Mineralele, la fel ca vitaminele, sunt esenţiale pentru sănătate. Acestea îi permit organismului îşi îndeplinească multe dintre funcţii, să producă energie, să crească, să se vindece.
Corpul uman are nevoie de un echilibru chimic adecvat, care depinde de nivelurile diferitelor minerale din corp și de raportul anumitor niveluri de minerale între ele. Dar ce anume fac aceste minerale şi ce se întâmplă dacă nu obținem suficiente, mai ales vara?

Ce sunt sărurile minerale

Mineralele sunt substanțe anorganice prezente în natură și în hrana pentru plante și animale.
Plantele le absorb din sol și din îngrășăminte, inclusiv cele de tip animal. Astfel, se creează un ciclu continuu, mineralele trecând de la plante la animale şi vice-versa.

Tipuri de săruri minerale

Organismul are nevoie de mai multe tipuri de minerale, numite minerale esențiale. Acestea sunt împărțite în macrominerale și microminerale, la fel de importante amândouă, dar cu diferenţa că de macrominerale avem nevoie în cantităţi mai mari, iar de microminerale în cantităţi mai mici.

Macromineralele

Calciul se găsește în principal în lapte și alte produse lactate, gălbenuș de ou, fructe de mare conserve de pește (somon, sardine), tofu fortificat și lapte de soia fortificat, verdeţuri, leguminoase. Avem nevoie de el pentru oase și dinți puternici, ajută mușchii să se relaxeze și să se contracte, este important în funcționarea nervilor, coagularea sângelui, reglarea tensiunii arteriale, sănătatea sistemului imunitar.

Magneziul este prezent în oase şi este necesar pentru producţia proteinelor, fiind implicat în contracția musculară, în funcţionarea nervilor şi sănătatea sistemului imunitar. Este prezent în cantități mari în produsele lactate, cereale integrale, nuci şi semințe, leguminoase şi verdeţuri, fructe de mare, ciocolată, anghinare şi chiar în apa potabilă.

Fosforul este o componentă cheie a oaselor și a dinților, este prezent în fiecare celulă şi este implicat în multe procese esențiale; este parte a sistemului care menține echilibrul acido-bazic. Se găsește în alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea și peștele, apoi în ouă, lapte, alimente procesate.

Sodiul şi clorul menţin echilibrul de fluide din corp şi susţin contracţia musculară. Se găsesc în sarea de masă, sosul de soia, în lapte, pâine, legume şi carne.

Sulful este o componentă esențială a proteinelor și vitaminelor, fiind răspândit în tot organismul. Sulful provine în principal din carne, lapte, ouă, leguminoase, nuci.

Potasiul este esențial pentru menținerea echilibrului de fluide din corp, dar și pentru contracția musculară. Se găsește în multe produse alimentare: carne, lapte, fructe și legume proaspete, cereale integrale, avocado, caise uscate.

Micromineralele

Fluorul este implicat în formarea oaselor și a dinților, ajută la prevenirea cariilor dentare şi se regăseşte în apa potabilă (fie fluorurată sau conținând în mod natural fluor), pește și majoritatea ceaiurilor.

Fierul este parte componentă a hemoglobinei din celulele roșii care transportă oxigenul în organism, fiind necesar pentru metabolismul energetic. Îl putem asimila prin consumul de  organe animale, carne roșie, pește, păsări de curte, crustacee (în special scoici), gălbenuș de ou, leguminoase, fructe uscate, cereale îmbogățite cu fier.

Cromul acţionează în tandem cu insulina pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Îl găsim în alimente neprocesate, în special ficat, drojdie de bere, cereale integrale, nuci, brânzeturi.

Cuprul este parte componentă a multor enzime; necesar pentru metabolismul fierului.  Leguminoasele, nucile și semințele, cerealele integrale, organele şi chiar apa potabilă sunt alimentele care conţin cupru.

Iodul este necesar pentru producerea hormonilor glandei tiroide, ajută la reglarea creșterii, dezvoltării și metabolismului. Se găseşte în fructe de mare, alimente cultivate în sol bogat în iod, sare iodată, pâine, produse lactate.

Seleniul este antioxidant şi se găseşte în carne, fructe de mare, cereale, iar manganul este parte a multor enzime şi este conţinut în special de alimentele vegetale.

Zincul e parte a multor enzime şi este folosit de organism pentru fabricarea proteinelor și a materialului genetic. De asemenea, are o funcție în percepția gustului, vindecarea rănilor, dezvoltarea fetală normală, creșterea normală și maturizarea sexuală, sănătatea sistemului imunitar. Se găseşte în carne, pește, cereale integrale, legume.

Importanţa sărurilor minerale pentru organism

Mineralele reprezintă 6% din greutatea corporală, sunt o parte esențială a celulelor noastre, iar împreună cu alte substanțe ele contribuie la îndeplinirea multor alte funcții vitale.
Cantitatea unui mineral necesară pentru organism nu reflectă importanța acestuia. De exemplu, organismul are nevoie doar de câteva miligrame de iod, dar acestea pot face diferența între sănătate și boală. Aşa se face că adăugarea de sare în alimente este mai degrabă o chestie de gust, decât o nevoie fiziologică, întrucât majoritatea alimentelor conțin în mod natural suficient sodiu pentru nevoile noastre.

Sunt esențiale pentru organism, în special pentru că:

  • controlează nivelul de hidratare din organism
  • reglează echilibrul acid-alcalin
  • sunt parte din anumite structuri (oase, dinţi)
  • sunt implicate în structura enzimelor și a hormonilor
  • catalizează multe dintre reacțiile metabolismului

De ce vara pierdem mai multe săruri minerale

Mineralele sunt considerate esențiale nu numai pentru că viața nu poate fi susținută fără ele, ci pentru că organismul nu este capabil să le sintetizeze. În plus, acestea sunt eliminate în mod constant prin transpirație, micţiune şi scaune, așa că trebuie reintegrate zilnic din surse externe, prin alimentaţie şi, la nevoie, prin suplimente alimentare.
Vara mai ales, pentru că temperaturile ridicate ne fac să transpirăm mai mult şi mai des, se pierd şi mai multe minerale. Când transpirăm, odată cu apa se elimină şi electroliți (adică „săruri” precum sodiu, clorură, potasiu), aceştia fiind foarte importanți în reglarea temperaturii corpului.

Minerale care ne ajută în reglarea temperaturii corporale:

Electroliți – sunt minerale din sânge și din alte fluide corporale care transportă o încărcare electrică. Electroliții afectează cantitatea de apă din corp, aciditatea sângelui (pH), funcția musculară și alte procese importante.

Magneziu – ajută la reglarea temperaturii corpului şi este un mineral esențial pentru a rămâne sănătos, întrucât este implicat în mai mult de 300 de reacții biochimice din organism.

Potasiu – este cunoscut ca electrolit și este vital pentru sănătatea cardiovasculară. Consumul unor cantități mari de băuturi carbogazoase cu zahăr poate să diminueze potasiul din organism. Este nevoie ca aportul de potasiul să fie refăcut în fiecare zi prin alimentație, altfel vor apărea semne ale deficienţei de potasiu, precum crampe la nivelul picioarelor și un nivel scăzut de energie.

Cum să menținem echilibrul sărurilor minerale în organism

Spre deosebire de vitamine, mineralele sunt stabile în compoziție și nu sunt degradate de căldură. Ele își mențin valoarea nutrițională în urma procesului de gătit, chiar şi când alimentele respective sunt coapte sau fierte.
Asta face ca mineralele să poată fi absorbite relativ uşor prin alimentație şi să se evite astfel un deficit nutritiv. Există însă situații, mai ales în cazul persoanelor cu diete speciale, care nu-şi pot obține necesarul de minerale din alimentele pe care le consumă. De exemplu, cei care urmează o dietă fără lactate nu primesc suficient calciu. Ei pot lua calciul de care au nevoie din alte alimente, precum pâinea, sau printr-un consum de suplimente.
Suplimentele cu calciu sunt unele dintre cele mai populare și pot fi recomandate femeilor care alăptează sau aflate în postmenopauză, pentru combaterea decalcifierii osoase și a carențelor de calciu din organism sau în tratamentul bolilor care afectează oasele (osteoartrită, osteoporoză, osteopenie, artrită reumatoidă).
Suplimentele cu magneziu se găsesc simple sau, adesea, combinate cu calciu. Ele sunt recomandate pentru prevenirea migrenelor, pentru ameliorarea anxietății minore, oboseală, dureri musculare, hipertensiune arterială.
Minerale precum potasiul, sodiul, fosforul, zincul, fierul, manganul se regăsesc, mai degrabă în suplimentele complexe, alături de alte minerale şi vitamine esențiale. Mixul de vitamine şi minerale este uşor de consumat şi asigură buna funcționare a organismului, contribuie la menținerea sănătății psihice, ameliorează stările de oboseală, crește rezistența la infecții şi crește rezistența fizică.

Carenţa de minerale

Corpul uman necesită cantități diferite din fiecare mineral pentru a rămâne sănătos. Acestea pot fi obținute din alimente, suplimente și produse alimentare îmbogățite cu minerale.
Carențele de minerale se întâmplă adesea lent, în timp, și pot fi cauzate de mai mulţi factori. O nevoie crescută a unui anumit mineral, lipsa mineralului din dieta proprie sau dificultatea de a absorbi mineralul din alimente sunt unele dintre cele mai frecvente motive.
Deficiențele de minerale pot duce la o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi oasele fragile, oboseală sau un sistem imunitar scăzut.
În principiu, există cinci tipuri principale de minerale care prezintă risc de carenţă: calciu, fier, magneziu, potasiu și zinc.

Simptome ale deficienței de minerale:

  • constipație, balonare sau dureri abdominale
  • scăderea sistemului imunitar
  • diaree
  • bătăi neregulate ale inimii
  • pierderea poftei de mâncare
  • crampe musculare
  • greață și vărsături
  • amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților
  • capacitate de concentrare scăzută
  • dezvoltarea lentă la copii
  • slăbiciune sau oboseală

Pot fi prezente unul sau mai multe dintre aceste simptome, iar severitatea lor poate varia. Unele simptome pot fi atât de minore încât trec neobservate și nediagnosticate, în vreme ce altele pot crea probleme de sănătate serioase. În situaţia unei stări prelungite şi acute de oboseală, de slăbiciune şi capacitate redusă de concentrare, este recomandată consultarea unui medic.
Tratamentul pentru deficitul de minerale depinde de tipul și severitatea acestuia. Este recomandată efectuarea unor analize medicale pentru a vedea exact ce minerale nu sunt suficiente în organism şi a putea identifica soluţiile optime pentru restabilirea valorilor normale.
Reglarea nivelului de minerale se poate face prin dietă, suplimente alimentare sau, în cazuri extreme, prin tratament de urgenţă intravenos. Anumite deficiențe de minerale nu pot fi tratate exclusiv prin dietă, caz în care se recomandă suplimente alimentare. Suplimentele pot fi luate singure sau împreună cu altele necesare pentru absorbția mineralului targetat. Vitamina D, de exemplu, se ia de obicei împreună cu calciu.

Este normal ca nivelurile de minerale din organism să fluctueze. Când însă se instaurează un dezechilibru, acesta trebuie corectat, mai ales că anumite condiții medicale pot duce la deficiențe serioase. În caz contrar, sistemele vitale pot fi afectate.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE