fbpx

Ne tot întâlnim cu termenul acesta în revistele pentru femei, în reclamele de la TV și la rafturile raioanelor de cosmetice, unde este aproape imposibil să nu găsim produse care susțin stimularea sa. Colagenul, cu promisiunea sa de a ne ajuta să ne menținem tinerețea, a devenit un ingredient popular atât pentru industria de beauty, cât și pentru cea a produselor farmaceutice.

Dar ce este acesta de fapt, de ce este important pentru organism și, mai ales, ce beneficii are pentru sănătatea noastră?

Ce este colagenul

Ei bine, colagenul este, în esență, o proteină, mai exact, cea mai abundentă proteină din organism.

Cuvântul își are originile în grecescul “kolla” care înseamnă lipici, iar asta ne spune ceva despre rolul și proprietatea sa, aceea de a ține toate lucrurile împreună. Așadar, colagenul este cel care conectează țesuturile, fiind o componentă majoră a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și cartilajului. Această proteină structurală este sintetizată în mod natural de organismul fiecăruia dintre noi, conferindu-i acestuia corpului duritate, rigiditate și textură.

Datorită rigidității și rezistenței la întindere, colagenul are multe funcții importante, inclusiv asigurarea structurii pielii și întărirea oaselor. Acesta ajută, de asemenea, la crearea țesuturilor puternice și reziliente, capabile să facă față multiplelor întinderi de-a lungul vieții.

Importanța colagenului

Colagenul este nu doar benefic, ci și esențial pentru menținerea sănătății. Funcțiile sale diverse și faptul că este sintetizat în mod natural, îl fac versatil din punct de vedere clinic și potrivit pentru diverse scopuri medicale.

Cele mai cunoscute beneficii asupra organismului nostru ar fi:

Îmbunătățirea și menținerea sănătății pielii

La nivelul pielii, colagenul reprezintă 75% din structura de susținere a acesteia, jucând un rol important în rezistența și menținerea elasticității acesteia.

Odată cu înaintarea în vârstă, colagenul din straturile profunde ale pielii se modifică, trecând de la o rețea bine organizată de fibre la un labirint neorganizat. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce mai puțin colagen ceea ce duce la uscarea pielii și la apariția ridurilor. Din fericire, mai multe studii au arătat că suplimentele care conțin colagen pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii pielii prin reducerea ridurilor și a deshidratării.

Reduce durerile articulare

Când nivelul de colagen scade în organism, rigiditatea la nivelul tendoanelor și ligamentelor crește, iar acest lucru cauzează apariția durerilor articulare. Administrarea de suplimente de colagen reduce însă inflamația și stimulează sinteza de colagen în organism. Astfel, un produs natural precum Articlar HyaluCollagen, va acționa pentru ameliorarea durerilor articulare, substanțele sale active acționând totodată pentru a proteja, hrăni și susține regenerarea cartilajelor. Apoi, suplimentele cu colagen sunt benefice ca adjuvante în afecțiunile articulare de uzură, grație substanțelor analgezice și antioxidante din compoziția lor.

Ajută la întărirea oaselor

Odată cu vârsta, oasele noastre devin mai puțin dense și mai fragile. Astfel, ele se pot fractura mai ușor, iar durata de vindecare este mult mai mare. O suplimentare din exterior a nivelului de colagen poate ajuta la creșterea densității oaselor, încetinind procesul de îmbătrânire care le face fragile. Totodată, colagenul ajută la formarea de oase noi.

Tipuri de colagen

Întrucât este parte componentă a atât de multe țesuturi și structuri critice ale organismului, colagenul este vital pentru sănătatea noastră. Familia de colagen, formată din 28 de tipuri distincte, joacă roluri structurale inclusiv la nivelul vaselor de sânge, corneei și dinților.

Iată care sunt cele mai reprezentative tipuri de colagen:

Colagen tip I

Este cel mai răspândit tip de colagen în organism și cel la care ne gândim când avem în vedere pielea, părul sau unghile. Colagenul de tip I nu este însă o substanță care ține de cosmetice și ritualuri de înfrumusețare. Acesta conferă, de asemenea, structură tendoanelor, organelor și oaselor, ceea ce îl face o componentă vitală a oricărei diete sau rutine de sănătate, mai ales dacă ne dorim să rămânem activi pe măsură ce îmbătrânim.

Colagen tip II

Chiar dacă mai puțin răspândit în organism decat cel de tip I, acest tip de colagen este la fel de important. Colagenul tip II este componenta principală a cartilajului, fiind necesar sistemului osos. Persoanele active, care au nevoie să se poată baza constat pe articulațiile lor, pot beneficia, de asemenea, de suplimentarea dietei lor apelând la produse ce conțin colagen de tip II.

Colagen tip III

Pielea, mușchii și vasele de sânge sunt cele mai comune surse ale acestei proteine.

Factorii dăunători colagenului

Cantitatea de colagen din organism scade odată cu vârsta, însă nu acesta este motivul principal pentru diminuarea sa. Expunerea excesivă la soare, fumatul, consumul de alcool în exces, dar și lipsa somnului sau a exercițiilor fizice duc la scăderea rapidă a producției de colagen.

Expunerea la mediul înconjurător poate deteriora fibrele de colagen, reducându-le grosimea și rezistența. Astfel, suplimentele care conțin colagen devin sursa principală de creștere a producției de colagen din organism. În plus, administrarea de suplimente de colagen poate promova producția de alte proteine care ajută la structurarea pielii, inclusiv elastina și fibrilina.

Un studiu a constatat că persoanele care au consumat o băutură amestecată cu supliment de colagen pentru o anumită perioadă au experimentat o hidratare crescută a pielii și o reducere semnificativă a adâncimii ridurilor.

În ceea ce privește durerile articulare, s-a constatat că administrarea de suplimente de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general. Întrucât colagenul suplimentar se poate acumula în cartilaj și poate stimula țesuturile să producă colagen, acest lucru poate duce la o scădere a inflamației, o mai bună susținere a articulațiilor și la reducerea durerii.

Cum putem crește aportul de colagen din organism

Oricare ar fi tipul de colagen pe care dorim să-l introducem în dieta noastră trebuie să știm că acesta poate fi găsit în mod natural doar în alimentele din carne. Adiacent, multe dintre alimentele vegetale și pe bază de carne pot ajuta organismul să își crească producția de colagen.

Atunci când este nevoie de un aport suplimentar de colagen dincolo de alimentație, suplimentele de colagen solubile sau sub formă de comprimate pot fi o soluție rapidă și la îndemână, fiind absorbite mai eficient de organism.

Beauty HyaluCollagen Solubil conține, de exemplu, peptide de colagen – o sursă de aminoacizi mai ușor de absorbit – precum și nutrienți suplimentari ce contribuie la sănătatea pielii și a părului (acid hialuronic, vitamina C sau E, zinc).

De ce sunt importante peptidele de colagen?

Peptidele de colagen sunt bucăți foarte mici de proteine ​​din colagen și reprezintă o sursă versatilă de proteine ​​și un element important al nutriției sănătoase. Ele prezintă activitate antioxidantă și antimicrobiană, iar proprietățile nutriționale și fiziologice le fac eficiente în îmbunătățirea afecțiunilor pielii și articulațiilor.

Peptidele de colagen sunt ca o pulbere care poate fi ușor încorporată în alimente. Acestea nu se gelifică, așa că pot fi amestecate în alimente precum supe sau produse de patiserie fără a le afecta textura.

E necesar ca producția naturală de colagen să fie susținută printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, care să conțină alimente bogate în proteine, cereale integrale, fructe și legume. În egală măsură, este importantă reducerea factorilor de risc pentru stilul de viață, precum evitarea fumatului și expunerea excesivă la soare, și crearea unei rutine care să cuprindă exerciții fizice. Toate acestea, împreună cu suplimentele de colagen, pot ajuta la reducerea îmbătrânirii vizibile și la protejarea acestei componente deosebit de importante pentru organismul nostru. Menținând pielea, oasele, mușchii și articulațiile sănătoase pentru mai mult timp ne menținem totodată mobilitatea, frumusețea și tinerețea.

Sănătate! La 100%.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE