Cuprins:

1. De ce avem nevoie de memorie în viața de zi cu zi?
2. Care sunt factorii principali ce contribuie la pierderea de memorie și concentrare?
3. Care sunt cele mai evidente semne ale pierderilor de memorie?
4. În ce fel ne pot ajuta suplimentele naturale să ne îmbunătățim memoria și concentrarea?
5. Care sunt cele mai recomandate extracte naturale pentru memorie si concentrare?
6. Cum se poate îmbunătăți memoria și concentrarea într-un mod natural?
7. Ce fel de produse îți recomandăm noi?
8. De ce să ne alegi pe noi?

Memoria este un proces cognitiv complex și cu mai multe fațete, esențial pentru dezvoltarea, învățarea și sentimentul nostru de sine.

Deși nu este infailibilă, rămâne una dintre cele mai remarcabile și uluitoare abilități ale creierului uman.

De ce avem nevoie de memorie în viața de zi cu zi?

Memoria joacă un rol crucial în modelarea experiențelor și percepțiilor despre lumea din jurul nostru.

În esență, când vorbim despre memorie vorbim despre acea capacitate a creierului de a prelua, codifica și stoca informații esențiale pentru supraviețuirea și dezvoltarea noastră ca indivizi.

Una dintre funcțiile principale ale memoriei este de a ne ajuta să învățăm din experiențele trecute.

Prin codificarea și stocarea informațiilor despre evenimente, oameni și locuri, ne putem baza pe aceste cunoștințe în viitor pentru a lua decizii mai bune, a rezolva probleme și a evita repetarea greșelilor anterioare.

Această capacitate de a învăța din experiență este ceea ce ne face adaptabili și ne permite să prosperăm într-un mediu aflat în continuă schimbare.

Memoria servește, de asemenea, ca o componentă cheie a identității, făcând posibilă existența unui sentiment de continuitate și coerență în viața noastră.

importanta memoriei

Păstrând amintiri ale evenimentelor semnificative și ale experiențelor personale, suntem capabili să construim o narațiune a propriei vieți, care să ne dea sens și scop existenței.

Dincolo de asta, la cel mai operațional nivel, memoria ne ajută să ne îndeplinim cu succes sarcinile de zi cu zi, permițându-ne să ne amintim, de exemplu, unde ne-am parcat mașina, dacă ne-am luat sau nu suplimentele sau ce-ar trebui să conțină prezentarea pentru muncă.

Fără memorie, nu am fi capabili să funcționăm eficient în lume și ne-am lupta constant să ne adaptăm la noile situații și provocări.

Memoria nu funcționează însă ireproșabil, iar anumite experiențe de viață, unele dezechilibre sau simpla trecere a timpului pot afecta calitatea acesteia, ducând la erori și distorsiuni ale adevărului, uneori cu consecințe grave asupra vieții noastre personale și profesionale.

Care sunt factorii principali ce contribuie la pierderea de memorie și concentrare?

Pierderea memoriei și a concentrării poate fi cauzată de o varietate de factori, de la afecțiuni medicale până la stilul de viață.

Iată câțiva dintre aceștia:

Vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru suferă modificări naturale cu impact asupra capacităților noastre cognitive.

Astfel, hipocampul, regiune a creierului ce joacă un rol cheie în memorie, tinde să se micșoreze odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate îngreuna amintirea anumitor lucruri.

În plus, conexiunile dintre neuroni pot slăbi, ceea ce duce la viteze de procesare mai lente și la o capacitate de concentrare redusă.

Stresul

Stresul cronic impactează negativ funcția cognitivă prin eliberarea de hormoni precum cortizolul și adrenalina, care pot interfera cu funcționarea normală a creierului.

Stresul poate duce, de asemenea, la tulburări de somn, care pot afecta și mai mult memoria și concentrarea.

Privarea de somn

Are un impact major asupra memoriei și concentrării.

În timpul somnului, creierul consolidează amintirile și elimină toxinele care pot interfera cu capacitățile cognitive.

Când somnul este insuficient sau slab calitativ, acest proces este întrerupt, fapt care afectează memoria și concentrarea.

Condiții medicale

Boala Alzheimer, demența și alte forme de declin cognitiv constituie cele mai frecvente afecțiuni responsabile de pierderea memoriei și slăbirea concentrării.

La acestea se mai adaugă depresia, anxietatea și ADHD.

Alimentație precară

Creierul are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a funcționa corect, inclusiv vitamine, minerale și acizi grași esențiali.

Alimentația deficitară poate duce la deficiențe ale acestor nutrienți cu repercursiuni asupra funcției cognitive.

Abuzul de substanțe

Abuzul de alcool și consumul de droguri pe termen lung pot afecta creierul și interfera cu funcția cognitivă normală.

Care sunt cele mai evidente semne ale pierderilor de memorie?

În timp ce uitarea lucrurilor ocazional este o parte normală a vieții, există anumite semne de pierdere a memoriei care pot indica o problemă mai serioasă.

Iată câteva dintre cele mai frecvente dintre ele la care e bine să fiți atenți:

Uitarea unor date sau evenimente importante – dacă uitați în mod regulat date importante, cum ar fi zile de naștere sau ratați consecvent întâlniri pentru că nu v-ați amintit de ele

Repetiții – dacă tindeți să repetați regulat povești sau să puneți aceleași întrebări pe care le-ați mai pus.

Rătăcirea obiectelor – dacă vi se întâmplă frecvent să nu mai știți unde ați pus obiecte importante precum cheile, portofelul sau telefonul și întâmpinați dificultăți în a le găsi din nou

Dificultate de a învăța – dacă vă este greu să învățați informații noi sau să vă amintiți nume sau chipuri noi

Confuzie sau dezorientare – dacă vă simțiți dezorientați sau confuzi în situații familiare sau întâmpinați dificultăți în a urma instrucțiuni

Dificultăți în efectuarea de activități obișnuite – dacă vă este greu să îndepliniți sarcini care vă erau cândva familiare, cum ar fi gătitul sau condusul mașinii

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste semne de pierdere a memoriei, este important să consultați un medic.

În timp ce unele pierderi de memorie sunt o parte normală a procesului îmbătrânirii, ele pot fi și semne ale unor boli precum Alzheimer sau demența.

Detectarea și tratamentul precoce pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la încetinirea progresiei acestor afecțiuni.

În ce fel ne pot ajuta suplimentele naturale să ne îmbunătățim memoria și concentrarea?

Extractele naturale au fost folosite de secole pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și pentru a spori capacitatea de memorare și concentrare.

Aceste extracte sunt derivate din plante și sunt cunoscute ca având o gamă largă de proprietăți benefice ce pot ajuta la susținerea sănătății creierului.

Una dintre modalitățile principale prin care extractele naturale acționează pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea este prin creșterea fluxului sanguin și a oxigenării creierului.

Circulația crescută permite creierului să primească nutrienții și oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa optim, ceea ce duce la îmbunătățirea funcției cognitive.

S-a demonstrat că unele extracte naturale, cum ar fi Ginkgo biloba, au proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi.

memorie cat si concentrare

Această protecție poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă și la îmbunătățirea memoriei și a concentrării.

Alte extracte naturale, cum ar fi Bacopa monnieri, s-au dovedit a avea un efect pozitiv asupra funcției neurotransmițătorilor din creier.

Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea comunicării dintre celulele creierului și la îmbunătățirea funcției cognitive generale.

Pe lângă aceste efecte specifice, extractele naturale pot oferi și o serie de alte beneficii pentru sănătatea creierului.

Astfel, multe extracte naturale au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul creierului, ceea ce reduce declinul cognitiv.

În general, extractele naturale pentru memorie și concentrare funcționează oferind creierului nutrienții, oxigenul și alți compuși de care are nevoie pentru a funcționa optim.

Prin sprijinirea sănătății creierului, aceste extracte pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la îmbunătățirea calității generale a vieții.

Care sunt cele mai recomandate extracte naturale pentru memorie si concentrare?

Anumite extracte naturale folosite pot susține memoria și concentrarea grație unor compuși specifici despre care s-a demonstrat că acționează benefic asupra funcțiilor creierului.

Iată câteva dintre cele mai eficiente astfel de extracte din plante și suplimente naturale:

Ginkgo Biloba

Este unul dintre cele mai populare extracte naturale pentru memorie și concentrare, derivat din frunzele arborelui cu același nume.

Cercetările au arătat că Ginkgo Biloba poate îmbunătăți memoria și concentrarea deopotrivă la adulți și vârstnici, grație compușilor săi activi, flavonoidele și terpenoidele, care măresc fluxul de sânge către creier și îmbunătățesc absorbția de glucoză și oxigen de către celulele neuronale.

Studiile au sugerat, de asemenea, că Ginkgo Biloba poate avea efecte neuroprotectoare, ajutând la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi și alte substanțe nocive.

Acest lucru poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă și la reducerea riscului de afecțiuni precum Alzheimer și demență.

Lecitina

Este un compus natural ce se găsește în mod obișnuit în țesuturile animale și vegetale și este adesea folosit ca supliment alimentar.

Lecitina conține colină, care este un precursor al neurotransmițătorului acetilcolină.

Acetilcolina este un neurotransmițător important implicat în multe procese cognitive, inclusiv formarea memoriei, învățare și atenție.

Studiile au arătat că suplimentele cu lecitină pot îmbunătăți performanța cognitivă la persoane de toate vârstele.

Pe lângă beneficiile sale cognitive, s-a dovedit, de asemenea, că lecitina are un impact pozitiv asupra sănătății generale a creierului.

Lecitina conține acizi grași importanți, cum ar fi omega-3 și omega-6, care sunt esențiali pentru menținerea funcției sănătoase a creierului.

Acești acizi grași ajută la protejarea creierului de leziunile cauzate de inflamație și stresul oxidativ și pot chiar ajuta la prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă.

Conezima Q10

Cunoscută și sub numele de CoQ10, este un antioxidant puternic care joacă un rol crucial în producerea de energie la nivel celular.

Este prezent în mod natural în corpul nostru, dar nivelurile sale pot scădea odată cu vârsta și din cauza anumitor condiții de sănătate.

Cercetările au arătat că CoQ10 poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și a memoriei prin îmbunătățirea funcției mitocondriale din creier.

Mitocondriile sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele noastre și joacă un rol critic în funcționarea creierului.

Suplimentele cu CoQ10 pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul creierului, cu efecte asupra încetinirii declinulului cognitiv.

De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin către creier, îmbunătățind funcția cognitivă.

Uleiul de pește

Este derivat din pește gras, cum ar fi somonul, macroul și tonul, fiind bogat în acizi grași omega-3, în special acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

Studiile au arătat că acizii grași omega-3, care sunt nutrienți esențiali pentru creier, pot juca un rol semnificativ în îmbunătățirea memoriei și a concentrării.

S-a demonstrat că EPA și DHA reduc inflamația din creier și îmbunătățesc comunicarea dintre celulele creierului, ceea ce poate îmbunătăți funcția cognitivă.

Bacopa Monnieri

Aceasta planta a fost folosita in medicina ayurvedică de secole .

Conține compuși numiți bacozide, care îmbunătățesc memoria și reduc anxietatea.

S-a demonstrat că Bacopa Monnieri îmbunătățește capacitatea de stocare și de reamintire atât la persoanele tinere, cât și la persoanele în vârstă, având, de asemenea, un impact benefic și asupra concentrării atenției.

Acest lucru se datorează capacității plantei de a crește fluxul de sânge către creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea clarității mentale și a vigilenței.

Ginsengul

Este o plantă folosită de secole în medicina tradițională chineză și devenită populară în ultimii ani pentru potențialele sale beneficii cognitive.

Unul dintre principalele ingrediente active din ginseng este un grup de compuși cunoscuți sub numele de ginsenozide, despre care s-a arătat că pot ajuta la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a concentrării și, de asemenea, pot ajuta la reducerea simptomelor de declin cognitiv asociat cu îmbătrânirea.

Ceaiul verde

Extractul de ceai verde conține o combinație unică de compuși naturali care lucrează împreună pentru a îmbunătăți funcția creierului și pentru a promova claritatea mentală.

Unul dintre ingredientele sale cheie este cofeina, binecunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți vigilența și concentrarea.

Pe lângă aceasta, ceaiul verde conține și un grup de compuși naturali numiți catechine, ce îmbunătățesc funcția cognitivă și protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi și de inflamație, ce afectează memoria și cauzează alte probleme cognitive.

S-a demonstrat, de asemenea că polifenolii din ceaiul verde inhibă formarea plăcilor de amiloid, asociate cu boala Alzheimer și are implicații benefice asupra funcției cognitive la persoanele cu ADHD.

Cum se poate îmbunătăți memoria și concentrarea într-un mod natural?

Îmbunătățirea concentrării și a memoriei este esențială pentru succes atât în mediul academic, cât și în cel profesional.

În timp ce unii oameni par să aibă o capacitate naturală de a se concentra și a-și aminti cu ușurință informațiile, alții se luptă cu aceste abilități.

Cu toate acestea, există mai multe moduri de a îmbunătăți concentrarea și memoria pe care oricine le poate încerca.

Practicați mindfulness

Mindfulness este practica de a fi prezent și implică concentrarea atenției asupra respirației, a senzațiilor corporale sau a mediului înconjurător.

Practica regulată îmbunătățește capacitatea de concentrare și de a vă aminti informații.

Faceți sport în mod constant

Exercițiul este bun nu doar pentru sănătatea ta fizică, ci și pentru sănătatea mentală.

S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc memoria și funcția cognitivă.

Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la reducerea stresului și a anxietății, ceea ce poate îmbunătăți concentrarea.

Dormiți suficient

Somnul este esențial pentru consolidarea memoriei.

În timpul somnului, creierul tău procesează și consolidează informații noi, făcându-le mai ușor de reținut.

Încercați să dormiți cel puțin șapte până la opt ore pe noapte pentru a vă îmbunătăți concentrarea și memoria.

Mențineți o dietă sănătoasă

Creierul are nevoie de un aport constant de nutrienți pentru a funcționa corect.

O alimentație care include fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe vă poate ajuta să vă îmbunătățiți memoria și concentrarea.

Rămâneți hidratați

Deshidratarea poate afecta funcția cognitivă, inclusiv memoria și concentrarea.

Încercați să beți cel puțin opt pahare de apă pe zi pentru a-i permite creierului să funcționeze cât mai bine.

Practicați ascultarea activă

Ascultarea activă implică atenție sporită la ceea ce spune cineva și procesarea informațiilor.

Când ascultați în mod activ, este mai probabil să vă amintiți ce s-a spus.

Ce fel de produse îți recomandăm noi?

Ginkana este o gamă specială creată în laboratoarele Alevia, ce are la bază extract natural de Ginkgo Biloba de cea mai înaltă calitate, concentrat și dublu standardizat în principii active.

Grație conținutului de compuși activi dozat în mod optim, respectiv 24% ginkgoflavone și 6% lactone terpenice, suplimentele Ginkana Ginkgo Biloba au acțiune benefică, susținută de studii clinice, asupra circulației cerebrale (comportându-se ca vasodilatator și trofic vascular), a reducerii fenomenelor de senescenţă și de degradare a funcţiilor cognitive, protejând totodată celulele împotriva acţiunii distructive a radicalilor liberi (rol antioxidant).

Acești compuși activi acționează prin mărirea fluxulului de sânge către creier și îmbunătățirea absorbției de glucoză și oxigen de către neuroni, fapt ce poate are efect potențator cognitiv al activității intelectuale conștiente (gândirea, memoria, raționamentul).

De asemenea, Ginkgo Biloba poate avea efecte neuroprotectoare, ajutând la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi și alte substanțe nocive, prevenind declinul mental asociat atât cu îmbătrânirea, cât și cu demența.

Formula complexă Ginkana Memorie conține alături de extractul standardizat de Ginkgo biloba, ingrediente studiate (Bacopa monnieri, Huperizina A, Saschiu, Magneziu și Vitamina B6, Fosfatidilcolină și Fosfatidilserină) cu efecte pentru menținerea funcției congnitive, a sănătății sistemului nervos și pentru creșterea capacității de memorare și concentrare.

Lecitină Alevia este un produs ce conține lecitină din soia, substanță naturală de origine vegetală care joacă un rol important în nutriția celulelor nervoase.

Conține acizi grași necesari creierului, contribuind la funcționarea normală a sistemului nervos.

Sprijină memoria și abilitățile de învățare, ajută la menținerea funcțiilor, structurii și membranelor celulelor creierului.

Ca atare, consumul de suplimente cu lecitină este recomandat în perioadele de învățat intens (examene, teze, concursuri), în cazul dificultăților de memorare, concentrare, stres, insomnie, depresie, dar și în Alzheimer, scăderi ale memoriei, demență și accident vascular cerebral.

Omega 3 6 9 este o formulă pe bază de ulei de pește (18% EPA, 12% DHA), ulei de In (Linum usitatissimum), ulei de Limba-mielului (Borago officinalis). Printre altele, contribuie la menținerea funcției normale a creierului.

De ce să ne alegi pe noi?

Alevia este aliatul pentru sănătate încă din 1994.

Misiunea noastră este de a sintetiza puterea terapeutică a plantelor în suplimente şi produse naturale care să vă ajute să fiți bine, în formă şi cu poftă de viaţă.

Credem în ştiinţă, în inovare și ne folosim de tehnologie pentru a putea accesa pe de-a întregul puterea naturii în folosul oamenilor şi a sănătăţii lor.

Suplimentele Alevia conțin ingrediente naturale, cu un procent ridicat de substanţă activă, provenite de la lideri mondiali certificaţi.

Ingredientele sunt testate şi atestate, iar procesul tehnologic prin care trece fiecare produs este strict controlat şi standardizat, urmând rigorile industriei farmaceutice.

Extractele naturale concentrate care stau la baza produselor Alevia au un efect terapeutic mult mai puternic decât planta în sine.

Toate acestea vin să garanteze calitatea și eficacitatea produselor.

Resurse:

https://bokcenter.harvard.edu/how-memory-works 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326 

https://www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss#lifestyle-choices-that-harm-memory 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/memory-loss/art-20046518 

https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-brain-supplements 

https://www.healthline.com/nutrition/best-nootropic-brain-supplements#TOC_TITLE_HDR_7

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE