Sănătatea noastră generală este influențată de sănătatea sistemului digestiv mai mult decât credem. Buna functionare a sistemului digestiv inseamna buna functionare a organismului.

Alimentele prăjite sau consumul de alcool ne pot provoca un disconfort digestiv temporar. Excesele pot cauza probleme pe termen lung cu efecte majore.

Deloc de neglijat este și impactul pe care stresul îl are asupra digestiei. Sistemul nervos și cel digestiv funcționând interdependent. Sistemul gastrointestinal are propria sa rețea de neuroni, a cărei activitate este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului. Denumit „al doilea creier”, el este sensibil la factorii stresori care pot genera probleme digestive.

Cât de importantă este digestia

Esențială, dat fiind faptul că avem nevoie de hrană pentru a sustine organismul și a duce o viață cât mai sănătoasă și energică.

Sistemul digestiv transformă alimentele pe care le consumăm în formele lor cele mai simple, cum ar fi glucoza (zaharurile), aminoacizii (care alcătuiesc proteinele) sau acizii grași (care alcătuiesc grăsimile). Alimentele descompuse sunt apoi absorbite în fluxul sanguin din intestinul subțire. Nutrienții sunt transportați către fiecare celulă din organism. Corpul nostru folosește zaharuri, aminoacizi, acizi grași și glicerol pentru a construi substanțele de care avem nevoie.

Un întreg sistem stă la baza procesării alimentelor consumate pentru a absorbi nutrienții.

Sistemul digestiv începe în cavitatea bucală, se continuă în stomac, după care ajunge în intestinul subțire. Mai departe spre celelalte organe, cum ar fi bila, pancreasul, ficatul și intestinul gros. Sistemul digestiv este practic un tub muscular lung de până la 10 metri lungime, cu organe digestive atașate pe parcurs.

Apoi, există un rezervor mare de microorganisme în intestinul gros și, într-o măsură mai mică, în restul sistemului nostru digestiv. Se estimează că 100 de trilioane de astfel de microorganisme, reprezentând peste 500 de specii diferite, locuiesc în fiecare intestin normal și sănătos și constituie ceea ce numim microflora. Pare un paradox că trăim cu un număr atât de ridicat de bacterii, însă ele nu doar că nu ne îmbolnăvesc, ci din contră ne sunt de folos. Bacteriile din intestine țin sub control agenții patogeni, ajută digestia și absorbția nutrienților și contribuie la funcția imunitară.

Tipurile exacte de bacterii sunt specifice fiecărei persoane. Factorii care influențează tipul de bacterii din sistemul digestiv includ zona în care locuim, condiții de sănătate și medicamente consumate.

Un număr tot mai mare de dovezi științifice sugerează că putem trata și chiar preveni unele boli prin alimentație și suplimente naturale ce conțin anumite tipuri de bacterii vii.

Cum controlează corpul nostru procesul digestiv

Hormonii și nervii lucrează împreună pentru a ajuta la controlul procesului digestiv. Semnalele circulă în tractul gastro-intestinal înainte și înapoi catre creier.

Hormonii

Celulele care căptușesc stomacul și intestinul subțire produc și eliberează hormoni care controlează functionarea sistemul digestiv. Acești hormoni îi spun corpului nostru când să facă sucuri digestive și trimit semnale creierului că ne este foame sau suntem sătui. Pancreasul produce, de asemenea, hormoni care sunt importanți pentru digestie.

Nervii

Avem nervi care ne conectează sistemul nervos central – creierul și măduva spinării – cu sistemul digestiv și controlează unele funcții digestive. De exemplu, atunci când vedem sau simțim miros de mâncare, creierul nostru trimite un semnal care determină glandele salivare să „ne lase gura apă” pentru a ne pregăti să mâncăm.

De asemenea, când alimentele întind pereții tractului gastro-intestinal, nervii din interiorul acestora eliberează multe substanțe diferite care accelerează sau întârzie mișcarea alimentelor și producția de sucuri digestive. Nervii trimit semnale pentru a controla acțiunile mușchilor intestinali de a se contracta și de a se relaxa pentru a împinge alimentele prin intestine.

Care sunt afecțiunile sistemului digestiv

Sistemul digestiv este un sistem complex, însă nu unul care funcționează întotdeauna fără probleme. În unele cazuri, problema este genetică. În altele, sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul digestiv, provocând diverse probleme digestive. Apoi, ceea ce mâncăm și modul în care mâncăm, poate, de asemenea, să afecteze sănătatea digestivă.

Afecțiunile comune ale sistemului digestiv includ:

  • arsuri la stomac, cunoscută și sub numele de boală de reflux gastroesofagian;
  • ulcer peptic;
  • boala diverticulară;
  • sindromul colonului iritabil (IBS);
  • calculi biliari;
  • boala celiacă;
  • constipație;
  • diaree.

Digestia cu ajutorul suplimentelor naturale

O dietă sănătoasă este, desigur, absolut necesară pentru o viață cât mai sănătoasă. Această dietă generică ar putea să nu fie cea mai bună opțiune în cazul persoanelor cu probleme digestive.

Stilul de viață sedentar, obiceiurile alimentare necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice favorizeaza apariția problemelor digestive. Una dintre cele mai răspândite fiind sindromul colonului iritabil. Simptomele comune includ reflux de acid, constipație, balonare, greață, durere în abdomen, inflamație și diaree. În cazul persoanelor care suferă permanent de astfel de probleme, recomandarea generală este să aibă grijă la alimentație. Totuși, nu toate alimentele, fie ele și sănătoase, pot fi ușor de digerat.

Pentru a susține digestia, un impact benefic îl au suplimentele naturale, ce se regăsesc sub diferite forme: capsule, comprimatele sau ceaiuri. Formulele  naturale acționează pentru a combate sau ameliora simptomele în majoritatea cazurilor afecțiunilor digestive, inclusiv în cazul colonului iritabil.

Ceaiurile pe bază de plante medicinale sunt cele mai cunoscute și căutate soluții pentru problemele sistemului digestiv. Efectele benefice ale unor plante precum mușețelul, gălbenelele, anghinare, sunătoarea, ghimbirul, menta, păpădia sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

Pentru susținerea sănătoasă a sistemului digestiv și a tractului intestinal este recomandat ceaiul digestiv de mușețel sau ceaiul de mentă. În cazul durerilor la nivelul stomacului sau a intestinelor, o cană de ceai de mușețel sau de mentă, după fiecare masă, ajută la calmarea acestora și la reducerea stărilor de balonare.

Uneori, zilele încărcate la birou sau situația în care suntem pe drumuri și mâncăm pe fugă cer o alternativă naturală mai la îndemână. În astfel de momente, pentru a preveni tulburările digestive, sunt eficiente și de ajutor suplimentele sub formă de capsule. Capsulele vegetale EnzimDigest conțin o doză ridicată de pancreatină, 9 enzime digestive naturale, extract de bilă bovină și ghimbir, iar acestea împreună acționează benefic asupra digestiei, absorbției de vitamine și minerale. Menține PH-ul fiziologic la nivel gastric, controlează apetitul și reduce manifestările intoleranțelor alimentare.

Sărbătorile de peste an sunt întotdeauna un prilej de bucurie și conectare cu familia și prietenii în jurul meselor încărcate. Bucătăria românească este extrem de apetisantă. Tentația de a consuma prea mult deodată sau de nu mai ține cont de restricții este greu de ținut în frâu. Excesul alimentar afectează mai ales funcționarea ficatului și bilei, însă formula naturală Heparepar poate restabili echilibrul interior.

Formula din extracte standardizate, ce conține 19 ingrediente active, dozate optim pentru eficiență terapeutică maximă. Un hepatoprotector puternic și complex cu triplă acțiune.  Heparepar protejează ficatul și ajută la detoxifierea acestuia, stimulează metabolismul grăsimilor din ficat, regenerează celulele hepatice și favorizează producția de bilă. Extractele de Armurariu și Anghinare susțin sănătatea ficatului. Mixul de ciuperci susține sistemul imunitar, spirulina redă tonusul și vitalitatea. Ingredientele naturale care compun această formulă, luate singular, au beneficii asupra organismului, însă odată ce se îmbină, beneficiile aduse organismului cresc exponențial.

Tot în categoria suplimentelor naturale eficiente pentru susținerea unei digestii sănătoase se află și comprimatele gastrice pe bază de plante, calciu și magneziu. Un comprimat de 3 ori pe zi contribuie la funcționarea normală a enzimelor digestive, protejează mucoasa gastrică. Această formulă este recomandată ca adjuvant în gastrită, ulcer, balonare, reflux și hiperaciditate.

O bună sănătate digestivă permite organismului să descompună în mod corespunzător alimentele și să absoarbă nutrienții. Pentru a asigura această sănătate digestivă de regulă e nevoie de ceva mai mult decât o creștere a consumului de fibre prin ajustări alimentare și de eliminarea obiceiurilor nesănătoase. Ritmul de viață alert, stresul, imposibilitatea de a urmări îndeaproape aportul de nutrienți și nevoile curente ale organismului fac aproape necesar apelul la suplimente alimentare. Și nu este nimic greșit atâta timp cât vorbim de produse  naturale din ingrediente atent ales și create după formule validate științific.

Sănătate la 100%.

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE