Oboseala este o senzație pe care o resimțim cu toții. De cele mai multe ori, este o stare așteptată, survenită în urma unor anumite activități sau la sfârșitul unei zile. În aceste situații, știm de ce suntem obosiți și avem și soluția: odihnă și somn de calitate.

Oboseala însă poate deveni copleșitoare, mai ales atunci când nu poate fi ameliorată prin odihnă sau reprize de somn. Epuizarea poate prezenta o gamă largă de simptome și poate fi cauzată de factori diferiți care lucrează împreună. Un diagnostic este dificil întrucât poate fi un semn al unei stări mentale sau fizice mai grave.

Cauzele oboselii

Oboseala nu este o afecțiune în sine, ci reprezintă efectul unei afecțiuni. Astfel, cauzele oboselii sunt diverse și pot fi încadrate în trei categorii:

  • cauze medicale – oboseala copleșitoare poate fi un semn al unei boli cum ar fi cele de inimă sau diabet. Astfel de situații implică investigații medicale amănunțite;
  • cauze care țin de stilul de viață – lipsa de somn și a exercițiilor fizice, consumul de alcool sau alimentația proastă conduc la o senzație de oboseală. Un stil de viață activ, cu o dietă echilibrată și somn suficient ameliorează și chiar înlătură oboseala;
  • cauze emoționale și stresstresul, depresia și suferința sunt asociate problemelor de sănătate mintală care are ca și simptom oboseala. Aceasta poate fi însoțită și de alte simptome precum lipsa de motivație sau iritabilitatea.

Dacă în ceea ce privește cauzele medicale, senzația de oboseală apare ca simptom al unei probleme medicale asupra căreia avem mai puțin control, în cazul factorilor care țin de stilul de viață putem interveni în mod direct și concret. Sigur, un stil de viață nesănătos sau o perioadă îndelungată sub stres continuu duc la apariția anumitor probleme medicale, deopotrivă fizice și mentale. Însă, acest lucru poate fi evitat dacă avem grijă de noi.

Epuizarea fizică. Un stil de viață în care privarea de somn este mai degrabă regula decât excepția, la care se adaugă consumul de alcool, tutun, băuturi energizante, multă cofeină și o alimentație neechilibrată are factorii cu risc ridicat pentru apariția și menținerea stării de oboseală. Dacă la acestea se mai adaugă și sedentarismul, se creează contextul favorabil pentru ca oboseala să devină epuizare fizică. Aceasta, de cele mai multe ori, ar putea veni la pachet cu multe alte probleme de sănătate.

Alimentația influențează în mod direct nivelul de energie și starea de oboseală a organismului nostru.
A fi supraponderal sau subponderal poate provoca oboseală. Asta deoarece corpul nostru trebuie să muncească mai mult decât în ​​mod normal pentru a întreprinde activitățile de zi cu zi. Persoanele subponderale au mai puțină forță musculară și s-ar putea să se simtă obosite mai repede.

Totodată, în încercarea de a menține controlul asupra activităților cotidiene, uneori consumăm prea multă cofeină sau luăm mese rapide, bogate în grăsimi, care ne vor afecta somnul și starea fizică.
Pentru a ne menține nivelul de energie la cotele necesare este nevoie să avem grijă ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm.
O dietă sănătoasă înseamnă:

  • consumul de fructe și legume proaspete zilnic;
  • ore fixe pentru mesele principale ale zilei;
  • gustările dintre mesele principale să se bazeze pe fructe și legume;
  • diversificarea alimentelor consumate, cu un nivel scăzut de grăsimi și zaharuri;
  • consumul regulat de lichide, în cantități necesare organismului și fără adaos de zahăr.

Somnul este un factor important în ceea ce privește starea noastră de sănătate atât fizică cât și mentală. Mai puțin de 6 ore de somn pe noapte, pentru o perioadă îndelungată de timp, nu numai că menține starea copleșitoare de oboseală, dar poate duce la probleme de sănătate mult mai grave. Studiile efectuate arată că privarea de somn crește exponențial riscul apariției bolilor cardiovasculare și nu numai.
Adulții au nevoie de minim 7 ore de somn în fiecare noapte, cu atât mai mai mult cu cât ultimele cercetări arată că somnul pierdut nu poate fi recuperat. Așadar, orele de somn pierdute în timpul săptămânii nu pot fi recuperate în weekend. În felul acesta, senzația de oboseală persistă și se acumulează.

Activitatea fizică. Deși în primă instanță, exercițiile fizice induc o stare firească de oboseală, aceasta este diferită și benefică, în anumite limite. Sportul induce o stare de bine, aduce un plus de energie și menține tonusul ridicat.
O jumătate de oră pe zi de activități fizice ar putea fi ingredientul nu doar pentru ameliorarea stării de oboseală, ci și pentru amplificarea stării de bine.

Stresul și insomnia

Viața este o serie continuă de provocări, de probleme care necesită atenție și soluții, atât la locul de muncă, cât și în plan personal. Unele nu ne solicită foarte multă energie și nici nu implică doze ridicate de stres. Altele însă ne copleșesc. Pe măsură ce problema persistă, riscăm să devenim din ce în ce mai anxioși. Nivelul de cortizol din organism crește, asta ne va afecta somnul, iar oboseala se va adânci. 

Stresul poate lua multe forme, dar în mare vorbim despre:

  • stres acut – se manifestă pe termen scurt și însoțește adesea momentele trecătoare de panică. Ca atunci când realizăm că am ratat un termen limită pentru muncă sau când am experimentat emoția unui potențial accident. Astfel de momente sunt însoțite de creșteri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, urmate de sentimente de iritabilitate, tristețe și anxietate, ce dispar destul de repede;
  • stresul acut episodic – este în esență o acumulare de momente individuale de stres acut, ce poate determina comportamente nesănătoase precum mâncatul excesiv sau consumul excesiv de alcool, ca soluție pentru atenuarea frustrărilor. Alte complicații includ depresia clinică și bolile de inimă, precum și performanțe slabe din punct de vedere profesional sau probleme în relația de cuplu sau familia;
  • stresul cronic – este generat de o varietate de factori care se manifestă un timp îndelungat, printre care sărăcia, abuzul și trauma. Există tendința de a interioriza experiențele dureroase iar, în timp, acest lucru va afecta echilibrul emoțional și va duce la sentimente de deznădejde.

Cum afectează stresul somnul

Insomnia este o tulburare de somn, derivată din stres. Este definită ca dificultate persistentă în ceea ce privește debutul, menținerea sau calitatea generală a somnului. Apare în ciuda timpului adecvat alocat pentru somn într-o anumită noapte, iar persoanele cu insomnie experimentează somnolență excesivă în timpul zilei, oboseală, iritabilitate și alte deficiențe atunci când sunt treji. Estimările actuale sugerează că 10-30% dintre adulți trăiesc cu insomnie.

Factorii de stres, care persistă, pot contribui în mare măsură la insomnie. Acești factori pot include:

  • probleme sau nemulțumiri la locul de muncă;
  • dificultăți conjugale sau familiale;
  • pierderea unei persoane dragi;
  • boală sau rănire majoră;
  • schimbări esențiale a stilului de viață.

Odată ce insomnia se instalează, oamenii se simt adesea îngrijorați în privința somnului și a altor aspecte ale vieții lor. Acest lucru crește stresul de zi cu zi, care, la rândul său, exacerbează simptomele insomniei.

Nu toată lumea dezvoltă insomnie din cauza stresului constant. În plus, simptomele insomniei pot dispărea odată ce situația stresantă se încheie. Apoi, dacă reușim să avem parte de un somn de calitate pe noapte, acesta poate atenua considerabil stresul acumulat.

Eficiente în reducerea și eliminarea stresului sunt și menținerea unei vieți sociale active, legături apropiate cu prietenii sau familia, bazate pe sprijin reciproc, precum și exerciții fizice regulate.

Soluții naturale pentru un plus de energie

În contextul multitudinii de preocupări și probleme cotidiene e dificil de menținut un echilibru în toate aspectele vieții, iar oboseala se poate instaura cu ușurință. Cum oboseala poate fi fizică sau fizică &i psihică, printr-un aport corect de suplimente alimentare potrivite, putem ajuta la refacerea rapidă a organismului.

Oboseala fizică, de exemplu, poate fi combătută prin menținerea sau refacerea aportului de vitamine și minerale din corp. Plicurile solubile în apă au un conținut complex, fiind îmbogățite cu extracte de ginseng și guarana, alături de calciu, magneziu, fier, acid pantotenic, biotină, alături de un întreg complex de vitamine. Tot acest mix atent dozat reduce stările de oboseală, slăbiciune, epuizare și conferă un tonus general optim.

Un produs sinergic complex, de mare ajutor atât în condiţii normale, cât și în stări de deficit sau de necesităţi crescute este Nutrinergic. Prin cele 70 de ingrediente active, asigură necesarul zilnic de nutrienţi esenţiali, ameliorează stările de oboseală, slăbiciune, epuizare fizică si nervoasă, anemie, astenie, creștere randamentul intelectual și a performanțele fizice, reducere stresul fizic și mental.

În cazul oboselii generalizate, fizic și psihică, de mare ajutor sunt produsele pe bază de plante adaptogene. Ingredientele standardizate, precum rhodiola, ginseng siberian și schizandra, din Adaptonic ajută organismul să se adapteze în situații solicitante, contribuind la reducerea stresului, susținând imunitatea, menținând echilibrul funcțiilor metabolice și oferind confort psihic.

Detenso Revigorant este un alt produs natural complex, special conceput ca ajutor în stări de suprasolicitare psihică și fizică, oboseală și epuizare datorate stresului cotidian. Conține extracte de ginseng, roiniță, sunătoare, ginkgo biloba, dar și o întreagă gamă de vitamine și minerale esențiale. Împreună susțin capacitatea de adaptare la efort și stres și contribuie la o stare generală de bine în contextul unei vieți agitate.

Și întrucât perioadele stresante sau extrem de solicitante tind să impacteze negativ somnul, mergând chiar până în punctul apariției insomniilor, e nevoie de măsuri preventive sau corective încă de la primele simptome care ar putea indica modificări calitative și cantitative ale acestuia.  În dozele optime ale comprimatelor Detenso Somnalin, compușii din valeriană, roiniță, passiflora, hamei ajută la menținerea unui somn de calitate, contribuie la inducerea stării de relaxare, de calm și de bine, restabilind echilibrul în caz de anxietate ce afectează odihna.

Sănătate la 100%!

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE