Pielea este cea dintâi barieră de protecție a corpului, cea mai mare ca suprafață, cea mai expusă şi cea care ne ţine efectiv în viaţă. Este ca un zid din cărămidă, format dintr-un strat de celule dure numite corneocite (cărămizile), unite între ele prin lipide (mortarul). În interiorul celulelor pielii se găseşte cheratină și emolienţi naturali, iar stratul lipidic conține colesterol, acizi grași și ceramide.
Importanța pielii este dată de cele două roluri principale pe care le deţine: menține lucrurile bune înăuntru și pe cele nocive afară. Cu alte cuvinte, aceasta ne protejează corpul de toxine (cum ar fi poluarea și substanțele chimice) și radiațiile ultraviolete rezultate în urma expunerii la soare. De asemenea, ajută corpul să mențină un nivel de hidratare corespunzător, prevenind pierderea rapidă şi excesivă de apă.
Pielea sănătoasă este bine hidratată, rezistentă și elastică. Poate face față mai bine efectelor negative ale stresului și îmbătrânește frumos. Pe de altă parte, o piele slabită este uscată şi sensibilă, se poate inflama uşor şi îmbătrâneşte prematur.

Factorii care ne afectează pielea

În fiecare zi, pielea noastră este nevoită să facă faţă agresiunilor şi amenințărilor de tot felul. În timp şi în lipsa îngrijirii corespunzătoare, toate acestea lasă amprente vizibile. Expunerea la factorii de stres din mediul înconjurător, curățarea excesivă, înaintarea în vârstă provoacă daune cumulative care îi compromit structura.

Revenind la analogia cu zidul de cărămidă, s-ar spune că fără îngrijire adecvată, mortarul dintre cărămizi slăbește și fisurile încep să apară. Iar asta face ca bacteriile și iritanții să pătrundă prin piele în organism, apa să iasă şi corpul să se deshidrateze mai uşor.

Iată câteva lucruri care pot provoca deteriorarea barierei cutanate:

  • îmbătrânirea naturală
  • poluarea
  • expunerea la UV
  • lumina albastră
  • bacteriile
  • stresul
  • dieta necorespunzătoare
  • proceduri sau produse cosmetice dure
  • curățarea și exfolierea excesivă
  • temperaturile extreme
  • factori genetici precum psoriazisul sau dermatita atopică
  • stresul emoţional

Cum ne dăm seama dacă pielea are de suferit?

Când este agresată mai mult decât poate duce, pielea arată acest lucru. Printre simptomele problemelor pielii se numără:

  • uscăciune, aspect solzos
  • mâncărime
  • pete aspre sau decolorate
  • acnee
  • zone sensibile sau inflamate
  • infecții cutanate bacteriene, virale sau fungice

Unul dintre efectele principale ale afectării pielii este pierderea de apă transepidermică. Din cauza compromiterii barierei exterioare, umiditatea din organism se evaporă pasiv, ducând la deshidratare, apariția inflamațiilor şi accelerând procesul de îmbătrânire.
Dincolo de acestea, pielea deteriorată este expusă atacurilor externe cauzate de poluare, razele UV și lumina albastră. Sub acţiunea lor pielea capătă mai uşor linii fine şi riduri, îşi pierde din volum şi din elasticitate.
Cu o barieră slăbită, corpul este, de asemenea, expus la iritanți, microbi și alergeni. Când aceștia pătrund în stratul cornos, pot provoca inflamații, roșeață și sensibilitate. În cazul în care există şi afecțiuni genetice, cum ar fi eczeme și psoriazis, o piele cu probleme va exacerba simptomele.

Cum să avem grijă de pielea noastră

Pielea este esențială pentru o sănătate bună și trebuie protejată pentru a-şi putea îndeplini misiunea. Prima și cea mai importantă abordare pentru o piele sănătoasă este de a avea o rutină de îngrijire a acesteia, apoi de a o trata corespunzător şi specific de fiecare date când dă semne că este afectată de factori externi sau interni.
Grija faţă de piele nu se rezumă doar la ten. Întregul corp are nevoie de îngrijire constantă, iar semnele de afectare trebuie luate în serios pentru a nu se agrava.

Câteva lucruri pe care le putem face pentru pielea noastră:

Hidratare corespunzătoare

Pe lângă a ne menține pielea hidratată intern, consumând multă apă (cel puţin 2 litri pe zi, după cum recomandă specialiștii în sănătate), e nevoie să acționăm şi extern, folosind produse care să păstreze şi să refacă nivelul de apă de la nivelul pielii. Asta cu atât mai mult în situațiile în care aceasta a fost expusă o perioadă lungă de timp la factori care i-au periclitat funcționarea. Vorbim aici de situaţii precum expunerea îndelungată la soare, la vânt sau temperaturi scăzute.

Ingrediente bogate în antioxidanți

Un alt mod de a ne proteja pielea este prin ne asigura aportul de antioxidanți. Şi putem face asta deopotrivă prin consumarea regulată a unor alimente bogate în astfel de nutrienţi (nuci, afine, zmeură, căpşuni, struguri negri, morcovi, cartofi dulci, spanac, fasole, varză roşie) şi prin îngrijirea pielii cu produse ce conţin şi antioxidanți.
Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi pentru a minimiza semnele vizibile ale îmbătrânirii provocate de deteriorarea oxidativă.
Aşadar, de avut în vedere ingrediente precum vitamina C, vitamina E, extract de ceai verde, extract de armurariu, coenzima Q10, beta-caroten, extract de Gingko biloba.

Îngrijirea naturală a pielii

Este de evitat îngrijirea chimică a pielii, care îi poate afecta sănătatea. Sunt de preferat în schimb produsele din ingrediente naturale ce infuzează pielea cu substanțe nutritive benefice, îi optimizează sănătatea și îi întăresc bariera cutanată.
Crema pe bază de arnică are efect emolient și nutritiv, ajută la calmarea pielii iritate, uscate, hrănind-o și restabilindu-i elasticitatea.
Balsamul pe bază de gălbenele şi tătăneasă se foloseşte de conţinutul de flavonoide, carotenoizi şi vitamina C pentru a hrăni, proteja şi catifela pielea.
Extractul de gălbenele, aloe vera şi untul de shea din crema de mâini hidratează pielea uscată, descuamată, iar împreună cu vitaminele sub formă lipozomală o hrănesc optim. Ingredientele naturale au, de asemenea, acțiune cicatrizantă și reface țesuturile agresate.
Balsamul cu propolis susține epitelizarea, are acțiune reparatoare, cicatrizantă, regenerantă, emolientă şi antiinflamatoare.
Combinaţia de gălbenele, nalbă şi pătlagină este folosită cu succes sub formă de balsam natural pentru a emolia şi regenera călcâiele uscate şi crăpate.

Tratarea locală a problemelor pielii

Plantele au inclusiv efect terapeutic, acționând binefăcător asupra afecțiunilor specifice ale pielii.
De exemplu, arnica folosită ca ingredient natural principal în balsamul de arnică are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, facilitează vindecarea rapidă a rănilor şi este foarte eficientă în tratamentul vânătăilor.
Apoi, balsamul de gălbenele, graţie acţiunii sale cicatrizante, antiinflamatoare şi antiseptice, grăbeşte vindecarea rănilor şi arsurilor (inclusiv arsurile solare), ajută la tratarea acneei și a furunculilor, a ciupercilor și micozelor piciorului. Efectele sale emoliente sunt benefice pentru zonele cu piele iritată şi crăpată.
Pentru tratarea tenului cu imperfecțiuni şi coșuri, crema antiacneică cu nio–sebactive are un efect antiinflamator puternic, reduce secreția de sebum, diminuând aspectul lucios al pielii, asta în timp ce hidratează intens pielea și îi îmbunătățește textura.
Crema antivergeturi cu ulei din sâmburi de struguri, extract din Coada-calului şi multivitamine lipozomale este aliatul pielii afectate de vergeturi. Pielea îşi măreşte elasticitatea şi fermitatea, se bucură de hidratare intensă graţie acizilor graşi esenţiali şi antioxidanţilor naturali, iar inflamaţia locală este redusă.
Extractul de cafea verde, castan, uleiul de sâmburi de struguri şi migdale conţinute de gelul anticelulitic combate aspectul de coajă de portocală al pielii, intensifică arderea grăsimilor, facilitează detoxifierea şi eliminarea excesului de apă, oferind o senzație de prospețime și confort.
Pentru pielea afectată de înţepăturile insectelor, gelul cu extracte de mentă şi ulei de cuişoare acţionează pentru a reduce inflamația locală şi riscul infecţiei, ajută la vindecarea mai rapidă a zonei respective, oferind o senzaţie răcoritoare calmantă.

Țesuturile cutanate sunt prima linie de apărare a corpului nostru împotriva tuturor lucrurilor cu care mediul exterior vine asupra noastă: praf, UV-uri, substanțe chimice, insecte şi microorganisme. Menținerea sănătoasă a pielii este aşadar mult mai mult decât un deziderat estetic. Este un fapt absolut necesar, iar cu cât ne alegem „armele” mai chibzuit, optând mai degrabă pentru produse naturale, cu atât ne vom putea bucura de o piele care arătă şi se simte la 100%.

 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE