Una dintre cele mai grave complicații care pot apărea în cazurile de gripă, mai frecvente în sezonul rece, este pneumonia. Aceasta are ca manifestări: tusea, dificultate de respirație și febră, dar poate duce și la complicații severe în aria pulmonară, cardiacă sau renală. În Europa, pneumonia este una dintre cauzele principale de deces la persoanele de peste 65 de ani.

Dr. Cezarina Matei, medic de familie, formator, fitoterapeut și homeopat ne spune cum să ne protejăm, să prevenim sau să tratăm răcelile de sezon sau gripa, astfel încât să scădem cât mai mult riscul unor complicații severe.

1. Care sunt semnele și simptomele gripei? Și ce este diferit față de răceală?

Gripa poate fi distinsă de o răceală comună prin severitatea simptomelor, dar și prin viteza de debut a acestora. Simptomele răcelii sunt, în general, ușoare și se dezvoltă pe parcursul mai multor zile, în timp ce simptomele gripei sunt mult mai severe și evoluează mai rapid.
Persoana care se confruntă cu o gripă va prezenta simptome precum: febră mare care debutează brusc, oboseală și somnolență, dureri de cap și dureri musculare, tuse, nas înfundat, durere în gât.
După ce am trecut prin pandemia de SARS COV 2, mulți dintre noi știm acum să tratăm mult mai serios gripa sezonieră.
Înainte de pandemie, rareori pacienții cu gripă considerau repausul de 2-3 zile ca o posibilitate reală. A pune mască de protecție și a ne izola de cei apropiați era neobisnuit. Acum am înțeles cu toții ideea de izolare și de prevenire a răspândirii bolii care ne-a afectat. Suntem conștienți de faptul că o gripă se poate complica cu probleme grave, cum ar fi pneumonia, în special la persoanele în vârstă sau la cele cu sistemul imunitar slăbit.

2. Cum tratăm gripa astfel încât să nu ajungă să ne afecteze grav?

Trebuie să acționăm cât mai curând posibil după apariția primelor simptome pentru a putea reduce zilele de boală.
Principalele aspecte ale tratamentului oricărei infectări cu un virus respirator, menit să limiteze evoluția bolii și a transmiterii virusurilor sunt: izolarea, pentru a proteja persoanele de lângă noi, hidratarea cu supe sau ceaiuri, și odihnă. Toate acestea sunt foarte importante pentru a nu prelungi suplimentar boala și pentru a ne vindeca cât mai repede.
Trebuie să avem în vedere susținerea organismului în răspunsul imun cu ajutorul vitaminelor și mineralelor, așa cum,  făceam și în cazul virusului SARS COV 2. Studiile clinice au demonstrat rolul benefic pe care il au Vitamina D3, Zincul și Vitamina C în funcționalitatea sistemului imunitar, în reducerea riscului de infecții și scăderea incidenței complicațiilor.
Dovezi clinice sugerează totodată că suplimentele fitoterapice, precum: extractele standardizate de Salcie, Echinacea, Măceșe, Lemn-Dulce (licviritia) și Beta-glucanii din ciupercile medicinale, pot reduce severitatea și durata gripei.
Eu prefer să prescriu pacienților mei suplimente naturale, cu o biodisponibilitate mare pentru că așa pot fi acceptate ușor de către organism, beneficiind astfel de toate proprietățile lor.
În cazul durerilor de gât apelez la gama Propolis C-tare, comprimate și spray, cu extracte standardizate și uleiuri esențiale, iar tusea o putem ameliora cu siropul Atusin cu extracte din plante precum: pătlagină, trei-frați-pătați și lumânărică ce ajută la restabilirea funcționării normale a căilor respiratorii superioare.
În formula Gripalin Natural solubil este prezent și extractul standardizat de scoarță de salcie, cu efect de reducere a febrei și de protecție a sistemului respirator.
Cele mai utilizate uleiuri esențiale în caz de gripă sau răceală sunt cele de: lămâie, mentă, eucalipt și anason, acestea regasindu-se și în formula Gripalin Natural Solubil.
Uleiurile esențiale utilizate în cantități mici au proprietăți benefice pentru sănătate și starea emoțională si sunt de asemenea incluse ca ingrediente în produsele pe care le prescriu.
Pentru persoanele care prezintă o stare astenică aceste uleuiuri au și rol revigorant. Uleiurile esențiale sunt foarte recomfortante, dar trebuie utilizate cu atenție de către persoanele sensibile sau care au probleme ale sistemului digestiv (ulcer, gastrită, colon iritabil).

3. Există variante de suplimente naturale și în cazul complicațiilor precum pneumonia?

Pneumonia este o infecție gravă a plămânilor, iar antibioticele sunt tratamentul primar pentru pneumonia bacteriană și trebuie inițiat atunci când aceasta este diagnosticată.
Persoanele cu afecțiuni medicale complicate, cum ar fi boala pulmonară cronică sau bolile de inimă, prezintă un risc crescut, dar și vârstnicii al căror sistem imunitar slăbește odată cu trecerea anilor. Fenomenul cunoscut sub numele de imuno-senescență vulnerabilizează persoanele în vârstă la bacteriile și virusurile care cauzează cele mai multe cazuri de pneumonie.
Pentru aceste situații, deloc rare, există metode viabile de prevenție pe care le putem găsi tot în lumea remediilor naturale.
Numeroase extracte au fost validate științific că pot contracara aceste „supra-infectări”.

Optimicin este unul dintre produsele pe care le prescriu datorită  compoziției complexe, cu efect antibacterian care acționează blând, nu afectează tractul gastro-intestinal și nu irită mucoasa digestivă la administrare. În același timp, Optimicin amplifică și capacitatea normală a organismului de a lupta în infecțiile virale sau bacteriene.
Ingredientele produsului controlează procesul inflamator și răspunsul imun prin mecanisme complementare. Vitaminele și mineralele susțin sistemul imunitar iar extractele standardizate de: propolis, busuioc, usturoi și cimbru acționează eficient impotiva bacteriilor fără a crea rezistență sau a afecta flora saprofită (bună) din intestin, iar beta-glucanii din mixul de ciuperci medicinale are un puternic efect imunomodulator.
Și banalul usturoi, prezent în Optimicin, are un puternic rol antibiotic prin izolarea și concentrarea substanțelor cu acțiune terapeutică în suplimente.
Extractul de usturoi este bogat în compuși cu sulf și există numeroase studii care arată că, datorită lor, extractul de usturoi exercită o acțiune antivirală și antibacteriană. Este folosit pentru reducerea intensitații semnelor de gripă și răceală și pentru menținerea sănătății sistemului respirator și cardiovascular.
Din medicina orientală, cel mai vechi sistem terapeutic din lume, au revenit în actualitatea modernă extractele de ciuperci medicinale. Acestea conțin substanțe numite beta-glucani prezenți și în Optimicin, produs al companiei Alevia care reprezintă de  fapt un mecanism de apărare împotrivă mediului extern al ciupercilor medicinale. Deși nu pot fi produși de către organismul uman, ei sunt benefici pentru noi deoarece acționează asemenea unor “micro-vaccinuri”, generând un răspuns imunitar natural. Beta-glucanii au efect imunomodulator semnificativ și ajută organismul să lupte împotrivă bacteriilor care au rezistența crescută la antibiotic și  împotrivă virusurilor care provoacă infecții la nivelul tractului respirator.

Este imperativ ca tratamentul adecvat să fie inițiat cât mai curând posibil, după apariția primelor simptome ale gripei, această perioadă de la debutul bolii fiind definitorie în ceea ce privește șansa de vindecare și de evitare a complicațiilor pulmonare.

***

Medicul de familie Cezarina Matei, care are competențe în fitoterapie, homeopatie, gemoterapie s-a alăturat misiunii Alevia  pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor, a stării lor de bine și pentru a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE