Pe cât este de important, pe atât este de vulnerabil. La nivel global, sistemul cardiovascular generează o mare parte dintre probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, problemele de inimă reprezintă cea mai frecventă cauză a deceselor din lume. 17.9 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza afecţiunilor care au legătură cu sistemul cardiovascular.
Stilul de viaţă modern, stresul, alimentaţia, lipsa de mişcare, poluarea sunt toţi factori de risc care ameninţă sănătatea inimii. Cu ceva mai multă grijă pentru noi, controale medicale regulate şi o întoarcere la ce este natural şi ne face bine, putem să reducem incidenţa problemelor de inimă.

Să vedem în continuare de ce este atât de important să avem grijă de sănătatea inimii noastre şi ce putem face pentru a fi bine la 100%. Dar înainte de asta, să înţelegem mai bine ce este sistemul cardiovascular.

Ce face sistemul cardiovascular şi cum funcţionează el

Sistemul cardiovascular transportă substanțele nutritive vitale, elemente chimice și hormonii în corp. Acest sistem este format din inimă, plămâni și vase de sânge, toate lucrând împreună pentru a asigura funcţionarea şi supravieţuirea organismului.

Pe scurt:

  • Inima funcționează ca o pompă.
  • Vasele de sânge acționează ca niște țevi, transportând sângele prin corp.
  • Plămânii alimentează sângele cu oxigen și elimină dioxidul de carbon, care este apoi îndepărtat.

Sistemul cardiovascular este susţinut de un sistem complex de hormoni, care se asigură că funcţionează în mod echilibrat şi că aportul de oxigen şi nutrienţi din corp este cel care trebuie.
Aşadar, funcția principală a sistemului cardiovascular este aceea de a asigura necesarul de flux sanguin către toate părțile corpului, pentru a-i permite funcţionarea şi supravieţuirea.

Ce înseamnă o inimă sănătoasă?

Pentru a avea o viaţă lungă, activă şi cât mai bună, este esenţial să avem grijă de inima noastră. Iată ce trebuie să avem în vedere ca indicatori ai unei inimi sănătoase:

  1. Ritmul cardiac ar trebui să varieze în mod normal între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dacă avem parte de antrenamente regulate, ritmul cardiac poate fi chiar de 40 de bătăi pe minut, ceea ce indică de obicei o stare fizică excelentă.
  2. Tensiunea arterială sub 120/80 este una care se înscrie în ceea ce este sănătos. Primul număr, 120, măsoară presiunea arterială, în timp ce al doilea număr, 80, măsoară presiunea mușchiului cardiac relaxat. O tensiune peste 130/80 este prea mare, ceea ce ar putea duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.
  3. Nivelul de energie. Când inima îşi face treaba în mod eficient, corpul primește din sânge oxigenul și nutrienții de care are nevoie, alimentându-ne cu suficientă energie pentru a ne menține stilul de viață activ. Oboseala cronică poate fi un semn de alarmă privind problemele cardiace.
  4. Colesterol. Nivelurile sănătoase de colesterol din sânge sunt vitale pentru funcții importante, cum ar fi producerea celulelor. Prea mult colesterol de tip LDL în sânge poate forma blocaje care împiedică circulaţia normală a fluxului sanguin, crescând riscul de accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.
  5. Rata de recuperare rapidă. Abilitatea de a reveni rapid la ritmul cardiac normal după exerciții intensive este un alt semn al unei inimi sănătoase. Ideal ar fi ca rata să scadă cu 20 de bătăi pe minut sau mai mult după un minut de odihnă de la antrenament.
  6. O bună sănătate orală. În unele situaţii, durerile și sângerarea gingiilor pot fi o alertă timpurie pentru bolile de inimă. Bacteriile din gură pot pătrunde în fluxul sanguin, provocând inflamații arteriale și acumularea plăcii, dublând riscul de boli de inimă.
  7. Respirație sănătoasă. Abilitatea de a respira normal atunci când ne plimbăm și de a reveni la o rapid la un ritm respirator normal după efort este un semn pozitiv al sănătății inimii.

Factori de risc pentru inimă şi sistemul cardiovascular

Există o mulțime de lucruri care pot crește riscul problemelor de inimă. Cu cât se cumulează mai mulți factori de risc, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta afecţiuni ale sistemului cardiovascular.
Persoanele peste 40 de ani ar trebui să meargă la controale amănunţite la fiecare 5 ani.

Principalii factori de risc sunt:

Tensiune arterială crescută. Hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge.
Fumatul. Substanțele nocive din tutun pot deteriora și îngusta vasele de sânge.
Colesterolul mărit poate determina micşorarea vaselor de sânge și crește astfel riscul a apariţiei unui cheag de sânge.
Diabetul face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea mare, fapt care poate deteriora vasele de sânge, făcându-le mai susceptibile de a se îngusta.
Inactivitatea. În lipsa exerciţiilor fizice regulate, poate apărea hipertensiunea arterială, creşte nivelul de colesterol şi riscul de obezitate.
Obezitatea. A fi supraponderal sau obez crește riscul de a dezvolta diabet și hipertensiune arterială, ambii factori de risc pentru BCV.
Istoricul familial. Dacă există antecedente familiale pentru boli de inimă, riscul de apariție al acestora la mai mulţi membri este crescut. Se consideră existența unui istoric familial dacă tatăl sau fratele au fost diagnosticați cu boli de inimă înainte de 55 de ani sau dacă mama sau sora au fost diagnosticate cu boli de inimă înainte de 65 de ani.

Alți factori de risc:

  • vârsta – problemele cardiovasculare sunt cel mai frecvente la persoanele de peste 50 de ani, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă
  • sexul – bărbații sunt mai predispuși să dezvolte astfel de afecţiuni la o vârstă mai tânără decât femeile
  • dieta – o dietă nesănătoasă poate duce la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale crescute
  • alcoolul – consumul excesiv de alcool poate crește și nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale și poate contribui la creșterea în greutate

Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât aceste comportamente nesănătoase sunt prezente la persoanele care au deja probleme cu tensiunea arterială, cu nivelul glicemiei şi lipidelor din sânge, sunt supraponderali sau suferă de obezitate.

Bolile de inimă

Bolile cardiovasculare afectează structurile sau funcția inimii:

  • boală coronariană – boală vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii
  • boală cerebrovasculară – boală a vaselor de sânge care alimentează creierul
  • boală arterială periferică – boală a vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele
  • boală cardiacă reumatică – afectarea mușchilor inimii și a valvelor cardiace de la febra reumatică, cauzată de bacterii streptococice
  • boli congenitale ale inimii – malformații ale structurii inimii existente la naștere
  • tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor, care se pot disloca și muta în inimă și plămâni

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt de obicei evenimente acute și sunt cauzate în principal de un blocaj care împiedică sângele să curgă către inimă sau creier. Cel mai frecvent motiv pentru aceasta este acumularea de depozite de grăsime pe pereții interiori ai vaselor de sânge care alimentează inima sau creierul. Accidente vasculare cerebrale pot fi, de asemenea, cauzate de sângerarea unui vas de sânge din creier sau de cheaguri de sânge. Cauzele atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale sunt de obicei prezența unei combinații de factori de risc, cum ar fi consumul de tutun, dieta nesănătoasă și obezitatea, inactivitatea fizică și consumul nociv de alcool, hipertensiune, diabet și hiperlipidemie.

Cum avem grijă de inima noastră

Ajustarea stilului de viaţă în sens pozitiv s-a dovedit a reduce riscul bolilor cardiovasculare. Apoi, anumite tratamente medicamentoase specifice sau produse naturale pentru inimă pot fi deopotrivă necesare şi utile pentru a reduce riscul cardiovascular și a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Renunțarea la fumat. Există medicamente, tratamente şi soluţii care pot face renunţarea la fumat mult mai uşoară.

O dietă echilibrată înseamnă:

  • nivel scăzut de grăsimi saturate (din carne grasă, untură, smântână, prăjituri și biscuiți) – surse mai sănătoase de grăsime (pește gras, nuci, semințe și ulei de măsline)
  • nivel scăzut de sare – mai puțin de 6 g/ zi (1 linguriță)
  • nivel scăzut de zahăr
  • multe fibre și alimente integrale
  • multe fructe și legume – cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi

Sport regulat. Adulților li se recomandă să facă cel puțin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos.

O greutate sănătoasă. O combinație de exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă contribuie la menţinerea unei greutăţi care să nu pună sănătatea în pericol (IMC sub 25).

Reducerea consumului de alcool. Recomandarea este de a nu consuma mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, dispersate de-a lungul a cel puţin 3 zile. O unitate de alcool este aproximativ echivalentă cu o jumătate de litru de bere sau 25 ml de tărie. Un pahar mic de vin (125 ml) înseamnă aproximativ 1,5 unități.

Medicamente. Recomandate în cazul unui risc crescut de boli cardiovasculare sau a unor afecţiuni specifice.

Suplimente nutritive. Produsele naturale joacă un rol important ca suplimente nutritive și oferă beneficii potențiale pentru sănătate în bolile cardiovasculare. Cercetările clinice arată că anumite substanțe au reale efecte cardioprotectoare: flavonoide, resveratrol, uleiul de măsline, acizi grași omega-3, licopen, cafea și soia.

Produse naturale care susţin sistemul cardiovascular

Dieta și stilul de viață joacă un rol important în prevenirea și tratarea afecţiunilor cardiovasculare, iar anumite plante, ceaiuri și suplimente naturale pot ajuta şi ele la reducerea riscului bolilor de inimă și ca adjuvante în tratamentul acestor tipuri de afecţiuni.  

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanță similară cu o vitamină. Se găsește în fiecare celulă a corpului. Organismul produce CoQ10, iar celulele îl folosesc pentru a produce energia necesară pentru creșterea și întreținerea celulelor. De asemenea, funcționează ca un antioxidant, care protejează organismul de daunele provocate de moleculele dăunătoare.
Deoarece inima este cel mai mare mușchi din corp, este esențial ca această să beneficieze de o sursă constantă de CoQ10, astfel încât să aibă energie pentru a-și îndeplini rolul. Această substanță chimică scade odată cu înaintarea în vârstă.
Studiile arată că administrarea suplimentelor CoQ10 reduce stresul oxidativ și crește activitatea enzimei antioxidante, ameliorând simptomele bolilor cardiovasculare. CoQ10 este sigură și bine tolerată.
Terapia cu statine poate epuiza CoQ10, prin urmare, oricine ia un medicament cu statine ar trebui să ia în considerare administrarea de suplimente CoQ10.
Astfel de suplimente se găsesc în diferite tipuri de concentraţii. Coenzima Q10 120 mg poate fi administrată în doze de 1-2 comprimate/ zi, în funcție de recomandarea medicului. Coenzima Q10 200 mg intensiv se administrează în doze de 1 comprimat/ zi sau la recomandarea medicului.

Resveratrol este o substanţă care se regăsește în cantitate mare în rădăcina plantei Polygonum cuspidatum şi în struguri. Acesta are o puternică acţiune antioxidantă şi anti-aging. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului cardiovascular, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă cu 30-40%, prevenind apariția trombozelor, reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, previne apariția cardiopatiei ischemice.
Resveratrol sincro este un supliment cu extract natural de Polygonum cuspidatum, ceai verde şi extract din sâmburi de struguri. Datorită proprietăţilor sale este recomandat ca adjuvant în sindromul de ischemie, hipertensiune, aritmii, insuficiență cardiacă, pentru normalizarea colesterolului şi trigliceridelor, în caz de accident vascular cerebral, circulaţie proastă, vene varicoase, edeme şi alte afecţiuni.

L-arginina este un aminoacid necesar pentru transportul grăsimilor în mitocondrie (locul din celulă unde grăsimile sunt transformate în energie). Producția adecvată de energie este esențială pentru funcționarea normală a inimii.
L-arginina îmbunătăţeşte funcţiile inimii şi reduce simptomele anginei. Persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă au o oxigenare insuficientă a inimii, care poate deteriora mușchiul inimii. Astfel de daune pot fi reduse prin administrarea de suplimente de L-arginină.
Administrarea de L-arginină poate ajuta, de asemenea, la reducerea daunelor și a complicațiilor după un atac de cord.

Omega-3. Acizii grași omega-3 sunt substanțe nutritive esențiale care ajută la reducerea inflamației cauzate de arterioscleroză. De asemenea, consumul de acizi grași Omega-3 este legat de scăderea tensiunii arteriale, profiluri lipidice mai bune în sânge, inclusiv trigliceride mai scăzute și un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă.
Suplimentele de Omega-3 sub formă de capsule moi sunt uşor de administrat şi asimilat de către organism.  

Menţinerea sănătăţii inimii este ceva la care putem lucra în fiecare zi prin ceea ce mâncăm, cât de mult ne mişcăm, prin evitarea unor obiceiuri dăunătoare, precum fumatul. Apoi, sunt demne de luat în considerare şi acele suplimente naturale care reglează nivelul colesterolului şi tensiunea arterială şi ne ajută să avem o inimă puternică.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE