O dietă alimentară corectă trebuie să conțină o cantitate suficientă de vitamine și minerale pentru a fi evitate dezechilibrele din organism. Cel mai probabil nu ne vom îmbolnăvi grav, dar aceste dezechilibre stau de multe ori la baza rezistenței slabe a sistemului imunitar în fața bolilor de toate felurile, oboselii cronice, capacității reduse de adaptare la factorii stresori din jurul nostru și la o funcționare „împiedicată“ a metabolismului în ansamblu.

Vestea bună este că poți avea foarte ușor grijă să ai tot necesarul de vitamine și minerale zilnic.

Ce sunt vitaminele și mineralele?

Vitaminele sunt substanțe organice necesare vieții, sunt esențiale pentru funcționarea normală a organelor noastre și nu le putem produce singuri, cu câteva excepții. Se regăsesc în cantități extrem de mici în toate alimentele și sunt necesare pentru creșterea, vitalitatea și starea noastră generală bună. Noi trebuie să obținem vitaminele din aceste alimente sau din suplimentele alimentare.

Mineralele active din corpul nostru sunt: calciul, magneziul, zincul, clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fluorul, iodul, fierul, manganul, molibdenul, fosforul, potasiul, seleniul, sodiul, sulful, vanadiul. Organismul nostru nu poate produce niciun mineral și ele trebuie obținute din alimentație sau prin suplimentarea dietei.

De ce suplimentele alimentare conțin și alte substanțe în afară de vitamine și minerale?

Pe etichetele suplimentelor alimentare vei vedea și alte ingrediente, în afara celor active. Aceste substanțe, cum sunt lactoza,
celuloza, stearatul de magneziu sau compritolul, au rolul de a menține rezistența comprimatului în timp și nu influențează eficiența produsului.

Cum pot să-mi dau seama dacă suplimentul pe care îl iau este bun?

În primul rând, verifică eticheta. Toate suplimentele pe care le cumperi trebuie să fie aprobate de SNPMAPS sau IBA, instituțiile
tutelare de la noi. Apoi, efectul este cea mai bună dovadă a calității. Așa că evaluează-ți nivelul de energie înainte și după luarea suplimentului, precum și încetarea simptomelor neplăcute. De asemenea, ar trebui să resimți o stare generală mai bună. Este important să folosim suplimente de bună calitate ca să fie într-adevăr eficiente. Diferenţa de calitate dictează efectul, ceea ce face ca unele vitamine să fie mai bune decât altele.