Hormonii au efecte profunde asupra sănătății noastre fizice, mentale și emoționale, având un rol major în controlul apetitului, greutății și stării de spirit, printre altele. În mod normal, glandele endocrine sunt responsabile pentru asigurarea echilibrului hormonal, acestea stabilind cantitatea necesară pentru diferite procese din corp. Stilul de viață modern a făcut însă din dezechilibrele hormonale o realitate din ce în ce mai frecventă. Dincolo de asta, anumiți hormoni scad odată cu vârsta, iar unele persoane experimentează o diminuare mai dramatică a acestora.

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt mesageri chimici care călătoresc în tot corpul coordonând procese complexe precum creșterea, metabolismul și fertilitatea. Ei pot influența funcția sistemului imunitar și chiar pot modifica comportamentul uman. Înainte de naștere, hormonii ghidează dezvoltarea creierului și a sistemului reproducător.

Dintr-o perspectivă și mai concretă, putem spune că hormonii sunt motivul pentru care brațele noastre au aceeași lungime sau pentru care putem transforma alimentele consumate în energia de care avem nevoie. Tot ei sunt “de vină” pentru modificările generalizate care se petrec la pubertate. Datorită acestor substanțe chimice, părțile îndepărtate ale corpului nostru comunică între ele în timpul unor evenimente elaborate și importante. Hormonii funcționează lent, în timp, și influențează multe procese diferite.

Producerea hormonilor în corp

Ca răspuns la un semnal din creier, hormonii sunt secretați direct în sânge de către glandele care îi produc și îi stochează. Aceste glande alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de sistemul hormonal sau sistemul endocrin.

Unele glande comunică cu altele, “cerându-le” să elibereze anumiți hormoni. Este cazul, de exemplu, al hipofizei care, prin hormonii eliberați, îi transmit glandei tiroide sau suprarenalelor să elibereze hormoni.

Iată care sunt principalele glande și rolul acestora în stabilirea unui echilibru hormonal:

  • hipotalamusul: leagă creierul de sistemul hormonal;
  • hipofiza (glanda pituitară): controlează funcția altor glande endocrine;
  • epifiza (glanda pineală): influențează ritmul circadian (somn – veghe);
  • timusul: este activ până la pubertate;
  • glanda tiroidă: este responsabilă în ceea ce privește metabolismul;
  • glandele paratiroide: reglează nivelul de calciu din sânge;
  • glandele suprarenale: sunt responsabile cu răspunsul la stres, controlul tensiunii, ritmul cardiac;
  • pancreasul: controlează nivelul de zahăr din sânge;
  • gonadele (reprezentate la bărbați prin testicule, iar la femei prin ovare): responsabile cu caracteristicile masculine / feminine.

Fiecare glandă produce unul sau mai mulți hormoni. Hormonii sunt importanți pentru ca aproape toate celulele din organism să funcționeze. Unii hormoni influențează aproape toate celulele din organism, alții influențează doar un număr mic de celule din anumite organe.

Cum funcționează sistemul hormonal

Când un hormon este eliberat de o glandă, acesta se deplasează în fluxul sanguin prin organism. În timp ce toate celulele sunt expuse hormonilor care circulă în sânge, nu toate celulele reacţionează. Doar celulele „țintă” ale unui hormon, care au receptori pentru acela, vor răspunde la semnalul lui. Dacă asemănăm un hormon cu un semnal radio, atunci un receptor este antena. Fără antenă, niciun semnal nu ar putea fi primit și nicio informație nu ar fi preluată de la radio. Când își atinge ținta, hormonul se atașează de un anumit tip de celulă, cunoscută sub numele de celulă receptor. Hormonul îi spune apoi celulei receptorului ce să facă. Poate face ca celulele să crească mai repede, să elibereze un alt hormon, să absoarbă zahărul din sânge, să rețină apa din rinichi sau una dintre multe alte funcții importante ale corpului. Semnalizarea se termină atunci când hormonii sunt descompuși și excretați de organism.

În funcție de glanda care îi produc, hormonii sunt de mai multe tipuri și au roluri diferite pentru organism.

Hormonul de creștere este eliberat de glanda pituitară (hipofiza). Deoarece stimulează creșterea oaselor, mușchilor și a altor organe, este esențial pentru dezvoltarea fizică normală la copii și pentru unele funcții la adulți, cum ar fi cantitatea de grăsime din corp și masa musculară. Totodată influențează înălțimea.

Hormonul antidiuretic, eliberat de glanda pituitară (hipofiza), este responsabil cu reabsorbția și conservarea apei în organism. Cantități insuficiente de hormon antidiuretic duc la pierderi excesive de apă în urină.

Cortizolul este eliberat de glandele suprarenale. Este important pentru controlul tensiunii arteriale și pentru a face față răspunsului organismului la stres.

Insulina este produsă de celulele insulare din pancreas. Controlează nivelul zahărului din sânge.

Tiroxina. Glanda tiroidă transformă iodul din alimente în tiroxină. Aceasta controlează multe funcții ale metabolismului, inclusiv temperatura corpului, ritmul cardiac și creșterea.

Calcitonina este hormonul eliberat de către glanda tiroidă pentru a regla nivelul de calciu din sânge.

Oxitocina sau hormonul iubirii este produs de hipotalamus. Aceasta este eliberată la femei în timpul nașterii și al alăptării. De asemenea, oxitocina este importantă pentru creier pentru a ajuta oamenii să construiască relații. Le permite oamenilor să se recunoască unul pe altul, promovează încrederea și empatia și ajută mamele să relaționeze cu copiii lor.

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală (epifiza). Melatonina ajută la controlul tiparelor de somn și de veghe ale corpului.

Adrenalina este eliberată de glandele suprarenale în organism atunci când ne confruntăm cu situații stresante, periculoase sau incitante. Adrenalina face ca inima să bată mai repede, iar plămânii să respire mai eficient. Determină vasele de sânge să trimită mai mult sânge către creier și mușchi, crește tensiunea arterială, face creierul mai alert și crește nivelul zahărului din sânge pentru a ne oferi energie. Ca și medicament, este folosită pentru a trata o reacție alergică severă (anafilaxie) în caz de urgență. Poate fi utilizată în timpul stopului cardiac și astmului atunci când alte tratamente nu sunt eficiente.

Aldosteronul este produs tot de glandele suprarenale, fiind responsabil cu menținerea echilibrului de potasiu, sodiu și apă în organism. Totodată, controlează tensiunea arterială.

Noradrenalina, eliberată în sistemul nervos central de către glandele suprarenale, menține tensiunea arterială. Ca medicament, aceasta este utilizată în momentul unui stop cardiac, pentru a reporni bătăile inimii.

Dopamina și serotonina funcționează și ca neurotransmițători, substanțe chimice care transmit mesaje între celulele nervoase din creier și de la neuroni la mușchi. Neurotransmițătorii ajută la coordonarea mișcărilor și la controlul stării de spirit și a cogniției.

Estrogenul și progesteronul sunt eliberați de ovare, fiind responsabili pentru caracteristicile corpului feminin și pentru depozitarea și eliberarea ovulelor.

Testosteronul, eliberat de testicule, este responsabil pentru caracteristicile corpului masculin și producția de spermatozoizi.

Sistemul endocrin nu funcționează însă întotdeauna perfect. Sunt anumite substanțe chimice care perturbă hormonii. Acești “perturbatori endocrini” pot acționa în orice punct de-a lungul căii de semnalizare a hormonilor. Unii sunt imitatori de hormoni: leagă receptorul și trimit un semnal fals, unul care nu este comandat de creier. Alții blochează acțiunea unui hormon natural, împiedicându-l să-și lege receptorul și să aibă efect. De asemenea, perturbatorii endocrini pot modifica cantitatea de hormon sintetizat, cât de repede este degradat sau modul în care reacţionează o celulă ţintă. Toate aceste mecanisme de acțiune pot avea același efect: dezvoltarea perturbată la un embrion sau funcționarea alterată la un adult.

Este nevoie doar de o cantitate mică de hormoni pentru a provoca schimbări mari în celule sau chiar în întregul corp. De aceea, prea mult sau prea puțin dintr-un anumit hormon poate fi avea repercursiuni grave. Când nivelurile hormonale sunt prea mari sau prea scăzute, este posibil să existe o tulburare hormonală. Bolile hormonale apar, de asemenea, dacă corpul nostru nu răspunde la hormoni așa cum trebuie. Stresul, infecția și modificările echilibrului de lichide și electroliți din sânge pot influența nivelurile hormonale.

Dezechilibrul hormonal este o problemă destul de comună, datorată dietei nesănătoase și a stilului de viață sedentar și duce la o multitudine de probleme:

  • anxietatea;
  • depresia;
  • creșterea în greutate;
  • acnee;
  • insomnie;
  • oboseală;
  • pierdere de energie;
  • probleme de digestie;
  • dezechilibru de zahăr din sânge.

Cum putem preveni și corecta dezechilibrele hormonale

O dietă sănătoasă, o viață activă ce include exerciții fizice regulate, somn suficient calitativ și cantitativ contribuie considerabil la prevenirea dezechilibrelor hormonale. Uneori însă e nevoie de a interveni adiacent pentru a menține nivelurile hormonale la cotele necesare. Suplimentele alimentare, din surse naturale, sunt considerate o alternativă benefică. De altfel, aproximativ 50% din populația generală și până la 100% dintre sportivi au luat o formă de supliment alimentar.

Diferite suplimente sunt utilizate în funcție de simptomele pe care le avem. De exemplu, dacă avem dezechilibre hormonale la nivelul glandei tiroide, seleniul reglează secreția de hormoni produși de aceasta, hormoni ce sunt responsabili cu funcționarea în bune condiții a metabolismului. În acest sens, administrarea de Seleniu Natural 200 µg este o modalitate de a reface echilibrul hormonal al tiroidei, cât și de susținere pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.

Insomnia este o cauză frecventă a tulburărilor hormonale. La aceasta se pot adăuga stări de anxietate, depresie, până la modificări hormonale cauzate de înaintarea în vârstă. În stabilirea ritmului somn-stare de veghe, un rol important o are melatonina, această substanță produsă la nivelul creierului de glanda pineală. O diminuare a nivelului de melatonină în corp are impact direct asupra somnului, un aport extern care să corecteze dezechilibrul fiind indicat. Administrarea de Melatonină Retard, ce conține cantitatea optimă de melatonină (5mg) și asigură eliberarea treptată grație formulei Retard va contribui la diminuarea tulburărilor de somn și a insomniilor provocate de modificările hormonale și nu doar. De ajutor în acest sens sunt și extractele de naturale de valeriană, cunoscută pentru proprietățile sedative, hamei, roiniță și passiflora. Un comprimat pe zi de Detenso Somnalin, cu 40-60 minute înainte de culcare, poate reda starea de bine a psihicului, îmbunătățind somnul atât la nivel calitativ, cât și cantitativ.

Întrucât stresul și anxietatea contribuie la declanșarea sau exacerbarea efectelor dezechilibrelor hormonale, ținerea lor sub control devine extrem de importantă. Având la bază substanțe adaptogene, precum rhodiola, ginseng și schizandra, Adaptatonic favorizează, potențează și susține eforturile organismului de răspunde adecvat factorilor stresori, oricare ar fi aceștia. O acțiune similară o are și Detenso Stresalin, un supliment alimentar care adresează direct simptomele stresului, anxietății, depresiei ușoare și tulburărilor nervoase, contribuind la menținerea echilibrului emoțional și a stării de bine.

Tulburările hormonale fac parte și din manifestările specifice menopauzei. Pentru a restabili echilibrul hormonal, este importantă administrarea de Vitamina E și suplimente precum Evening Primrose 1000 mg, o importantă sursă de acizi grași esențiali (Omega 6, acid gamma linoleic). Adiacent, Complex menopauză, ce valorizează puterea naturală a unor plante ca cimcifuga și trifoiul-roșu, controlează schimbările de dispoziție asociate menopauzei, bufeurile, insomniile, iritabilitatea și tulburările emoționale.

Când vorbim de un dezechilibru la nivel pancreatic, manifestat prin fluctuații ale insulinei din organism, se recomandă folosirea Control diab, comprimate naturale cu o concentrație ridicată de momordica, gymnema și ceai verde, ce ajută la menținerea normală a glicemiei, la protejarea glandelor producătoare de insulină și a unui nivel sănătos a poftei de mâncare.

Oricare a fi motivele care generează dezechilibrele sau tulburările hormonale, administrarea de suplimente alimentare vine în sprijinul unei vieți sănătoase, alături de o dietă potrivită, exerciții fizice și un somn de calitate.

Sănătate la 100%

Cauta alte produse

ALTE ARTICOLE