Adaptogenii sunt substanțe unice, care cresc abilitatea organismului de a se adapta la factori stresori interni și externi și normalizează funcțiile metabolice.  Datorită lor, organismul nu mai ajunge în faza de epuizare fizică și psihică cauzată de stres și rămâne în faza de adaptare la stres.

Iată care sunt cele mai redutabile plante adaptogene:

•  Rhodiola. Este o plantă remarcabilă cu efect adaptogen: crește capacitatea de adaptare a organismului la diferite tipuri de stres: intelectual, fizic, psihologic, termic, lipsă de somn, expunere la substanțe toxice, radiații etc. De asemenea, rhodiola are proprietăți de stimulare a vigorii, longevității și vieții sexuale.

•  Schizandra. Fructul are proprietăți de excepție mai ales pentru că stimulează selectiv funcțiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic și imunitar la stres. De asemenea, crește capacitatea organismului de a răspunde rapid la stres fără expunere îndelungată la efectele negative ale cortizolului.

•  Resveratrol.  Se găsește în vinul roșu și stă la baza paradoxului francez: incidență mică a bolilor cardiace în condițiile unei diete bogate în lipide. Resveratrolul are proprietăți puternic antioxidante, susține creșterea imunității organismului și distruge radicalii liberi. Ne protejează inima și întreaga sănătate.

•  Ceai verde. Are efecte extrem de benefice pentru organism datorate compoziției bogate în uleiuri esențiale, vitamine și aminoacizi. Este recunoscut pentru puternicul efect antioxidant ce întârzie procesul de îmbătrânire și pentru proprietățile imunomodulatoare, anti-inflamatoare, diuretice, de normalizare a colesterolului LDL.

•  Sâmburi de struguri. Și ei sunt antioxidanți de excepție. Fortifică sistemul imunitar, cu efect de prevenire a îmbătrânirii premature și de menținere a sănătății inimii. De asemenea, revitalizează organismul și reprezintă un adjuvant în multe dintre afecțiunile provocate de acțiunea radicalior liberi din organism