Sezonul de anghinare, care se întinde din noiembrie până în mai, este așteptat cu nerăbdare în multe țări mediteraneene. Atunci, globurile verzi, stratificate, sunt consumate cu voracitate. Pe toată coasta mării Mediterane, unde este și casa anghinarelor, acestea sunt o parte îndrăgită a dietei zilnice.

Ce este anghinarea?

Deși oamenii tind să considere anghinarele ca fiind legume, ele sunt de fapt niște ciulini comestibili. În zona mediteraneană, aceste plante sunt parte din dietă încă din epoca antică. Părțile cărnoase ale inflorescenței se consumă fierte, prajite, coapte, murate sau amestecate în iaurt. De asemenea, se mănâncă inclusiv tulpinile tinere ale frunzelor fragede și chiar frunzele tinere amare. Tulpinile înflorite se prepară fierte sau prăjite, iar florile uscate sunt folosite ca substitut pentru coagularea laptelui. Practic, planta este utilizată în întregime în alimentație.

Anghinarea este absolut plină de beneficii pentru sănătate, fiind folosită nu doar ca aliment, dar și ca soluție terapeutică în medicina alternativă. Frunza, tulpina și rădăcina sunt folosite pentru a face extracte cu o concentrație mare de substanțe active benefice.

Beneficiile pentru sănătate ale anghinarei

Anghinarea stimulează fluxul de bilă din ficat și poate ajuta la reducerea simptomelor de arsuri la stomac și de mahmureală indusă de alcool. Anghinarea este, de asemenea, folosită în caz de colesterol crescut, sindromul colonului iritabil, probleme cu rinichii, anemie, retenție de lichide, artrită, infecții ale vezicii urinare și probleme hepatice.

Adiacent, poate fi benefică pentru prevenirea calculilor biliari, scăderea tensiunii arteriale, scăderea zahărului din sânge, ca tonic sau simulant, iar unii oameni au apelat la ea inclusiv pentru tratarea mușcăturilor de șarpe.

În alimente, frunzele și extractele de anghinară sunt folosite pentru a aromatiza băuturile. Cinarina și acidul clorogenic, care sunt substanțe chimice găsite în anghinare, sunt uneori folosite ca îndulcitori.

Studiile efectuate asupra acestei plante minune au demonstrat că anghinarea are într-adevăr calități medicinale prin efectele sale antioxidante, coleretice, hepatoprotectoare, de stimulare a bilei și de scădere a lipidelor, care au corespuns utilizării sale istorice. Cel mai semnificativ pare să fie efectul său benefic asupra ficatului.

Iată principalele beneficii ale anghinarei:

Menține sănătatea ficatului
Studiile efectuate au demonstrat că extractele lichide din rădăcinile și frunzele acestei plante au capacitatea de a proteja ficatul, și chiar de a ajuta celulele hepatice să se regenereze.

Detoxifică organismul
Efectele potențiale de curățare și detoxifiere ale anghinarei au fost în mare parte atribuite cinarinei și acidului clorogenic, compuși care, pe lângă protejarea și vindecarea ficatului, ajută rinichii să filtreze toxinele din sânge. În plus, aceste fructe sunt o sursă bună de potasiu, un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce balonarea și de a elimina toxinele.

Ajută la digestie
Anghinara conține o cantitate mare de fibre ce ajută la funcționarea sistemului digestiv. Aceasta menține mișcările intestinale regulate prin adăugarea de volum alimentelor, ceea ce reduce șansele de constipație, crampe, balonare, disconfort și flatulență în exces. Mai mult, cinarina din anghinară crește capacitatea ficatului de a produce bilă, un lichid amar care este esențial pentru digestia și absorbția adecvată a grăsimilor și vitaminelor liposolubile în intestinul subțire.

Scade colesterolul din sânge
Una dintre cele mai cercetate proprietăți medicinale ale extractului din frunza acestei plante este capacitatea sa de a lupta împotriva nivelurilor ridicate de colesterol, unul dintre precursorii cheie ai bolilor coronariene și a aterosclerozei.

Fructele din aceasta planta conțin câțiva compuși cu proprietăți de protecție a sănătății inimii, printre care cel mai important este cinarina, compusul despre care se crede că este în mare măsură responsabil pentru efectele pozitive ale suplimentelor ce contin aceasta planta asupra nivelului de colesterol. Acestea sunt, de asemenea, supraalimentate cu acid folic și vitamina K, o combinație de nutrienți cu beneficii cardiovasculare. Acidul folic susține sănătatea cardiovasculară prin descompunerea homocisteinei, un aminoacid important în prevenirea aterosclerozei, în timp ce vitamina K împinge calciul în oase, împiedicându-l să se depună în pereții vaselor de sânge.

Managementul greutății corporale
Având proprietăți de stimulare a digestiei și de scădere a nivelului de colesterol din sânge, anghinarea ajută organismul în lupta cu kilogramele în plus. Totodată, aportul ridicat de fibre amplifică senzația de sațietate, iar prin proprietățile sale de detoxifiere a ficatului și rinichilor, ajută organismul să elimine toxinele.

Calitățile anghinarei, potențate prin suplimente naturale

Ritmul alert al vieții contemporane predispune la excese, dezechilibre, mese bogate în grăsimi și zaharuri, iar toate acestea duc la acumularea de toxine în organism, ceea ce pune o presiune constantă asupra ficatului, rinichilor sau intestinului. Prin introducerea în dietă a suplimentelor cu anghinare, organismul poate fi susținut în procesul său de detoxifiere.

Multiplele beneficii pe care le aduce planta organismului se regăsesc și în multiplele formule dezvoltate de specialiști pentru susținerea sănătății ficatului, detoxifierea organismului sau managementul greutății corporale.

Astfel, ingredientele active ale formulei Heparepar crează o sinergie cu triplă acțiune asupra ficatului: protejează celulele hepatice, susține procesul de regenerare al acestora și ajută la detoxifierea ficatului. Pe lângă extractul de anghinare, cele 18 ingrediente își aduc aportul prin rolul lor în susținerea sistemului imunitar (mixul de ciuperci și spirulina), stimularea metabolismului grăsimilor, favorizarea producției de bilă, redând astfel tonusul și vitalitatea organismului.

Pentru stimularea digestiei, ceaiul  sau comprimatele cu extract standardizat poate fi varianta la îndemână. Consumul a 2-3 căni de ceai pe zi sau a unui comprimat de 2-3 ori pe zi vine, totodată, cu beneficii pentru secreția de bilă și regenerarea celulelor hepatice.

În ceea ce privește detoxifierea și susținerea organismului în restaurarea unui nivel energetic ridicat, sinergia ingredientelor naturale ale Detoxi complet sprijină acest proces natural prin favorizarea producției de bilă și reglarea tranzitului intestinal.

Cu un conținut ridicat de fibre și bogată în antioxidanți, planta ajută la menținerea greutății corporale. Astfel, sub formă de supliment alimentar, împreună cu alte ingrediente naturale, ajută la reducerea poftei de mâncare și la arderea grăsimilor.  Silfide complex este unul din suplimentele alimentare recomandat pentru menținerea siluetei. Fiecare din plantele care compun acest supliment are un rol bine definit. Garcinia este consacrată pentru scăderea poftei de mâncare. Ceaiul verde şi guarana topesc ţesutul adipos, modulează absorbţia nutrienţilor și cresc termogeneza. Scorţișoara accelerează metabolismul, stimulează eliberarea insulinei și scăderea glicemiei, reducând senzaţia de foame. Anghinarea şi ananasul detoxifică organismul prin îmbunătăţirea digestiei şi prin creşterea diurezei.

Anghinarea este considerată a fi un superaliment, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt incontestabile, efectele sale fiind potențate mai ales în varianta concentrată, ca ingredient principal sau secundar al suplimentelor naturale.

Sănătate! La 100%.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE