Cuprins:

1. Ce este Ginkgo biloba?
2. Ce beneficii are consumul de Ginkgo biloba?
3. Sub ce formă o putem găsi?
4. De ce să optăm pentru suplimente ce au la baza Ginkgo biloba?
5. Ce trebuie să știm înainte să administrăm suplimente pe bază de Ginkgo biloba?
6. Pentru cine sunt recomandate aceste suplimente?
7. Cum se administrează în mod corect și sigur pentru sănătate?
8. Cum se păstrează în mod corespunzător aceste suplimente?
9. Efectele secundare si Contraindicații
10. Pentru ce produse puteți opta?

Folosirea plantelor medicinale sau a produselor naturale a crescut în ultimele decenii în întreaga lume.

Odată cu înaintarea în vârstă sau chiar a schimbărilor zilnice ce intervin, atât la nivel fizic, cât și psihic, crește interesul pentru suplimentele naturale.

Una dintre cele mai populare plante folosite în suplimente naturale este Ginkgo biloba.

Ce este Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba este una dintre cele mai vechi specii de copaci, cunoscut și sub numele de maidenhair tree (arborele padogelor).

Copacul Ginkgo, originar din China, are o istorie de peste 270 de ani.

Datorită diverselor utilizări în medicina tradițională, acest copac a ajuns cunoscut la nivel mondial sub formă de suplimente naturale obținute din frunzele acestuia.

Extractul de Ginkgo biloba poate fi consumat ca supliment sau ceai, preparat cu extract din frunzele sale ce au configurația unui eventai.

Copacii Ginkgo sunt cunoscuți drept “fosile vii” datorită faptului că au rămas aproape neschimbați de milioane de ani, dar și rezilienței lor excepționale inclusiv în cazul unor evenimente majore de extincție.

De exemplu, este una dintre puținele specii care a supraviețuit exploziei bombei atomice de la Hiroshima, Japonia, în 1945.

Mai mulți copaci Ginkgo situați în apropierea locului exploziei au fost carbonizați, însă ulterior s-au recuperat și au continuat să crească.

Pot rezista în timp până la 1000 sau chiar 2500 de ani, cum este cazul unor arbori din China și pot ajunge să aibă înălțimea unui bloc de 10 etaje, atingând până la 40 de metri.

Frunzele de Ginkgo conțin o varietate de compuși bioactivi, inclusiv flavonoide și terpenoide, ce îi conferă efectele sale terapeutice.

Acești compuși posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și pot susține sănătatea generală a creierului.

Ginkgo biloba este renumit pentru potențialele sale beneficii cognitive, mai ales asupra memoriei și capacității de concentrare.

Contribuie la o circulație sanguină sănătoasă și îmbunătățește livrarea de oxigen și nutrienți către creier.

Există studii care sugerează că ginkgo biloba poate susține memoria și performanța cognitivă inclusiv la persoanele cu declin cognitiv legat de vârstă sau cu anumite tulburări neurologice.

În plus, îmbunătățește fluxul de sânge către extremități, ajutând la atenuarea durerilor de picioare și a crampelor.

Ce beneficii are consumul de Ginkgo Biloba?

Beneficiile medicale ale extractului de Ginkgo biloba sunt atribuite în principal celor două grupuri de constituenți activi: flavonoizi (ginkgoflavone) și terpenoizi (lactone terpenice).

Ginkgoflavonele, care constituie de obicei aproximativ 24% din extract, sunt principalele responsabile pentru activitatea antioxidantă a ginkgo-ului. Ele ajută la prevenirea bolilor circulatorii și susțin sistemul nervos central.

Ginkgo biloba conține mai multe flavonoide, inclusiv quercetină, kaempferol și izorhamnetina.

Aceste flavonoide ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, care pot contribui la deteriorarea celulară și la îmbătrânire.

Flavonoidele au, de asemenea, efecte antiinflamatorii și vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că pot contribui la reducerea inflamației și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Ele joacă un rol în susținerea sănătății cardiovasculare și în promovarea circulației sănătoase, inclusiv a fluxului sanguin către creier.

Lactonele terpenice sunt asociate cu îmbunătățirea circulației sângelui către creier, dar și către zonele periferice și pot exercita o acțiune protectoare asupra celulelor nervoase.

Astfel, vasele de sânge se reglează, iar circulația este mai eficientă.

Ginkgo biloba este deosebit de bogat în lactone terpenice, inclusiv ginkgolide și bilobalide.

Aceste terpenoide sunt unice pentru Ginkgo biloba și nu se găsesc în mod obișnuit în alte tipuri de plante.

Se pare că ginkgolidele și bilobalidele au efecte neuroprotectoare prin inhibarea anumitor enzime și receptori din creier.

Astfel, ajută la îmbunătățirea funcției cognitive, la îmbunătățirea memoriei și protejează împotriva bolilor neurodegenerative.

Pe lângă efectele lor asupra creierului, terpenoidele din Ginkgo biloba au fost studiate pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antioxidante și antiplachetare.

Ginkgo biloba este catalogat drept potențator cognitiv al activității intelectuale conștiente (gândirea, memoria, raționamentul) și este prescris ca supliment pentru a preveni declinul mental asociat atât cu îmbătrânirea sau demența.

Iată doar câteva dintre beneficiile pe care le are consumul de Ginkgo biloba:

Îmbunătățește memoria, atenția și funcția cognitivă

Studiile arată că adulții, dar și vârstnicii care și-au administrat 180mg de Ginkgo biloba pe parcursul unei zile, timp de șase săptămâni, au simțit o îmbunătățire a capacității de memorare.

Extractul de ginkgo combate îmbătrânirea vaselor sangvine ale creierului și îl protejează de leziunile neuronale.

Adult care isi antreneaza memoria

Îmbunătățește circulația și îi oferă inimii o bună funcționare  

În medicina tradițională chinezească, semințele de Ginkgo erau folosite pentru a deschide anumite „canale” de energie ale diferitelor organe, inclusiv ale ficatului, creierului și plămânilor.

Semințele Ginkgo au efect antibacterian, antifungic, digestiv, expectorant și chiar tonic.

Funcționează ca un antidepresiv natural – îmbunătățește starea de spirit

Ginkgo Biloba este o plantă care se adaptează ușor.

Ea crește fluxul de sânge către creier, ceea ce poate stimula energia și poate contribui la abilitatea corpului de a face față factorilor de stres reducând nivelul de hormoni precum cortizolul și adrenalina.

Totodată, dacă ai nevoie de un tratament naturist pentru tratarea depresiei ușoare, încearcă suplimentele cu Ginkgo biloba.

Îmbunățățește vederea

Dacă ești îngrijorat de problemele de sănătate ale vederii, acest supliment este luat în considerare pentru o mai bună sănătate a ochilor.

Circulația sângelui către ochi este îmbunătățită, iar deteriorarea radială care poate afecta corneea sau retina este redusă.

Previne semnele vizibile de îmbătrânire

Combate semnele de îmbătrânire, riduri, linii fine sau piele uscata prin formula ce acționează pentru creșterea hidratării și netezirii pielii.

Este adesea inclus în produse de îngrijire a pielii (ex. cremele) deoarece conferă protecție și menține aspectul cât mai sănătos al acesteia.

Totodată, suplimentele de Ginkgo biloba funcționează și ca protecție solară.

Îi oferă pielii protecție împotriva efectelor nocive pe care le poate avea soarele.

Bogat în vitamina E

Ginkgo biloba este bogat în vitamina E, care poate ajuta la prevenirea problemelor pielii: cicatrici, vergeturi sau piele pătată. Reface hidratarea pielii și o menține sănătoasă și curată.

Ajută la combaterea inflamațiilor

Inflamațiile fac parte din răspunsul natural al organismului la răni sau la invazia unei substanțe străine.

Diverse componente ale sistemului imunitar sunt astfel recrutate pentru a lupta împotriva acestui invadator și pentru a vindeca zona rănită.

Inflamațiile care raspund la tratamentul cu Ginko biloba:

 • Artrită
 • Boala iritabilă a intestinului
 • Accident vascular cerebral
 • Boli de inimă

Sub ce formă o putem găsi?

Una dintre cele mai la îndemână forme sub care pot fi găsite suplimentele de Ginkgo biloba este cea de comprimate sau capsule.

Acestea conțin un extract standardizat din frunzele copacului, oferind o doză precisă, ușor de încorporat în rutina zilnică.

Planta ginkgo

Ginkgo biloba este disponibil și sub formă de extract lichid, ce permite o mai mare versatilitate în utilizare, deoarece extractul poate fi amestecat cu apă sau alte băuturi.

Extractele lichide sunt potrivite mai ales pentru cei care au dificultăți în înghițirea capsulelor sau tabletelor.

Ginkgo biloba poate fi consumat și sub formă de ceai, prin infuzarea frunzelor uscate în apă fierbinte.

Astfel beneficiați de un moment plăcut de răgaz și susțineți în același timp sănătatea cognitivă.

Tincturile oferă o formă concentrată a suplimentului, permițând dozarea precisă.

Ele sunt adesea administrate prin plasarea a câteva picături sub limbă.

Pulberile sunt extracte fin măcinate din frunze ce pot fi ușor amestecate în smoothie-uri, sucuri sau alte băuturi, formă preferată mai ales de persoanele care preferă să-și personalizeze doza.

Ginkgo biloba poate constitui un ingredient benefic în diferite creme și uleiuri pentru a susține sănătatea pielii și a îmbunătăți circulația sângelui.

De ce să optăm pentru suplimente ce au la baza Ginkgo biloba?

Iată câteva motive importante pentru a integra Ginkgo biloba în rutina proprie:

Îmbunătățirea performanței cognitive

Prin creșterea fluxului de sânge către creier și efectele neuroprotectoare, suplimentele de Ginkgo biloba pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a performanței mentale generale.

Bunăstare emoțională

Studiile indică faptul că astfel de suplimente diminuează simptomele de anxietate și depresie prin echilibrarea neurotransmițătorilor din creier și reducerea stresului oxidativ.

Suport antioxidant

Întrucât este bogat în antioxidanți, Ginkgo biloba combate stresul oxidativ și reduce daunele celulare cauzate de radicalii liberi.

Astfel, susține sănătatea cardiovasculară, sănătatea pielii și încetinește procesul de îmbătrânire.

Sănătatea sistemului circulator

Contribuie la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățește fluxul sanguin și sprijină funcția cardiovasculară.

Circulația îmbunătățită poate avea un impact pozitiv asupra diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv asupra creierului, inimii și extremităților.

Sănătatea ochilor

Proprietățile antioxidante și circulatorii ale Ginkgo biloba protejează împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă, îmbunătățind vederea la persoanele cu anumite afecțiuni oculare.

Testare vedere

Efecte antiinflamatorii

Prin modularea căilor inflamatorii, suplimentele de Ginkgo biloba au potențialul de a reduce inflamația în corp și de a susține bunăstarea generală.

Ce trebuie să știm înainte să administrăm suplimente pe bază de Ginkgo biloba?

Suplimentele sunt menite să completeze un stil de viață sănătos și ar trebui să fie utilizate ca parte a unei abordări extinse a bunăstării generale.

Înainte de a fi incluse în rutina proprie, este important să existe o înțelegere cuprinzătoare a efectelor sale și a modului de administrare.

Primul pas este consultarea unui medic pentru a obține îndrumări personalizate bazate pe nevoile specifice de sănătate, medicamentele și condițiile medicale existente.

Acesta este un pas deosebit de important, întrucât Ginkgo biloba poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulantele și antidepresivele.

Apoi, alegerea unui anume supliment implică orientarea către formule dezvoltate de companii cunoscute, certificate, ce aderă la măsuri stricte de control al calității și oferă garanția purității produsului.

De asemenea, suplimentele standardizate conțin o cantitate optimă de compuși activi, cum ar fi flavonoidele și terpenoidele, responsabile pentru beneficiile Ginkgo biloba.

În general, suplimentele de Ginkgo biloba sunt bine tolerate de majoritatea persoanelor, însă în anumite situații pot apărea și reacții adverse.

Cele mai frecvente pot include disconfort gastrointestinal ușor, dureri de cap sau amețeli.

În aceste cazuri, este indicată întreruperea administrării lor și un consult medical pentru îndrumare și suport avizat.

De asemenea, pe parcursul sarcinii sau alăptării, este indicat ca administrarea să fie făcută cu precauție și doar sub supraveghere medicală.

Pentru cine sunt recomandate aceste suplimente?

Ginkgo biloba este recomandată persoanelor care își doresc să-și susțină funcția cognitivă, bunăstarea generală și să intervină asupra anumitor probleme specifice de sănătate în mod natural.

Persoane mai în vârstă

Capacitatea extractului de Ginkgo biloba de a îmbunătăți memoria și performanța mentală prin sporirea fluxului de sânge către creier și proprietățile antioxidante îl face o opțiune extrem de benefică pentru persoanele afectate de declinul cognitiv generat de vârstă.

Cuplu in varsta

Studenți și profesioniști care sunt supuși unor solicitări mentale ridicate, pentru a le susține abilitățile cognitive și capacitatea de concentrare în perioadele de examene sau încărcate în activități.

Persoane cu degenerescență maculară legată de vârstă

Aceasta este o afecțiune comună a ochilor care poate provoca pierderea vederii la adulții în vârstă.

Unele studii sugerează că Ginkgo biloba poate avea un efect protector împotriva acestei afecțiuni și poate ajuta la încetinirea progresiei sale.

Persoane cu anxietate și depresie

Fără a fi un substitut pentru tratamentul obișnuit în cazul afecțiunilor ce țin de sănătatea mintală, suplimentele de Ginkgo biloba își aduc aportul la bunăstarea emoțională, contribuind la o stare de spirit mai echilibrată.

Persoane care urmăresc să beneficieze de un plus de antioxidanți

Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători și la reducerea stresului oxidativ din organism.

Persoanele care vor să încorporeze mai mulți antioxidanți în dieta lor o pot face și cu ajutorul suplimentelor de Ginkgo biloba.

Cum se administrează în mod corect și sigur pentru sănătate?

Determinarea dozei adecvate de suplimente poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de concentrația de compuși activi, scopul utilizării și nevoi individuale.

Este important de reținut că recomandările specifice de dozare pot varia între diferite produse.

Intervalul de dozare standard pentru suplimentele de Ginkgo biloba este de obicei între 80 mg și 120 mg pe zi.

Acest interval de dozare este adesea împărțit în una sau două doze luate pe parcursul zilei.

În general, este recomandat ca administrarea să înceapă cu o doză mai mică, de exemplu 40 mg pe zi, timp de câteva săptămâni, care să fie crescută treptat dacă este necesar.

Această abordare permite monitorizarea și evaluarea toleranței corpului la Ginkgo biloba.

Doza poate varia însă în funcție de scopul propus.

Pentru îmbunătățirea cognitivă sau sprijinirea memoriei, o doză în intervalul standard poate fi adecvată.

Cu toate acestea, pentru afecțiuni specifice de sănătate, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau boala arterelor periferice, pot fi recomandate doze mai mari.

Medicul însă va putea stabili care este doza optimă în aceste cazuri, luând în calcul nevoile individuale specifice.

Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile de dozare furnizate de producătorul suplimentului.

Diferitele mărci pot oferi concentrații diferite de extract de Ginkgo biloba, cu impact diferit asupra organismului.

De asemenea, cerințele de dozare pot varia în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta, greutatea, starea generală de sănătate și afecțiunile medicale existente, motiv pentru care este important și sfatul unui medic în prealabil.

Deși suplimentele sunt bine tolerate, depășirea dozei recomandate nu sporește neapărat beneficiile sale și poate crește riscul de efecte secundare.

Respectarea dozelor recomandate este, așadar, crucială pentru siguranță și rezultate optime.

De avut în vedere și faptul că răspunsurile individuale la suplimentele de Ginkgo biloba pot varia și poate dura timp pentru a observa eventualele beneficii.

Cum se păstrează în mod corespunzător aceste suplimente?

Depozitarea adecvată a suplimentelor de Ginkgo biloba este esențială pentru a le menține eficacitatea în timp.

Diferitele mărci pot avea recomandări ușor diferite în această privință, așa încât este important să citiți și să urmați instrucțiunile menționate pe ambalajul produsului.

General vorbind, suplimentele trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și umiditate.

Expunerea la căldură, lumină și umiditate poate degrada calitatea produsului și diminua efectele sale.

Păstrați recipientul bine închis atunci când nu este utilizat.

De asemenea, este important să evitați depozitarea lor în zone care sunt supuse fluctuațiilor frecvente de temperatură, cum ar fi lângă cuptoare, sobe sau ferestre.

În plus, evitați refrigerarea sau congelarea suplimentelor de Ginkgo biloba, cu excepția cazului în care este menționat în mod explicit de către producător.

Temperaturile extreme le pot afecta stabilitatea și integritatea.

Aveți grijă ca suplimentele să fie depozitate într-un loc sigur, departe de accesul copiilor și a animalelor de companie pentru a preveni ingerarea accidentală.

Verificați în mod regulat datele de expirare. Este posibil ca suplimentele expirate să nu ofere beneficiile dorite, să fie mai puțin eficiente sau chiar să prezinte riscuri pentru sănătate.

Aruncați orice produs care a depășit datele de utilizare recomandate.

In cazul în care călătoriți frecvent, poate fi util să aveți organizatoare de pastile sau containere mici de depozitare.

Acestea protejează suplimentelele de factorii de mediu, menținându-le eficiența și făcându-le ușor accesibile atunci când este necesar.

Efectele secundare și Contraindicații

Dacă este utilizat în cantități moderate, Ginkgo biloba este un supliment ce poate face fără probleme parte din rutina zilnică.

Însă, consumul de Ginkgo în cantități mari poate avea și efecte secundare și poate determina:

 • Dureri de cap
 • Amețeli
 • Palpitații cardiace
 • Deranj la stomac
 • Reacții alergice ale pielii

Probleme gastrointestinale

Ginkgo biloba poate provoca disconfort gastrointestinal ușor la unele persoane.

Printre simptomele posibile: deranj stomacal, diaree, gaze sau greață.

Administrarea suplimentului împreună cu alimente poate contribui la reducerea acestor probleme.

Dureri de cap și amețeli

Aceste efecte secundare sunt de obicei ușoare și temporare.

Dacă persistă sau devin severe, se recomandă întreruperea utilizării și consultarea unui medic.

Reacții alergice

Deși rare, pot apărea erupții cutanate, mâncărime, urticarie, umflarea feței sau a gâtului sau dificultăți de respirație, situații ce necesită asistență medicală de urgență.

Risc de sângerare

Ginkgo biloba poate avea proprietăți de subțiere a sângelui și inhiba agregarea trombocitelor, ceea ce crește riscul de sângerare, în special la persoanele care iau deja anticoagulante.

Interacțiuni cu medicamente precum anticoagulantele, antiagregantele plachetare, anumite antidepresive și unele medicamente pentru convulsii.

În cazuri rare, anumite persoane pot prezenta reacții suplimentare, cum ar fi neliniște, palpitații sau reacții alergice ale pielii.

Nu este recomandat persoanelor epileptice sau cu risc de convulsii, celor care au tulburari de coagulare a sângelui, gravidelor, diabeticilor (poate interfera cu gestionarea diabetului).

Dacă intenționezi să faci o intervenție chirurgicală, oprește tratamentul cu Ginkgo cu cel puțin două săptămâni înainte.

Pentru ce produse puteți opta?

Experiența și îndelungata tradiție în dezvoltarea și lansarea de suplimente naturale se vede mai ales în calitate, în orientarea către puritate și standardizare, în așa fel încât să se asigure maximul de eficiență al produselor.

Suplimentele Ginkgo biloba au trecut cu brio testul timpului prin rezultatele efectelor pozitive pe care le-a avut asupra oamenilor.

Ginkana Ginkgo biloba se distinge prin conținutul de extract neadulterat de Ginkgo biloba de cea mai înaltă calitate, concentrat în doze optime și dublu standardizat în principii active (24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice).Un 1kg de extract se obține din 50kg de frunză de Ginkgo.

Beneficiul principal este cel de potențator cognitiv al activităților intelectuale conștiente (gândirea, memoria, raționamentul).

Ginkana Ginkgo biloba este unul dintre suplimentele vedetă dezvoltate în laboratoarele Alevia, ce se distinge prin conținutul de extract pur de cea mai înaltă calitate, dublu standardizat în principii active și prin dozajul perfect ajustat.

Fiecare kilogram de extract este obținut din 50 kg de frunză de Ginkgo pentru a obține formula concentrată ideală: 24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice.

Ginkgoflavonele sunt principalele responsabile pentru activitatea antioxidantă, susținerea sistemului nervos central și prevenirea bolilor circulatorii.

De cealaltă parte, lactonele terpenice îmbunătățesc circulația sângelui către creier și zonele periferice și pot exercita o acțiune protectoare asupra celulelor nervoase.

Astfel, vasele de sânge se reglează, iar circulația este mai eficientă.

Regăsești mai multe concentrații de Ginkgo biloba în suplimentele Alevia, rețete simple sau complexe și inovatoare, pentru a acoperi nevoile individuale: 40mg, 80mg, 120mg, Ginkana Memorie sau Ginkana Circulație

Indiferent de varianta aleasă, proprietățile benefice asupra concentrarii, memoriei, circulației sunt păstrate.

Ginkana Ginkgo Biloba este recomandat pentru:

 • stimularea funcțiilor psihice
 • combaterea îmbătrânirii
 • ameliorarea stărilor depresive și anxioase
 • Alzheimer
 • reducerea riscului de infarct
 • diminuarea cu până la 50% a gravității leziunilor cerebrale produse în urma unui accident vascular
 • traumatism cranian sau ischemie cerebrală
 • varice și tulburări circulatorii periferice
 • reducerea tulburărilor de auz de origine cardiovasculară
 • resimțite ca țiuit în urechi
 • vertij
 • pierderea echilibrului
 • tulburări de circulație cerebrală
 • oboseală
 • stres
 • scăderea puterii de concentrare și memorare.

 

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032

https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014827X0500090X 

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE