Zinc

În organismul nostru există aproximativ 2-3g de zinc care este raspândit peste tot în corp. Cea mai mare concentrație de zinc se găsește în ochi, ficat, oase, prostată, spermă și păr.

Rolul de bază îl joacă în sinteza acizilor nucleici ARN si ADN care sunt esențiali pentru diviziunea celulelor, pentru repararea și creșterea lor, astfel zincul este deosebit de important pentru reproducere și pentru creștere și dezvoltare.

Ajută vederea prin protecția ochilor de diverse boli precum cataracta, nevrita optică, inflamația nervului optic. Ajută în capacitatea de a simți gustul și mirosul, în creșterea imunității și în prevenirea cancerului de prostată.

Pe lângă tot acest sprijin acordat organismului, zincul protejează ficatul de distrugerile datorate otrăvirii cu banala soluție de curățat : tetraclorură de carbon, este cunoscut și în prevenirea absorției de plumb și cadmiu la care suntem expuși prin apa de băut sau gazele de eșapament de la mașini.

Carența de zinc este manifestată prin incapacitatea de vindecare, slabă acuitate a gustului și a mirosului, pierderea poftei de mâncare sau a acuității vizuale.

Aproape toate alimentele conțin zinc, însă carnea de pui, pește, fructele de mare, ficatul, legumele și alunele americane sunt cele mai bogate.