Cuprins:

1. Ce este vitamina-C ?
2. Cum ne poate influența aceasta vitamină starea de spirit?
3. Care este rolul acestei vitamine in organism ?
4. Beneficiile consumului de Vitamina-C
5. Cum se poate manifesta deficitul ?
6. Care sunt factorii de risc în cazul unei carențe?
7. Surse naturale de vitamina-C
8. Ce este însă biodisponibilitatea?
9. Dozarea și asimilarea Vitaminei-C
10. Care este doza zilnică necesară în funcție de vârstă?
11. Care sunt beneficiile suplimentelor cu un conținut ridicat de vitamina-C?
12. Care sunt efectele secundare ale supradozării?
13. Ce fel de produse îți recomandăm noi?

A fost nevoie de aproape 200 de ani și de suficientă evoluție științifică pentru ca vitamina C să primească un nume și recunoașterea ca element esențial în sănătatea umană.

Istoria sa este legată de o boală antică, respectiv scorbutul, responsabilă pentru uciderea a două milioane de marinari de-a lungul a 3 secole (între anii 1500 și 1800).

În cele din urmă, s-a făcut legătura dintre consumul de citrice (portocale și lămâi) și posibilitatea de a preveni scorbutul, însă abia pe la mijlocul secolului XX misterul a fost complet elucidat, iar vitamina C a fost recunoscută științific.

În anii 1970, Linus Pauling – dublu laureat al Premiului Nobel și autoproclamat campion al vitaminei C – a promovat metadozele zilnice (de la 12 până la 24 de portocale) ca o modalitate de combatere a răcelii și a unor infecții cronice.

Ce este vitamina-C ?

Acidul ascorbic sau, cum îl știe toată lumea, vitamina C  este o vitamină solubilă în apă, ce se regăsește în mod natural în multe alimente.

Întrucât oamenii, spre deosebire de majoritatea animalelor, sunt incapabili să sintetizeze vitamina C, aceasta este o componentă dietetică esențială. Așadar, trebuie asigurată prin alimentație.

De ce? Pentru că vitamina C susține producerea de celule albe din sânge și le protejează pentru a putea funcționa optim, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și ajută la întărirea barierelor pielii împotriva bolilor.

Să vedem însă mai în amănunt de ce este ea atât de necesară.

Cum ne poate influența aceasta vitamină starea de spirit?

Știința din spatele impactului vitaminei C asupra stării de spirit și a bunăstării noastre emoționale este convingătoare.

De la rolul său în sinteza neurotransmițătorilor până la proprietățile sale antioxidante și efectele de stimulare a sistemului imunitar, acest nutrient esențial oferă o abordare holistică pentru menținerea sănătății mintale.

Impact asupra neurotransmițătorilor

Vitamina C joacă un rol esențial în sinteza și reglarea neurotransmițătorilor, mesagerii chimici responsabili de comunicarea dintre celulele nervoase din creier.

Aceasta îmbunătățește în special producția de serotonină, neurotransmițătorul asociat cu starea de bine.

Prin creșterea nivelului de serotonină din creier, vitamina C susține o dispoziție mai pozitivă și ajută la reducerea sentimentelor de tristețe și anxietate.

Proprietăți antioxidante și diminuarea stresului

Vitamina C este un antioxidant puternic ce protejează creierul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Stresul oxidativ a fost asociat cu tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.

Prin neutralizarea acestor radicali liberi nocivi, vitamina C contribuie astfel la experimentarea unei stări emoționale mai calmă și mai echilibrate.

Eliberare de dopamină

Dincolo de serotonină, vitamina C joacă, de asemenea, un rol în reglarea dopaminei.

Dopamina este un alt neurotransmițător crucial implicat în căile plăcerii și recompensei din creier.

Studiile au arătat că nivelurile adecvate de vitamina C conduc la o creștere a eliberării de dopamină, la creșterea sentimentelor de motivație, plăcere și stare de bine generală.

Suport pentru glanda suprarenală

Glandele suprarenale sunt responsabile pentru producerea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, care pot afecta starea de spirit și răspunsurile emoționale.

Vitamina C susține funcționarea sănătoasă a glandelor suprarenale, asigurându-se că acestea produc o cantitate adecvată de hormoni de stres.

Prin promovarea sănătății suprarenale, aceasta ajută la minimizarea impactului negativ al stresului cronic asupra stării emoționale.

Conexiunea imunitate-creier

Sistemul imunitar și creierul sunt strâns legate, iar cercetătorii au descoperit că vitamina C joacă un rol în această relație.

Un sistem imunitar robust susține un creier mai sănătos, care, la rândul său, are un impact pozitiv asupra stării de spirit și a rezistenței emoționale.

Proprietățile de stimulare a sistemului imunitar pe care le are vitamina C ajută la menținerea acestei conexiuni esențiale și contribuie la o stare emoțională mai echilibrată.

Rol în calitatea somnului

Somnul de calitate este crucial pentru menținerea unei dispoziții stabile și a bunăstării emoționale.

Vitamina C a fost asociată cu un somn mai bun, care va afecta pozitiv starea de spirit.

Prin reducerea tulburărilor de somn și promovarea odihnei adecvate, vitamina C susține indirect o mai bună sănătate emoțională.

Care este rolul acestei vitamine in organism ?

Vitamina C este un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi dăunători.

De asemenea, joacă un rol important în controlul infecțiilor și în vindecarea rănilor, este necesară pentru a produce colagen, o proteină esențială pentru funcționarea diferitelor sisteme din corp (nervos, imun, osos, sangvin, pentru cartilaje și altele).

Apoi, vitamina C ajută la producerea mai multor hormoni și mesageri chimici utilizați în creier și nervi.

Impactul vitaminei C asupra organismului uman se extinde cu mult dincolo de reputația sa de stimulare a sistemului imunitar și remediu pentru scorbut.

Ca un antioxidant puternic, protejează celulele de stresul oxidativ și susține diferite procese fiziologice, inclusiv sinteza colagenului, absorbția fierului și producția de neurotransmițători.

Femeie fericita cu o portocala in mana

Apărare antioxidantă

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale vitaminei C este funcția sa de antioxidant puternic.

Curăță și neutralizează radicalii liberi dăunători, moleculele instabile care pot deteriora celulele și pot contribui la diferite probleme de sănătate, inclusiv îmbătrânirea și bolile cronice.

Protejând celulele de stresul oxidativ, vitamina C ajută la menținerea integrității celulare și reduce riscul de deteriorare oxidativă a biomoleculelor importante precum ADN-ul, lipidele și proteinele.

Suport pentru sistemul imunitar

Joacă un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar, îmbunătățind activitatea diferitelor celule ale sistemului imunitar, cum ar fi fagocitele și limfocitele, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor și agenților patogeni.

În plus, vitamina C ajută la producerea de anticorpi, proteine care recunosc și neutralizează celulele străine, întărind și mai mult apărarea organismului împotriva bolilor.

Sinteza colagenului și vindecarea rănilor

Colagenul, o proteină structurală, este vitală pentru menținerea integrității țesuturilor, pielii, cartilajelor și oaselor.

Vitamina C este un co-factor în sinteza colagenului, facilitând formarea țesuturilor conjunctive puternice și promovând vindecarea rănilor.

Fără suficientă vitamina C, producția de colagen poate fi afectată, ceea ce duce la afecțiuni precum scorbutul, caracterizate prin slăbirea vaselor de sânge, dureri articulare și probleme ale pielii.

Absorbție îmbunătățită a fierului

Îmbunătățește absorbția fierului non-hem, tipul de fier găsit în alimentele pe bază de plante, din tractul digestiv.

Formând un complex cu fierul, vitamina C îl face mai ușor absorbit de organism.

Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane, deoarece ajută la prevenirea anemiei cu deficit de fier.

Sinteza neurotransmițătorilor

Joacă un rol în sinteza mai multor neurotransmițători, cum ar fi serotonina și norepinefrina.

Acești mesageri chimici sunt esențiali pentru funcționarea corectă a creierului și pentru reglarea dispoziției.

Nivelurile adecvate de vitamina C susțin sinteza optimă a neurotransmițătorilor, contribuind la îmbunătățirea sănătății mintale și a performanței cognitive.

Sănătatea cardiovasculară

Vitamina C a fost legată de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare datorită capacității sale de a proteja pereții vaselor de sânge de deteriorarea oxidativă.

În plus, ajută la metabolismul colesterolului, reducând potențial riscul de boli de inimă.

Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C a fost asociat cu un risc mai mic de hipertensiune arterială și cu îmbunătățirea sănătății generale a inimii.

Beneficiile consumului de Vitamina-C

Iată câteva beneficii, dovedite științific, de a consuma vitamina C:

Crește imunitatea organismului

Poate că cel mai cunoscut beneficiu al vitaminei C este efectul pozitiv pe care îl are asupra sistemului imunitar și, în legătură cu asta, este dovedită eficiența sa atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea infecțiilor și pentru susținerea organismului în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală.

Vitamina C sprijină sistemul imunitar protejând împotriva stresului oxidativ, ajutând la uciderea microbiană și scăzând potențialul de deteriorare al țesuturilor.

Apoi, ajută la încurajarea producției de celule albe din sânge cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Studiile au mai arătat că administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare a rănilor.

De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic care susține organismul de la nivelul celular de bază și conferă o stare de energie în perioadele dificile.

Protejează memoria și gândirea pe măsură ce îmbătrânim

Studiile sugerează că stresul oxidativ și inflamația din apropierea creierului, a coloanei vertebrale și a nervilor pot crește riscul de demență.

Mai multe studii au arătat că persoanele cu demență pot avea niveluri mai scăzute de vitamina C în sânge.

În plus, aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente s-a dovedit a avea un efect protector asupra gândirii și memoriei pe măsură ce îmbătrânim.

Ajută la prevenirea deficitului de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de funcții în organism.

Este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și transportul oxigenului în tot corpul.

Aportul de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din dietă, ajutând la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier din plante, într-o formă mai ușor de absorbit.

Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier.

Studiile arată că un consum de 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67%.

Ca urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic.

Studiile arată că aportul de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%.

Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.

Consumul de suplimente cu vitamina C a fost legat de un risc redus de boli de inimă.

Aceste suplimente pot reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, inclusiv niveluri ridicate de colesterol LDL (rău) și trigliceride din sânge.

Poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale

Unele studii arată că la adulții cu hipertensiune arterială, suplimentele cu vitamina C au redus tensiunea arterială sistolică cu 4,9 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 1,7 mmHg, în medie.

Totuși, persoanele cu tensiune arterială crescută nu ar trebui să se bazeze doar pe vitamina C pentru tratament.

Poate ajuta la prevenirea “atacurilor” de gută

Guta este un tip de artrită care implică dureri bruște, umflături și inflamații ale articulațiilor.

Simptomele de gută sau „atacurile” apar atunci când există prea mult acid uric în sânge.

Ca urmare a unor studii efectuate pe bărbați cu vârste de peste 20 de ani s-a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamina C prezintă un risc de gută cu 44% mai mic.

În plus, s-a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile a redus semnificativ acidul uric din sânge.

Cum se poate manifesta deficitul ?

Vitamina C se găsește din abundență în diferite alimente, în speță fructe și legume.

Rolul său în susținerea sistemului imunitar, a sintezei de colagen și a apărării antioxidante este bine stabilit.

Cu toate acestea, un nivel scăzut al acestei vitamine poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de deficiență de vitamina C sau scorbut.

Iata cum se manifestă deficiența de vitamina C și impactul acesteia asupra sănătății:

Sistem imunitar slăbit

Una dintre cele mai timpurii manifestări ale deficitului de vitamina C este slăbirea sistemului imunitar.

Acest nutrient este necesar pentru susținerea funcției diferitelor celule imunitare, cum ar fi celulele albe din sânge, esențiale pentru combaterea infecțiilor.

Fără un aport adecvat de vitamina C, capacitatea organismului de a îndepărta agenții patogeni și viruși se diminuează, ceea ce duce la o susceptibilitate crescută la boli.

Oboseală și slăbiciune

Vitamina C este implicată în metabolismul corect al carbohidraților, sursa primară de energie a organismului.

Când nivelurile sunt scăzute, organismul are probleme în a producesuficientă energie, ceea ce duce la oboseală și slăbiciune persistentă.

Persoanele cu deficit de vitamina C se confruntă adesea cu rezistență redusă și letargie crescută.

Vindecarea întârziată a rănilor

Fiind co-factor crucial în sinteza colagenului, vitamina C este implicată în vindecarea rănilor și repararea țesuturilor.

În cazurile de deficiență, formarea colagenului este afectată, ceea ce duce la întârzierea vindecării rănilor și la persistența tăieturilor, vânătăilor și a altor leziuni.

Boli ale gingiilor și problemele de sănătate orală

Deficitul de vitamina C poate avea un efect negativ asupra sănătății orale. Boala gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivita, este o manifestare frecventă, cu simptome precum umflarea, sângerarea locală și slăbirea dinților.

Lipsa vitaminei C slăbește țesuturile conjunctive care țin dinții în loc, ceea ce duce la probleme dentare.

Dureri articulare și musculare

Nivelul scăzut de vitamina C din organism poate provoca dureri articulare și musculare din cauza slăbirii țesuturilor bogate în colagen din jurul articulațiilor.

Persoanele pot experimenta umflarea articulațiilor, rigiditate și disconfort.

Probleme de piele

Pielea poate prezenta diverse semne ale deficienței, cum ar fi uscăciune, rugozitate și învinețirea ușoară.

Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății și elasticității pielii, iar o cantitate redusă a acesteia în organism poate duce la îmbătrânirea prematură și probleme ale pielii.

Anemie

Deși rar, deficitul de vitamina C sever și prelungit poate duce la anemie.

Acest lucru se întâmplă deoarece aceasta îmbunătățește absorbția fierului non-hem din alimentele pe bază de plante.

Lipsa ei poate duce la o absorbție redusă a fierului, ceea ce duce la anemie prin deficit de fier.

Schimbări emoționale și mentale

Vitamina – C este implicată în sinteza neurotransmițătorilor precum serotonina, care influențează starea de spirit și bunăstarea emoțională.

Persoanele cu deficit de vitamina C pot prezenta modificări ale dispoziției, iritabilitate și dificultăți cognitive.

Care sunt factorii de risc în cazul unei carențe?

Deficiența de vitamina C poate fi rezultatul unor factori multipli, inclusiv aportul alimentar nepotrivit, abuzul de alcool, fumatul, anumite afecțiuni medicale, schimbări legate de vârstă și factori de stil de viață precum stresul.

Recunoașterea acestor factori de risc este importantă pentru a lua măsuri proactive în vederea prevenirii sau abordării adecvate a unor eventuale deficiențe.

Aportul alimentar slab

Cel mai semnificativ factor de risc pentru deficiența de vitamina C este o dietă săracă în alimente cu un conținut adecvat al acestui nutrient.

Persoanele care consumă prea puține fructe și legume, în special pe perioade îndelungate, sunt mai predispuse la dezvoltarea deficienței de vitamina C.

Acest lucru este foarte des întâlnit la persoanele cu diete restrictive sau la cei care se confruntă cu insecuritate alimentară.

Abuzul de alcool

Consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția, utilizarea și stocarea vitaminei C în organism.

Alcoolul poate interfera cu procesele enzimatice implicate în metabolismul vitaminei C, ducând la scăderea nivelului de vitamina C și la un risc crescut de deficiență.

Fumatul

Fumul de țigară conține substanțe nocive care măresc stresul oxidativ în organism, ceea ce duce la utilizarea crescută a vitaminei C ca antioxidant.

S-a constatat că fumătorii tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina C din cauza cererii crescute de combatere a daunelor oxidative cauzate de fumat.

Afecțiuni medicale

Anumite afecțiuni și boli pot contribui la deficitul de vitamina C.

Tulburările gastrointestinale care afectează absorbția nutrienților, cum ar fi boala Crohn, colita ulceroasă și boala celiacă, pot împiedica capacitatea organismului de a absorbi eficient această vitamină.

Depozitarea și gătirea prelungită a alimentelor

Vitamina C este sensibilă la căldură, aer și lumină.

Depozitarea și gătirea prelungită a alimentelor, în special a legumelor și fructelor, poate duce la o pierdere semnificativă a conținutului de vitamina C.

Gătitul excesiv sau reîncălzirea alimentelor poate distruge nutrientul, reducând disponibilitatea acestuia pentru absorbție.

Vârsta

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de deficit de vitamina C din cauza diferiților factori.

Modificările legate de vârstă în sistemul digestiv pot reduce absorbția nutrienților, inclusiv vitamina C.

În plus, persoanele în vârstă pot avea o varietate redusă de alimente și un aport de produse proaspete.

Sarcina și alăptarea

În timpul sarcinii și alăptării, cererea de vitamina C crește pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului și pentru a oferi o nutriție adecvată nou-născutului.

Femeile însărcinate și care alăptează pot avea nevoie de un aport mai mare de vitamina C pentru a evita deficiența.

Stresul și bolile cronice

Stresul fizic și emoțional, precum și bolile cronice, pot crește cererea organismului de vitamina C.

Stresul și boala pot epuiza nivelul de vitaminei datorită utilizării crescute de către sistemul imunitar și alte procese fiziologice.

Surse naturale de vitamina-C

Fructe si legume

Natura oferă cu generozitate o gamă largă de alimente delicioase și pline de nutrienți, care sunt surse excelente și de vitamina C.

În plus, organismul uman absoarbe cel mai bine vitamina C din surse naturale, aceasta devenind disponibilă sistemului imunitar în scurt timp.

Primele opțiuni sunt fructele și legumele

De la citricele savuroase până la deliciile tropicale precum guava și mango, încorporarea acestor surse naturale de vitamina C în dieta zilnică este un mod plăcut și sănătos de a asigura un aport optim de nutrienți.

Consumul a cinci porții variate de fructe și legume pe zi poate furniza peste 200 mg de vitamina C.

Citrice

Sunt probabil cele mai cunoscute surse de vitamina C.

Portocalele, lămâile, grapefruiturile și mandarinele sunt nu numai răcoritoare, ci și bogate în acest nutrient.

O singură portocală de mărime medie poate furniza aproximativ 70 mg de vitamina C, întrunind o porție semnificativă din doza zilnică recomandată pentru majoritatea persoanelor.

Căpșune

Aceste fructei suculente nu sunt doar un răsfăț dulce delicios, ci și o sursă excelentă de vitamina C.

Doar o cană de căpșuni proaspete oferă aproximativ 90 mg de vitamina C, făcându-le un adaos excelent pentru salatele de fructe, smoothie-uri și deserturi.

Kiwi

Este bogat în nutrienți și are un conținut impresionant de vitamina C raportat la dimensiunea sa.

Un singur kiwi de mărime medie conține aproximativ 70 mg de vitamina C, împreună cu alți nutrienți esențiali precum fibrele, vitamina K și vitamina E.

Ardei gras

Ardeii grasi, in special cei viu colorați precum cel roșu, portocaliu și galben, sunt surse excepționale de vitamina C.

Un ardei gras roșu de mărime medie poate oferi mai mult de 150 mg de vitamina C, depășind aportul zilnic recomandat pentru majoritatea indivizilor.

Guava

Este un fruct tropical renumit pentru conținutul ridicat de vitamina C.

O singură guava poate furniza peste 200 mg, ceea ce o face una dintre cele mai puternice surse naturale ale acestui nutrient esențial.

Ananas

Este mai mult decât un deliciu tropical, ci și o sursă valoroasă de vitamina C.

Savurarea unei ceaști de bucăți proaspete de ananas poate furniza aproximativ 80 mg de vitamina C, contribuind la o dietă sănătoasă și echilibrată.

Broccoli

Oferă o abundență de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C.

O jumătate de cană de broccoli gătit poate furniza aproximativ 50 mg de vitamina C, pe lângă fibre și alți compuși benefici.

Papaya

Un alt fruct tropical care merită recunoaștere pentru conținutul său de vitamina C.

O cană de cuburi proaspete de papaya poate furniza aproximativ 88 mg, împreună cu enzime digestive și antioxidanți.

Varză de Bruxelles

Parte a familiei legumelor crucifere, este o sursă nutritivă de vitamina C.

O jumătate de cană de varză de Bruxelles gătită conține aproximativ 48 mg de vitamina C, precum și fibre și vitamina K.

Mango

Un mango de mărime medie poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C, făcându-l un plus delicios pentru smoothie-uri și salate de fructe.

De reținut însă că acidul ascorbic este solubil în apă și poate fi distrus de căldură, ceea ce face ca vitamina C din alimente să sufere modificări cantitative în urma depozitării prelungite sau a gătitului.

Întrucât nu întotdeauna reușim să aducem prin alimentație necesarul de vitamina C în organism, acesta poate fi suplimentat prin consumul de suplimente alimentare.

Important de menționat aici este necesitatea biodisponibilității acestor suplimente naturale.

Ce este însă biodisponibilitatea?

Biodisponibilitatea este capacitatea organismului de a asimila și a utiliza elementele nutritive provenite din alimentație și suplimente alimentare.

O substanță este folositoare dacă poate fi absorbită de organism.

Ingredientele 100% naturale sunt compatibile cu corpul uman și generează un efect de reglare a echilibrului organismului.

Acestea se absorb cel mai bine în organism și devin disponibile în cel mai scurt timp, într-o cantitate foarte mare.

O sursă bogată de antioxidanţi ce contribuie la apărarea naturală a organismului este  Vitamina C Naturală 1000 mg, un produs cu formulă 100% naturală, vitamina C fiind obținută din extract standardizat de măceșe (2.000 mg extract standardizat de măceșe = 1.000 mg vitamina C), ceea ce îi conferă 100% biodisponibilitate.

Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

Atunci când este administrată în scop preventiv, doza recomandată este de 1000 mg/zi, iar în perioada de răceală și gripă pentru susținerea organismului, se recomandă administrarea a max. 2000 mg/zi.

Dozarea și asimilarea Vitaminei-C

Suplimentele nutritive care conțin vitamina C extrasă din surse naturale sunt de preferat a fi utilizate zilnic în dieta noastră, datorită biodisponibilității ridicate și implicit a absorbției foarte bune în organism.

În acest fel, susținem sistemul de apărare al organismului.

Aproximativ 70% -90% din vitamina C de sinteză este absorbită la aporturi moderate de 30-180 mg/ zi.

Cu toate acestea, studiile au arătat că absorbția vitaminei C de sinteză scade atunci când se iau cantități mai mari de 1000 mg.

Cantitatea de vitamina C de care avem nevoie în fiecare zi depinde de vârstă.

Dozele medii zilnice recomandate de vitamina C pornesc de la 40 mg în cazul nou-născuților și 25 mg în cazul copiilor de 4-8 ani.

Doza maximă admisă de vitamina C/ zi la adulți este de 2000 mg, iar în cazul copiilor și adolescenților variază între 400-1800 mg, în funcție de vârstă.

În perioada în care alimentația nu este bogată în fructe și legume, se pot consuma în siguranță între 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic.

Important de menționat e faptul că organismul nostru are nevoie de ceva mai multă vitamina C atunci când suntem răciți sau avem febră.

Studiile au dovedit ca necesarul de Vitamina C este mult mai mare în astfel de perioade, când este recomandat un consum de maxim 2000 mg Vitamina C/ zi.

Vitamina C dozata in apa

Care este doza zilnică necesară în funcție de vârstă?

Doza zilnică necesară de vitamina C, cunoscută și sub denumirea de aport alimentar recomandat (DZR), variază în funcție de vârstă, datorită nevoilor nutriționale diferite în diferitele etape ale vieții.

Este important de reținut că aceste DZR sunt stabilite pentru a preveni deficiența și pentru a sprijini sănătatea generală.

Unele persoane, cum ar fi fumătorii sau cei aflați într-un stres semnificativ, pot avea nevoie de vitamina C suplimentară pentru a-și satisface nevoile specifice.

  • Sugarii de la 0 la 6 luni: 40 mg/zi
  • Sugarii între 7 și 12 luni: 50 mg/zi
  • Copiii mici, între 1 și 3 ani: 15 mg/zi
  • Copiii între 4 și 8 ani: 25 mg/zi
  • Copiii între 9 și 13 ani: 45 mg/zi
  • Băieții de la 14 la 18 ani: 75 mg/zi
  • Bărbații de peste 19 ani: 90 mg/zi
  • Fetele de la 14 la 18 ani: 65 mg/zi
  • Femeile peste 19 ani: 75 mg/zi
  • Fetele însărcinate sub 18 ani: 80 mg/zi
  • Femeile însărcinate cu vârsta peste 19 ani: 85 mg/zi
  • Femeile care alăptează, cu vârsta sub 18 ani: 115 mg/zi
  • Femeile care alăptează, cu vârsta peste 19 ani: 120 mg/zi

Care sunt beneficiile suplimentelor cu un conținut ridicat de vitamina-C?

În anumite situații, se poate lua în considerare suplimentarea cu vitamina C pentru a satisface nevoile specifice de sănătate sau pentru a spori efectele sale benefice.

Suport pentru sistemul imunitar

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale vitaminei C este rolul acesteia în susținerea sistemului imunitar.

Suplimentele bogate în vitamina C pot îmbunătăți funcția diferitelor celule imunitare, cum ar fi celulele albe din sânge, ceea ce duce la îmbunătățire a rezistenței împotriva infecțiilor și la reducerea severității bolilor.

În perioadele de cerere imunitară crescută, cum ar fi în timpul sezonului rece, când sunt frecvente răcelile și gripele, sau în perioadele de stres, aportul ridicat de vitamina C ajută la întărirea răspunsurilor imune.

Protecție antioxidanta

Vitamina C este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi dăunători, molecule care pot deteriora celulele și contribuie la stresul oxidativ.

Administrarea de suplimente bogate în vitamina C, îmbunătățește apărarea antioxidantă a organismului, reducând riscul de deteriorare oxidativă a ADN-ului, proteinelor și lipidelor.

Acest lucru poate avea beneficii pentru îmbătrânire, boli cronice și sănătatea celulară generală.

Sinteza colagenului și sănătatea pielii

Suplimentele bogate în vitamina C pot sprijini sinteza colagenului, un proces critic pentru menținerea sănătății și elasticității pielii.

Colagenul este o proteină structurală care menține pielea fermă și rezistentă.

Aportul adecvat de vitamina C poate contribui la îmbunătățirea texturii pielii, reducerea ridurilor și un aspect mai tânăr.

Absorbția fierului

Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului non-hem din tractul digestiv.

Pentru persoanele cu deficiență de fier sau cei care urmează diete vegetariene sau vegane, suplimentele bogate în vitamina C pot ajuta la absorbția fierului, prevenind sau abordând anemia cu deficit de fier.

Efecte antivirale

Cercetările emergente sugerează că dozele mari de vitamina C ar putea avea proprietăți antivirale.

Unele studii ce au explorat utilizarea terapiei intravenoase cu doze mari de vitamina C în contextul infecțiilor virale indică potențialul acesteia în sprijinirea răspunsurilor antivirale.

Vindecarea rănilor și repararea țesuturilor

Rolul vitaminei C în sinteza colagenului o face esențială pentru vindecarea rănilor și repararea țesuturilor.

Suplimentele bogate în vitamina C ar putea ajută la o recuperare mai rapidă după răni, intervenții chirurgicale sau răni.

Care sunt efectele secundare ale supradozării?

Vitamina C este în general considerată sigură atunci când este consumată în limitele dozei recomandate.

Cu toate acestea, aportul excesiv, fie prin suplimente sau alimente fortificate, poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de supradozaj cu sau toxicitate cu vitamina C.

Iată efectele secundare ale supradozării cu vitamina C, riscurile potențiale pentru sănătate și măsurile de precauție pentru a evita consumul excesiv:

Distres gastrointestinal

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale supradozajului cu vitamina C este suferința gastro-intestinală.

Consumul de doze mari poate copleși capacitatea organismului de a absorbi și metaboliza nutrienții, ducând la diaree, crampe stomacale și greață.

Pietre la rinichi

Aportul excesiv de vitamina C poate crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi la persoanele susceptibile.

Organismul excretă excesul prin urină, iar în concentrații mari, vitamina C poate fi transformată în oxalat, o substanță care contribuie la formarea pietrelor la rinichi.

Supradozaj de fier

Dozele mari de vitamina C pot spori absorbția fierului non-hem din alimentele pe bază de plante.

Deși această proprietate este benefică pentru persoanele cu deficiență de fier, absorbția excesivă a fierului poate duce la supraîncărcare cu fier la anumite persoane, în special la cele care suferă de afecțiuni precum hemocromatoza.

Interferență cu testele medicale

În unele cazuri, nivelurile ridicate de vitamina C din sânge pot interfera cu anumite teste medicale.

De exemplu, nivelurile crescute de vitamina C pot scădea în mod fals valorile glicemiei la persoanele cu diabet, afectând gestionarea acestei afecțiuni.

Deficit de vitamina B12

Aportul excesiv de vitamina C poate interfera cu absorbția vitaminei B12, un alt nutrient esențial.

Persoanele care iau doze mari de vitamina C pe perioade îndelungate pot prezenta un risc mai mare de deficiență de vitamina B12, mai ales dacă au un aport alimentar inadecvat.

Stresul oxidativ

În doze foarte mari, vitamina C poate acționa ca un pro-oxidant, contribuind la stresul oxidativ.

Acesta este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism, care poate duce la deteriorarea celulelor și potențiale probleme de sănătate.

Ce fel de produse îți recomandăm noi? 

Un aliat puternic al imunității organismului este Vitamina C Retard cu Zinc și Vitamina D3 cu eliberare treptată care contribuie și la formarea normală a colagenului pentru funcţionarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor și a pielii, la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular, a sănătăţii sistemului osos, părului, unghiilor și pielii și la menţinerea vederii normale.

Vitamina C Retard 1000 mg este o altă formulă specială, ce se eliberează treptat, pe parcursul a 7 ore, asigurând astfel o bună absorbție la nivelul organismului.

Este de mare ajutor pentru a preveni și trata răcelile și gripa, acționează ca tonic și stimulent general, reduce oboseala și extenuarea și contribuie la menținerea sănătății psihice.

Varianta înbogățită cu bioflavonoide, Vitamina C cu bioflavonoide este o altă formulă cu biodisponibilitate ridicată.

Bioflavonoidele îmbunătățesc absorbția și facilitează transportul Vitaminei C în organism.

Au rol puternic antioxidant și reduc stresul oxidativ (acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor sănătoase).

Vitamina C Retard cu Bioflavonoide este un supliment sub formă de 30 comprimate filmate ce conține pe lângă vitamina C cu eliberare prelungită – ce asigură absorbția, aproape în întregime, a componentelor active – și bioflavonoide din citrice 60%.

Bioflavonoidele îmbunătățesc absorbția și facilitează transportul vitaminei C în organism.

Reduc stresul oxidativ si au un rol foarte puternic antioxidant.

Pentru o acțiune și mai puternică, această formulă de vitamina C a fost îmbunătățită cu două alte ingrediente importante: acerola, extract standardizat 5% bioflavonoide, cu un conținut de vitamina C, minerale (fosfor, calciu), vitaminele A, B1, B2, B3 și antioxidanți pentru efecte tonifiante, antiinfecțioase, remineralizante și antioxidante și cu aronia, extract standardizat 5% bioflavonoide, ce apară și întărește sistemul imunitar, protejează organismul de virusuri respiratorii și scade riscul de infectare.

Vitamina C Naturală 1000mg Solubil este o formulă 100% naturală, cu biodisponibilitate maximă, sub formă de pulbere dizolvabilă rapid în apă.

Este obținută din extract standardizat de măceșe pentru absorbție optimă și disponibilitate rapidă în organism, într-o cantitate foarte mare.

Vitamina C cu pulpă din măceșe vine sub formă de 30 comprimate masticabile pentru o administrare facilă.

Sunt foarte plăcute la gust datorită conținutului natural de stevie și aromei de zmeură și au o eficiență ridicată.

Este disponibilă inclusiv în varianta pentru copii.

Vitamina C este unul dintre nutrienții absolut esențiali vieții și trebuie consumată regulat pentru a evita carențele.

În cazurile extreme, astfel de deficiențe duc la apariția scorbutului.

Mai frecvent însă, prea puțină vitamina C în organism duce la o stare constantă de oboseală și slăbiciune, la dureri musculare și articulare, pete și vânătăi, piele uscată, deteriorarea părului capilar, umflarea și decolorarea gingiilor, sângerări nazale sau gingivale, vindecarea dificilă a rănilor și o predispoziție către infecții.

În zilele noastre, este foarte ușor să corectăm astfel de deficiențe problematice prin aportul de suplimente alimentare.

Important este însă, să alegem formule 100% naturale și cu biodisponibilitate 100% pentru a ne aigura că sunt compatibile cu organismul nostru și că au o mai mare disponibilitate a elementelor nutritive.

Sănătate!

 

Resurse: 

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE