Chlorella este una dintre cele mai primitive forme de plante de pe planetă, care datează de aproape 3 miliarde de ani. Pentru că dimensiunile sale ajung la abia 2-8 microni lungime, această plantă acvatică a fost descoperită abia la sfârşitul secolului al XIX-lea, după apariţia microscopului, de către microbiologul olandez M. W. Beijerinck.

În scurt timp, proprietățile sale incredibile au stârnit interesul oamenilor de știință. Ba chiar, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Japonia, ruinată și înfometată, a folosit chlorella pentru a-și hrăni populația. Chiar și astăzi, milioane de japonezi o consumă în fiecare zi. De altfel, chlorella este recunoscută ca un nutriet de interes național în Japonia.

Ce este chlorella?

Chlorella este o microalgă unicelurară, care crește în apă dulce, îndeosebi în Taiwan şi Japonia. Este bogată în clorofilă şi în alte substanțe chimice, inclusiv acizi graşi esenţiali, proteine, glucide, lipide, o mulţime de micronutrienţi, minerale, vitamine, carotenoizi şi toţi aminoacizii esenţiali.
Deoarece chlorella are un perete celular dur, pe care organismul uman nu îl poate digera, pentru a profita de toate beneficiile sale, aceasta este transformată în suplimente alimentare, sub formă de capsule, tablete, pulbere și extract.
Există peste 30 de specii diferite, dar două tipuri – Chlorella vulgaris și Chlorella pyrenoidosa – sunt cele mai frecvent utilizate pentru medicamente şi suplimente nutritive.

Beneficiile chlorellei pentru sănătate

Chlorella şi-a câştigat o reputaţie de super aliment, fiind considerat genul de supliment complet. Cercetările în materie sunt promițătoare şi arată că această algă cu creștere rapidă poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Să vedem care sunt.

Este foarte nutritivă
Chlorella are proprietăţi nutriţionale impresionante.
Proteine: Această algă este proteină în proporție de 50-60%. Mai mult, este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Vitamina B12: Cercetările au arătat că organismul ar putea absorbi B12 din chlorella în mod eficient, iar asta o face o opțiune utilă celor cu deficit de vitamina B12, inclusiv vegani și vegetarieni.
Fier și vitamina C: poate oferi între 6-40% din necesarul zilnic de fier, în funcţie de supliment. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la absorbția fierului.
Alți antioxidanți: Aceste mici celule verzi conţin o gamă largă de antioxidanți.
Alte vitamine și minerale: Este şi sursă de magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, acid folic și alte vitamine B.
Omega-3: Ca și în cazul altor alge, chlorella conține omega 3. Doar 3 grame de chlorella furnizează 100 mg de omega-3.
Fibre: În cantități suficiente, chlorella poate fi o sursă bună de fibre.

Ajută în procesul de detoxifiere
Studiile pe animale au indicat faptul că prin proprietăţile sale de a se „lipi” de metalele grele, chlorella ajută organismul să se detoxifice, contribuind la îmbunătățirea capacității naturale a corpului de a elimina toxinele.
Algele slăbesc toxicitatea metalelor grele de la nivelul ficatului, creierului și rinichilor. În plus, s-a demonstrat că chlorella contribuie la scăderea cantității de alte substanțe chimice dăunătoare, care se găsesc uneori în alimente.

Îmbunătăţeşte sistemul imunitar
S-a descoperit că Chlorella sporește răspunsul imunitar. Studiile de până acum indică faptul că organismul celor care au consumat chlorella a produs mai mulţi anticorpi şi au prezentat markeri ai activității imune crescute.

Reduce nivelul colesterolului
Mai multe studii au sugerat că, graţie conţinutului său de vitamina B, fibre, carotenoizi şi antioxidanţi, suplimentele cu chlorella pot îmbunătăţi nivelul de lipide din sânge.
Se pare că administrarea zilnică a 5-10 grame de chlorella a scăzut colesterolul total, LDL și trigliceridele la persoanele cu tensiune arterială crescută și/ sau colesterol mărit.

Acționează ca un antioxidant
Chlorella conține mai mulți compuși considerați antioxidanți, inclusiv clorofilă, vitamina C, beta-caroten, licopen și luteină, ce pot ajuta la combaterea multor boli cronice, cum ar fi diabetul.
De asemenea, cercetările au arătat că suplimentele cu chlorella au crescut nivelurile de antioxidanți la fumători, ce au risc mare de deteriorare oxidativă.

Ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control
Suplimentele de chlorella ar putea ajuta la susţinerea sănătății inimii și a rinichilor, esențială pentru menținerea unei tensiuni arteriale normale.
Apoi, unele dintre substanțele nutritive ale chlorellei, inclusiv arginina, potasiul, calciul și omega-3, ajută la protejarea arterelor.

Scade nivelul zahărului din sânge
Consumul de chlorella poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi poate crește sensibilitatea la insulină la pacienții cu afecțiuni hepatice. Aşadar, combinată cu alte terapii, suplimentele de chlorella sunt utile diabeticilor.

Ajută la gestionarea bolilor respiratorii
Astmul bronșic, bolile pulmonare cronice necesită adesea controlul inflamației, iar chlorella, graţie numeroşilor săi antioxidanţi, poate contribui la reducerea acesteia şi la îmbunătăţirea capacităţii respiratorii.

Îmbunătăţeşte rezistența aerobă
Anumiţi aminoacizi existenţi în suplimentele de chlorella au efect pozitv asupra performanţelor aerobe, îmbunătăţind semnificativ capacitatea de oxigenare a plămânilor şi mărind rezistenţa la efort.

Cum poate fi consumată chlorella

Mare parte a celor care încep să consume chlorella observă efectele pozitive în decurs de o lună, iar de beneficiile administrării sale poate beneficia aproape oricine.
Chlorella este disponibilă sub formă de pulbere şi comprimate. Chlorella pulbere ecologică se administrează prin amestecarea a 1-3 linguri pe zi în sucuri de legume, smoothie-uri sau apă. În cazul comprimatelor ecologice, se recomandă administrarea a câte 2 comprimate de 2-3 ori pe zi, în cure de minim 3 luni, iar la copii câte  ½ comprimat de 3 ori pe zi.
Modul de administrare ţine şi de factori precum ratele de absorbție, capacitățile de eliminare, reacțiile fiziologice și nivelurile de poluanți din organism, toate specifice fiecărui individ.
Se pot face ajustări în funcţie de nevoile proprii şi trebuie luat în calcul că aceste nevoi se pot schimba în timp, în funcție de anotimp, niveluri de stres, oboseală sau alți factori.

Precauţii

Chlorella este destul de sigură atunci când este administrat pe cale orală, pe termen scurt şi inclusiv pe perioada sarcinii. Cele mai frecvente efecte secundare includ diaree, greață, flatulență, colorarea în verde a scaunelor și crampe stomacale, în special în primele două săptămâni de utilizare.
Chlorella poate determina pielea să devină mai sensibilă la soare, de aceea se recomandă utilizarea unei creme cu protecţie solară afară, mai ales în cazul tenului deschis la culoare. Chlorella poate conține iod şi ca urmare poate provoca o reacție alergică persoanelor sensibile la acest oligoelement.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE