Cuprins:

1. Ce este coenzima q10?
2. Care sunt beneficiile consumului de coenzima Q10?
3. Cui îi sunt recomandate suplimentele pe bază de coenzima Q10?
4. Care sunt riscurile asociate cu aceasta deficiența ?
5. Care este doza zilnică recomandată ?
6. Cum se administrează în mod corect ?
7. Ce fel de reacții adverse poate să provoace consumul de coenzima Q10?
8. Care sunt alimentele cu un conținut bogat de coenzima Q10?
9. Ce fel de produse recomandăm noi?

Coenzima Q10 este un compus fascinant cu o gamă largă de beneficii potențiale pentru sănătatea și bunăstarea umană, beneficii susținute și de cercetările științifice tot mai consistente.

Ce este coenzima q10?

Cunoscută și sub numele de ubiquinonă, este o substanță similară cu vitaminele, pe care corpul uman o produce în mod natural.

Una dintre funcțiile sale principale este de a ajuta la generarea de energie la nivelul celulelor, întrucât produce adenozin trifosfat (ATP), implicat în transferul de energie celulară.

Adițional, are rol de antioxidant și protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

A fost identificată pentru prima dată în 1957, iar termenul de „Q10” se referă de fapt la compoziția chimică a substanței.

Aceasta coenzima se găsește cu precădere la nivelul inimii, ficatului, rinichilor și pancreasului, însă nivelurile din corp scad odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, s-a constatat că persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, și cei care iau medicamente pentru reducerea colesterolului au în corp o cantitate mai redusă a acestui antioxidant.

În ceea ce privește sursele externe, aceasta se găsește în carne, pește și nuci.

Totuși, cantitatea disponibilă în astfel de surse alimentare nu este suficientă pentru a crește semnificativ nivelurile din organism.

Din fericire, aceasta coenzima poate fi produsă și în laborator, cu aceleași efecte benefice.

Suplimentele alimentare sunt disponibile, de regulă, sub formă de comprimate, coenzima Q10 fiind utilă pentru prevenirea sau tratarea anumitor afecțiuni.

Cel mai frecvent este utilizată pentru bolile de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă, angina pectorală și hipertensiunea arterială.

De asemenea, este utilizată pentru prevenirea migrenei, a bolii Parkinson, precum și a multor alte afecțiuni.

Care sunt beneficiile consumului de coenzima Q10?

De la protejarea inimii și a sistemului cardiovascular la reducerea inflamației musculare și îmbunătățirea performanței atletice, coenzima Q10 are numeroase beneficii pentru sănătate.

Studiile au arătat că anumite afecțiuni sunt asociate cu o formă de deficit în organism a acestei substanțe, inclusiv cancer, diabet și tulburări neurodegenerative.

Sănătatea cardiovasculară

Unul dintre principalele beneficii ale coenzimei Q10 este strâns legat de sănătatea cardiovasculară, prin faptul că ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale și poate fi utilă în tratamentul afecțiunilor din această sferă, cum ar fi insuficiența cardiacă și angina pectorală.

De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) în sânge și poate crește nivelul de colesterol bun (HDL).

Nu mai puțin de 14 studii au relevat că persoane cu insuficiență cardiacă au avut un risc mai scăzut de deces și au manifestat o îmbunătățire semnificativă a capacității de efort în comparație cu cei care au luat un placebo după administrarea de coenzima Q10.

Se pare că aportul de unui astfel de supliment ar putea ajuta, de asemenea, la restabilirea nivelurilor optime de energie, la reducerea daunelor oxidative și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare, toate acestea fiind utile în tratamentul insuficienței cardiace.

Reducerea migrenelor

Alături de impactul benefic asupra inimii, există cercetări care sugerează că aceasta poate fi eficientă și în tratamentul durerilor de cap.

Funcția mitocondrială anormală poate duce la producția excesivă de radicali liberi și la scăderea energiei în celulele creierului, contribuind astfel la apariția migrenelor.

Întrucât coenzima Q10 se găsește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că poate fi utilă în tratamentul acestora.

Rezultatele studiilor privind impactul aportului extern de coenzima Q10 raportează o reducere a duratei, severității și frecvenței migrenelor deopotrivă în cazul copiilor și adulților, fără efecte secundare adverse.

Îmbunătățirea sensibilității la insulină

Întrucât stresul oxidativ poate induce deteriorarea celulelor, aceasta se poate traduce ulterior în boli metabolice precum diabetul.

Funcția mitocondrială anormală a fost, de asemenea, legată de rezistența la insulină.

Aceasta coenzima însă îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge.

Adiacent, s-a constatat că administrarea a 100 mg de supliment zilnic timp de 12 săptămâni este benefică și persoanelor cu neuropatie diabetică – un tip de afectare a nervilor care poate apărea la persoanele cu diabet.

Sănătatea pielii

Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea este și cea mai expusă la agenții dăunători care contribuie la îmbătrânire, interni sau externi.

Printre factorii dăunători interni se numărăbdaunele celulare și dezechilibrele hormonale, în timp ce factorii externi includ agenți de mediu, cum ar fi razele UV.

Aceasta coenzima poate reduce daunele cauzate de agenții interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele pielii și promovarea protecției antioxidante.

Aplicată direct pe piele, contribuie la reducerea daunelor oxidative cauzate de razele UV și poate ajuta la scăderea profunzimii ridurilor.

Susținerea fertilității

Coenzima Q10 este direct implicată în procesul fertilității.

Pe măsura înaintării în vârstă, producția încetinește, făcând organismul mai puțin eficient în protejarea celulelor reproducătoare de daune oxidative.

Suplimentele pot ajuta și chiar inversa această scădere legată de vârstă a calității și cantității acestora, deopotrivă la bărbați și femei.

Îmbunătățirea performanței fizice

Stresul oxidativ poate afecta funcția musculară, iar acest lucru are implicații asupra rezistenței la efort.

Apoi, funcția mitocondrială anormală poate și ea reduce energia musculară, împiedicând mușchii să se contracte în mod eficient și să susțină exercițiile fizice.

Prin capacitatea sa de a scădea stresul oxidativ în celule și de a îmbunătăți funcția mitocondrială, poate impacta pozitiv performanța fizică, reducând oboseala și timpul de recuperare după exerciții intense.

Susținerea funcțiilor cerebrale

Mitocondriile produc energie celulară pentru întregul organism.

Doar că, odată cu vârsta, funcția mitocondrială tinde să scadă, ceea ce duce la moartea celulelor neurale și poate contribui la afecțiuni precum Alzheimer și Parkinson.

Creierul, având un conținut bogat de acizi grași și o nevoie constantă de oxigen, este predispus la daune oxidative.

Ceea ce determină formarea de compuși nocivi care pot afecta funcțiile fizice ale organismului, cogniția și memoria.

Aceasta coenzima poate reduce acești compuși dăunători, cu impact asupra modului în care progresează bolile neurodegenerative.

Protejarea plămânilor

Din cauza faptului că plămânii, dintre toate organele, au cel mai mult contact cu oxigenul, acest lucru îi face foarte susceptibili la daune oxidative.

Acestea, în tandem cu protecția antioxidantă slabă, inclusiv nivelurile scăzute de coenzima Q10, pot duce la boli pulmonare, cum ar fi astmul.

S-a arătat însă prin studii clinice că aportul extern poate reduce inflamația la persoanele cu astm, precum și nevoia acestora de medicamente cu steroizi pentru a trata boala.

Suplimentar, s-a demonstart că administrarea de coenzima Q10 și creatină – un compus găsit în celulele musculare – ar putea îmbunătăți performanța funcțională la persoanele cu probleme pulmonare.

Cui îi sunt recomandate suplimentele pe bază de coenzima Q10?

Deși organismul produce această substanță în mod natural, uneori poate fi extrem de utilă administrarea sa sub formă de supliment alimentar pentru a beneficia de toate avantajele.

Suplimentele de coenzima Q10 sunt recomandate mai ales:

Adulților în vârstă

Deoarece, pe măsura trecerii timpului, producția naturală de coenzima Q10 scade, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Administrarea suplimentelor poate ajuta adulții în vârstă să-și mențină niveluri sănătoase ale acestui compus și să susțină sănătatea generală și bunăstarea.

Persoane care iau statine

Statinele sunt o clasă de medicamente prescrise în mod obișnuit pentru a scădea nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, ele pot să epuizeze nivelurile naturale ale organismului de coenzima Q10.

Ca atare, suplimentarea poate ajuta la contracararea acestei epuizări și la reducerea riscului de reacții adverse asociate statinelor, cum ar fi durerea musculară și slăbiciunea.

Persoanele cu afecțiuni cardiace

Deoarece susține sănătatea inimii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ, coenzima Q10 poate avea impact pozitiv asupra bolilor cardiovasculare.

De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea simptomatologiei specifice la persoanele cu insuficiență cardiacă sau alte afecțiuni similare.

Cei cu migrene

Întrucât astfel de suplimente pot ajuta la reducerea frecvenței și severității durerilor de cap prin îmbunătățirea funcției mitocondriale și reducerea inflamației din creier.

Sportivi și persoane active

Coenzima Q10 este implicată în producția de energie la nivel celular, ceea ce o face un nutrient important, contribuind la îmbunătățirea performanței fizice și la reducerea oboselii.

Care sunt riscurile asociate cu deficiența de coenzima Q10?

Deficitul acestei substanțe poate duce la diferite probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, tulburări neurologice și slăbiciune musculară.

Boli cardiovasculare

Coenzima Q10 este esențială pentru buna funcționare a inimii, în speță pentru menținerea aportului de energie a mușchiului cardiac, aport important pentru contracția și relaxarea acestuia.

Studiile au arătat că persoanele cu niveluri scăzute prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și ateroscleroză.

Tulburări neurologice

Aceasta coenzima joacă un rol critic în menținerea sănătății creierului.

Ajută la protejarea creierului de daune oxidative, care pot provoca tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer și boala Huntington.

Cercetările în domeniu au arătat că persoanele cu niveluri scăzute prezintă un risc mai mare de a dezvolta astfel de afecțiuni.

Slăbiciune musculară

Este importantă pentru sănătatea mușchilor, deoarece menține aprovizionarea cu energie a mușchilor.

Deficitul poate duce la slăbiciune musculară, oboseală și scăderea performanței fizice.

Acest lucru poate afecta deopotrivă performanța atletică și calitatea generală a vieții.

Disfuncție imună

Coenzima “Q10” joacă un rol important în funcția imunitară, protejând organismul de infecții și alte boli.

Ca atare, deficitul poate slăbi sistemul imunitar, făcându-l mai vulnerabil la infecții și boli.

Stresul oxidativ

Ca antioxidant puternic, ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ ce poate provoca leziuni celulelor, ducând la diferite probleme de sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă și tulburări neurologice.

Care este doza zilnică recomandată ?

Doza zilnică recomandată variază în funcție de vârstă, starea de sănătate și motivul pentru care este administrată.

Cu toate acestea, majoritatea experților recomandă o doză cuprinsă între 100 și 200 de miligrame pe zi.

Pentru persoanele sănătoase care doresc să-și susțină sănătatea și bunăstarea generală, o doză zilnică de 100-120 de miligrame de coenzima Q10 este adesea suficientă, cantitate care poate fi obținută prin administrarea unui supliment sau chiar prin dietă adecvată.

Pentru persoanele cu probleme specifice de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau hipertensiune arterială, se poate recomanda o doză zilnică mai mare, de până la 200 de miligrame.

Totuși, este indicat ca înainte de orice administrare, să aveți și acordul specialistului, mai ales dacă există o afecțiune medicală preexistentă sau luați medicamente pe bază de rețetă.

Este important de reținut că suplimentele de coenzima Q10 pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv cele menite să subțieze sângele sau cele utilizate pentru scăderea nivelului zahărului din sânge.

Cum se administrează în mod corect ?

Cea mai comună modalitate de administrare este sub formă orală, comprimate sau capsulele moi, care pot fi luate cu sau fără alimente.

Cu toate acestea, pentru a asigura o absorbție optimă, se recomandă să le luați cu o masă ce conține grăsimi.

Asta deoarece coenzima Q10 este o substanță solubilă în grăsimi, iar administrarea sa cu alimente ajută organismul să o absoarbă mai eficient.

Doza de suplimente poate varia în funcție de motivul pentru care sunt luate, de vârsta și starea de sănătate a persoanei.

Este întotdeauna important să urmați doza recomandată pe eticheta produsului sau conform instrucțiunilor unui profesionist din domeniul sănătății.

În general, aceasta variază de la 30 la 200 de miligrame pe zi.

Dacă luați alte medicamente sau suplimente, este esențial să consultați un medic înainte de a adăuga suplimentul la regimul dumneavoastră.

Coenzima Q10 poate interacționa cu anumite medicamente.

Adiacent, este important de subliniat că astfel de suplimente pot să nu fie potrivite pentru toată lumea.

Femeile însărcinate sau care alăptează și copiii ar trebui să le evite, cu excepția cazului în care sunt recomandate în prealabil de un medic.

În plus, persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli de ficat sau rinichi, ar trebui să consulte, de asemenea, un specialist înainte de administrare.

Ce fel de reacții adverse poate să provoace consumul de coenzima Q10?

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de suplimente este disconfortul gastrointestinal, inclusiv greață, diaree și stomac deranjat.

Aceste simptome sunt de obicei ușoare și tind să dispară de la sine în timp.

Administrarea coenzimei Q10 cu alimente sau reducerea dozei poate ajuta la atenuarea acestor simptome.

În cazuri rare, astfel de suplimente au fost asociate cu o reacție alergică, inclusiv urticarie, mâncărime și umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome după administrare, solicitați imediat asistență medicală.

Coenzima Q10 poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulante și medicamente pentru chimioterapie.

Dacă luați medicamente pe bază de rețetă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte.

În plus, unele studii sugerează că dozele mari pot scădea tensiunea arterială, ceea ce ar putea fi problematic pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută sau pentru cei care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

În acest caz, este important să monitorizați regulat tensiunea arterială atunci când luați suplimentele.

În cele din urmă, deși nu există dovezi concludente care să lege coenzima Q10 de afectarea ficatului, unele studii au sugerat că dozele mari pot avea un impact negativ asupra funcției hepatice.

Persoanele cu boli hepatice sau cele care iau medicamente care afectează ficatul trebuie să fie, așadar, precaute.

Care sunt alimentele cu un conținut bogat de coenzima Q10?

Chiar dacă organismul poate produce singur coenzima Q10, cantitatea scade pe măsură ce se înaintează în vârstă.

Așadar, consumul de alimente bogate în acest antioxidant poate fi benefic susținerii nivelurilor naturale ale corpului.

Unele alimente bogate în coenzima Q10 includ:

Peștele gras

Somonul, macroul și tonul sunt surse excelente.

În plus, acești pești sunt, de asemenea, bogați în acizi grași omega-3, importanți pentru sănătatea inimii.

Organe de animale

Ficatul, inima și rinichii sunt unele dintre cele mai bogate surse de coenzima Q10.

Cu toate acestea, este important de reținut că aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în colesterol, așa că ar trebui să fie consumate cu moderație.

Nucile și semințele

Arahidele, nucile și semințele de susan sunt și ele surse naturale bune, bogate și în grăsimi sănătoase, fibre și alți nutrienți importanți.

Legumele precum spanacul, broccoli și conopida conțin cantități moderate de coenzima Q10, fiind bogate și în alți nutrienți importanți, cum ar fi vitamine, minerale și fibre.

Cerealele integrale

Orezul brun, fulgii de ovăz și pâinea integrală sunt surse bune de coenzima Q10, dar și de fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la promovarea sațietății.

Pe lângă consumul unor astfel de alimente, administrarea de suplimente poate ajuta, de asemenea, să susțină nivelurile optime ale organismului.

Ce fel de produse recomandăm noi?

Când vine vorba de alegerea unor suplimente bune, este important ca acestea să conțină o formă de coenzima Q10 care este ușor absorbită de organism.

Ubiquinolul este considerată cea mai biodisponibilă formă, întrucât corpul o poate folosi cu ușurință.

Coenzima Q10 Alevia, are o puritate de 99% a ingredientului activ și un rol major în producerea energiei necesare în toate procesele biochimice de la nivel celular, asigurând biodisponibilitate ridicată și efect terapeutic garantat.

Coenzima Q10 Alevia este disponibilă sub formă de comprimate de 120 mg, 200 mg, dar și în varianta de coenzima Q 10 cu extract de cătină, pentru o mai bună absorbție în organism și pentru numeroasele sale proprietăți.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE