În sezonul rece, imunitatea organismului trebuie să lupte cu răcelile de sezon și gripa. Stăm de vorbă cu domnul doctor Alin Popescu, medical advisor Alevia, despre cum ne poate ajuta o imunitate puternică să facem față provocărilor din această perioadă.   

Cum deosebim răcelile de sezon de gripă?

Atât răceala, cât și gripa, sunt infecții virale, care se transmit pe calea aerului, prin tuse și strănut sau prin contact cu suprafețe contaminate. Ele, însă, sunt cauzate de virusuri diferite. Ca să le deosebim, suntem atenți, în primul rând, la simptome. În cazul unei răceli, vorbim despre o evoluție lentă și ușoară, cu febră moderată, dureri de cap și musculare ușoare, tuse moderată, dar în schimb cu durere de gât intensă și congestie nazală accentuată. Gripa debutează brusc și violent, cu febră mare, dureri musculare și oboseală accentuate, tuse intensă și dureri de cap puternice.     

O imunitate puternică ne ajută să prevenim sau să facem față mai ușor răcelii și gripei?

Categoric, intensitatea, durata și amploarea simptomelor variază în funcție de vârstă și de starea de sănătate generală a persoanei afectate, mai exact, de răspunsul pe care sistemul imunitar este capabil să-l aibă în momentul infectării. Odată ce virusul a pătruns în organism, sistemul imunitar s-a pus în gardă, a activat mecanismul de apărare și începe să acționeze pentru a-l distruge. Lupta aceasta a organismului nostru ne face să resimțim mai intens senzații de oboseală, inflamații la nivelul gâtului și al nasului și o stare de rău generalizată. Însă îi putem veni în sprijin, acordându-i timp suficient de somn și odihnă, hidratare, o alimentație ușoară (multe citrice și legume).

De asemenea, putem apela la diverse suplimente alimentare sau produse care ne întăresc organismul și fac trecerea prin boală mai ușoară. Gama Gripalin de la Alevia, este concepută pentru întreaga familie, atât pentru copii, cât și pentru adulți și este destinată afecțiunilor tractului respirator, pentru susținerea și protejarea organismului în sezonul rece. Formula 100% naturală Gripalin Natural Solubil combină remedii eficiente pentru a preveni și combate răceala și gripa printr-un mecanism triplu: ajută la întărirea imunității (prin extracte standardizate de măcese, echinacea, propolis), protejează tractul respirator (prin conținutul de lemn dulce, ulei esențial de mentă, eucalipt, lămâie, anason-stelat) și susține organismul în procesul de vindecare (prin extracte standardizate de salcie, echinacea, propolis). Administrat de la primele semne, ajută la menținerea căilor respiratorii degajate, calmarea tractului respirator superior și atenuarea stării de disconfort cauzată de răceală și gripă.

Există și produse care acționează atât la nivel imunitar, cât și la nivelul mucoaselor afectate ale sistemului respirator, reducând semnificativ semnele de răceală și gripă. Aici aș menționa Optimicin, un antibiotic natural cu triplă acțiune, care susține organismul în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. În plus, stimulează imunitatea și scade riscul de suprainfectări sau recidive în bronșite, traheobronșite, infecții comune sezoniere de tract superior. Aceste efecte benefice se datorează ingredientelor naturale din compoziția sa: astragalus, echinacea, usturoi, propolis, busuioc, cimbru, mix de ciuperci care conțin beta-glucani.

Un produs special conceput pentru susținerea organismului în perioada de răceală și gripă este Vitamina C Naturală 1000mg, o formulă 100% naturală și cu 100% biodisponibilitate pentru sistemul imunitar. Este un produs obținut din extract standardizat de măceșe (2.000 mg extract standardizat de măceșe = 1.000 mg vitamina C) și este dedicat susținerii imunității atât pentru perioada de prevenție (când se administrează 1000 mg/zi), cât și în perioada de răceală și gripă pentru susținerea organismului (se administrează 2000 mg/zi).

Un alt produs pe care îl putem integra în dieta zilnică este Nutrinergic, cea mai complexă formulă Alevia, special creat pentru susținerea organismului în perioada de convalescență. Acesta include mixul complet de micronutrienți, vitamine și minerale din sursă naturală, pentru a întregi spectrul de necesități esențiale ale organismului atât în perioadele cu aport redus de nutrienți, cu efort intens, cât și în cele de convalescență. Conține 70 de ingrediente active (vitamine și minerale de la A la Z, mixuri de legume, fructe, alge și ciuperci, extracte standardizate) care asigură necesarul zilnic de nutrienți esențiali pentru activitățile normale, dar și în stări de deficit și necesități crescute ca oboseală, astenie, lipsă de energie, convalescență, suprasolicitate fizică și intelectuală.

Sigur, suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentație diversificată și echilibrată și un mod de viață sănătos, însă uneori organismul nostru are nevoie de un ajutor din exterior, mai ales când trebuie să lupte cu răceli sau gripe.

Care sunt factorii care afectează negativ sistemul nostru imunitar?

Aș pune pe un loc prioritar alimentația dezechilibrată, adică un aport insuficient de vitamine, minerale, antioxidanți și alți nutrienți. De asemenea, consumul de zahăr în exces, fumatul și consumul de alcool peste limitele recomandate. Somnul insuficient, stresul și anxietatea pe termen lung, obezitatea și igiena precară sunt alți factori care impactează negativ imunitatea. Totodată, abuzul de antibiotice atacă flora bacteriană a organismului, care are un rol important în susținerea sistemului nostru imunitar.   

***
Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, ce are și competențe în management sanitar și apifitoterapie, s-a alăturat misiunii Alevia în calitate de medical advisor, pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor și a stării lor de bine și a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE