fbpx

Micro-algele prezinta un mare interes pentru cercetatorii responsabili de prevenirea malnutriției. Cu zeci de ani in urma au algele au fost sugerate ca alimente bogate în proteine. Studiile efectuate au descoperit tipuri de alge nerecomandate, dar unele au fost evidențiate într-un mod pozitiv.  Una dintre ele este spirulina.

 

Ce este spirulina?

 

Spirulina este un tip de alge albastru-verzui, ce crește atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Este o cianobacterie ce poate produce energie din lumina soarelui prin fotosinteză. Denumirea vine de la forma sa spiralată. Spirulina se numără acum printre cele mai populare suplimente alimentare din lume. Cel mai des o întâlnim în India, Ciad și Mexic. În Occident a apărut abia mai recent (în anii ’70), când i-au fost descoperite proprietățile nutritive excepționale.

 

Este considerată un superaliment datorită conținutului său nutrițional și a beneficiilor asupra organismului uman. OMS sustine că este ,,cea mai bună mâncare a viitorului’’ . Spirulina este un antioxidant ce poate ajuta la întărirea sistemul imunitar. Conține minerale, clorofilă și ficocianobilină și este frecvent utilizată ca sursă de proteine vegane.

 

Proprietăți și beneficii ale spirulinei

 

Spirulina este un produs 100% natural, fără aditivi. Aportul de energie se simte aproape instant. În același timp contribuie la creșterea rezistenței și reducerea oboselii. Ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și oferă un sprijin excepțional inimii, ficatului și rinichilor. Spirulina este, de asemenea, un detoxifiant natural, oxigenând sângele.

 

Pe lângă cele menționate anterior, spirulina este excelentă pentru persoanele vegetariene și vegane.

 

Ca supliment alimentar, spirulina vine sub formă de pulbere sau tablete și poate fi luată singură sau combinată cu alte alimente.

Spirulina uscată conține până la 70% proteine. Conține peste 100 de nutrienți, aminoacizi, minerale, oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, crom, sodiu, potasiu și seleniu), enzime și vitamine (A, D, E, B1, B2, B3, B6, B7, B8 și K).

 

7 grame de spirulină conțin:

 • 20 calorii
 • 4,02 grame de proteină
 • 1,67 grame de carbohidrați
 • 0,54 grame de grăsime
 • 8 miligrame de calciu
 • 2 miligrame de fier
 • 14 miligrame de magneziu
 • 8 miligrame de fosfor
 • 95 miligrame de potasiu
 • 73 miligrame de sodiu
 • 7 miligrame de vitamina C

 

Spirulina: benefică pentru sistemul imunitar

 

Spirulina oferă un mare ajutor organismului atunci când se confruntă cu probleme ca poluarea, alimentația slabă, stres, oboseală etc.

 

Aceasta oferă un sprijin important în sănătatea sistemului imunitar.

 

Spirulina ajută la scăderea colesterolului

 

Cu cât înaintăm în vârstă grăsimea nesănătoasă pe care o adunăm în corp poate crește riscul bolilor de inimă. Spirulina este o modalitate ușoară de a controla nivelul de colesterol. Însă, sunt recomandate o dietă echilibrată și exerciții fizice pentru o inimă sănătoasă.

 

Folosind spirulina în dieta zilnică putem reduce nivelului de colesterol rău iar nivelul celui bun va crește.

 

 

Spirulina poate ajuta la gestionarea diabetului

 

Pentru pacienții cu diabet zaharat, este absolut necesar să-și țină sub control nivelul zahărului. Spirulina ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge și previne efectele secundare ale diabetului.

 

Spirulina te ajută să slăbești

 

Administrarea spirulinei poate ajuta la creșterea metabolismului. O rată metabolică mai mare poate face ca o persoană să se simtă ca și cum ar avea mai multă energie. Totodată, crearea unui deficit de calorii este primul pas spre slăbit. Spirulina te poate ajuta să slăbești deoarece are un conținut scăzut de calorii și un conținut mare de substanțe nutritive.

 

Studiile arată că oamenii care au consumat spirulină timp de trei luni, au avut o îmbunătățire a indicelui de masă corporală.

 

Spirulina este o sursă de aminoacizi (fenilalanină), un predecesor al hormonului gastro-intestinal (colecistokinină). Fenilalanina crește concentrația de colecistikinină în sistem, suprimând astfel senzația de foame.

 

Spirulina reduce simptomele alergice

 

Alergie la praf, polen sau animale de companie? În acest moment, interiorul nasului tău se poate umfla, iar această reacție se numește rinită alergică. Spirulina poate ajuta la îmbunătățirii simptomelor acestei reacții. Ea scade inflamația la nivelul nasului și reduce histamina din organism, responsabilă de reacțiile alergice. Mâncărimea, congestia nazală și strănuturile pot fi reduse cu ajutorul spirulinei.

 

Spirulina: contraindicații

 

Care este cantitatea de spirulină pe care o poți lua? Deși nu există o doză zilnică oficial recomandată, studiile arată că o doză între 1-8 grame pe zi ar putea ajuta. Asigură-te că urmezi instrucțiunile și recomandările de pe eticheta produsului înainte de a le adăuga în dieta ta.

Nu trebuie să iei spirulină dacă:

 • ești însărcinată
 • ai o boală auto-imună (ar putea provoca apariția afecțiunii)
 • iei medicamente pentru diluarea sângelui (poate încetini coagularea sângelui)

 

Studiile au identificat și câteva efecte secundare asociate cu spirulina. Cele mai frecvente sunt:

 • Insomnie
 • Probleme abdominale
 • Stări de vomă
 • Reacții alergice

Dacă ai una dintre reacțiile de mai sus, întrerupe administarea spirulinei și contactează medicul.

De cele mai multe ori, fără să fim conștienți, avem un aport dezechilibrat al unor anumiți nutrienți (grăsimi, zahăr și proteine).

 

O dieta regulată cu spirulina permite corpului să își recâștige echilibrul și să fie mai energizat. Astfel sistemul imunitar este mult îmbunătățit.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE