În ultimul an și jumătate cu toții am auzit vorbindu-se mai mult ca oricând despre importanța unei imunități puternice. Este cunoscut faptul că un sistem imunitar puternic ne oferă protecție împotriva virușilor și a bolilor, în timp ce atunci când imunitatea noastră este scăzută suntem mai predispuși la răceli sau chiar la afecțiuni mai grave.
Am stat de vorbă cu domnul doctor Alin Popescu, medical advisor Alevia, pe care l-am rugat să ne spună ce înseamnă, mai exact, imunitatea și cum putem ajuta organismul nostru să facă față provocărilor pe care le aduce venirea sezonului rece.
Știm că imunitatea este un aliat puternic pentru starea noastră de sănătate. Dar ce înseamnă, mai exact, acest lucru?
Organismul nostru ar trebui privit ca un sistem într-o permanentă mișcare. Zilnic, el luptă cu virusurile și bacteriile, la care noi suntem expuși și care pot cauza diverse boli. Practic, imunitatea este mecanismul de apărare al organismului nostru, capacitatea sa de a rezista acțiunii acestora și de a lupta cu posibilele infecții.
Există mai multe tipuri de imunitate?
Da, există imunitate înnăscută și imunitate dobândită.
Imunitatea înnăscută, după cum îi spune și numele, este dată de protecția generală cu care ne naștem, adică prima barieră de apărare a organismului.
Imunitatea dobândită este un tip de imunitate care se dezvoltă după ce organismul nostru a fost expus unui agent patogen și dezvoltă anticorpi împotriva acestuia. Data viitoare când organismul va întâlni același antigen (substanța atașată unui agent patogen) va ține minte, îl va recunoaște și va reuși să îl combată. Imunitatea dobândită poate apărea în urma unei expuneri la o infecție, dar apare, de asemenea, și prin vaccinare, provocând un răspuns imun al persoanei vaccinate fără ca această să fi trecut prin boală.
Ne putem ajuta organismul să aibă mereu un răspuns imunologic perfect?
Într-o lume perfectă, sistemul nostru imunitar ar trebui să funcționeze de la sine și să ne protejeze sănătatea, fără vreun alt tip de ajutor. Însă cum lumea în care trăim este departe de a fi perfectă și cum zi de zi suntem înconjurați de factori care ne pot afecta starea fizică și psihică, este chiar recomandat să venim în ajutorul organismului nostru. Pentru că așa cum spuneam, organismul este un sistem, în care toate piesele trebuie să funcționeze la cele mai bune standarde, să se armonizeze și să fie în echilibru unele cu altele. De la ceea ce mâncăm, cât dormim, dacă facem sau nu mișcare, nivelul de stres, relațiile sociale, toate acestea contribuie la răspunsul imunitar al organismului nostru.
Ne puteți da câteva exemple de modalități prin care putem ajuta sistemul imunitar?
Unul dintre cei mai importanți factori este ceea ce mâncăm. Sunt convins că toată lumea știe că este important să urmeze o alimentație variată și echilibrată, bogată în vitamine și minerale, să evite consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, să evite dulciurile. În teorie, o alimentație sănătoasă și echilibrată ar trebui să ne asigure toate substanțele nutritive. Însă, obținerea tuturor micronutrienților și vitaminelor necesare din alimentație poate fi foarte dificilă. Acest lucru se întâmplă deoarece cultivarea repetată de legume pe aceeași bucată de pământ, de-a lungul anilor, a dus la secarea solului de mineralele specifice care intră în compoziția plantelor. Iar asta a dus la o scădere de până la 68% a elementelor nutritive din alimente (legume, fructe, carne, lactate, cereale) față de perioada anilor ’70.
Însă putem apela la ajutoare, cum ar fi suplimentele alimentare naturale, pentru a răspunde nevoilor organismului nostru și a-i oferi nutrienții, vitaminele și mineralele de care are nevoie. Este important, însă, să alegem formule 100% naturale și cu biodisponibilitate 100%. Acest lucru înseamnă că produsele care îndeplinesc aceste două calități sunt compatibile cu organismul uman și o cantitate mult mai mare din elementele nutritive pe care le conțin devine disponibilă metabolismului uman spre a fi folosită, spre deosebire de alte produse existente.
Spre exemplu, un produs special conceput pentru a asigura sănătatea organismului în sezonul rece este Vitamina C Naturală 1000mg, o formula 100% naturală și cu 100% biodisponibilitate pentru sistemul imunitar. Este un produs dedicat susținerii imunității atât pentru perioada de prevenție (când se administrează 1000 mg/zi), cât și în perioada de răceală și gripă pentru susținerea organismului (se administrează 2000 mg/zi).
Imunio de la Alevia este un imunostimulator complex, cu ingrediente naturale și sinergice, ce oferă un suport nutrițional excelent pentru sistemul imunitar, datorită unor ingrediente precum mixul de ciuperci – betaglucani, Vitamina C, Zinc, extract de Echinacea, dar este și un booster de energie care vine în sprijinul organismului în perioadele dificile, prin conținutul său de Astaxanthin, Chlorella ecologică, extractului de ceai verde. Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, acționând la toate nivelurile sistemului imunitar, susține și sănătatea căilor respiratorii superioare, care pot fi afectate mai ales în sezonul rece, contribuind la prevenirea afecțiunilor sistemului respirator prin conținutul de Astragalus, Resveratrol, Vitamina C.
De asemenea, mișcarea făcută regulat este unul dintre pilonii unei vieți sănătoase. Contribuie la reducerea stresului, care este unul din factorii ce afectează negativ imunitatea, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade tensiunea arterială, ajută la controlul greutății corporale și protejează împotriva mai multor afecțiuni. Știai că 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi te ajută să răcești mai rar?
Dar chiar și organismul nostru, acest sistem care funcționează fără oprire, are nevoie de momente de pauză. Iar această pauză se traduce printr-un somn de calitate, care este extrem de important. Odihna permite corpului să se regenereze și ajută sistemul imunitar să funcționeze adecvat.
***
Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, ce are și competențe în management sanitar și apifitoterapie, s-a alăturat misiunii Alevia în calitate de medical advisor, pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor și a stării lor de bine și a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.