fbpx

În interesul dezvoltării unei surse de proteine eficiente pentru prevenirea malnutriției, o atenție sporită a fost îndreptată asupra micro-algelor, a proteinelor cu o singură celulă, a proteinelor de tip brut. Folosirea algelor ca sursă de proteină a fost sugerată în urmă cu câteva decenii, însă după ce au fost testate mai multe tipuri de alge, chiar și raportate probleme toxice pentru unele specii, s-au găsit și alge ce au rezultate promițătoare. Una dintre ele este spirulina.

Ce este spirulina?

Spirulina este un tip de alge albastru-verzui, ce crește atât în apă dulce, cât și în apă sărată și este parțial responsabilă pentru producerea oxigenului ce a permis acum 3 miliarde de ani formelor de viață ale planetei să se dezvolte. Este un tip de cianobacterie ce poate produce energie din lumina soarelui prin același proces ca cel al plantelor, de fotosinteză. Denumită astfel datorită formei sale spiralate, spirulina se numără acum printre cele mai populare suplimente alimentare din lume și crește natural în India, Ciad și Mexic. În Occident a apărut abia mai recent (în anii ’70), când i-au fost și descoperite proprietățile nutritive excepționale.

Mulți oameni îl consideră un superaliment datorită conținutului său nutrițional excelent și a beneficiilor pentru sănătate. Declarată ,,cea mai bună mâncare pentru viitor’’ de către Organizația Mondială a Sănătății, spirulina este un antioxidant bogat în proteine ce poate susține și menține sistemul imunitar. Ea conține de asemenea și minerale, clorofilă și ficocianobilină și este frecvent utilizată ca sursă de proteină vegană.

Ce proprietăți și beneficii are spirulina?

Spirulina este un produs 100% natural, fără aditivi și are o mulțime de beneficii pentru sănătate imediat după ingestie. Oferă aproape instantaneu energie, contribuind în același timp la îmbunătățirea rezistenței și la reducerea oboselii. Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și oferă un sprijin excepțional inimii, ficatului și rinichilor. Spirulina este, de asemenea, un detoxifiant natural, oxigenând sângele și ajutând la curățarea organismului de toxine și alte impurități ce pot provoca boli sau alte complicații de sănătate. Pe lângă cele menționate anterior, spirulina este excelentă pentru persoanele care au diete vegetariane sau vegane.

Ca supliment alimentar, spirulina vine sub formă de pulbere sau tablete și poate fi luată singură sau combinată cu alte alimente. Odată uscată, spirulina conține până la 70% proteine, este un antioxidant bogat în substanțe nutritive – oferă peste 100 de nutrienți, inclusiv aminoacizi, minerale, oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, sodiu, potasiu și seleniu), enzime și vitamine (A, D, E, B1, B2, B3, B6, B7, B8 și K).

7 grame de spirulină conțin:

 • 20 calorii
 • 4,02 grame de proteină
 • 1,67 grame de carbohidrați
 • 0,54 grame de grăsime
 • 8 miligrame de calciu
 • 2 miligrame de fier
 • 14 miligrame de magneziu
 • 8 miligrame de fosfor
 • 95 miligrame de potasiu
 • 73 miligrame de sodiu
 • 7 miligrame de vitamina C

Spirulina: benefică pentru sistemul imunitar

Deși nu este un înlocuitor pentru grija față de tine, spirulina poate sprijini sistemul imunitar – devine un suport puternic de care organismul se poate folosi atunci când se confruntă cu probleme precum poluarea, alimentația slabă, stresul, lipsa de energie etc. Spirulina lucrează activ pentru a-ți sprijini sănătatea sistemului imunitar și oferă un impact pozitiv asupra activității antioxidante din corpul tău.

Spirulina ajută la scăderea colesterolului

Cu cât înaintăm în vârstă grăsimea nesănătoasă pe care o adunăm în corp poate crește riscul bolilor de inimă. Spirulina este o modalitate ușoară de a controla nivelul de colesterol și de a te asigura că inima ta rămâne fericită și sănătoasă. Însă, de asemenea sunt recomandate și o dietă și exerciții fizice adecvate pentru o inimă cât mai sănătoasă. Suplimentele de spirulină au un impact pozitiv asupra nivelului de lipide din sânge, așadar, nivelul colesterolului (rău) va scădea, iar nivelul colesterolului bun va crește.

Spirulina poate ajuta la gestionarea diabetului

Pentru pacienții cu diabet zaharat, este absolut necesar să-și țină sub control nivelul zahărului. Spirulina ajută la controlul zahărului din sânge, echilibrându-l în mod natural, și previne efectele secundare ale diabetului.

Spirulina te ajută să slăbești

Administrarea spirulinei poate ajuta la creșterea metabolismului. O rată metabolică mai mare poate face ca o persoană să se simtă ca și cum ar avea mai multă energie. Totodată, crearea unui deficit de calorii este primul pas spre slăbit. Spirulina te poate ajuta să slăbești deoarece are un conținut scăzut de calorii și un conținut mare de substanțe nutritive. Studiile arată că oamenii care au consumat spirulina timp de trei luni, au avut o îmbunătățire a indicelui de masă corporală. Spirulina este, de asemenea, o sursă de aminoacid (fenilalanină), un precursor al hormonului gastro-intestinal (colecistokinină), care este produs de creier pentru a semnala starea de sațietate. Fenilalanina crește concentrația de colecistikinină în sistem, suprimând astfel senzația de foame.

Spirulina reduce simptomele alergice

Alergie la praf, polen sau animale de companie? În acest moment, interiorul nasului tău se poate umfla, iar această reacție se numește rinită alergică. Spirulina poate ajuta la îmbunătățirii simptomelor acestei reacții. Ea ameliorează inflamația nazală și reduce histamina din organism, mediatorul cheie în reacțiile alergice. Mâncărimea, congestia nazală și strănuturile pot fi reduse cu ajutorul spirulinei.

Spirulina: contraindicații

Care este cantitatea de spirulină pe care o poți lua? Deși nu există o doză zilnică oficial recomandată, studiile arată că o doză între 1-8 grame pe zi ar putea ajuta. Asigură-te că urmezi instrucțiunile și recomandările de pe eticheta produsului înainte de a le adăuga în dieta ta.
Nu trebuie să iei spirulină dacă:

 • ești însărcinată
 • ai o boală auto-imună (ar putea provoca apariția afecțiunii)
 • iei medicamente pentru diluarea sângelui (poate încetini coagularea sângelui)

Unele studii raportează și câteva efecte secundare asociate cu spirulina, dar cele mai frecvente includ:

 • Insomnie
 • Probleme abdominale
 • Stări de vomă
 • Reacții alergice

Dacă ai una dintre reacțiile de mai sus, nu mai continua să iei spirulină și solicită sfatul medicului.
De cele mai multe ori, fără să fim conștienți, avem un aport excesiv sau dezechilibrat al unor anumiți nutrienți (grăsimi, zahăr și proteine). Introducând spirulina în dieta ta îi vei permite corpului și metabolismului tău să-și recâștige echilibrul, iar tu vei fi mai puțin obosit, iar sistemul tău imunitar mai îmbunătățit.

 

 

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE