A fost nevoie de aproape 200 de ani și de suficientă evoluție științifică pentru ca vitamina C să primească un nume și recunoașterea ca element esențial în sănătatea umană. 

Istoria sa este legată de o boală antică, respectiv scorbutul, responsabilă pentru uciderea a două milioane de marinari de-a lungul a 3 secole (între anii 1500 și 1800). În cele din urmă, s-a făcut legătura dintre consumul de citrice (portocale și lămâi) și posibilitatea de a preveni scorbutul, însă abia pe la mijlocul secolului XX misterul a fost complet elucidat, iar vitamina C a fost recunoscută științific.

În anii 1970, Linus Pauling – dublu laureat al Premiului Nobel și autoproclamat campion al vitaminei C – a promovat metadozele zilnice (de la 12 până la 24 de portocale) ca o modalitate de combatere a răcelii și a unor infecții cronice.

Ce este vitamina C

Acidul ascorbic sau, cum îl știe toată lumea, vitamina C  este o vitamină solubilă în apă, ce se regăsește în mod natural în multe alimente. 
Întrucât oamenii, spre deosebire de majoritatea animalelor, sunt incapabili să sintetizeze vitamina C, aceasta este o componentă dietetică esențială. Așadar, trebuie asigurată prin alimentație.
De ce? Pentru că vitamina C susține producerea de celule albe din sânge și le protejează pentru a putea funcționa optim, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și ajută la întărirea barierelor pielii împotriva bolilor.

Să vedem însă mai în amănunt de ce este ea atât de necesară. 

Rolul Vitaminei C în organism

Vitamina C este un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi dăunători. De asemenea, joacă un rol important în controlul infecțiilor și în vindecarea rănilor, este necesară pentru a produce colagen, o proteină esențială pentru funcționarea diferitelor sisteme din corp (nervos, imun, osos, sangvin, pentru cartilaje și altele). Apoi, vitamina C ajută la producerea mai multor hormoni și mesageri chimici utilizați în creier și nervi.

Beneficiile consumului de Vitamina C

Iată câteva beneficii, dovedite științific, de a consuma vitamina C:

Crește imunitatea organismului

Poate că cel mai cunoscut beneficiu al vitaminei C este efectul pozitiv pe care îl are asupra sistemului imunitar și, în legătură cu asta, este dovedită eficiența sa atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea infecțiilor și pentru susținerea organismului în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală. 
Vitamina C sprijină sistemul imunitar protejând împotriva stresului oxidativ, ajutând la uciderea microbiană și scăzând potențialul de deteriorare al țesuturilor. Apoi, ajută la încurajarea producției de celule albe din sânge cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Studiile au mai arătat că administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare a rănilor.
De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic care susține organismul de la nivelul celular de bază și conferă o stare de energie în perioadele dificile.

Protejează memoria și gândirea pe măsură ce îmbătrânim

Studiile sugerează că stresul oxidativ și inflamația din apropierea creierului, a coloanei vertebrale și a nervilor pot crește riscul de demență. Mai multe studii au arătat că persoanele cu demență pot avea niveluri mai scăzute de vitamina C în sânge. 
În plus, aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente s-a dovedit a avea un efect protector asupra gândirii și memoriei pe măsură ce îmbătrânim.

Ajută la prevenirea deficitului de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de funcții în organism. Este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și transportul oxigenului în tot corpul.
Aportul de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din dietă, ajutând la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier din plante, într-o formă mai ușor de absorbit. Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier.
Studiile arată că un consum de 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67%. Ca urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic. Studiile arată că aportul de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Consumul de suplimente cu vitamina C a fost legat de un risc redus de boli de inimă. Aceste suplimente pot reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, inclusiv niveluri ridicate de colesterol LDL (rău) și trigliceride din sânge.

Poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale

Unele studii arată că la adulții cu hipertensiune arterială, suplimentele cu vitamina C au redus tensiunea arterială sistolică cu 4,9 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 1,7 mmHg, în medie.
Totuși, persoanele cu tensiune arterială crescută nu ar trebui să se bazeze doar pe vitamina C pentru tratament.

Poate ajuta la prevenirea “atacurilor” de gută

Guta este un tip de artrită care implică dureri bruște, umflături și inflamații ale articulațiilor. Simptomele de gută sau „atacurile” apar atunci când există prea mult acid uric în sânge.
Ca urmare a unor studii efectuate pe bărbați cu vârste de peste 20 de ani s-a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamina C prezintă un risc de gută cu 44% mai mic. În plus, s-a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile a redus semnificativ acidul uric din sânge.

Surse naturale de vitamina C 

Organismul uman absoarbe cel mai bine vitamina C din surse naturale, aceasta devenind disponibilă sistemului imunitar în scurt timp. Primele opțiuni sunt fructele și legumele. Citricele, roșiile și sucul de roșii, cât și cartofii contribuie major cu vitamina C la dieta noastră. Alte surse bune de hrană includ (fără a se limita la acestea) ardei roșu și verde, kiwi, broccoli, conopidă, căpșuni, varză de Bruxelles, mazăre și pepene galben. Consumul a cinci porții variate de fructe și legume pe zi poate furniza peste 200 mg de Vitamina C.
De reținut însă că acidul ascorbic este solubil în apă și poate fi distrus de căldură, ceea ce face ca vitamina C din alimente să sufere modificări cantitative în urma depozitării prelungite sau a gătitului. 
Întrucât nu întotdeauna reușim să aducem prin alimentație necesarul de vitamina C în organism, acesta poate fi suplimentat prin consumul de suplimente alimentare. Important de menționat aici este necesitatea biodisponibilității acestor suplimente naturale.

Ce este însă biodisponibilitatea?

Biodisponibilitatea este capacitatea organismului de a asimila și a utiliza elementele nutritive provenite din alimentație și suplimente alimentare. O substanță este folositoare dacă poate fi absorbită de organism. Ingredientele 100% naturale sunt compatibile cu corpul uman și generează un efect de reglare a echilibrului organismului. Acestea se absorb cel mai bine în organism și devin disponibile în cel mai scurt timp, într-o cantitate foarte mare.

O sursă bogată de antioxidanţi ce contribuie la apărarea naturală a organismului este  Vitamina C Naturală 1000 mg, un produs cu formulă 100% naturală, vitamina C fiind obținută din extract standardizat de măceșe (2.000 mg extract standardizat de măceșe = 1.000 mg vitamina C), ceea ce îi conferă 100% biodisponibilitate. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

Atunci când este administrată în scop preventiv, doza recomandată este de 1000 mg/zi, iar în perioada de răceală și gripă pentru susținerea organismului, se recomandă administrarea a max. 2000 mg/zi.

Dozarea și asimilarea Vitaminei C

Suplimentele nutritive care conțin vitamina C extrasă din surse naturale sunt de preferat a fi utilizate zilnic în dieta noastră, datorită biodisponibilității ridicate și implicit a absorbției foarte bune în organism. În acest fel, susținem sistemul de apărare al organismului.

Aproximativ 70% -90% din vitamina C de sinteză este absorbită la aporturi moderate de 30-180 mg/ zi. Cu toate acestea, studiile au arătat că absorbția vitaminei C de sinteză scade atunci când se iau cantități mai mari de 1000 mg. 

Cantitatea de vitamina C de care avem nevoie în fiecare zi depinde de vârstă. Dozele medii zilnice recomandate de vitamina C pornesc de la 40 mg în cazul nou-născuților și 25 mg în cazul copiilor de 4-8 ani.
Doza maximă admisă de vitamina C/ zi la adulți este de 2000 mg, iar în cazul copiilor și adolescenților variază între 400-1800 mg, în funcție de vârstă. 
În perioada în care alimentația nu este bogată în fructe și legume, se pot consuma în siguranță între 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic.
Important de menționat e faptul că organismul nostru are nevoie de ceva mai multă vitamina C atunci când suntem răciți sau avem febră. Studiile au dovedit ca necesarul de Vitamina C este mult mai mare în astfel de perioade, când este recomandat un consum de maxim 2000 mg Vitamina C/ zi. 

Un aliat puternic al imunității organismului este Vitamina C Retard cu Zinc și Vitamina D3 cu eliberare treptată care contribuie și la formarea normală a colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor și a pielii, la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular, a sănătăţii sistemului osos, părului, unghiilor și pielii și la menţinerea vederii normale.
 
Vitamina C Retard 1000 mg este o altă formulă specială, ce se eliberează treptat, pe parcursul a 7 ore, asigurând astfel o bună absorbție la nivelul organismului. Este de mare ajutor pentru a preveni și trata răcelile și gripa, acționează ca tonic și stimulent general, reduce oboseala și extenuarea și contribuie la menținerea sănătății psihice. Varianta înbogățită cu bioflavonoide, Vitamina C cu bioflavonoide este o altă formulă cu biodisponibilitate ridicată. Bioflavonoidele îmbunătățesc absorbția și facilitează transportul Vitaminei C în organism. Au rol puternic antioxidant și reduc stresul oxidativ (acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor sănătoase).
 
Vitamina C este unul dintre nutrienții absolut esențiali vieții și trebuie consumată regulat pentru a evita carențele. În cazurile extreme, astfel de deficiențe duc la apariția scorbutului. Mai frecvent însă, prea puțină vitamina C în organism duce la o stare constantă de oboseală și slăbiciune, la dureri musculare și articulare, pete și vânătăi, piele uscată, deteriorarea părului capilar, umflarea și decolorarea gingiilor, sângerări nazale sau gingivale, vindecarea dificilă a rănilor și o predispoziție către infecții. 

În zilele noastre, este foarte ușor să corectăm astfel de deficiențe problematice prin aportul de suplimente alimentare. Important este însă, să alegem formule 100% naturale și cu biodisponibilitate 100% pentru a ne aigura că sunt compatibile cu organismul nostru și că au o mai mare disponibilitate a elementelor nutritive.

Sănătate! La 100%.  

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE