate şi căutate mixuri este cel de ceai verde cu iasomie, ce are un gust intens şi un parfum de-a dreptul delicios.
Consumul de trei până la cinci căni de ceai verde pe zi pare a fi optim pentru a profita de cele mai multe beneficii pentru sănătate. Dozele foarte mari pot fi problematice în anumite cazuri, dar, în general, beneficiile ceaiului verde depășesc cu mult riscurile sale.

Ceaiul de mentă este un mod răcoritor şi delicios de a ne păstra sănătatea şi starea de bine. Menta ajută la stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei, combaterea răcelii şi gripei, reducerea febrei, diminuarea durerilor şi a stresului. Originar din Europa, acest tip de ceai a fost folosit de secole pentru a trata o varietate de afecțiuni, în vreme ce gustul de mentol îl face unul dintre cele mai populare.
Ceaiul de mentă are o aromă plăcută, proaspătă, care dă furnicături reci pe limbă şi revigorează simțurile. În combinație cu alte plante, menta aduce un plus de aromă. Una dintre cele mai apreciate combinaţii este ceaiul de mentă şi lămâie, cu efect tonifiant şi energizant. Vara este încă şi mai răcoritor când este transformat în ice tea sau ceai cu gheaţă, în care adăugăm şi câteva felii de lămâie proaspătă.

Ceaiul de fructe este perfect ca băutură răcoritoare sănătoasă, atâta timp cât nu are adaos de zahăr. Pentru că nu conţine cofeină, ca ceaiul negru şi verde, poate fi consumat fără restricții. Încurajează hidratarea, care este crucială pentru o sănătate bună, şi este o opțiune excelentă atunci când vrem să evităm băuturile cu zahăr din comerț sau cofeinizate. Mai mult, ritualul zilnic care înconjoară prepararea unei câni de ceai e o sursă grozavă de confort și relaxare.
Ceaiurile de fructe sunt pline de vitamine și antioxidanți, care le fac perfecte pentru curățarea organismului de toxine și menținerea sistemului imunitar puternic.
Ceaiul de fructe roşii şi ceaiul de fructe de pădure sunt extrem de căutate pentru aroma puternică, dulceagă şi senzaţia de răsfăţ pe care o oferă. În plus, proprietățile unor ingrediente preţioase precum hibiscusul, măceşul, murul, rubarba, aduc numeroase beneficii pentru sănătate.

Ceaiurile de plante înseamnă o varietate foarte mare ingrediente naturale şi pot servi ca delicioase băuturi răcoritoare, dar şi ca surse de antioxidanți și substanțe nutritive.
Ceaiul de muşeţel, ceaiul de ghimbir, ceaiul de fenicul, ceaiul de gălbenele, ceaiul de lavandă sau de cătină, toate acestea au importante proprietăți medicinale, dar pot face parte şi dintr-un ritual al relaxării şi stării de bine.
Unele beneficii ale ceaiului din plante pot include reducerea inflamației din corp, o mai bună funcționare a sistemului imunitar, diminuarea stărilor de anxietate, accelerarea digestiei și multe altele.

Ceaiul premium provine din culturi certificate, de o calitate superioară, iar combinaţiile rafinate de arome sunt menite să te poarte într-o adevărată călătorie a gusturilor în jurul lumii. 
Amestecurile speciale de ingrediente cuprind substanțe active pentru un maxim de aromă și o senzație de bine potențată cu fiecare ceașcă de ceai. De altfel, gama Tabieturi e creată pentru a ne aminti de ritualurile tradiționale și de a ne bucura de importanța și calitatea unui ceai provenit din inima naturii.

Prepararea și savurarea ceaiului, ne ajută să ne ridicăm deasupra haosului cotidian, ne răsfață cu arome unice și diferite beneficii pentru sănătate, ne oferă calm și vitalitate.

A bea ceai acasă sau la serviciu într-un anumit moment al zilei, în fiecare zi, e o invitaţie la a încetini ritmul, a ne centra, a fi mai atenți şi mai prezenţi. În felul acesta, ritualul ceaiului devine un vehicul atât pentru pacea și sănătatea interioară, cât și pentru conexiunea și fericirea interpersonală.

Relaxare! La 100%.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE